TÉMA

Nový Zéland

Zákaz kouření budoucích generací na Novém Zélandu se nekoná. Vláda rozhodla o jeho zrušení

Nová koaliční vláda Nového Zélandu, vedená premiérem Christopherem Luxonem, plánuje v úterý zrušit zákon zakazující tabákové výrobky pro budoucí generace. Ten loni přijala vláda bývalé premiérky Jacindy Ardenové. Zrušení zákona kritizují odborníci i lékaři, podle nich povede jen k dalším úmrtím a zdravotním komplikacím obyvatelstva.
27. 2. 2024|

Biden rozhodl o osmnáctiměsíční ochraně Palestinců před deportací ze Spojených států

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který na příštích osmnáct měsíců chrání Palestince pobývající ve Spojených státech před případnou deportací. Podle agentury Reuters to ve středu večer oznámil Bílý dům, který v této souvislosti poukázal na zhoršující se humanitární podmínky v Pásmu Gazy. Na ty upozornili i premiéři Kanady, Austrálie a Nového Zélandu, kteří ve společném prohlášení apelovali na vyhlášení humanitárního příměří. Postavili se také proti plánované ofenzivě Izraele do Rafáhu v Pásmu Gazy.
15. 2. 2024|

Za úmrtí desítek turistů na sopečném ostrově může firma, která návštěvu povolila, rozhodl soud

V souvislosti se smrtí 22 lidí při erupci sopky na novozélandském ostrově White Island v roce 2019 byla shledána vinnou také firma udělující povolení k návštěvám ostrova. Společnost bratrů Jamese, Andrewa a Petera Buttleových, kteří White Island vlastní, podle soudu neudělala vše pro snížení rizik, informoval v úterý zpravodajský server BBC News.
31. 10. 2023|

Pavel přijal šéfa ukrajinského parlamentu Stefančuka

Prezident Petr Pavel ve středu na Pražském hradě přijal předsedu Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Na webu to uvedl komunikační odbor Hradu. Stefančuk se v Praze během úterý zúčastnil druhého parlamentního summitu takzvané Krymské platformy, která usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny. Pavel při příležitosti summitu uspořádal v pondělí večeři, akce se zúčastnily čtyři desítky zástupců zemí z celého světa.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 14:26|

Skončil pražský summit Krymské platformy. Přijatelná je pouze úplná deokupace, řekl Zelenskyj

„Návrat míru není jednoduchou otázkou,“ řekl ve videopříspěvku na Mezinárodním parlamentním summitu Krymské platformy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Přijatelné je ale podle něj pouze úplné osvobození Ruskem okupovaných území, a to včetně nezákonně anektovaného poloostrova Krym. Summitu platformy, která usiluje právě o obnovení územní celistvosti Ukrajiny, se v Praze zúčastnily čtyři desítky představitelů parlamentních komor z celého světa. Dvoudenní akce začala v pondělí večeří na Pražském hradě za přítomnosti prezidenta Petra Pavla.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 17:09|

Cigarety pro následující britské generace budou nelegální, plánuje Sunak

Británie plánuje zavést úplný zákaz prodeje tabákových výrobků pro nadcházející generaci. Každoročně plánuje zvyšovat věk pro prodej cigaret tak, že dnešní děti už by neměly mít nikdy přístup k tabáku. Spojené království se přidává k Novému Zélandu, který podobnou legislativu zavedl jako první na světě.
20. 10. 2023|

Novým ředitelem odboru komunikace Hradu bude Vít Kolář

Novým ředitelem odboru komunikace Hradu bude od listopadu manažer, bývalý novinář a diplomat Vít Kolář. Naposled působil v České televizi. V tiskové zprávě to oznámil odbor komunikace Hradu. Kolář, jenž uspěl ve výběrovém řízení mezi pěti uchazeči, nahradí Markétu Řehákovou, která nedávno skončila i jako mluvčí prezidenta Petra Pavla.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 16:31|

V Paříži začalo mistrovství světa v ragby. V pohotovosti jsou fanoušci i policisté

