TÉMA

Kurdistán

Turecko čelí kurdské otázce od svého vzniku. Erdogan Kurdům pomohl, pak otočil

Moderní Turecko se s kurdskou otázkou potýká už od svého vzniku. Kemalistický nacionalismus Kurdy vnímal jako potenciální ohrožení existence nového státu a snažil se o jejich asimilaci. Později byla Kurdům přiznána některá politická, jazyková a kulturní práva. Změna nastala zejména v prvních letech vlády Recepa Tayyipa Erdogana. Ten ale později otočil a porušování nejen práv Kurdů vysvětluje bojem proti terorismu. V nadcházejících volbách by ale o jeho politickém osudu mohli rozhodnout právě Kurdové.
9. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 08:47|

Olomoučtí archeologové objevili v Kurdistánu pravěké vesnice

Archeologický tým Karla Nováčka z Univerzity Palackého při zkoumání zemědělské krajiny v iráckém Kurdistánu objevil několik pravěkých vesnic i s polnostmi. Unikátní nález může vést k lepšímu poznání pravěké kultury.
22. 4. 2023|

Musíme zvážit i vstup do NATO bez Švédska, řekl finský ministr

Společný vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance zůstává pro finskou vládu prioritou, Helsinky ale musí zvážit i variantu vstupu do NATO bez Švédska. Podle agentury AFP to řekl finský ministr zahraničí Pekka Haavisto. Vyjádřil se tak poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil, že Švédsko by nemělo počítat s tureckou podporou svého vstupu do Aliance, pokud nezaručí respekt k islámu. Ankara už zrušila únorové jednání se Švédskem a Finskem k této otázce bez stanovení náhradního termínu.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 17:32|

Protesty v Íránu si vyžádaly na čtrnáct tisíc zatčených. Lidskoprávní situace v zemi je vážná, uvedl vysoký komisař OSN

Při protivládních protestech v Íránu bylo zatčeno na čtrnáct tisíc lidí, včetně dětí. Uvedl to ve čtvrtek vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a lidskoprávní situaci v zemi označil za velmi vážnou, píše agentura Reuters. Podle středečního sdělení úřadu OSN pro lidská práva (OHCHR) bylo od září na demonstracích v Íránu zabito více než tři sta lidí, včetně více než čtyřiceti dětí. Rada OSN pro lidská práva ve čtvrtek schválila misi, která má porušování lidských práv v zemi vyšetřit.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 17:42|

V íránském Záhedánu vypukly další protesty. Policie zadržela desítky lidí

Ve městě Záhedán na jihovýchodě Íránu vypukly po pátečních modlitbách opět protesty. Na záběrech, které odvysílala íránská státní televize, byly vidět vytlučené výlohy obchodů, chodníky poseté rozbitým sklem a poničené bankomaty. Íránské úřady informovaly o zadržení 57 demonstrantů. Některé protivládní organizace uvedly, že se v několika íránských městech uskutečnily stávky či uzávěry obchodů.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 22:01|

Íránem po úmrtí Amíníové dál zmítají demonstrace za ženská práva i proti konzervativnímu režimu

V Íránu se zvedla bouře nevole a protestů po smrti dvaadvacetileté Mahsá Amíníové, která byla zadržena mravnostní policií, posléze zkolabovala a zemřela. Při demonstracích za ženská práva, ale také proti konzervativnímu režimu zahynulo nejméně sedm lidí. Největší se konaly na severu, v oblasti obývané íránskými Kurdy, odkud Amíníová pochází. Šéf íránské policie kategoricky popřel obvinění, že Amíníová byla zbita, zatímco hněv veřejnosti nad smrtí mladé ženy pokračuje.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 22:11|

V Íránu vypukly protesty kvůli úmrtí ženy po zadržení mravnostní policií

V západní části Íránu vypukly protesty během pohřbu mladé ženy, která zemřela po zadržení mravnostní policií, jež prosazuje dodržování přísných pravidel pro nošení pokrývky hlavy – hidžábu. Bezpečnostní síly k rozehnání protestujících použily slzný plyn, napsala agentura Reuters.
17. 9. 2022|

Kurdové sledují tureckou dohodu se Švédskem a Finskem s rozpaky

Turecký souhlas se vstupem Švédska a Finska do NATO většina členských zemí na summitu v Madridu uvítala. Jiný názor mají často Kurdové v exilu. Obávají se, že severské země už k nim nebudou tak vstřícné jako dosud. Mnozí totiž utekli před pronásledováním ze strany turecké vlády. Vztahy jsou napjaté dlouhodobě, Kurdové žijící na východě Turecka by si většinou přáli autonomii nebo samostatnost, vláda v Ankaře tyto snahy potlačuje a užívá při tom i násilné metody.
29. 6. 2022|

