TÉMA

Thajsko

Thajsko slaví národní den slonů. Pořádá sváteční hostinu
Na 13. března v Thajsku připadá svátek chobotnatých obrů. Sloni hrají klíčovou roli v thajské společnosti, ať už jde o dopravu, práci a dříve dokonce v boji. Jsou také považováni za symbolického národního ochránce. Cílem svátku je podtrhnout důležitost slonů a naléhavou potřebu ochrany a zachování thajské sloní populace a jejího přirozeného prostředí. Na jejich počest byla uspořádána ve starobylém sloním paláci Kraal v Ajutthaji bohatá hostina oplývající ovocem i zeleninou.
13. 3. 2024|Jan Buršík
Domovnice v Thajsku našla mrtvého českého turistu. Podle policie spáchal sebevraždu
V Thajsku zemřel devětačtyřicetiletý český turista. Ministerstvo zahraničí potvrdilo informaci thajského zpravodajského webu Bangkok Post, podle kterého byl muž nalezen v turistickém středisku Pattaya oběšený. Policie se domnívá, že spáchal sebevraždu.
10. 3. 2024|ČTK
Thajští buddhisté oslavili svátek Mágha Púdžá. Připomněli si tím Buddhova probuzení
Mágha Púdžá je thajský buddhistický svátek, který se slaví každým rokem během února. Buddhisté se v tento den při rozbřesku setkávají v klášterech, aby vykonali záslužné činy, poslechli si duchovní rozpravy a následně se zúčastnili průvodu se zapálenými svíčkami. Oslavy vyjadřují vděčnost vůči mnišskému řádu a Třem klenotům, jimiž jsou Buddha, Dharma a Sangha.
26. 2. 2024|
Ruská kapela kritizující válku unikla deportaci z Thajska do Moskvy. Kremlu nepohodlní umělci čelí v zahraničí zastrašování
Členům ruské rockové skupiny Bi-2, která kritizuje ruskou válku na Ukrajině, se vyhnula deportace z Thajska do Ruska, kde jim podle lidskoprávních organizací hrozí přísné tresty. Thajské úřady hudebníkům umožnily odletět do Izraele, jehož občanství někteří z nich mají. Členové skupiny byli zatčeni v letovisku Phuket – oficiálně za práci bez patřičného povolení. Zastrašování čelí v zahraničí i další ruští umělci, kteří zemi kvůli své kritice Kremlu opustili.
1. 2. 2024|ČTK
„Práce snů“ se změnila v boj o život. Čínská mafie kšeftuje s lidmi a nutí je k podvodům v Myanmaru
Na hranici mezi Myanmarem a Thajskem se nachází KK Park, kde podle informací Deutsche Welle (DW) provozuje čínská mafie „továrnu na podvody“. Pod příslibem vysokého platu a skvělých benefitů láká k práci nic netušící lidi, které následně v nuzných podmínkách nutí k nekalostem. Ti, kteří podvádět odmítají, čelí mučení, hladovění, a dokonce vraždám.
30. 1. 2024|Jakub Vaněk
Deset Izraelců a čtyři Thajci, které hnutí Hamás drželo jako rukojmí, jsou na cestě do Izraele
Izraelská armáda ve středu večer informovala, že Hamás propustil deset Izraelců a čtyři Thajce. Očekává se, že židovský stát propustí třicet palestinských vězňů. Země G7 vyzvaly k okamžitému propuštění všech rukojmí, vyslovily se také k prodloužení příměří mezi Hamásem a Izraelem, které by dle Kataru mělo aktuálně trvat do čtvrtečního rána. Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu večer přiletěl do Izraele, při své návštěvě chce jednat o dalším prodloužení příměří.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 23:56|
Dar vodním bohům ničí řeky i moře. Organizátoři bojují proti znečištění využitím videoprojekcí
Každoročně se díky buddhistickému svátku Lój Krathóng rozzáří hladiny řek, potoků i kanálů. Lidé vypouštějí takzvané krathongy, kterými obdarovávají vodní bohy a děkují za to, že mohou cennou vodu využívat. Bohužel se tento svátek stal i událostí, kdy tisíce těchto krathongů ucpou vodní kanály a zanesou dno řek i moří. Organizátoři se snaží snížit množství odpadu tím, že využívají videoprojekci na vodní hladinu. Thajští mniši zase plovoucí košíky sbírají a recyklují jako krmivo pro zvířata.
