TÉMA

Marek Dalík

Převlékl se za obchodníka a odjel do Rakouska. Před 10 lety tak novinář Kroupa objevil kauzu předražených pandurů

Ve své době šlo o vrchol investigativní žurnalistiky. Novinář Janek Kroupa založil firmu, předstíral podnikatele a vydal se do Vídně na schůzku se zástupci zbrojovky Steyr. Chtěl zjistit, proč od nich česká vláda koupila obrněné vozy pandur čtyřikrát dráž než Portugalsko. Na stránkách Mladé fronty DNES pak začal rozkrývat obří kauzu, která skončila vězením pro lobbistu Marka Dalíka, ale také omluvou ministerstva spravedlnosti za nezákonné odposlouchávání novináře. Pořad Newsroom ČT24 připomíná desetileté výročí od začátku kauzy Pandur.
8. 12. 2020|

Myslel jsem, že budu mít pokoj, říká propuštěný Dalík. Práce v penzionu byla standardní, zjistilo ministerstvo

Ministerstvo spravedlnosti zatím nezjistilo žádné nestandardní skutečnosti ohledně zaměstnávání odsouzených ve Věznici Znojmo. Uvedl to mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Ministerstvo zkontrolovalo situaci ve věznici poté, co média ve čtvrtek informovala o tom, že odsouzený lobbista Marek Dalík docházel pracovat do znojemského penzionu.
22. 11. 2019|

Dalík během věznění pracoval pro znojemský penzion. Je to v pořádku, říkají žalobci

Podle dosavadního vyšetřování žalobců a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nedošlo k porušení zákona v případu lobbisty Marka Dalíka. Ten pracoval při výkonu trestu v jednom ze znojemských penzionů. Věznice ve Znojmě měla s podnikem uzavřenou smlouvu o zaměstnávání vězňů. Soud Dalíka v pondělí po uplynutí poloviny z pětiletého trestu podmíněně propustil na svobodu.
21. 11. 2019|

Marek Dalík opustil vězení. Soud vyhověl jeho žádosti o podmíněné propuštění

Okresní soud ve Znojmě vyhověl žádosti Marka Dalíka o podmíněné propuštění. Rozhodnutí je pravomocné, nikdo se neodvolal. Čtyřiačtyřicetiletý Dalík proto v doprovodu obhájce odjel po poledni ze znojemské věznice. V ní si odpykával pětiletý trest za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Za sebou má někdejší lobbista polovinu trestu. Žádost o podmíněné propuštění podal Dalík v první polovině září.
18. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 13:29|

Lobbista Dalík po odpykání půlky trestu žádá o podmíněné propuštění

Marek Dalík podal žádost o podmíněné propuštění z vězení. Informaci zpravodajského webu Aktuálně.cz potvrdila předsedkyně Okresního soudu Znojmo Lenka Krčálová. Lobbista si ve znojemské věznici odpykává pětiletý trest vězení za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu.
10. 9. 2019Aktualizováno10. 9. 2019, 13:21|

Ministerstvo se omluvilo za nezákonné odposlechy novináře Janka Kroupy

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo reportérovi Českého rozhlasu Janku Kroupovi za nezákonné policejní odposlechy jeho telefonu v kauze Pandur. Uvedl to server iROZHLAS.cz a omluvu potvrdilo i ministerstvo. Došlo k ní ale až po několika letech a vleklých soudních tahanicích, odposlechy se totiž týkají let 2011 a 2012.
2. 8. 2019|

Hledaný poslanec Wolf se podle policie skrývá v Paraguayi. Zadržen tam ale zatím nebyl

Policie pravděpodobně našla bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa, který se vyhýbá nástupu do vězení. Podle vyšetřovatelů by se měl skrývat v Paraguayi. Na případu teď spolupracují s tamní policií. Informaci ČT potvrdila mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová. Wolf je nezvěstný od roku 2013, kdy měl nastoupit do vězení na šest let za dotační podvod.
10. 5. 2019Aktualizováno10. 5. 2019, 18:34|

Lobbista Dalík neuspěl se stížností ani u Ústavního soudu. Zůstává ve vězení

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého lobbisty Marka Dalíka, který si odpykává pětiletý trest za podvod při nákupu obrněných pandurů pro českou armádu. Soud označil stížnost za neopodstatněnou a neshledal porušení ústavních práv.
6. 8. 2018|

Dalík si stěžuje, že soud dostatečně neřešil jeho blízký vztah s Topolánkem

Marek Dalík si stěžuje, že soud neprovedl důkazy svědčící o jeho blízkém vztahu s někdejším premiérem Mirkem Topolánkem. Jde o součást jeho ústavní stížnosti, kterou se snaží zvrátit pětiletý trest za podvod v kauze transportérů Pandur. Podle rozsudku chtěl Dalík od zástupců rakouské zbrojovky Steyr půl miliardy korun, přestože na zakázku nákupu obrněných aut neměl vliv. Před šesti měsíci za to musel znovu nastoupit do vězení.
17. 5. 2018|

Nejvyšší soud odmítl dovolání Marka Dalíka v kauze nákupu pandurů

Nejvyšší soud odmítl dovolání Marka Dalíka, lobbisty a bývalého spolupracovníka expremiéra Mirka Topolánka, v kauze nákupu obrněných vozů Panduz pro českou armádu. České televizi to sdělil státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Jan Kořán, který měl případ na starosti. Dalík tak zůstává ve vězení, kde si odpykává pětiletý trest.
7. 3. 2018Aktualizováno7. 3. 2018, 12:16|

Dalíkův strmý pád začal odvoláním Topolánkovy vlády

S tebou stojím a padám – zazněla slova někdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka v jednom z odposlechnutých rozhovorů směrem k Marku Dalíkovi. Symbolizovala, jak silné spojenectví to bylo.
6. 11. 2017|