TÉMA

Stanislav Mackovík

Starostové pro Liberecký kraj obhájili vítězství, Půta chce koalici s Piráty a ODS

V Libereckém kraji s náskokem dvaceti procentních bodů zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, když získali 38,57 procenta a obhájili prvenství z roku 2016. Na druhém místě skončilo s 17,85 procenta hlasů hnutí ANO, třetí místo obsadili Piráti se ziskem 9,86 procenta hlasů, na čtvrté pozici skončila s 8,59 procenta hlasů ODS. Do zastupitelstva se probojovala také SPD, jíž dalo důvěru 6,09 procenta voličů. K urnám přišlo 40,41 procenta oprávněných voličů.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 22:29|

Kdo usiluje o hlasy voličů v Libereckém kraji? Anketa s lídry, kteří se nedostali do debaty ČT

Česká televize zahájila předvolební vysílání. Ve čtvrtek se v něm detailně věnuje Libereckému kraji. Kromě večerní předvolební debaty s lídry devíti kandidátek s největším volebním potenciálem ČT představí také odpovědi dalších kandidujících stran, hnutí a koalic na základní otázky fungování jejich kraje.
10. 9. 2020|
Volby 2017

Podle Svobody z ODS už jsou poplatky u lékařů pasé. Jiné strany navrhují platit za stravu v nemocnici

Průzkum pro ČT ukázal, že by lidem nevadilo připlácet si v nemocnici za nadstandardní péči. V případě dalších zdravotnických poplatků už je ale podpora výrazně nižší. Zatímco pro nadstandardy se vyjádřilo 70 % respondentů, tak za pobyt v nemocnici je ochotná platit jen třetina z nich. Vůbec nejnižší podporu pak má poplatek za výdej léků na recept. Podle Bohuslava Svobody (ODS) už jsou zdravotnické poplatky pasé a nepovede se je znovu zavést. Jiné strany jsou pak ochotné diskutovat o poplatcích za pobyt či stravu v nemocnici.
14. 10. 2017|
Volby 2017

Kuřárny do hospod, navrhuje Kaňkovský. Nechte zákaz cigaret chvíli fungovat, oponují Heger s Běhounkem

Protikuřácký zákon přišel znovu na přetřes mezi hosty páteční předvolební debaty ČT na téma Zdravotnictví. Lídr kandidátky KDU-ČSL na Vysočině Vít Kaňkovský ctí zákaz kouření jako ochranu nekuřáků, kteří tvoří většinu populace. Kuřáci nám ale ze světa nevymizeli, říká Kaňkovský, a to vidí jako dostatečný důvod přidat do zákona povolení kuřáren v restauracích a dalších institucích. První muž kandidátky TOP 09 na Královéhradecku Leoš Heger se naproti tomu s lídrem kandidátky ČSSD na Vysočině a hejtmanem Jiřím Běhounkem shodli, že zákon je potřeba nechat nějaký čas beze změn, aby se vůbec mohla ukázat jeho funkčnost.
14. 10. 2017|
Volby 2017

Mají být e-recepty pro lékaře povinné? Podle Vyzuly (ANO) ubyde byrokracie, podle Svobody (ODS) nepřinášejí nic nového

Praktičtí lékaři, specialisté i zubaři ohlásili na příští týden protest. Nelíbí se jim jednak to, že stát přidává hlavně lékařům v nemocnicích, a vadí jim i nadměrná byrokracie. Kritizují přitom hlavně elektronické recepty, které mají být od příštího roku povinné. Ve středu 18. října tak zůstane odhadem třetina ordinací zavřená. V předvolební debatě ČT24 se většina hostů shodla, že je zatím projekt e-receptu nedotažený, výhody ovšem přinese v budoucnosti. Rozdíly v názorech ovšem panovaly v tom, zda má být povinný pro všechny lékaře.
13. 10. 2017|