TÉMA

Rakovina

Martin Jínek vymyslel, jak ochočit CRISPR. Nobelovu cenu měl na dosah

CRISPR je genetická metoda, která může přetvořit lidstvo. A to bez nadsázky, protože změny, které způsobí u jednoho člověka, se zapisují přímo do genů a přenesou se i na další generace. Klíčovou roli v jejím vývoji sehrál Martin Jínek, který byl hostem Hyde Parku Civilizace.
13. 4. 2024|

Účast na screeningu plic je pod očekáváním. Pomáhá přitom včas odhalit nádor

Preventivní program na odhalení rakoviny plic je skoro v půlce pětileté pilotní doby. Určený je pro čtvrt milionu silných kuřáků nad 55 let věku. Lékaři za tu dobu oslovili každého desátého z nich, zapojila se polovina. Nádor se bez screeningu často projeví příliš pozdě na to, aby se dal zvládnout. Ročně na něj v tuzemsku umírá pět tisíc lidí.
29. 3. 2024|

Příběh princezny Kate o rakovině vyvolal mimořádnou vlnu zájmu veřejnosti o prevenci

Oznámení britské princezny Kate, že trpí onkologickým onemocněním, přineslo nebývalý nárůst zájmu veřejnosti o charity zabývající se prevencí rakoviny. Lékaři věří, že více pozornosti vůči tomuto riziku pomůže zachránit mnoho životů. Tento vliv je cítit i v Česku.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 21:58|

Britská princezna Kate má rakovinu, oznámil Kensingtonský palác

Britská princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii. Oznámila to v pátek ve videu, které zveřejnil Kensingtonský palác. Oznámení přišlo po týdnech spekulací o jejím zdravotním stavu. V lednu byla hospitalizována kvůli blíže nespecifikované operaci břicha a od té doby se neobjevovala na veřejnosti.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 21:49|

Smrtícím virem proti rakovině. Vědci přizpůsobují ziku k ničení mozkových nádorů

Virus zika se stal velmi obávaným patogenem. Přestože se o něm ví od poloviny minulého století, teprve několik let „před covidem“ se začal masivněji šířit. Jeho nejhorší vlastnost teď ale vědci dokázali využít pro dobrý účel.
13. 3. 2024|

Malá verze detektoru částic z CERNu by mohla zajistit přesnější léčbu nádorů mozku

Vědci testují nové zařízení, které má pomoci přesněji zacílit rakovinné buňky při léčbě nádorů hlavy a krku, což by mohlo pomoci omezit vedlejší účinky léčby. Jeho klíčovou součástí je malý detektor částic Timepix3 vyvinutý v CERNu.
7. 3. 2024|

Dvaatřicet zdravotních problémů. Vědci popsali, s čím je spojená konzumace ultrazpracovaných potravin

Potraviny, které jsou silně mechanicky, a zejména chemicky zpracované, mají obrovské množství negativních zdravotních účinků. Nová studie shromáždila spoustu důkazů, které říkají, proč se takovému jídlu raději vyhnout.
1. 3. 2024|

Smysl pro tumor zvýšil zájem o dárcovství kostní dřeně. Zaregistroval se i seriálový protagonista Filip Březina

V neděli se ve vysílání České televize uzavřel v seriálu Smysl pro tumor fiktivní příběh studenta medicíny, který se stane onkologickým pacientem. Jeho osudy se po osm večerů držely na špici divácké sledovanosti. Popularita seriálu zároveň zvýšila zájem o dárcovství kostní dřeně. „Cítím se vděčný, že mohu být součástí něčeho takového, že můžu být nositelem toho příběhu,“ řekl v Interview ČT24 představitel hlavního hrdiny Filip Březina, který se sám také jako dárce zaregistroval.
28. 2. 2024|

Stres může pomáhat při metastázování rakoviny, domnívají se vědci. Našli konkrétní mechanismus

