TÉMA

Petr Gazdík

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Elektronický systém přihlašování na střední školy je opravený, spustí se v pátek, tvrdí Cermat

Elektronický systém přihlašování na střední školy je opravený a je potřeba ho otestovat, řekl ve čtvrtek odpoledne ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) večer na síti X následně potvrdil, že funkce vkládání příloh, kvůli které bylo spuštění systému odloženo, je opravena. Nutné je ale znovu otestovat bezpečnost. Takzvané penetrační testy chce Cermat dělat ve čtvrtek večer či v pátek. Systém, který se měl uchazečům otevřít ve čtvrtek v noci, by měl podle Krejčího fungovat v pátek večer.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:07|

Noblesa, služba, humor a nadhled, vzpomínají politici na Schwarzenberga

Jako na jednoho z nejdůležitějších porevolučních politiků, symbol návratu svobody a demokracie do Česka či morální vzor a moudrého rádce, který pro Česko vykonal mnoho. Tak vzpomínají čeští politici na bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který zemřel v neděli ve věku 85 let.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:48|

Kriminalisté navrhli obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý navrhla obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku. Stíháni jsou mimo jiné za účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení či legalizaci výnosů z trestné činnosti, uvedl na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
31. 10. 2023|

Policie stíhá tři firmy v nové části korupční kauzy Dozimetr, píše Deník N

V nové části korupční kauzy Dozimetr stíhá policie v souvislosti se zakázkami pražského dopravního podniku (DPP) tři firmy. Uvedl to Deník N s odvoláním na státního zástupce a s tím, že obvinění se týká dodavatelských či subdodavatelských společností Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Základem kauzy Dozimetr je stíhání skupiny kolem podnikatele Michala Redla, o níž policisté tvrdí, že systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení.
18. 7. 2023|

Poslanci kývli na novelu zákoníku práce. Vondrák se vrátil do školského výboru

Sněmovna ve druhém čtení schválila novelu zákoníku práce, která se týká přesnějšího vymezení práce na dohodu či zavedení nároku na kratší úvazky. Poslanci rovněž v úvodním kole podpořili novelu o zdravotnické záchranné službě, resort zdravotnictví by tak mohl hradit provoz informačního systému vrtulníků záchranářů. Dolní komora také rozhodla o návratu nezařazeného poslance Ivo Vondráka (dříve ANO) do školského výboru.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 18:14|

Otřásla magistrátem i celostátní politikou. Uplynul rok od akce Dozimetr

Uplynul rok od korupční kauzy Dozimetr, která otřásla pražským magistrátem a výrazně ovlivnila politické dění v hlavním městě. Dne 15. června 2022 policie zasahovala na pražském magistrátu i dalších místech včetně kanceláře tehdejšího náměstka pražského primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka kvůli machinacím kolem hospodaření pražského dopravního podniku. Následně byla obviněna více než desítka lidí.
15. 6. 2023|

Systém automaticky garantuje obrovské zklamání, říká ministr Bek. Problém je i s kraji, míní Šteffl

Nedostatek míst ve školách je zapříčiněn hlavně populačním nárůstem, svůj podíl viny na tom ale nesou i kraje, myslí si ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Dodává, že největší přetlak studentů je v okolí velkých měst. Podle experta na školství a ředitele společnosti SCIO Ondřeje Šteffla by jednou z cest mohla být redukce otevíraných míst na víceletých gymnáziích. O aktuálních problémech českého školství debatovali v pořadu Události, komentáře.
18. 5. 2023|

Prezident Pavel nemá s Bekem a Dvořákem jako ministry problém, jmenuje je ve čtvrtek

Prezident Petr Pavel nevidí problém se jmenováním Mikuláše Beka ministrem školství a Martina Dvořáka ministrem pro evropské záležitosti (oba STAN). Do funkce je jmenuje ve čtvrtek. Premiér Petr Fiala (ODS) je následně uvede do funkce. Prezident a předseda vlády to oznámili po úterní večerní schůzce na Pražském hradě.
2. 5. 2023|

Celostátní výbor STAN nominoval Beka na ministra školství, evropskou agendu má spravovat Dvořák

Hnutí STAN navrhne do funkce šéfa resortu školství dosavadního ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) a na jeho místo nynějšího náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN). Nominace předsednictva potvrdil na on-line jednání celostátní výbor hnutí. Bek má v čele ministerstva školství nahradit Vladimíra Balaše (STAN), který ohlásil minulý týden rezignaci ze zdravotních důvodů.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:20|

Dvořák potvrdil, že má zájem stát se novým ministrem pro evropské záležitosti

Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák přijal nabídku nominace na post ministra pro evropské záležitosti. Informoval o tom na Twitteru. Ve funkci by nahradil Mikuláše Beka (STAN), kterého užší vedení hnutí navrhlo na ministra školství po odcházejícím Vladimíru Balašovi (STAN). Ten ohlásil, že ze zdravotních důvodů ve funkci ministra po necelém roce končí. Ministerské nominace bude celostátní výbor Starostů a nezávislých schvalovat v úterý.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 17:50|

Ministr školství Balaš skončí ze zdravotních důvodů ve funkci. Nahradit ho má Bek

Vladimír Balaš (STAN) skončí na vlastní žádost ve funkci ministra školství. Důvodem jsou podle něj dlouhodobé zdravotní problémy. Seznam Zprávám řekl, že má přetrvávající potíže po prodělání covidu-19. Poslanecký mandát si zatím ponechá. Rezignaci příští týden projedná vedení hnutí. Podle šéfa resortu vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana by Balaše mohl minimálně dočasně ve funkci nahradit současný ministr pro evropské záležitosti a stranický kolega Mikuláš Bek. Ten nominaci přijal. Balaš je ministrem zhruba tři čtvrtě roku, od konce loňského června.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 20:38|

