TÉMA

Želenice

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné vhodné trati. Kraj se zlobí, kazí mu to plány

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné ozubnicové trati v Česku, která vede z Tanvaldu do Kořenova. Upozornil na to spolek Zubačka, který pořádá historické jízdy na trati. Za nepřijatelné označil takové rozhodnutí i Liberecký kraj, který tyto jízdy objednává. Železničáři zdůvodnili zákaz tím, že jízda ozubnicových lokomotiv příliš namáhá koleje, zákaz chce zrušit až po budoucí celkové rekonstrukci trati. Podle kraje by ale měla Správa železnic opravit koleje již dříve, jsou-li v tak špatném stavu.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 16:36|

Vlaky opět jezdí po hlavní trati u Stráže nad Ohří, kde stromy potrhaly troleje

Provoz na dvoukolejné železniční trati u Stráže nad Ohří na Karlovarsku je obnoven. K částečnému obnovení provozu došlo po více než osmnácti hodinách kolem půlnoci, bez omezení vlaky začaly jezdit kolem sedmé hodiny ranní v sobotu, vyplývá z webu Českých drah. Stromy na této trati  v pátek ráno poškodily víc než sto metrů trakčního vedení, do jednoho z nich narazil vlak Českých drah. Nikomu se nic nestalo, škodu na trati Správa železnic odhadla na sedm milionů korun.
18. 2. 2023|

Trať u Bíliny, kde se srazily nákladní vlaky, je po dvou týdnech oprav průjezdná

Bez omezení již jezdí vlaky po trati přes nádraží Světec na Teplicku, kde se o Velikonocích střetly dva nákladní vlaky. Při nehodě zahynul strojvedoucí jednoho vlaku. I když u trati ještě práce pokračují, výluka skončila. Vyšetřování nehody dále pokračuje.
20. 4. 2021|
Obchodní války

Čína zavede nová cla na některé výrobky z nerezové oceli. Zasáhnou dovoz z EU a asijských zemí

Čína zavede antidumpingová cla na dovoz některých výrobků z nerezové oceli z Evropské unie, Japonska, Jižní Koreje a Indonésie. Nová cla se pohybují v rozmezí 18,1 až 103,1 procenta a platit začnou od 23. července 2019, oznámilo čínské ministerstvo obchodu. Opatření se týká ingotů z nerezové oceli a za tepla válcovaných plechů z tohoto materiálu.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 12:39|

Dělníci poškodili na Berounsku plynové potrubí. Nejezdily kvůli tomu vlaky ve směru na Plzeň

V Králově Dvoře na Berounsku dělníci při výkopových pracích poškodili plynové potrubí, na místě jsou plynaři. Kvůli masivnímu úniku plynu musel být ve středu zhruba na hodinu a půl zastaven provoz vlaků na blízké trati Praha–Plzeň. Podle mluvčí berounské policie Marcely Pučelíkové nemusel být nikdo evakuován.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 11:05|

V Brně se srazily dva osobní vlaky. Záchranáři ošetřili celkem 23 lidí, nikdo ale nebyl zraněn vážně

V Brně se u hlavního nádraží srazily dva vlaky. Zdravotníci ošetřili dohromady třiadvacet lidí, patnáct z nich poslali do nemocnice. Jedna žena zkolabovala až doma. Evakuováno bylo na 250 osob, jihomoravští hasiči ale upřesnili, že nikoho nebylo potřeba resuscitovat ani vyprošťovat. Provoz na trati byl zastaven zhruba na hodinu, poté zůstal omezen po celé dopoledne až do 11:40. Podle Drážní inspekce se vlaky nejspíš srazily proto, že jeden ze strojvedoucích udělal chybu a vydal se na cestu předčasně. Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení, alkohol byl u strojvůdců vyloučen. Škoda dosáhla téměř půl milionu korun. O nedávných nehodách na železnici bude ve středu mimořádně jednat vedení Českých drah.
5. 3. 2019Aktualizováno5. 3. 2019, 12:42|

RegioJet poprvé uspěl na ministerstvu, zajistí rychlíky Brno–Bohumín. Rychlíky připadnou i Arrivě

Rychlíky mezi druhým a třetím největším městem v Česku bude od prosince 2019 provozovat RegioJet. Ministerstvo dopravy oslovilo i České dráhy, které na lince jezdí dnes, a Leo Express, ale nejnižší nabídku podal právě RegioJet. Pro společnost podnikatele Radima Jančury je to průlom, poprvé v Česku získala veřejnou zakázku, zatím provozuje pouze komerční vlaky. Kromě RegioJetu objedná ministerstvo několik rychlíkových linek také u Arrivy, která patří německému státnímu železničnímu dopravci Deutsche Bahn.
30. 11. 2018Aktualizováno30. 11. 2018, 20:03|

Zpoždění až čtyři hodiny. Ráno se nedostaly vlaky z pražského depa, železnice zkolabovala

Celé dopoledne se vlaky v Česku potýkaly s velkými zpožděními. Hlavní roli sehrála spadlá trolej na vršovickém nádraží v Praze. Protože tudy jezdí vlaky z odstavného nádraží na hlavní nádraží, nedostaly se soupravy k cestujícím včas. Někteří čekali i čtyři hodiny. Plně zprovoznit spojení odstavného a hlavního nádraží se podařilo až v poledne.
6. 11. 2018Aktualizováno6. 11. 2018, 12:51|

České dráhy zdraží jízdné a mění slevy

S novým jízdním řádem zdraží České dráhy jízdenky v průměru o dvě procenta. Důvodem je očekávaný růst inflace, u cest do 70 kilometrů si cestující připlatí o jednu až dvě koruny navíc. Zlevní naopak skupinové jízdné pro šest a více cestujících.
8. 11. 2017Aktualizováno8. 11. 2017, 16:39|

Spadlá trolej u Jistebníku zastavila koridor Praha–Ostrava

Vlakové spojení na hlavní trati mezi Prahou a Ostravou bylo v úterý odpoledne na několik hodin přerušeno. V Jistebníku na Novojičínsku totiž došlo k poškození trakčního vedení. Vlaky proto končily ve Studénce, odkud dál do Ostravy jezdila kyvadlová náhradní autobusová doprava.Provoz byl obnoven po víc než čtyřech hodinách ve 20:40.
29. 8. 2017Aktualizováno29. 8. 2017, 22:24|