TÉMA

Tibet

Biden nazval Si Ťin-pchinga diktátorem. Poškodil naši důstojnost, zlobí se Čína

Americký prezident Joe Biden označil čínského vůdce Si Ťin-pchinga za diktátora. Podle agentury Reuters to prohlásil na úterním setkání s přispěvateli na kampaň v Kalifornii. Ještě v pondělí přitom tvrdil, že vzájemné vztahy jsou na správné cestě. Peking považuje Bidenova slova za provokaci a vážné narušení politické důstojnosti Číny.
21. 6. 2023|

„Svobodu podporujeme kdekoliv na Zemi.“ Tibetskou vlajku vyvěsily Senát i sněmovna

Senát a sněmovna se opět připojily ke kampani, která připomíná násilné potlačení tibetského povstání čínským režimem v roce 1959, a vyvěsily v pátek na svých budovách tibetskou vlajku. Pro předsedu horní parlamentní komory Miloše Vystrčila (ODS) je tato vlajka symbolem podpory všech, kteří chtějí žít ve svobodě, a podle předsedy senátního školského výboru Jiřího Růžičky (za TOP 09) je navíc v kontextu rusko-ukrajinské války upozorňování na porušování lidských práv obzvláště aktuální. Na protest proti bezpráví vyvěsily vlajku tibetské exilové vlády i další státní a městské instituce, mimo jiné ministerstvo kultury nebo pražský magistrát. Lidé také protestovali před čínskou ambasádou.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 23:08|

Čína kritizuje setkání Lipavského s Tibeťany, Česko se má prý vyvarovat výtržností

Mluvčí čínského velvyslanectví v Praze ve středu vyzval Česko, aby se vyvarovalo dalších výtržností ve vztazích mezi oběma zeměmi a respektovalo závazek jedné Číny. Ambasáda tak reagovala na úterní schůzku ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se zástupci tibetské komunity v Indii. Šéf české diplomacie po něm uvedl, že na setkání není nic špatného a že jde o běžnou záležitost.
1. 3. 2023|

Lipavský je na návštěvě Indie, setkal se se zástupci Tibetu v exilu

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v Indii setkal se zástupci tibetské komunity. Kromě toho v rozhovoru se stanicí WION hovořil a bilaterálních česko-indických vztazích i o čínském vlivu v regionu. Zmínil také, že bude mít schůzku se zástupci dvou leteckých společností a že Praha je připravena na zavedení přímého leteckého spojení s Indií.
28. 2. 2023Aktualizováno28. 2. 2023, 11:56|

Oceán vyplavil v Japonsku železnou kouli, úřady neznají její původ

V japonském pobřežním městě Hamamacu vyplavil oceán na pláž železnou kouli o průměru jeden a půl metru. Úřady uklidnily obyvatele, že se nejedná o výbušné zařízení, účel předmětu ale neznají.
22. 2. 2023|

Vztahy Moskvy a Pekingu jsou pevné jako skála, prohlásil v Rusku čínský diplomat

Vlivný čínský diplomat Wang I na úterní návštěvě Moskvy označil čínsko-ruské vztahy za skálopevné. V ruské metropoli jednal s tajemníkem ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem, který prohlásil, že Peking je prioritou ruské zahraniční politiky, a zdůraznil, že obě velmoci musí držet při sobě, aby odolaly tlaku Západu. Podle deníku The Wall Street Journal čínský prezident Si Ťin-pching hodlá v příštích měsících navštívit Moskvu.
21. 2. 2023|

Tibeťané a Ujgurové volají po konci lockdownů, lidé v karanténě jsou nuceni žít ve špíně a trpí hlady

Čínský internet zaplavují zprávy o tragédiích, které způsobuje koronavirový lockdown v Sin-ťiangu a Tibetu, tedy v uzavřených západních oblastech, kde žijí menšiny čelící represím pekingské vlády. Lidé tam trpí hlady, chybí jim lékařská péče a v karanténních centrech panují otřesné hygienické podmínky.
23. 9. 2022|

Čínští turisté uvázli kvůli lockdownům v letoviscích, vysoké náklady si musí platit sami