29. 11. 2023|
Hamás propustil další skupinu rukojmí. Katar usiluje o prodloužení příměří
Dvanáct rukojmí propuštěných Hamásem je na cestě z Pásma Gazy do Izraele, uvedla v úterý večer izraelská armáda s odkazem na Červený kříž. Jde o deset Izraelek a dva občany Thajska. Izrael poté propustil 30 palestinských vězňů. Katar v úterý oznámil, že příměří bude trvat do čtvrtečního rána, zároveň usiluje o další prodloužení. Server The Times of Israel mezitím píše o prvním vážném porušení klidu zbraní.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 20:41|
Teroristé z Hamásu propustili další rukojmí. Netanjahu připustil jednání o prodloužení příměří
Teroristické palestinské hnutí Hamás v neděli propustilo další skupinu rukojmí zajatých při říjnovém útoku na Izrael. S odkazem na informace Červeného kříže to na sociální síti X napsal mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Podle něj jde o 14 Izraelců a tři cizince. Jeruzalém na oplátku propustil z věznic trojnásobný počet Palestinců. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poprvé od vypuknutí konfliktu navštívil Pásmo Gazy. Je prý otevřený jednání o prodloužení příměří, Hamás ale musí pokračovat v propouštění rukojmí.
26. 11. 2023Aktualizováno26. 11. 2023, 21:29|
Na pomoc farmářům blízko Pásma Gazy se sjíždějí lidé z celého Izraele
Na pomoc klíčovému odvětví se na jih země sjíždějí dobrovolníci z celého Izraele. Mezi izraelskými farmáři a jejich pomocníky natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
12. 11. 2023|
Mezi oběťmi útoku hnutí Hamás v Izraeli je i český občan
Obětí útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael je i český občan. Jeho smrt ve středu potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Dvaadvacetiletý muž podle serveru Novinky.cz zahynul při útoku 7. října v kibucu Nirim.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 18:02|
Izrael hlásí přes sedm set obětí útoků Hamásu, na jihu země se stále bojuje
Izraelská armáda pokračuje na jihu země v boji s teroristy z hnutí Hamás. Počet obětí palestinských ozbrojenců už podle izraelské vlády překonal sedm stovek. Palestinské úřady v Pásmu Gazy oznámily, že počet obětí po izraelských náletech stoupl na 413. Na obou stranách jsou také tisíce zraněných. Izraelský kabinet hlásí přes sto unesených lidí. Izraelská armáda chce do 24 hodin napadené pohraniční obce evakuovat. Libanonské hnutí Hizballáh ostřelovalo sever židovského státu, ten reagoval protiútokem dělostřelectva. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že jeho země se vydává do dlouhé a těžké války.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 22:51|
Neobvykle hustý planktonový květ na pobřeží Thajska hubí mořské živočichy
Neobvykle hustý planktonový květ u východního pobřeží Thajska vytváří vodní „mrtvou zónu“ a ohrožuje živobytí místních rybářů, kteří v těchto vodách chovají mušle. Podle mořských vědců se v některých oblastech Thajského zálivu vyskytuje více než desetinásobek běžného množství planktonu, který zbarvuje vodu do jasně zelené barvy a zabíjí mořské živočichy.
20. 9. 2023|x
Sněmovna schválila dohody EU s Thajskem a Malajsií. Fiala čelil interpelacím o lécích i potravinách
Sněmovna ve čtvrtek schválila smlouvy, které uzavřela EU s Thajskem a Malajsií. Oba dokumenty zahrnují spolupráci mezi evropskou sedmadvacítkou a uvedenými asijskými zeměmi v řadě témat od lidských práv přes boj proti terorismu a organizovanému zločinu po boj s migrací. Dopoledne měli poslanci na programu také písemné interpelace. Opět se ale nedostali k plánovanému projednání návrhu na zřízení vyšetřovací komise k hradním kauzám z éry bývalého prezidenta Miloše Zemana. Odpoledne pak premiér Petr Fiala (ODS) odpovídal na ústní interpelace, během kterých opozice upozorňovala na hospodaření státu.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 18:14|
Thajskou vládu sestavila strana blízká rodině Šinavatrů. Expremiérovi král snížil trest
Thajsko má novou vládu, které předsedá jedenašedesátiletý realitní magnát Sríttcha Tchavisin nominovaný Stranou Thajců. Stal se i novým ministrem financí. Strana Thajců, která skončila v květnových volbách druhá, se na koalici dohodla i se subjekty podporovanými armádou, přestože to původně vylučovala. Hlavní vládní strana má blízko k rodině expremiéra Tchaksina Šinavatry, kterému po nedávném návratu do vlasti snížil král trest za zneužití moci a další zločiny. Šinavatra uvedl, že jeho návrat s novou vládou nesouvisí.