Vliv stresu na rozvoj rakoviny je už celé roky velmi důležitým tématem. Zatím ale bez jednoznačných odpovědí, protože vědcům chyběly důkazy, které by stres spojily s biologickými mechanismy v těle. Teď je možná našla americká studie na myších.
27. 2. 2024|

U mladých lidí přibývá nádorů, upozorňuje Masarykův onkologický ústav

Výskyt nádorových onemocnění u dospívajících a mladých dospělých podle dat z evropsky vyspělých zemí postupně narůstá, a to přibližně o procento ročně. Z celkového počtu nových diagnostik tvoří tři až čtyři procenta. Evidují to i v Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) v Brně, kde ročně léčí v průměru třináct set pacientů ve věku od 18 do 39 let, z toho téměř čtyři sta ve věku od 18 do 30 let. Rizikem u této skupiny je pozdní stanovení správné diagnózy, řekl v pondělí na tiskové konferenci ředitel MOÚ Marek Svoboda.
26. 2. 2024|

Muž, který neprávem strávil 18 let v polském vězení, je po smrti

Polák Tomasz Komenda, který byl nespravedlivě odsouzen na dlouhá léta do vězení, podlehl ve věku 46 let rakovině plic, napsala ve středu polská média. Počátkem roku server Onet uvedl, že prokuratura, jež skoro šest let zjišťovala jeho neoprávněné zatčení a odsouzení, celý případ kvůli promlčení či nedostatku důkazů odložila. Znamená to, že nikdo neponese odpovědnost za to, že nevinný člověk strávil ve vězení osmnáct let, ani policisté, prokurátoři, znalci nebo soudci, napsal web.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 22:38|

Chyba chlazení připravila vědce o vzorky sbírané desetiletí

Kvůli poruše chladícího zařízení, která nastala kolem vánočních svátků ve švédském Karolinském institutu, přišly vniveč vzorky získané za desítky let výzkumu. Případ byl nahlášen policii, informoval rakouský deník Der Standard. Hodnota zničeného materiálu se odhaduje na více než miliardu českých korun.
7. 2. 2024|

Rakovina krále Karla III. upozornila na důležitost preventivních lékařských prohlídek

Oznámení o tom, že britský král Karel III. má rakovinu, vyvolalo odezvu po celém světě. Informace zaplnila titulní strany médií ve většině zemí. Do Buckinghamského paláce přišly stovky tisíc přání brzkého uzdravení. Úřady neupřesnily, s jakým typem rakoviny se král léčí, ani jaká je prognóza. Zpráva přesto povzbudila mnoho Britů k preventivní návštěvě lékaře.
7. 2. 2024|

Lékaři diagnostikovali britskému králi Karlu III. rakovinu

Lékaři diagnostikovali rakovinu britskému králi Karlu III., oznámil v pondělí v prohlášení Buckinghamský palác. Monarcha podle něj na doporučení lékařů odkládá veřejné akce, ale pokračuje v administrativní práci a započal s léčbou. O jaký typ rakoviny jde, oznámeno nebylo.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 20:41|

NERV vyzval vládu ke zlepšení zdravotní prevence. Větší investice schvalují zástupci vlády i opozice

Větší důraz na zdravotní prevenci a investice do této oblasti jsou jedny z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Věří, že právě tyto cílené kroky by se vrátily formou miliard korun ročně. Podle NERV je zdravotní stav lidí v Česku významně horší než v západní Evropě.
4. 2. 2024|

Lékařská zařízení testují těhotné ženy na žloutenku typu C. Může dojít k přenosu z matky na dítě

Lékaři usilují o aktivnější vyhledávání těhotných žen, které mohou být nakažené hepatitidou C. Tento typ žloutenky je zrádný mimo jiné přenosem z matky na dítě. I proto infektologové doporučili testovat těhotné ženy. Novinka funguje nepovinně od ledna.
2. 2. 2024|

Nemocných s rakovinou přibývá, nejvíc v chudších zemích. Zemře na ni každý devátý muž a dvanáctá žena, říká WHO