V Číně znovu znepokojivě přibývá lidí infikovaných koronavirem. Odhalených 2200 případů za den sice v globálním měřítku není mnoho, proti minulému týdnu to ale představuje násobný počet. Města v několika provinciích se už proto uzavřela.
11. 8. 2022|

V čínské turistické oblasti se objevil covid-19, desítky tisíc turistů skončily v uzávěře

Čínský ostrov Chaj-nan nařídil uzávěru v dalších městech v reakci na stoupající počet případů nákazy koronavirem v této turisty hojně vyhledávané oblasti. Už v neděli uvázlo více než 80 tisíc turistů v oblíbeném čínském přímořském letovisku San-ja, když úřady kvůli šíření nemoci město uzavřely. Jak informovala agentura Reuters, nově platí uzávěra v dalších městech včetně Chaj-kchou, ostrovního správního centra. Hongkongské úřady se naproti tomu rozhodly zkrátit nynější sedmidenní karanténu pro lidí přijíždějící z ciziny na tři dny.
8. 8. 2022|

Richard Gere popřál dalajlamovi osobně k narozeninám a otevřel v Indii knihovnu s jeho odkazem

Americký herec Richard Gere se připojil k buddhistickým mnichům, aby popřál k narozeninám dalajlamovi. Tibetskému duchovnímu vůdci je sedmaaosmdesát let. Jubileum oslavil v exilovém sídle v indické Dharamsále mimo jiné otevřením knihovny a muzea.
8. 7. 2022|

Exil mi dává svobodu kritizovat Peking, rozumíme dílu Havla, říká aktivista Nathan Law

Osmadvacetiletý aktivista a někdejší studentský vůdce Nathan Law v exilu poukazuje na věci, o nichž obyvatelé Hongkongu, odkud emigrovaly tisíce mladých lidí, mluvit nemohou. Stal se nejmladším hongkongským zákonodárcem, bojovníkem za lidská práva i politickým vězněm. Nyní žije v britském exilu a loni publikoval knihu Svoboda: jak ji ztrácíme a bráníme. O víkendu byl hostem pražského veletrhu Svět knihy.
13. 6. 2022|

Čínský ministr vyrazil na diplomatickou tour do Pacifiku. Snaží se posílit vliv a získat strategické pozice

Čínsky ministr zahraničí Wang I vyrazil na desetidenní tour po deseti ostrovních zemích v Tichém oceánu, s nimiž chce Peking uzavřít rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské smlouvy, a posílit tak svůj ekonomický vliv. Oblast má i zásadní strategický význam. Cestu začal na Šalamounových ostrovech a skončit by měl na Fidži.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 20:03|

Vlajka pro Tibet leckde v Česku plápolá po boku ukrajinské. Připomíná povstání proti čínské okupaci

Senát, kraje i obce se připojily k akci Vlajka pro Tibet. Ve městech po celé republice lidé rozvěsili vlajky, aby připomněli povstání Tibeťanů proti čínské okupaci z roku 1959. Česko se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se na některých místech objevuje i ukrajinský státní symbol.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 14:29|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

Do zahájení Her v Pekingu zbývá den. Na účastníky čekají přísná opatření, kontroverzní aplikace a umělý sníh

Již v pátek budou oficiálně zahájeny zimní olympijské hry v Pekingu. Přijedou premiéři a prezidenti z více než třiceti států včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Některé země v čele se Spojenými státy vyhlásily diplomatický bojkot, patří k nim i Česko. Čínští pořadatelé se rozhodli přijmout ještě přísnější pandemická opatření, než za jakých probíhala letní olympiáda v Tokiu. Pochybnosti ale budí i olympijská mobilní aplikace či umělý sníh, připomíná z místa zpravodajka ČT Barbora Šámalová.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 20:01|

Podle Lipavského je Česko připraveno podpořit sankce proti Rusku. Blížící se olympiádu v Číně nepodporuje

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý po jednání krizového štábu resortu zahraničí sdělil, že deeskalace rusko-ukrajinského konfliktu se nedaří. Česko ale zatím nestahuje z Ukrajiny svoje diplomaty, nabádá však občany, aby nejezdili do rizikových oblastí. V Interview ČT24 sdělil, že Česko je připraveno podpořit sankční režimy proti Rusku, prohlásil, že Ukrajina si volí směřování na západ. Ministr také uvedl, že Česko nepodporuje Zimní olympijské hry v Číně.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 20:06|

