TÉMA

Stanislav Blaha

V Děčíně se na spolupráci domluvilo ANO s SPD. Koalice vznikají i v dalších městech

Děčín je prvním statutárním městem, kde do koalice vstoupí SPD. S hnutím se na spolupráci domluvilo vítězné ANO. Koalice vznikají i v dalších českých městech. Šumperk povede koalice složená z vítězného hnutí ANO, Šumperáků a ODS. V Uherském Hradišti budou spolupracovat čtyři subjekty – Společně pro Hradiště, ANO, Nestraníci pro Hradiště a KDU-ČSL. V Blansku se na spolupráci domluvily hnutí ANO, ODS, Volba pro Blansko a ČSSD. Nymburk povede další čtyři roky vítězné hnutí Nymburk s klidem (NSK) a ODS. V Českém Krumlově bude vládnout širší koalice pěti subjektů – ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 16:43|

ANO v Uherském Hradišti odstoupilo od memoranda s Piráty a Hradišťáky. Se Společně hledají partnera

Základ koalice na radnici v Uherském Hradišti zřejmě utvoří Společně pro Hradiště (ODS a TOP 09) a hnutí ANO. Hledají další partnery. ANO podle dostupných informací odstoupilo od memoranda o povolební spolupráci s Hradišťáky a Piráty, kterou podepsalo minulý týden. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou rozeslal lídr kandidátky České pirátské strany Jakub Grós (BEZPP).
3. 10. 2022|

Uherskohradišťská teplárna má spalovat plyn i odpad, schválili zastupitelé

V uherskohradišťské teplárně v místní části Mařatice se po její modernizaci bude spalovat zemní plyn a komunální odpad. Zastupitelé to v pondělí schválili patnácti hlasy z 26 přítomných. Počítají s výstavbou tří kotlů a dvou kogeneračních jednotek na zemní plyn a energetické využití komunálního odpadu s kapacitou 15 tisíc tun odpadu ročně. Nyní se v teplárně provozované společností CTZ, ve které má město menšinový podíl, spaluje hnědouhelný prach.
29. 11. 2021|

Pamětní deska i výstava málo známých děl. Slovácko si připomíná 160. výročí narození Joži Uprky

V říjnu uplynulo 160 let od narození Joži Uprky, umělce, jehož tvorba je spojena především s rodným moravským Slováckem. Na fasádě domu v Nádražní ulici v Uherském Hradišti, kde v minulosti Uprka při svých návštěvách města bydlel, odhalili v polovině října bronzovou pamětní desku. Známého umělce připomínají i nové výstavy v Hodoníně a Uherském Brodě.
29. 10. 2021|

Poslanci vzali na vědomí zprávu vyšetřovací komise ke kauze Bečva. ANO bylo proti

Poslanci jednali o závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě. Vzali ji na vědomí a požádali vládu, aby závěry komise zohlednila. ANO to nepodpořilo. Část opozice ve sněmovně kritizovala postup úřadů, zejména České inspekce životního prostředí (ČIŽP) i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Ten ale pokládá zprávu za zmanipulovanou, částečně vylhanou a ohnutou s cílem hodit vinu na inspekci. Sněmovna také na jiné mimořádné schůzi projednávala vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 20:04|

Hlavní vyšetřovatel otravy Bečvy se pokusil z případu stáhnout, píše Deník N

Svůj konec v kauze Bečva podle Deníku N ohlásil hlavní vyšetřovatel havárie Jiří Hovorka. Podle informací listu se pokusil sám sebe z případu odvolat. Policejní mluvčí Kateřina Rendlová uvedla, že vyšetřovací tým se nezměnil. Připustila však, že Hovorka neustál tlak s kauzou spojený a veřejně se k neukončenému případu vyjadřoval. Policie si tak podle ní postup vyšetřovatele musí „vyříkat uvnitř“.
9. 9. 2021|

Poslanci zvolili členy vyšetřovací komise k Bečvě. Do závěrečného kola poslali mysliveckou novelu

Sněmovna zvolila členy vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. V souladu s dohodami má každá ze sněmovních frakcí v komisi jednoho zástupce. Poslanci jednali také o novele zákona o myslivosti, který poslali do závěrečného kola. Umožnit by mohla lov prostřednictvím lukostřelby nebo snížení minimální výměry vlastních honiteb. Schvalování novely o platu učitelů se neuspíšilo. Na programu byla i volba čtveřice členů Rady České televize, poslanci se k ní ovšem nedostali.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:28|

Strážníci, kteří v Uherském Hradišti zasahovali proti muži kvůli respirátoru, podle policie zákon neporušili

