TÉMA

Vláda

ANO nechce zvýšit věk odchodu do penze, řekl Havlíček. Prosazuje druhý důchodový pilíř

Rozporuplně působila v průběhu čtvrtka prohlášení ohledně jednání o penzijní reformě. Prezident Petr Pavel po setkání koalice i opozice na Hradě řekl, že panovala shoda na prodloužení věku odchodu do důchodu. První místopředseda ANO Karel Havlíček však v pořadu Interview ČT24 vysvětlil, že se hnutí s posunutím hranice nad 65 let neztotožňuje. A přiblížil, proč je podle něj vytvoření druhého důchodového pilíře pro stát zásadní.
před 12 h hodinami|

Věk odchodu do penze se podle prezidenta musí zvyšovat

Věk odchodu do důchodu se bude muset postupně zvyšovat i po roce 2030, řekl prezident Petr Pavel po prvním setkání k penzijní reformě, na které pozval zástupce koalice i opozice. Právě s pozdějším nástupem na odpočinek počítá vláda ve své reformě. Opoziční ANO ale tento záměr naopak nepodpořilo. Od ministra práce a sociálních věcí si vyžádalo analýzu, jak by krok dopadl na nezaměstnanost a na pracovní trh. Další jednání o reformě penzí je naplánováno na pondělí 22. dubna.
včeraAktualizovánopřed 14 h hodinami|

Česká ekonomika loni klesla o 0,2 procenta, zpřesnili statistici svůj dřívější odhad

Česká ekonomika loni klesla o 0,2 procenta, informoval Český statistický úřad. Zpřesnil svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Český HDP se v něm meziročně zvýšil o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupl o 0,4 procenta. Za zlepšením odhadu HDP v závěru loňského roku stály podle analytiků vyšší výdaje vlády na spotřebu a investice. Základem hospodářského oživení, které údaje potvrzují, ale je podle nich rostoucí spotřeba domácností.
včeraAktualizovánopřed 22 h hodinami|

Vláda v utajeném režimu jednala o výměně českého velvyslance v Rusku, údajně rozhodla

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve středu podle informací ČT jednal v utajeném režimu o českém velvyslanci v Rusku. Vztahy Prahy a Moskvy jsou mimořádně napjaté a to, zda vůbec Česko ambasadora v zemi potřebuje a kdo má zemi případně v Rusku zastupovat, se řeší už dlouhé měsíce. Vláda i prezident na to měli různé názory. Podle zdrojů z jednání vláda rozhodla o výměně na velvyslaneckém postu a proces může začít už v pondělí. Oficiálně to ale komentovat nechtěla.
včera|

Český sankční seznam se rozšiřuje o Voice of Europe i Medvedčuka. Premiér mluví o jejich snaze získat vliv v EU

Vláda ve středu rozšířila sankční seznam o dvě fyzické a jednu právnickou osobu. Jde o politika a podnikatele Viktora Medvedčuka, společnost Voice of Europe a politika, mediálního producenta a propagandistu Arťoma Marčevského, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet také schválil další příspěvek Česka do iniciativy na nákup munice na podporu Ukrajiny napadené Ruskem z mimounijních zemí nebo novelu vysokoškolského zákona. Informaci, že ministři jednali o obsazení velvyslaneckého postu v Moskvě, Fiala s ohledem na režim utajení komentovat nechtěl.
27. 3. 2024Aktualizovánovčera v 18:55|

Praha může opět být místem pro běloruskou exilovou vládu, řekl Vystrčil Cichanouské

Praha by mohla být podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) po sto letech opět místem pro působení běloruské exilové vlády. Uvedl to při pietním aktu, kdy spolu s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou na Olšanských hřbitovech uctili památku dvou běloruských exilových prezidentů, kteří v české metropoli působili v první polovině minulého století po obsazení své země bolševickým Ruskem. Cichanouská posléze s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) slavnostně otevřela Kancelář demokratických sil Běloruska v Praze.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 18:09|

Srbská vesnice proti čínským těžařům. Tamní obyvatelé protestují proti rozšiřování dolu, prý je ohrožuje

Čínský vlastník největšího povrchového dolu v Srbsku musel dočasně přerušit těžařské práce. Způsobily to protesty místních obyvatel, lidé z vesnice ohrožené těžbou totiž zablokovali jednu z přístupových cest. Tvrdí, že důl ohrožuje jejich zdraví a majetky, čínská firma ani srbské úřady jim prý nenabízejí ani odpovídající odškodnění.
25. 3. 2024|

Irsko bude mít nejmladšího premiéra v historii země. Harris pomáhal zvládnout krizi v době pandemie

Předsedou irské vládní strany Fine Gael byl zvolen sedmatřicetiletý Simon Harris, který se tak stane dosud nejmladším irským premiérem. Žádný jiný kandidát se o post šéfa kabinetu nepřihlásil, píše agentura Reuters. Střídání v čele vládní strany i samotné vlády probíhá poté, co dosavadní premiér Leo Varadkar ve středu na obě funkce překvapivě rezignoval.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 21:19|