2. 9. 2023|
Expremiér Šinavatra se vrátil z exilu do Thajska, odpyká si osmiletý trest
Do Thajska se po 15 letech v exilu vrátil 74letý expremiér Tchaksin Šinavatra, jehož armáda v roce 2006 zbavila moci pro údajnou korupci a neúctu vůči monarchii. Šinavatra v Bangkoku stanul před nejvyšším soudem, který potvrdil, že ho čeká osmiletý trest vězení za zneužití moci a další zločiny, za něž byl odsouzen v nepřítomnosti.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 12:29|
Soud uložil kurýrovi za podíl na pašování drog za dvě miliardy korun do Austrálie 10 let vězení
Na deset let do vězení poslal ve středu českobudějovický soud muže za pašování drog do Austrálie. Převážení se podle obžaloby účastnilo šest desítek kurýrů. Dalších sedm obžalovaných, jichž se aktuální líčení týkalo, soud obžaloby zprostil. Skupina šesti desítek kurýrů podle policie dopravila do Austrálie nejméně 780 kilogramů heroinu a kokainu v ceně 2,1 miliardy korun. Další obžalovaní si vyslechli verdikt v předchozích dnech.
28. 6. 2023|
Regulaci konopí bych chtěl už příští rok, jde o lepší způsob prevence, říká Vobořil
Ambicí národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je, aby Česko mělo regulovaný trh s konopím už k 1. lednu 2024. Prohibice návykových látek je podle něj tou nejhorší možností, co se rizik týče. Pokud se regulace trhu s konopím zavede, marihuanu podle něj určitě vyzkouší i lidé, kteří tak dosud neučinili. „Ale to, co se nikde nepotvrdilo, je nárůst lidí závislých nebo každodenních intenzivních uživatelů,“ sdělil v Interview ČT24.
27. 6. 2023|
380 druhů, které nikdo neznal. Vědci popsali organismy ve Velkém Mekongu
Oblast takzvaného Velkého Mekongu zahrnuje pět zemí světa. Je to místo obrovské přírodní rozmanitosti, ale současně i region, kterému hrozí velké poškození. Vědci teď oznámili výsledky dvouletého výzkumu, který prozkoumal i neznámé části.
25. 5. 2023|
Desetitisíce lidí oslavily thajský Nový rok bitvou s vodními pistolemi
Desetitisíce Thajců i zahraničních turistů zaplavily ve čtvrtek ulice Bangkoku, aby oslavily Nový rok neobvyklým způsobem. Poprvé od vypuknutí pandemie se konal festival Songkran, který je známý jako největší vodní bitva na světě. Festival trvá několik dní a ovlivňuje celé město. Turistika je klíčovým sektorem thajské ekonomiky, a proto měla pandemie koronaviru značný dopad na tuto jihoasijskou zemi. Vodní festival nabízí jednu z možností, jak návštěvníky nalákat zpět.
13. 4. 2023|
Drtivá většina Rusů tráví dovolené doma. Cestovní kanceláře už přizpůsobily nabídku
Většina evropských zemí nedává Rusům turistická víza a nesmí do nich létat ruské aerolinky. Zhruba 85 procent Rusů tak tráví svou dovolenou doma v Rusku, hlavně v Petrohradě nebo v Moskvě a jejím okolí.
25. 3. 2023|
Česko v žebříčku demokracie The Economist stouplo. Nejvíc propadlo Rusko
V demokracii celkově žije méně než polovina světové populace, konkrétně 45,3 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), která zkoumala vývoj demokracie ve 167 zemích světa. Nejvíce si loni v tomto směru ze všech sledovaných států pohoršilo Rusko, které loni v únoru znovu vojensky napadlo sousední Ukrajinu. Česko si mírně polepšilo a je na pětadvacáté pozici, společně s Řeckem. Slovensko obsadilo 43. příčku.
4. 2. 2023|
V Kambodži hořelo kasino a hotel, zemřelo nejméně devatenáct lidí
Při mohutném požáru v kasinu a hotelu v kambodžském městě Poipet zemřelo nejméně devatenáct lidí a dalších šedesát utrpělo zranění. Tři desítky lidí jsou stále pohřešovány a bilance obětí tak zřejmě poroste, až se hasiči a záchranáři dostanou do zatím nepřístupných částí budov. Řada zraněných je navíc ve velmi vážném až kritickém stavu, informovala agentura AP s odvoláním na kambodžskou policii. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 16:12|vkl
Prezidentští kandidáti řekli, jak se staví k podpoře Ukrajiny i kam by měla hlava státu jezdit na zahraniční cesty
Do prezidentských voleb zbývá již necelý měsíc, lidé budou moci potřetí přímo volit hlavu státu. Kandidátům položila Česká televize sérii otázek na různá témata a postupně v Událostech představuje jejich názory. Nyní ČT nabízí odpovědi na otázku, jak podstatné jsou z pohledu kandidátů sankce proti Rusku a jak důležitá je podpora Ukrajiny. Kandidáti také odpovídali na otázku, kam by měl prezident jezdit na zahraniční cesty.
17. 12. 2022|