Archeologové odhalili 3400 let staré město na dně vyschlé nádrže. Patřilo starověké říši Mitanni

Tým německých a kurdských archeologů odhalil 3400 let staré město, které se kdysi nacházelo na řece Tigris. Osada se vynořila z vod mosulské nádrže počátkem letošního roku, když hladina vody v důsledku extrémního sucha v Iráku rychle klesla. Rozsáhlé město s palácem a několika velkými budovami by podle vědců mohlo být starověké Zakhiku, jedno z důležitých center říše Mitanni (někdy též Mittani).
31. 5. 2022|

Švédsko a Finsko ve středu společně podají žádost o vstup do NATO

Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová a později i její finský kolega Pekka Haavisto v úterý podepsali žádosti svých zemí o vstup do Severoatlantické aliance. Finský parlament předtím drtivou většinou hlasů schválil návrh, aby se země ucházela o členství v Alianci. Švédský parlament obdobný postoj zaujal v pondělí. Příslušné dokumenty zástupci obou skandinávských zemí předají v bruselském ústředí NATO ve středu. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova NATO už dávno počítá s finským a švédským územím při vojenském plánování svého posunu na východ.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:09|

Volbu iráckého prezidenta ovlivnily pochyby soudu. Země tak dál čeká na novou vládu i hlavu státu

Irácký parlament kvůli nedodržení potřebné minimální účasti poslanců odložil hlasování o příštím prezidentovi. Nový termín zatím nebyl stanoven. Aby bylo hlasování platné, musí se k němu sejít aspoň dvě třetiny poslanců. K volbě se jich ale dostavilo pouze 58 z 329. Odklad prezidentské volby oddálí jmenování nové vlády vzešlé z říjnových voleb.
7. 2. 2022|

Odmítala pro dceru brzký sňatek a vzala rodinu z Iráku do Evropy. Podruhé se museli vrátit

Brija Alíová byla úspěšná v akční hře PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), a to tak, že mohla prodat své nahromaděné virtuální zbraně za osm tisíc dolarů (182 tisíc korun). Použila je na to, aby pomohla své rodině dostat se z Iráku do Evropy. V jejich případě šlo už o druhý pokus, i ten skončil neúspěšně návratem z Polska zpět do Iráku, napsal o osudu Brijiny rodiny list The New York Times.
30. 11. 2021|

Lukašenko připustil, že běloruské síly pomáhají migrantům do Polska

Polská pohraniční stráž za čtvrtek zaregistrovala 255 pokusů o nelegální překročení hranice. Na polské území se zkusily dostat i dvě velké skupiny migrantů – jedna podle pohraničníků čítala 500 a druhá padesát lidí. Ostraha hranic tvrdí, že byli agresivní. O situaci na hranici hovořil běloruský lídr Alexandr Lukašenko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Lukašenko v rozhovoru pro BBC připustil, že běloruské síly pomáhaly migrantům přes hranice do Polska. Odmítl ale, že by Minsk běžence zval.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 18:22|

Turecké tajné služby zabily v Iráku jednoho z vůdců kurdské PKK, tvrdí Ankara

Turecké tajné služby podle Ankary při operaci na území Iráku zabily jednoho z čelných představitelů separatistické organizace Strana kurdských pracujících (PKK). O smrti Selmana Bozkira, přezdívaného doktor Hüseyin, informoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj byl zabitý muž vůdcem PKK v táboře Machmúr na severu Iráku, na který Turecko v sobotu zaútočilo bezpilotními letouny a zabilo tři civilisty. O prohlášení informovala agentura AFP.
6. 6. 2021|

Ideologie Islámského státu přežívá v táborech a věznicích i dva roky po porážce

Uplynuly dva roky od porážky teroristické organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Džihádisté sice ztratili souvislé území, jejich ideologie ale stále přežívá v přeplněných táborech a vězeních na severovýchodě země. Oblast je pod nadvládou kurdských sil. Po pádu samozvaného chalífátu se v tamních zařízeních nachází více než šedesát tisíc lidí. Velkou většinu z nich tvoří ženy a děti.
29. 3. 2021|

Papež František dorazil do Bagdádu. Žádný z jeho předchůdců Irák dosud nenavštívil