V Paříži začalo mistrovství světa v ragby. Tedy ve sportu, jehož popularita v posledních letech strmě roste. Bezpečnostní opatření během šampionátu vnímají úřady jako zátěžový test před letní olympiádou, kterou země pořádá v příštím roce, uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
8. 9. 2023|

Novozélandští vědci se pokoušejí o laboratorní výrobu ovoce. Bojí se klimatické neúrody

Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu zkoušejí vypěstovat ovoce v laboratoři, a to bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka nebo slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné.
8. 9. 2023|

Invazivní druhy způsobí škody téměř 10 bilionů ročně, upozorňuje OSN

Ekonomické škody, které každoročně po celém světě způsobí šíření invazních druhů, činí kolem 423 miliard dolarů (9,4 bilionu korun). Vyplývá to z nově zveřejněného výzkumu mezivládního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES). Výše hospodářské škody se od roku 1970 podle vědců každé desetiletí zečtyřnásobila. Nepůvodní druhy dále podle panelu OSN ohrožují přírodu, potravinovou bezpečnost i lidské zdraví.
5. 9. 2023|

Dílo Gertrud Kauders, zavražděné nacisty, zůstalo zazděné 80 let. Objevili ho až dělníci

Výtvarnice Gertrud Kauders se narodila ve stejném roce jako Franz Kafka, rovněž do pražské německé židovské rodiny. A stejně jako Kafkovo dílo, i to Gertrud se podařilo zachovat díky přátelům. Na rozdíl od svého slavného současníka ale zůstala Gertrud Kauders téměř osmdesát let téměř zapomenuta. Její dílo totiž prakticky celé zmizelo.
3. 8. 2023|

USA a Austrálie prohlubují bezpečnostní spolupráci, Washington pomůže Canbeře s výrobou raket

Spojené státy pomohou Austrálii vybudovat raketový průmysl. Podle agentury AFP to v sobotu po jednání v Brisbane uvedli ministři obrany obou zemí. Agentura Bloomberg napsala, že jde o další krok v prohlubování americko-australské bezpečnostní spolupráci ve snaze čelit čím dál asertivnější Číně.
29. 7. 2023|

Velice pozitivní, ohodnotil Zelenskyj výsledky summitu NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé zasedl „jako rovný s rovnými“ k jednacímu stolu s lídry členských zemí NATO. Uvítal oznámení aliančních zemí o nových balících vojenské podpory či dohodu na úpravě budoucího přístupového procesu do Aliance, ovšem jako ideální výsledek si představoval pozvánku do NATO.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 21:24|

G7 slíbila bezpečnostní podporu Ukrajiny

Země skupiny vyspělých ekonomik G7 oznámily mezinárodní rámec, který Ukrajině otevírá cestu k dlouhodobým bezpečnostním zárukám, jež mají posílit její obranu proti Rusku a odradit Moskvu od budoucí agrese.
12. 7. 2023|

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu. Informovala o tom Evropská komise. Smlouva, která má vést k posílení vzájemného obchodu, by měla vstoupit v platnost v první polovině příštího roku, napsala agentura Reuters. V loňském roce obě strany podle údajů novozélandské vlády směnily zboží a služby za 20,2 miliardy novozélandských dolarů (zhruba 270 miliard korun).
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 09:18|

Soud uložil kurýrovi za podíl na pašování drog za dvě miliardy korun do Austrálie 10 let vězení

Na deset let do vězení poslal ve středu českobudějovický soud muže za pašování drog do Austrálie. Převážení se podle obžaloby účastnilo šest desítek kurýrů. Dalších sedm obžalovaných, jichž se aktuální líčení týkalo, soud obžaloby zprostil. Skupina šesti desítek kurýrů podle policie dopravila do Austrálie nejméně 780 kilogramů heroinu a kokainu v ceně 2,1 miliardy korun. Další obžalovaní si vyslechli verdikt v předchozích dnech.
28. 6. 2023|

TikTok se soudí kvůli zákazu v Montaně. Podle čínské firmy je v rozporu s americkou ústavou

Čínská společnost TikTok v americké Montaně podala žalobu s cílem zrušit úplný zákaz stejnojmenné sociální sítě, který tamní zákonodárci schválili v polovině dubna. Informuje o tom agentura AP. TikTok tvrdí, že zákaz je v rozporu s americkou ústavou, která zaručuje svobodu projevu. Montana je prvním americkým státem, který přistoupil k úplnému zákazu čínské sociální sítě. Platit má od příštího roku.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 11:37|