Máme moc úzce specializovaných oborů studia, posilme všeobecné vzdělávání, nabádá expert

Exministr školství Petr Gazdík (STAN) v pátečních Událostech, komentářích mimo jiné řekl, že navzdory silnému populačnímu ročníku mají střední školy v Česku kapacitu dostatečnou. Programový ředitel organizace EDUin Miroslav Hřebecký upozornil, že existuje velké množství velmi úzce specializovaných studijních oborů a že má Česko oproti zbytku Evropy nebývale vysoký podíl odborného vzdělávání na úkor toho všeobecného. Podle poslankyně a členky sněmovního výboru pro vědu, vzdělání a kulturu Jany Berkovcové (ANO) by mohla být cestou vpřed lycea.
15. 4. 2023|

V kauze Dozimetr byli obviněni další lidé včetně exposlance Šnajdra, píše Seznam a Deník N

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to ve středu servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:02|

Policie ukončila vyšetřování kauzy Dozimetr, uvedl Deník N. Obvinění se seznamují se spisem

Kriminalisté ukončili vyšetřování v kauze Dozimetr, která se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Obvinění, mezi nimiž je například bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN) nebo tehdejší finanční ředitel podniku Matej Augustín, se začali seznamovat se spisem. Informoval o tom Deník N.
30. 3. 2023|

Hnutí STAN vyloučilo obviněného Hlubučka

Vládní hnutí STAN vyloučilo bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hlubuček patří mezi obviněné v kauze Dozimetr, která se týká korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Proti vyloučení se může odvolat.
21. 3. 2023|

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na Twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).
20. 3. 2023|

Koalice řeší, zda nechat poslední ročník v mateřinkách i nadále povinný

Povinný poslední ročník v mateřských školách je v Česku zavedený už skoro šest let. Koalice se teď vrátila k úvahám o tom, jestli ho nenechat dobrovolným. Předběžně se kloní spíš k zachování nynější varianty, rozhodnout chtějí politici ještě letos.
7. 3. 2023|

Vláda v programovém prohlášení slibuje zvýšení platů jen učitelům. U pedagogických pracovníků upraví tabulky

Platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy se zřejmě nebudou týkat zhruba čtyřiceti tisíc pedagogických pracovníků. V novém programovém prohlášení je vláda slibuje už jen učitelům. Změny chce koalice prosadit taky v projednávané novele zákona. Odbory jsou proti.
5. 3. 2023|

Gazdík nastupuje na soukromé gymnázium v Praze jako ředitel. Část studentů proti němu sepsala petici

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) bude ředitelem soukromého gymnázia Duhovka v pražských Holešovicích. Do funkce nastoupí v pondělí i přes odpor některých studentů školy, kteří proti jeho jmenování sepsali petici. Vadí jim, že Gazdík plánuje dál zastávat také funkci poslance a zastupitele obce Suchá Loz ve Zlínském kraji. Zároveň je členem sněmovního ústavně-právního a školského výboru.
17. 2. 2023|

GIBS vyloučil, že by média získala informace ze spisu kauzy Dozimetr od policie

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyloučila, že by úniky informací v kauze Dozimetr pocházely od orgánů činných v trestním řízení. České televizi to sdělil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Pavel Prygl. Doplnil, že nikoho neobvinili. Odkud novináři informace ze spisu případu údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP) získávali, GIBS nezjistil. Svědci z řad novinářů podle Prygla svůj zdroj s odkazem na paragraf zákona o jeho ochraně neodhalili.
22. 12. 2022|

Ministerská kontrola v Cermatu odhalila desítky pochybení ve veřejných zakázkách

Kontrola hospodaření Centra zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), kterou udělalo ministerstvo školství (MŠMT), potvrdila chyby ve vztahu s firmou Konica Minolta. Ta pro státní organizaci zajišťující průběh jednotných přijímacích a maturitních zkoušek od roku 2010 tiskla a kompletovala testy. Chyby kontroloři odhalili v zadávacím řízení i při plnění smlouvy. Ve veřejných zakázkách Cermatu zjistili celkem 29 pochybení. MŠMT nyní vyhodnocuje, jak je napravit. Resort to napsal v aktuální tiskové zprávě. Podle generálního ředitele Konica Minolta Business Solutions Pavla Čurdy zajišťovala firma při spolupráci s Cermatem provoz přesně podle zadání ministerstva.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 13:09|

Vstupenkou na střední školu by mohly být testy v 9. třídě, uvedl Balaš

Vstupenkou na střední školu by mohly být podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) testy v 9. třídě. Školy by si pak mohly vybírat studenty na základě výsledků těchto testů, a obešlo by se tím přijímací řízení. Balaš to řekl při návštěvě Moravské Nové Vsi. Na Břeclavsku navštívil obce, které loni postihlo tornádo, Moravská Nová Ves byla jednou z nich.
14. 11. 2022|

168 hodin: Gazdík jako ministr provedl změny, o které stáli obvinění z kauzy Dozimetr

Někdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN) podle zjištění reportérů 168 hodin po nástupu do funkce provedl ve svém resortu změny, o nichž se dříve bavili obvinění z kauzy Dozimetr. Podle některých expertů Gazdík své kontakty s údajným šéfem zločinecké skupiny Michalem Redlem dosud uspokojivě nevysvětlil, exministr ale pochybení odmítá. Tématu se věnoval redaktor 168 hodin David Sebíň.
14. 11. 2022|