TÉMA

Filmová upoutávka týdne

Filmová upoutávka týdne: Dánský Předposlední slibuje mysteriózní odkaz na Kafku
Celovečerní debut režiséra a scenáristy Jonase Kærupa Hjorta Den Næstsidste (Předposlední) by měl mísit hororové výjevy s bizarním „kafkovským“ humorem. Hlavním hrdinou je inspektor vody, který zůstane lapen v temném labyrintu spolu s jeho excentrickými obyvateli.
7. 11. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Nový dokument slibuje hloubkový průzkum Zappy
Pohled do pracovního i osobního života legendárního zpěváka Franka Zappy slibuje nový životopisný dokument herce a režiséra Alexe Wintera. Film s přímočarým titulem Zappa vznikl díky crowdfundingové kampani, která za měsíc vybrala v přepočtu více než 26 milionů korun.
31. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Mads Mikkelsen zakládá Jezdce spravedlnosti
Snímek Retfærdighedens Ryttere (v českém překladu Jezdci spravedlnosti) staví své postavy před těžké životní zkoušky. Markusovi při útoku zemřela žena, bere proto zákon do vlastních rukou. Filmový trailer nicméně neopomíjí, že nebudou chybět ani napínavá akce a černý humor.
24. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Perskými lekcemi podle skutečného příběhu se platí za život
Jen díky jediné větě unikl popravě rukou nacistických vojáků, jeho život je ale stále v ohrožení. Nový německo-bělorusko-ruský snímek Perské lekce je založen na skutečné události. Vypráví o muži židovského původu, který si v roce 1942 zachránil život tvrzením, že je muslim. V důsledku je ale nucen učit jazyk, který sám neovládá, nacistického velitele tábora.
17. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Ryan Reynolds zjišťuje, že žije v akční videohře
Hlavní hrdina nové akční komedie Free Guy nemá jméno, je to prostě „Chlápek“. Jednoho dne začne zpochybňovat realitu, ve které žije. Tak dojde ke zjištění, že je nehratelnou postavou ve videoherním velkoměstě, kam se obří komunita chodí bavit. S objevením svobodného myšlení začne přepisovat svůj vlastní příběh.
10. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Americký sen není tak krásný, zjišťuje korejská rodina
Americký snímek Minari se více než devět měsíců po premiéře na festivalu Sundance představuje v první ukázce. Srdceryvné vyprávění o těžkostech korejské rodiny na arkansaské farmě je pro známé studio A24 velkou nadějí v blížícím se oscarovém klání.
3. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Colin Firth a Stanley Tucci ujíždějí demenci
Sam a Tusker spolu žijí více než dvacet let. Jejich další plány však zkomplikuje diagnóza – Tusker trpí prvními známkami demence. Než se jeho mysl ztratí v nenávratnu, vydávají se navštívit přátele a připomenout si známá místa. Britské romantické drama Supernova slibuje silné emoce.
26. 9. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Britské drama zachycuje chřadnoucí mysl Anthonyho Hopkinse
První oficiální trailer k snímku The Father (Otec) představuje Anthonyho Hopkinse v roli muže trpícího stařeckou demencí. Organizovaný život se mu začne rozpadat pod rukama, navíc odmítá veškerou pomoc od své dcery. Film je označován za jednoho z předních oscarových kandidátů.
19. 9. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Planetu Duna obývá první ukázka epické sci-fi
Očekávaná adaptace vědeckofantastického románu Duna se prezentuje v tříminutové upoutávce. Hvězdně obsazený a údajně „nezfilmovatelný“ příběh z desetitisíce let vzdálené budoucnosti by měl vstoupit do českých kin v polovině letošního prosince.
12. 9. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Dystopické sci-fi LX 2048 zavede do spalující budoucnosti
Nový vědeckofantastický snímek LX 2048 prezentuje v ukázce děsivý budoucí svět, v kterém se lidstvo postupně uzavírá do virtuální reality. Pod denním světlem ho totiž čeká život ohrožující nebezpečí.
5. 9. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Van Gogha následují Sedláci, namalují 65 tisíc obrazů
Tvůrci oceňovaného animovaného filmu S láskou Vincent prezentují první ukázku nového projektu The Peasants. Vzniká stejnou metodou jako jejich předchozí a na Oscara nominovaný snímek – tedy detailním a pracným malováním všech jednotlivých políček filmu.