Západ štěpí diplomatický bojkot olympiády. Francie účast přislíbila, Británie nebo USA budou chybět

Zda odletět na olympiádu do Pekingu, nebo raději zůstat doma, trápí lídry západních států. Zatímco se Británie, Kanada, Spojené státy i Austrálie rozhodly k diplomatickému bojkotu zimních olympijských her v Číně, Evropská unie stále hledá jednotnou odpověď. Francie už teď ale hlásí, že se ceremoniálu zúčastní. Stejně se rozhodl i generální tajemník OSN António Guterres. A to přesto, že Čína čelí vážným obviněním z porušování lidských práv.
11. 12. 2021|

USA oznámily diplomatický bojkot olympijských her v Pekingu kvůli porušování lidských práv

Na zimní olympijské hry v Pekingu se příští rok nevypraví žádní představitelé vlády USA. Diplomatický bojkot her oznámil Bílý dům, který rozhodnutí odůvodnil porušováním lidských práv v Číně. Cílem opatření je naznačit Pekingu, že nemůže pokračovat ve svém současném kurzu. Vláda prezidenta Joea Bidena vyjádřila podporu americkým sportovcům, kteří na hry pojedou. Penalizovat je zákazem účasti by podle Bílého domu nebylo správné.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:18|

Bidenova administrativa vybrala na post velvyslance v Pekingu tvrdého kritika Číny

Post amerického velvyslance v Číně je už rok neobsazený, v brzké době by na něj ale mohl nastoupit Nicolas Burns, který ostře kritizuje přístup Číny k vyšetřování původu koronaviru i porušování lidských práv komunistickým režimem. Při svém projevu v horní komoře Kongresu obvinil čínský režim z genocidy muslimské menšiny Ujgurů. Peking to dlouhodobě důrazně odmítá.
22. 10. 2021|

Zeman není schopen vykonávat úřad prezidenta, míní senátní bezpečnostní výbor

Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O návrhu zbavit ho funkce hlavy státu bude příští týden rozhodovat Senát. Informoval o tom předseda výboru Pavel Fischer (nestr.). Případný verdikt o nezpůsobilosti Zemana zastávat úřad by musela podle ústavy potvrdit sněmovna. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček krok výboru označil za útok na ústavnost, svobodu a demokracii.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 18:47|

Horské ledovce tají po celé planetě. Může ze to lidmi způsobená změna klimatu, dokazují vědci

Ledovce v současnosti tají rychleji a ztrácejí o 31 procent více sněhu a ledu za rok, než tomu bylo před patnácti lety. Ukázalo to trojrozměrné satelitní měření všech světových horských ledovců. Vědci z toho viní změnu klimatu způsobenou člověkem.
2. 5. 2021|

Aljašský ledovec začal klouzat do údolí. Pohybuje se rychlostí až 20 metrů za den

Vědci pozorovali na Aljašce neobvyklou geologickou událost. Muldrowův ledovec v národním parku Denali se začal pohybovat padesátkrát až stokrát rychleji, než je obvyklé.
19. 4. 2021|

Oscaři budou mít v Číně nejspíš smůlu. Podle studie přitom filmy pro tamní trh Hollywood sám cenzuruje

Turbulentní vztah Hollywoodu a Číny vstupuje do dalšího dějství. V Číně se podle listu The Washington Post nebude vysílat dubnové předávání Oscarů, protože na filmové sošky jsou nominovaní umělci, které Čína vnímá jako kontroverzní. Hollywoodští filmaři jsou však mnohdy pro vstup do země odhodlaní udělat velké ústupky. Obsáhlá analýza organizace PEN America uvádí, že ty největší snímky produkce v Americe upravují tak, aby nepopudily čínské úřady a ty je tak pustily do tamních kin.
14. 4. 2021|

Čína kritizuje Evropskou unii za zastrašování, USA vytkla nezvládnutí epidemie a rasismus

Čína ve středu odsoudila Evropskou unii a Velkou Británii za „zastrašování a pokrytectví“ kvůli odvolání diplomatů několika států z Pekingu. Vláda ve svém prohlášení také kritizovala Spojené státy za rasismus a způsob, jakým řeší koronavirovou pandemii.
24. 3. 2021|