Před 15 lety padla během předsednictví EU Topolánkova vláda. K jejímu konci přispěla rebelie v ODS

Od jediného úspěšného pokusu o odvolání české vlády uplynulo patnáct let. Kabinet premiéra Mirka Topolánka ztratil většinu v Poslanecké sněmovně uprostřed českého předsednictví Evropské unii. K opozici vedené šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem se tehdy přidal i poslanec ODS Vlastimil Tlustý.
24. 3. 2024|

Demonstranti v Praze volali po pádu Fialovy vlády. Jejich odpůrci přinesli ukrajinské vlajky

Na Václavském náměstí v Praze se v sobotu sešli lidé na protivládní demonstraci, kterou pořádala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost) a spřízněný spolek Česko proti bídě. Podle organizátorů kabinet Petra Fialy (ODS) ztrácí důvěru obyvatel a tím i mandát vládnout. V horní části náměstí byli i odpůrci tohoto shromáždění, kteří měli české a ukrajinské vlajky i vlajky NATO. Policie podle mluvčího Richarda Hrdiny nemusela zasahovat a nikdo z účastníků nenarušil veřejný pořádek.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 18:31|

Čistý zisk ČEZu loni meziročně klesl o více než 63 procent. Podle společnosti za to může mimořádná daň

Energetická skupina ČEZ v loňském roce vydělala 29,6 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o více než 63 procent. Hlavní příčinou byly mimořádné daně a odvody, na kterých podnik odvedl kolem čtyřiceti miliard korun. I přes vysoký meziroční propad jde s výjimkou rekordního roku 2022 o nejvyšší zisk za posledních deset let. Vyplývá to z údajů, které společnost zveřejnila. Letos skupina očekává pokles očištěného zisku na 25 až třicet miliard korun.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 19:59|

Vědci kritizují mírnění ekologických podmínek pro udělování zemědělských dotací

Jsme znepokojeni, že poté, co se několik let opatření připravovala a měla se stát součástí dotačního systému, se začíná uvažovat o tom, že by se tyto klíčové podmínky ze zemědělských dotací opět vyškrtaly, uvedl v pořadu 90’ Vojtěch Kotecký z Centra pro otázky životního prostředí. Evropská komise v pátek přišla s návrhem na oslabení podmínek v dotacích. Snížit by se tak měly například požadavky na ochranu a obnovu půdy, krajiny a biodiverzity. Předseda představenstva zemědělské skupiny JTZE Jan Šimek zmínil, že zemědělci se o půdu nestarají hůře než v zahraničí, a dodal, že změny by měly být připravovány s delším časovým horizontem a nestačí, když je to rok dopředu.
20. 3. 2024|

Minimální mzda má do roku 2029 odpovídat 47 procentům průměrné mzdy, schválila vláda

Minimální mzda by měla do roku 2029 růst tak, aby odpovídala 47 procentům průměrné mzdy. Zaručené mzdy podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce by měly od příštího roku platit už jen pro veřejný sektor, ne pro firmy. Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou schválila vláda. Kabinet rovněž podpořil návrh novely energetického zákona, která zavádí do legislativy pravidla pro ukládání a agregaci elektřiny. Vláda naopak přerušila projednávání novely o rozdělování výnosů z emisních povolenek. Kabinet nenašel shodu v tom, kdo bude příjemcem prostředků, zda ministerstvo průmyslu nebo resort životního prostředí.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 20:32|

Oznam termín voleb, zbabělče, tlačí britská opozice na premiéra Sunaka

Náhlý konec irského premiéra Lea Varadkara upozornil na to, že i v sousední Velké Británii může podle aktuálních průzkumů volebních preferencí dojít ke změně na pozici předsedy vlády. Vládní konzervativci se proto hlasování snaží co nejvíce odsunout. Naopak opoziční labouristé, s historicky nejvyšší popularitou, volby požadují co nejdřív.
20. 3. 2024|

Čeští zemědělci opět protestovali, s traktory zamířili na hranice i do měst

Čeští zemědělci napříč republikou i na hranicích ve středu opět protestovali kvůli situaci v agrárním sektoru. Připojili se tak k evropským demonstracím, které mají podle zemědělských organizací upozornit na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů, jako je levný dovoz ze zemí mimo EU nebo přílišná byrokracie v odvětví. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vláda už pro farmáře v záloze další finanční pomoc nemá.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 16:03|