Podle policie strážníci, kteří desátého března v Uherském Hradišti zpacifikovali otce tříletého dítěte, jenž si odmítal na ulici nasadit respirátor, se nedopustili trestného činu ani přestupku. Prověřování případu policie ukončila. Starosta města Stanislav Blaha (ODS) v tiskovém prohlášení uvedl, že se strážníci, kteří byli po incidentu mimo službu, vracejí ke svým pracovním povinnostem.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 12:54|

Otravu Bečvy nikdo nezametá pod koberec, přísahal na zdraví svých blízkých Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odmítl obavy opozice z toho, že kauza vyšetřování ekologické havárie na Bečvě vyzní doztracena. Může prý odpřisáhnout na zdraví svých blízkých, že nikdo nic nezametá pod koberec. Poslancům na středečním jednání také řekl, že je naštvaný z prodlužování vyšetřování. Kauzu je třeba vyšetřit „padni komu padni“, uvedl.
10. 3. 2021|

Uherské Hradiště koupí od františkánů barokní klášter. K čemu památku využije, se teprve rozhodne

Zastupitelé Uherského Hradiště odhlasovali koupi barokního kláštera a přilehlých pozemků v centru města od řádu františkánů. Pro nákup hlasovalo devatenáct z nich, dalších osm se zdrželo. Radnice za historický komplex zaplatí 42 milionů korun, částku bude deset let splácet. O konkrétním využití kláštera, který je kulturní památkou, rozhodnou orgány města později. Nyní si prostory kláštera pronajímá archiv.
22. 2. 2021|

Sněmovna schválila učitelské platy na 130 procentech průměrných i kompenzační bonus

Sněmovna schválila úpravu, podle které by mohl být poměr učitelských platů k průměrné mzdě stanoven zákonem na 130 procent průměrné mzdy. Poslanci odsouhlasili také několik novel. Podnikatelé v úpadku tak budou zřejmě moci čerpat takzvaný kompenzační bonus 500 korun denně, a to zpětně. Ošetřovné by se zase nemělo dočasně počítat do příjmu při posuzování nároku na dávky, aby o ně lidé nepřišli. Souhlasili i s novelou o soudech a soudcích.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 18:48|

Šéf Slováckého divadla Bartoš odstoupil. Město na funkci ředitele vypíše výběrové řízení

Ředitel Slováckého divadla v Uherském Hradišti Jaroslav Bartoš ke čtvrtku odstoupil ze své funkce. Divadlo vedl od 1. září letošního roku, kdy v jeho čele nahradil Michala Zetela. Bartošův nástupce vzejde z výběrového řízení, které vypíše město jako zřizovatel divadla. Situace je důsledkem napjatých vztahů v divadle, sdělil v tiskové zprávě starosta Stanislav Blaha (ODS).
10. 12. 2020|

Vědci mapují pomocí elektrického proudu život v Bečvě. Ryby změří, spočítají a vrátí do řeky

Biologové z Akademie věd od pátku v terénu zkoumají řeku Bečvu. Snaží se zjistit, v jaké kondici je po zářijové kyanidové otravě a říjnových povodních. Téměř dva měsíce od ekologické havárie dokumentují, kolik ryb a potravy pro ně v řece žije. Zajímají se o vytrávené úseky i o místa, která katastrofa nezasáhla. Vyšetřování otravy stále pokračuje. V pátek se katastrofou zabývala i sněmovna. Lidovci chtěli, aby požádala vládu o důkladné vyšetření. Kvůli nízkému počtu poslanců ale na hlasování nedošlo.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 22:40|

V Uherském Hradišti září rudá hvězda, upozorňuje prý na zchátralou věznici. Starosta podal trestní oznámení

Na soukromé budově na náměstí Míru v Uherském Hradišti se objevila rudá hvězda a azbukou napsaný nápis Kreml. Světelné zařízení v městské památkové zóně někdo nainstaloval v minulých dnech bez vědomí radnice. Starosta Stanislav Blaha (ODS) kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Vlastníkem nemovitosti je společnost Simexco. Její jednatel Vilém Kubiš řekl, že instalace má upozornit na chátrání bývalé věznice v sousedství.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 19:52|

Sice menší a později, ale bude. Organizátoři Letní filmovou školu uspořádají

Největší nesoutěžní přehlídka filmů, Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti, se letos bude konat pandemii navzdory. Po jednání se zástupci města a ministerstva kultury to v pátek oznámili organizátoři. Kvůli koronaviru festival ale potrvá pouze šest dní a místo tradičního termínu na přelomu července a srpna se letos uskuteční od 7. do 12. srpna.
15. 5. 2020|
OVM

Na dopravní stavby bude o 20 miliard více, slíbil Havlíček. Na údržbu silnic nižších tříd ale asi nezbude

