TÉMA

Maledivy

Voliči na Maledivách hlasováním vyjádřili souhlas s posilováním vztahů s Čínou

V nedělních parlamentních volbách na Maledivách podle předběžných výsledků zvítězila strana prezidenta Mohameda Muíze, napsala agentura AP. Výsledek podle ní naznačuje, že voliči v tomto tropickém souostroví ležícím v Indickém oceánu vyjádřili souhlas s posilováním vztahů s Čínou.
22. 4. 2024|

Spojené státy uznaly hraniční himalájské území za indický stát. Čína zuří

Spojené státy nečekaně zasáhly do víc než půl století starého sporu Indie a Číny, když uznaly hraniční území Arunáčalpradéš za indický stát. Peking proti kroku Washingtonu ostře protestuje. Indie a Spojené státy v poslední době posilují vztahy kvůli rostoucímu čínskému vlivu v Asii a Indo-Pacifiku.
21. 3. 2024|

Maledivy posilují vztahy s Čínou, povolily zakotvení její výzkumné lodi. Indie v tom vidí vojenskou hrozbu

Začalo to prohlášením, že se Maledivy chtějí zbavit závislosti na Indii, pokračovalo banálním sporem o to, kdo má kvalitnější pláže, a vyústěním rozepře je angažování Číny. Jako hlavní téma ve vodách Indického oceánu se momentálně jeví takzvaný maledivsko-indicko-čínský spor. Maledivská vláda nyní oficiálně udělila povolení čínské výzkumné lodi zakotvit v maledivském přístavu. Loď Xiang Yang Hong 3 má dorazit během několika dnů. A tento krok může podle mnohých médií Indii ještě víc rozlítit.
24. 1. 2024|

Indie a Maledivy zápasí o pláže. Čína mezitím rozšiřuje vliv

Indie a Maledivy vstoupily do souboje o to, kdo má kvalitnější pláže. Indický premiér Naréndra Módí se rozhodl propagovat domácí turistické destinace na úkor sousedního souostroví. To ale pobouřilo trojici maledivských zákonodárců. Na sociálních sítích premiéra otevřeně nazývají klaunem či teroristou. Indové odpověděli masivním bojkotem exotického ráje, ke kterému vyzývají i bollywoodské celebrity.
10. 1. 2024|

Srí Lanka vyhlásila výjimečný stav, prezident uprchl na Maledivy

Srí Lanka, kterou již několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, ve středu vyhlásila výjimečný stav a kvůli nepokojům zavádí zákaz vycházení do čtvrtečního rána. Současné vedení země považuje opatření za nezbytné pro zachování veřejného pořádku, informuje BBC. Prezident Gotabaja Radžapaksa, který slíbil, že ve středu odešle rezignační dopis, brzy ráno místního času zemi opustil ve vojenském letadle v doprovodu manželky a ochranky. Podle agentur míří přes Maledivy do Singapuru. Dle šéfa parlamentu převedl své pravomoci do rukou premiéra Ranila Vikremesinghy. Rezignační dopis prezidenta se očekává před půlnocí.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 20:07|

Státy světa odhlasovaly v Glasgow společné znění klimatické dohody

Představitelé téměř dvou set zemí světa se na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 22:49|

Křížem krážem Evropou, ale kudy a jak? Pro cestování platí různá pravidla, pomoci mají covid pasy

Do zahraničí během letní sezony vyrazí na dovolenou každoročně na 4,5 milionu Čechů. Cestování ale značně komplikují současná opatření. Na vině jsou často i nepřesné informace státních institucí. Pro různé země navíc platí různá pravidla. Regule objasňovali hosté Devadesátky ČT24.
8. 6. 2021|

Zájem o letenky opět roste. Nejžádanější je jižní Evropa

Zájem o letenky za poslední měsíc roste. Potvrzují to čtyři oslovení prodejci. Důvodem je postupné rozvolňování koronavirových opatření. Poptávka se podle oslovených společností zvyšuje o 20–⁠30 procent s každým rozvolněním. Nejvíce se letenky prodávají na letní měsíce do Španělska a dalších zemí jižní Evropy. I přes vyšší zájem o cesty do zahraničí prodeje zatím stále nedosáhly na úroveň před pandemií.
22. 5. 2021|

Trosky nekontrolovatelné čínské rakety dopadly do oceánu poblíž Malediv, uvádí Peking

Trosky nekontrolovaně sestupující čínské rakety Dlouhý pochod 5B dopadly v neděli ve 4:24 SELČ do Indického oceánu západně od souostroví Maledivy. Podle agentury Reuters to oznámila čínská státní média, podle nichž většina stroje shořela při vstupu do atmosféry. Zatím nejsou zprávy o tom, že by trosky rakety dopadly do obydlených oblastí.
9. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 14:00|