Pohřešovaný Čech na Novém Zélandu je nejspíš mrtvý. Našlo se tělo

Policie na Novém Zélandu objevila při pátrání po pohřešovaném českém turistovi mrtvé tělo a domnívá se, že jde o ztraceného 46letého Čecha. Napsal o tom ve čtvrtek deník New Zealand Herald. Záchranáři spustili pátrací akci ve složitém terénu v horách na novozélandském Jižním ostrově v úterý. Policie zatím neprovedla formální identifikaci a není jasné, co bylo příčinou úmrtí.
18. 5. 2023|

Montana jako první americký stát zakázala TikTok, očekává se soudní dohra

Montana se ve středu stala prvním americkým státem, který úplně zákázal čínskou aplikaci TikTok. Podle agentury AP ale lze očekávat, že věc bude mít soudní dohru a bude zkouškou toho, zda ve Spojených státech může být TikTok zcela zakázán, jak by si přála řada amerických zákonodárců. TikTok zákaz označil za protiústavní.
18. 5. 2023|

Novozélandští záchranáři pátrají po Čechovi, který se ztratil v horách

Na Novém Zélandu pátrají záchranáři po Čechovi, který se ztratil na trekingové trase Te Araroa. Informovala o tom novozélandská policie, podle níž byl český občan naposledy viděn 4. května u jedné z chat na stezce. Ministerstvo zahraniční dopoledne uvedlo, že český generální konzulát v Sydney případ sleduje a je v kontaktu s novozélandskou policií a s rodinou pohřešovaného.
16. 5. 2023|

Separatisté z Papuy zabili šest indonéských vojáků. Novozélenský pilot zůstává stále v zajetí

Na ostrově Papua, který je součástí Indonésie, napadli separatisté armádní stanoviště a nejméně šest vojáků zabili. Další desítky příslušníků indonéských jednotek se pohřešují, uvedla v neděli agentura AP s odvoláním na armádu a povstalce. Zabití vojáci byli součástí mise na osvobození novozélandského pilota, kterého separatisté ze Západní Papuy drží už víc než dva měsíce v zajetí.
16. 4. 2023|

Velká Británie přistoupí k asijsko-pacifické dohodě CPTPP

Velká Británie ohlásila, že se dohodla na přistoupení k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu, tedy Komplexní a progresivní dohodě pro transpacifické partnerství (CPTPP). Stalo se tak po 21 měsících vyjednávání. Jde o nejdůležitější novou obchodní dohodu od odchodu Spojeného království z Evropské unie před třemi lety, uvedly tiskové agentury s odvoláním na úřad britského premiéra.
31. 3. 2023|

Výcvik ukrajinských vojáků v zahraničí se stupňuje. Těží z něj i západní armády

Výcvikem v zahraničí letos zřejmě projdou desítky tisíc ukrajinských vojáků. Oproti minulému roku půjde o nárůst. Instruktoři ze spojeneckých zemí učí Ukrajince zacházet se specializovanou západní technikou, cvičí ale i rekruty bez předchozího nasazení. Spolupráce s armádou, kterou ještě před pár lety někteří popisovali jako„sovětštější, než je armáda ruská“, má přínos i pro Západ. Čerpá ze zkušeností skutečné války s Ruskem i z nasazení ukrajinských vojáků.
6. 3. 2023|

Soud osvobodil muže, který chválil novozélandský útok na mešity. V příspěvcích jen „trollil“

Vrchní soud v Praze zprostil obžaloby muže, který psal v internetové diskusi souhlasné komentáře o teroristickém útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Podle pravomocného verdiktu muž satirickými komentáři jen „trollil“ a zesměšňoval lidi, kteří s útokem skutečně souhlasili. Soud tak zrušil prvoinstanční rozsudek, který muži uložil tříletou podmínku a peněžitý trest 60 tisíc korun. Obžalovaný vinu odmítal, příspěvky chtěl prý jen zdiskreditovat xenofoby a rasisty.
15. 2. 2023|