Papež František během pátečního poledne přiletěl do iráckého Bagdádu jako vůbec první hlava katolické církve. V rámci čtyřdenní návštěvy ho čeká mimo jiné setkání s jedním z nejvlivnějších šíitských duchovních Alím Sistáním. Zavítá také do několika měst, jako je historické Uru či křesťany obývaný Mosul. Právě přimět místní křesťany, kterých v zemi ubývá, aby vlast neopouštěli a podíleli se na obnově státu po mnohaletých bojích a diskriminaci, je cílem návštěvy. Podle komentátorů lze význam cesty srovnat s první návštěvou Jana Pavla II. v Polsku.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 20:19|

Při raketovém útoku na americkou základnu v Iráku zemřel civilista. Blinken napadení odsoudil

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil hluboké znepokojení nad pondělním raketovým útokem v iráckém Kurdistánu, při kterém podle dostupných informací přišel o život jeden civilista a několik dalších lidí včetně amerického vojáka. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 2. 2021|

Univerzita Palackého otevře v Iráku obor naftového inženýrství

Univerzita Palackého v Olomouci získala akreditaci pro bakalářský studijní program v iráckém Erbílu, který je zaměřený na naftové inženýrství. Program s názvem Petroleum Engineering, jehož garantem je Jakub Jirásek z katedry geologie přírodovědecké fakulty, je výsledkem poptávky kurdských studentů po naftovém inženýrství. Irácký Kurdistán je regionem s bohatými nalezišti ropy.
9. 2. 2021|

Turecko podniklo pozemní operaci v Iráku, útočí na kurdské bojovníky

Turečtí vojáci podnikli na severu Iráku pozemní ofenzivu proti bojovníkům Strany kurdských pracujících (PKK). S odvoláním na turecké ministerstvo obrany o tom informovaly zahraniční agentury. Už v pondělí Turecko na kurdské milice v severním Iráku zaútočilo ze vzduchu.
17. 6. 2020|

Špinavá válka. V boji proti Kurdům dělají za Turecko černou práci syrští ozbrojenci

Zprávy o válečných zločinech spáchaných v Tureckem okupované severní Sýrii proti tamním Kurdům se množí. Většinu mají na svědomí syrsko-arabské milice, které za tureckou armádu dělají špinavou práci. Před v pořadí již třetím tureckým vpádem do země letos v říjnu uteklo z oblasti 300 tisíc Kurdů.
19. 12. 2019|

Bitva o Manbidž začala. Postup turecké armády zkusí zastavit syrská vládní vojska

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naznačil, že Turecko je se svými syrskými spojenci připraveno z rukou syrských Kurdů dobýt významné severosyrské město Manbidž. Tureckem podporovaní syrští rebelové následně oznámili, že bitva o Manbidž už začala. V řadě severosyrských měst ovládaných Kurdy se rozmisťují syrští vládní vojáci, aby postup Turecka zastavili.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:52|
Válka v Sýrii

Asad přesouvá vojska na sever Sýrie. Mají bránit protikurdské ofenzivě Turků

Jednotky vládních vojsk syrského prezidenta Bašára Asada se přesouvají do kurdských oblastí na severu země. Mají zde čelit ofenzivě, kterou proti zdejším Kurdům vede turecká armáda. Uvedla to syrská vládní agentura SANA. Syrští Kurdové večer podle agentury AFP potvrdili dohodu s Damaškem, podle níž budou armádní síly rozmístěny poblíž syrsko-turecké hranice.
13. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 00:04|

Francie a Německo zastavily kvůli ofenzivě v Sýrii vývoz zbraní do Turecka

Kvůli protikurdské ofenzivě tureckých vojsk v Sýrii zakázala Francie vývoz zbraní do Turecka. Stejný krok už dříve během soboty oznámilo také Německo. Cílem turecké operace je vytvořit v severní Sýrii nárazníkové pásmo pro návrat uprchlíků a vytlačit z něj kurdské milice. Proti ofenzivě v sobotu v Kolíně nad Rýnem demonstrovaly tisíce Kurdů. Tureckou operaci na mimořádném setkání v Káhiře odsoudili také ministři zahraničí Ligy arabských států.
12. 10. 2019Aktualizováno12. 10. 2019, 22:14|
Události komentáře

Nemáme ambici zůstat na severu Sýrie delší dobu, říká turecký velvyslanec v ČR

Turecká armáda ve středu zahájila vojenskou operaci proti kurdským milicím YPG v Sýrii. Turecký velvyslanec v Česku Ahmet Necati Bigali argumentuje, že je tato skupina odnoží Strany kurdských pracujících (PKK), což je teroristická organizace, na níž tak pohlíží i Evropská unie. Cílem turecké operace je zajistit bezpečnost na hranicích, poznamenal diplomat v pořadu Události, komentáře s tím, že Ankara nemá ambici v oblasti severní Sýrie setrvat.
12. 10. 2019|