Stovky Čechů zůstaly kvůli koronaviru vězet v zahraničí. Z hotelu nesmějí ani na krok

Zhruba pět set českých občanů „uvěznil“ v zahraničí koronavirus, kvůli pozitivnímu testu nebo nařízené karanténě. Domů se kvůli tomu v tuto chvíli vrátit nemůžou. Nejvíce Čechů je v Egyptě, Spojených arabských emirátech nebo na Maledivách. Zpět do vlasti se cestovatelé mohou dostat jenom na výjimku od ministerstva zahraničních věcí.
31. 3. 2021|

Češi mění lyže za plavky. Kvůli epidemickým opatřením častěji plánují jarní prázdniny u moře

Do startu jarních prázdnin zbývá necelý týden. Možnosti lyžování budou letos výrazně omezené, areály v Česku totiž zůstávají oficiálně zavřené a o podmínkách jejich fungování zatím vláda debatuje. Podobné to bude zřejmě s lyžováním za hranicemi. I proto roste zájem o dovolené u moře.
27. 1. 2021|

Blíží se jarní prázdniny. Češi i v uzávěře hledají, kam se vypravit s dětmi

Od počátku února do poloviny března proběhnou v šesti týdenních turnusech jarní prázniny. Mnozí Češi proto hledají dosud neobjevená místa „bez lidí“ pro zimní dovolenou v tuzemsku. Cestovní kanceláře pak hlásí rostoucí zájem o cesty za teplem, například na Zanzibar či Maledivy. Tématu jarních prázdnin se věnovala Devadesátka ČT24.
20. 1. 2021|

„Někdy se mi zdá, že se blíží vlna.“ Asie si připomíná 15 let od jedné z nejničivějších katastrof

Napříč Asií si lidé připomínají více než 230 tisíc obětí na životech, které si před 15 lety vyžádala vlna tsunami v Indickém oceánu. Severně od indonéského ostrova Sumatra udeřilo 26. prosince 2004 zemětřesení o síle 9,1 stupně. Ničivé vlny pak zasáhly pobřeží Indonésie, Srí Lanky, Thajska a řady dalších států. Vlny byly místy vysoké až 17,4 metru. O život tehdy přišlo také osm Čechů. Šlo o jednu z největších přírodních katastrof lidstva.
26. 12. 2019|

Na Maledivách zemřel čtyřiaosmdesátiletý český turista

V sobotu odpoledne bylo v laguně jednoho z maledivských ostrovů nalezeno tělo 84letého českého turisty. Maledivská média o tom informovala místní policie. Dodala, že hlášení o mrtvém muži, který se patrně utopil, dostala kolem 15:15 místního času (11:15 SEČ). České ministerstvo zahraničí zprávu potvrdilo.
20. 1. 2019Aktualizováno20. 1. 2019, 17:24|

Na Maledivách končí výjimečný stav. Podle prezidenta ale hrozba pro národní bezpečnost trvá

Maledivský prezident Jamín Abdal Gajúm zrušil po 45 dnech výjimečný stav, během něhož bylo několik soudců, policistů i politiků obviněno z terorismu. Ve vazbě zůstává i dlouholetý autoritářský vládce Malediv Maumún Abdal Gajúm a nevlastní bratr současné hlavy státu. Prezident je viní z pokusu o převrat, což dotyční odmítají. Politická krize zasáhla Maledivy v době hlavní turistické sezony.
22. 3. 2018|

Maledivští soudci odvolali rozhodnutí, které vedlo k vyhlášení výjimečného stavu

Tři z pěti členů maledivského nejvyššího soudu nakonec zrušili rozhodnutí propustit politické vězně, které minulý týden prohloubilo krizi mezi prezidentem a soudní mocí v zemi. Prezident Jamín Abdal Gajúm se rozhodnutí soudu vzepřel a v pondělí vyhlásil v zemi patnáctidenní výjimečný stav. Politická krize se vystupňovala v době hlavní turistické sezony, kdy na ostrovy míří desetitisíce cizinců.
6. 2. 2018Aktualizováno6. 2. 2018, 19:36|

Křetínský investuje do luxusního ostrovního letoviska. Za čtvrtinový podíl dal miliardu

Podnikatel Jiří Šmejc prodal čtvrtinový podíl v luxusním hotelovém resortu Velaa Private Island na Maledivách Danielu Křetínskému. Cena transakce dosáhla 49,5 milionu dolarů (1,2 miliardy korun). Uvedl to Šmejcův mluvčí Pavel Zuna. Luxusní hotelový komplex s 45 vilami otevřel Šmejc pro turisty v roce 2014.
6. 4. 2017|