TÉMA

Kostel v Gutech

Stavba repliky vyhořelého kostela v Gutech se chýlí ke konci. Zbývá doladit interiér

Na místě vyhořelého historického kostela v Třinci Gutech se dokončuje jeho replika. Tesaři na ní pracovali zhruba rok. V nově postaveném dřevěném kostele za zhruba 30 milionů korun by se věřící měli na první bohoslužbě sejít devátého května, tehdy se do věže dosadí i čtyři nově vyrobené zvony.
23. 3. 2021|
Kostel v Gutech

Devět let platí. Soud potvrdil tresty za zapálení kostela v Gutech, včetně toho nejvyššího

Soud potvrdil trojici mladíků za úmyslné zapálení dřevěného kostela v Třinci-Gutech tresty tři a půl, osm a devět let. Odvolání obžalovaných i žalobce zamítl.
9. 10. 2018|
Kostel v Gutech

Tvrdé tresty za zapálení kostela v Gutech. Autor nápadu dostal 9 let, motivem mohla být pomsta Bohu

Krajský soud v Ostravě potrestal tři mladíky, kteří loni v létě zapálili vzácný dřevěný kostel v Třinci-Gutech. Nejvyšší trest – devět let vězení – dostal muž, který akci vymyslel. Další dostali osm a 3,5 roku vězení. Požár způsobil škodu přes 20 milionů korun, historická hodnota je ale nevyčíslitelná.
28. 6. 2018Aktualizováno28. 6. 2018, 14:21|
Kostel v Gutech

V Beskydech padají smrky. Vyroste z nich replika shořelého kostela v Gutech

Lesníci Biskupských lesů začali v Beskydech s těžbou smrků, ze kterých má vzniknout replika vzácného dřevěného kostela v Gutech. Původní svatostánek z druhé poloviny šestnáctého století shořel loni v srpnu, když ho zapálila trojice mladíků.
19. 2. 2018|
Kostel v Gutech

V Gutech chystají archeologický průzkum. Nový kostel má vyrůst do dvou let

Na místě vyhořelého kostela v Třinci-Gutech probíhá kontrolní den. Zástupci města, Ostravsko-opavské diecéze a Národního památkového ústavu zde pokračují v plánech na obnovu unikátního kostela ze 16. století. Zatím se chystá archeologický průzkum, samotná stavba by měla být hotova na jaře roku 2019.
22. 9. 2017|
Kostel v Gutech

Trosky vyhořelého kostela z místa postupně mizí. Experti chtějí část z nich využít

Ohořelé trosky kostela v Třinci-Gutech, který měli před dvěma týdny zapálit tři mladíci, již stavbaři postupně rozebírají. Nad celou akcí bdí expert na dřevěné lidové stavby Antonín Závada.
16. 8. 2017|

Lidé už mohou přispívat na obnovu kostela v Třinci-Gutech. Začne se stavět příští rok

Od úterka mohou lidé přispívat do veřejné sbírky na obnovu dřevěného kostela Božího těla v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku, kterou vyhlásila radnice. Peníze mohou posílat na zvláštní účet číslo 7657654/0300 zřízený u Československé obchodní banky, sdělil Patrik Žondor z třinecké radnice. Kostel se má začít stavět příští rok na podzim.
8. 8. 2017|
Kostel v Gutech

První mše na troskách vyhořelého kostela v Gutech. Budou další, i počasí navzdory

Okolo 300 lidí se zúčastnilo mše pod širým nebem u shořelého dřevěného kostela Božího těla v Třinci-Gutech. Neodradil je ani déšť. Věřící vyjadřovali smutek nad zkázou vzácné památky i naději, že se kostel podaří brzy obnovit. Farář Kazimierz Plachta řekl, že nedělní mše by se na místě měly konat za každého počasí nadále a že obnova kostela by měla začít co nejdříve.
6. 8. 2017|
Kostel v Gutech

Požár kostela: Soud poslal dva mladíky do vazby. Plánovali asi i další zločiny

Soud poslal do vazby dva mladíky, kteří jsou obviněni ze zapálení vzácného kostela v Třinci-Gutech. Potvrdil to státní zástupce Pavel Šára, podle nějž obvinění plánovali další trestnou činnost týkající se sakrálních památek. Ze zločinu jsou obviněni tři lidé, jednoho z nich policie vyšetřuje na svobodě. Okresní soud ve Frýdku-Místku rozhodl o vazbě pro jednoho mladistvého a jednoho 18letého muže.
5. 8. 2017Aktualizováno5. 8. 2017, 11:35|
Kostel v Gutech

Jedinečný třinecký kostel z 16. století lehl popelem. Jako zázrakem po něm zůstal jen kříž

V třinecké části Guty v noci shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná historická památka byla prakticky zničena. Nikdo nebyl zraněn, škody ale půjdou do desítek milionů. Na místě po shořelém svatostánku zůstal jen kříž stojící těsně vedle jeho bývalé věže. Je téměř nepoškozený.
2. 8. 2017Aktualizováno2. 8. 2017, 21:39|