Na dopravní stavby půjde letos o dvacet miliard korun více, než sliboval původní rozpočet. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) řekl v Otázkách Václava Moravce, že vyjednal dodatečné peníze, takže bude Státní fond dopravní infrastruktury hospodařit s více než 106 miliardami. Zdůraznil však, že dodatečné peníze již jsou určené na konkrétní projekty. Kraje tak nejspíše letos nedostanou příspěvek na údržbu silnic II. a III. třídy, v který doufají.
23. 2. 2020|

Havlíček se dopravy ujme v pátek. Babiš si dovede představit fúzi více ministerstev

Jmenování Karla Havlíčka (za ANO) ministrem dopravy se uskuteční v pátek po návratu premiéra Andreje Babiše (ANO) z cesty do Izraele. Havlíček je nyní ministrem průmyslu a obchodu a po odvolání stávajícího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by měl podle návrhu premiéra vést trvale oba resorty. Opozice mluví o personální vyprahlosti, Babiš si ale dovede představit slučování dalších ministerstev.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 22:24|

Pro doklady do banky. Uherské Hradiště koupí bývalou bankovní budovu, přestěhuje do ní úředníky

Radnice v Uherském Hradišti koupí za 35 milionů korun budovu ve Svatováclavské ulici, v níž donedávna sídlila pobočka Komerční banky. Rozhodlo o tom zastupitelstvo města. Radnice by ráda přestěhovala do objektu zaměstnance městského úřadu z několika pracovišť. Město koupí dům odhadem do konce března, s ním získá i související pozemky.
13. 1. 2020|

Uherské Hradiště skončilo s opravami sídliště 28. října

Opravy sídliště 28. října v Uherském Hradišti skončily. Dělníci se zaměřili hlavně na rekonstrukci silnic a chodníků a na obměnu zeleně. Práce začaly v květnu, náklady dosáhly 16,4 milionu korun, z toho šest milionů činila dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení.
20. 11. 2019|
Události komentáře

Rychlejší než informační tabule jsou soukromé aplikace, tvrdí Blaha. Kremlík výtky odmítá

Záchranné složky spolupracovaly u nedělní nehody na D1 na jedničku, shodli se ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) a člen sněmovního podvýboru pro dopravu Stanislav Blaha (ODS). Kremlík v pořadu Události, komentáře odmítl tvrzení, že systém informačních tabulí nedokáže řidiče před srážkami na dálnici včas varovat.
15. 10. 2019|

Večer začala na D1 před Prahou odložená uzavírka. O změnu termínu požádal ŘSD Andrej Babiš

V neděli večer začaly očekávané práce na značení zužovaného úseku dálnice D1 přímo před Prahou mezi druhým a jedenáctým kilometrem ve směru na Brno. Práce měly začít už v pátek, jenže Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s nově pověřeným šéfem Radkem Mátlem je na poslední chvíli odsunulo. Zřejmě na žádost premiéra, který o tom napsal na Twitter.
28. 7. 2019|
Volby 2017

Komu se nelíbí, že Babiš vlastní média, ať je nečte, poradil Procházka z ANO

„Neviděl jsem žádnou analýzu, že by média, která vlastnil Andrej Babiš, psala v jeho prospěch,“ řekl v předvolební diskuzi České televize kandidát ANO na Karlovarsku Roman Procházka. Komu se nelíbí, že Babiš za médii stojí, ať je nečte, doporučil. Podle komunistické kandidátky z téhož kraje Evy Valjentové taková rada neobstojí, neboť média na veřejnost silně působí.
30. 9. 2017Aktualizováno30. 9. 2017, 02:10|
Volby 2017

Jak na strašidelné domy ve městech? Vyvlastněním i finanční kompenzací za památkovou ochranu

V průzkumu pro ČT se přes 90 % respondentů domnívá, že by měl stát podporovat rekonstrukci památkově chráněných objektů, jako jsou hrady či zámky nebo památkově chráněné vily. Jenže realita je pak jiná: v řadě měst takto památkově chráněné budovy chátrají a úředníci na jejich vlastníky nedosáhnou. Jak tuto situaci změnit, to bylo téma pro deset zástupců politických stran v předvolební debatě ČT.
29. 9. 2017Aktualizováno30. 9. 2017, 01:19|
Volby 2017

Politici chtějí vícezdrojové financování kultury a její přístupnost v regionech

„V první řadě jde o peníze,“ prohlásila v předvolební debatě České televize o kultuře a jejím financování komunistická kandidátka Eva Valjentová. Zatímco pravice hovoří především o vícezdrojovém financování či stabilních podmínkách, z nichž by instituce těžily, levicové strany chtějí zlepšit dostupnost kultury v regionech. Třeba zelení věří, že k tomu pomůže snížené vstupné ve veřejnoprávních institucích a digitalizace kulturních obsahů.
29. 9. 2017Aktualizováno30. 9. 2017, 01:18|