V čele irské vlády končí Leo Varadkar, rezignaci potvrdil v projevu

Irský premiér Leo Varadkar ve středu potvrdil zprávy tamních médií a oznámil svoji rezignaci. S okamžitou platností končí jako předseda vládní strany Fine Gael, z křesla šéfa vlády podle svých slov odejde hned, jak bude jeho nástupce připravený ujmout se úřadu. Varadkarova rezignace podle agentury Retuers nemusí pro Irsko automaticky znamenat nové volby, nahradit by jej mohl jiný zástupce Fine Gael.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 14:29|

„Přála bych si, aby se nám dařilo nahradit nenávist respektem.“ Slovenská prezidentka uctila památku obětí prosincové střelby

Na pozvání Knihovny Václava Havla přicestovala do Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Setkala se jak se svým českým protějškem Petrem Pavlem, tak i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve večerních hodinách pak měla na programu premiéru filmu o Václavu Havlovi. Návštěva začala na Palachově náměstí před hlavní budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kam slovenská prezidentka přišla uctít památku obětí prosincové střelby. V projevu také uvedla, že rozumí důvodům, proč tuzemská vláda neuspořádala mezivládní konzultace se slovenským kabinetem.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 15:05|

Konsolidační balíček snížil soudcům platy, rozhodnutí vlády chtějí zvrátit

Kvůli tomu, že vládní úsporná opatření zpomalila růst soudcovských platů, se projednávají desítky žalob. Návrh na zrušení části balíčku už zástupci justice poslali Ústavnímu soudu. Ten se zabývá i třemi návrhy na zneplatnění starších úprav, které výpočet výdělků upravily už v minulosti. Soudci je považují za zásah do své nezávislosti. Vláda chce svůj postup hájit.
17. 3. 2024|

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i ze zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy

Česko využívá kontakty z období studené války při shánění tolik potřebné munice pro Ukrajinu. V době zablokované zbrojní pomoci ze Spojených států, pomalého nárůstu výroby munice na Západě a tenčících se zásob ukrajinské armády nakupuje Praha i od zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy. Uvedl to americký list The Wall Street Journal.
17. 3. 2024|

Reálné mzdy porostou, ale stále zaostáváme, řekl ekonom Stroukal. Podle Dolejše česká ekonomika potřebuje nové paradigma

Reálné mzdy zaměstnanců v Česku by měly pomalu růst, a to i díky nižší inflaci. V Otázkách Václava Moravce to řekl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal. Míní však, že je to slabá útěcha, podle něj bude česká ekonomika stále dohánět Západ. Bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že tuzemská ekonomika by potřebovala nové paradigma. Pokud Česko nechce být jen montovnou, ale i mozkovnou Evropy, musí změnit myšlení.
17. 3. 2024|

Obilí z Ruska a Běloruska nemá v Evropě co dělat, shodli se hosté Otázek Václava Moravce

Dovoz ruského obilí znamená podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) podporu agresora. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, v nichž se na tom shodl se stínovou ministryní zemědělství za ANO Margitou Balaštíkovou a předsedou Asociace soukromého zemědělství Jaroslavem Šebkem. Na jednání unijních ministrů zemědělství chce Výborný usilovat o zařazení komodit na sankční seznam. Podle dat Eurostatu exportovalo loni Rusko do zemí EU přes 1,5 milionu tun obilovin, což je o padesát procent víc než před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu.
17. 3. 2024|

Čeští zemědělci se 20. března připojí k evropským protestům. Chystají jízdy po celé republice

Čeští zemědělci budou 20. března protestovat. Připojí se k celoevropským farmářským demonstracím. Po celé republice se uskuteční jízdy traktorů a další techniky, budou i na hranicích. Oznámil to předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, který není spokojen s tím, co na podporu odvětví schválila vláda. Hodnotí sice změny jako posun správným směrem, k výraznému zlepšení situace českých farmářů podle něj ale nepřispějí. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) farmáře vyzval, aby při protestech neblokovali dopravu.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 16:52|

Nespokojení zemědělci vyrazili do Jablonce, kde zasedala vláda. Ta chce ulevit jejich hospodaření

Zemědělci budou moci osít neprodukční plochy jetelem či vojtěškou. Snížit by se jim měla také administrativa, žadatelé o platby budou předkládat méně dokladů a zautomatizují se kontroly. Návrh ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) přijala vláda na středečním zasedání v Jablonci nad Nisou. Změnit se podle ministerstva mají také podmínky poskytování dotací, aby byly srozumitelnější. Nespokojení zemědělci se s Výborným v Jablonci nad Nisou také potkali.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 20:17|

Vláda na výjezdním zasedání jednala o dopravě. Podle premiéra je zásadní dálnice D35

Investice do dopravy a školství v Libereckém a Královéhradeckém kraji byly tématem pro vládu Petra Fialy (ODS) na jejím zasedání v Jablonci nad Nisou. Na konci letošního roku by mělo být na dálnici D35 rozestavěno 64 kilometrů silnice. Stavba by tak podle premiéra měla patřit k největším stavbám tohoto typu ve střední Evropě.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 19:38|