Počet onemocnění rakovinou celosvětově roste, v roce 2022 bylo stanoveno na 20 milionů nových diagnóz. Informovala o tom ve středu Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO). Do roku 2050 podle odhadů WHO vzroste počet nových případů rakoviny o 77 procent na 35 milionů. Nárůst ale nebude rovnoměrný, v chudších zemích bude činit 142 procent, předpovídá agentura.
1. 2. 2024|

V Plzni odhalí rakovinu i zubaři. Během výzkumu našli nádor u čtvrtiny pacientů

Zubaři z plzeňské fakultní nemocnice v rámci svého výzkumu zjistili nádor v těle u čtvrtiny vyšetřovaných pacientů. Pomáhají jim i kolegové z dalších oddělení. Zpozornět by měli lidé, pokud se jim dlouhodobě nehojí rány v ústech.
29. 1. 2024|

I mladé lidi může zasáhnout rakovina. Důležitá je u nich také psychická pomoc

Blíží se únor – měsíc boje proti rakovině. V Česku lékaři ročně odhalí okolo osmdesáti tisíc zhoubných nádorů, asi dva tisíce z nich u dětí a mladých lidí do třiceti let. Obecně platí, že čím dříve se nádorové onemocnění odhalí, tím větší je šance na úspěšnou léčbu.
29. 1. 2024|

Šestiletá Nina má v mozku agresivní nádor, zkusí experimentální léčbu

Ještě před pár týdny byla šestiletá Nina zdravá, najednou se u ní ale začaly objevovat potíže. Dívka onemocněla agresivním nádorem na mozku, průměrná doba přežití od zjištění je necelý rok. Přesto rodina a lékaři dál bojují – dívka má příští týden dostat ve Francii nový lék v rámci klinické studie.
28. 1. 2024|

Zlepšit stav pacientek s rakovinou prsu je cílem projektu zaměřeného na účinné a bezpečné cvičení

Projekt Kondicí proti rakovině si dává za cíl zlepšit zdravotní stav pacientek s rakovinou prsu. Má nabídnout účinné a zároveň bezpečné cvičení. Studie podle manažerky projektu Bellis Nikol Pazderové ukazují, že onkologická jóga má zdravotní přínos pro ženy ve všech fázích tohoto onemocnění. Podle lékařů aktivita může zlepšit prognózu i v pokročilých stádiích choroby.
19. 1. 2024|

Španělští vědci zničili rakovinu močového měchýře pomocí nanorobotů. Stačil jediný zásah

Experiment na myších naznačil, že lékařské nanotechnologie se blíží do fáze, kdy budou použitelné i na lidech. Proti rakovině močového měchýře měl zásah nanorobotů vynikající výsledek a naopak minimální vedlejší účinky.
17. 1. 2024|

Před šedesáti lety vyšla v USA zpráva, která změnila svět. Jako první popsala, že kouření způsobuje rakovinu

Američtí lékaři před šedesáti lety, 11. ledna 1964, vydali první studii spojující zlozvyk kouření s rakovinou plic. Čtyřsetstránkový dokument tehdy vyvolal senzaci. Odstartoval kampaň, která Spojené státy jako tabákovou velmoc změnila k nepoznání. Protikuřáckou kampaň ve Spojených státech dnes experti označují za nejúspěšnější program na ochranu veřejného zdraví v dějinách země, který zachránil miliony životů. Zatímco před šedesáti lety v USA kouřilo 42 procent obyvatel, aktuálně je to podle údajů amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) 11,5 procenta.
11. 1. 2024|

Místo mamografu otisk prstu. Umělá inteligence se naučila vyhledávat rakovinu prsu

Mamografie je kvalitní metoda na odhalování rakoviny prsu, ale řada žen má vůči ní odpor – zejména v kulturách, kde není přijatelné odhalovat se před cizími lidmi. Problém může vyřešit nová diagnostika na principu umělé inteligence.
8. 1. 2024|