29. 8. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Kenneth Branagh jako Hercule Poirot řeší Smrt na Nilu
Díky úspěchu tři roky staré Vraždy v Orient expresu jsou filmové adaptace románů Agathy Christie opět žádané. Role geniálního detektiva Hercula Poirota se tak znovu ujal Kenneth Branagh, který film i režíroval. Ve Smrti na Nilu vyšetřuje podivné okolnosti, které vyvstaly při vraždě bohaté dědičky.
22. 8. 2020|
Filmová upoutávka týdne: Bojovnice Mulan se konečně chystá do světových kin
Po sérii odkladů a nejistot vstoupí očekávaný velkofilm Mulan na začátku září do distribuce. Příběh dcery čínského bojovníka, která vyráží místo svého otce do války, patří k nejdražším filmovým počinům desetiletí.
15. 8. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Britské drama vyzývá ženy ke špionáži nacistického režimu
Stereotypy o metodách, jak vedla Velká Británie válku s třetí říší, se snaží rozbít nový snímek A Call to Spy režisérky Lydie Dean Pilcherové. Příběh má základ ve skutečných událostech a publiku představí i agentku, která byla inspirací pro postavu Moneypenny z bondovek.
8. 8. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Japonská Zmizelá dívka rozkládá vztahy
Mezinárodní trailer nás seznamuje s příběhem domácí ošetřovatelky, která se nechtěně zaplete do kriminálního případu. Dívka z rodiny, kam dochází, je unesena a obviněn je ošetřovatelčin synovec. Film Yokogao (s anglickým názvem A Girl Missing, v překladu Zmizelá dívka) je dílem uznávaného režiséra Kódžiho Fukady, který má s rodinnými dramaty již své zkušenosti.
1. 8. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Lvi mají políčeno na Megan Foxovou
„Když se lovec stane kořistí“ zní oficiální podtitulek britsko-jihoafrického filmu Rogue. Ve snímku režisérky M. J. Bassettové si skupina najatých žoldáků otestuje rychlost a přesnost svých zbraní nejen proti lidským nepřátelům, ale i hladové lví smečce.
25. 7. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Irští gangsteři se vydávají na cestu násilí
Britsko-irský thriller The Shadow of Violence (Stín násilí) si klade otázku, zda jde sloučit brutální mafiánské praktiky s rodinným životem. Nová ukázka připomíná i vynikající kritické ohlasy, které film už obdržel.
18. 7. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Ruský hokej se dostává do spárů kapitalismu i mafie
Jak se ruský hokej vzpamatovával z rozpadu Sovětského svazu, napoví nový dokumentární film Red Penguins režiséra Gabea Polského. Za pomoci množství archivních materiálů přiblíží spojenectví amerického týmu Pittsburgh Penguins a neporazitelné „Rudé armády“.
11. 7. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Liam Neeson a jeho syn našli cestu do Itálie, hledají tu k sobě
Režijní debut herce Jamese D'Arcyho s názvem Made in Italy vypráví o zpřetrhaných vztazích, kulturním šoku a jedné zchátralé vile uprostřed Itálie. Právě o její prodej se pokouší vdovec Robert a jeho syn Jack, jejichž už tak komplikovaný vztah prochází další zkouškou. Jejich role si zahráli opravdoví příbuzní: Liam Neeson a Michaél Richardson.
4. 7. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Johnny Depp jako brutální plukovník čeká na barbary
Bezmála rok po premiéře na filmovém festivalu v Benátkách dostane publikum možnost zhlédnout hvězdně obsazené drama režiséra Cira Guerry. V adaptaci světoznámého románu Waiting for the Barbarians (Čekání na barbary) Johna Maxwella Coetzeeho hrají Johnny Depp, Mark Rylance a Robert Pattinson.
27. 6. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Karel Roden trénuje vrcholového cyklistu
Nový sportovní snímek The Racer (Závodník) přiblíží dramatické dny, které předcházely v roce 1998 Tour de France. Zaměří se na osud belgického podpůrného cyklisty Dominiqua Chabola, který na sklonku své kariéry dostává příležitost závodit o vítězství.
20. 6. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Keanu Reeves a Alex Winter znovu cestují časem
Dvojice rockerů Bill a Ted se po výletech do minulosti a exkurzi do nebe i pekla vydávají do časů budoucích. Herecká dvojice Keanu Reeves a Alex Winter se v třetí části filmové série vrací k rolím, které byly pro jejich začátky definující.
13. 6. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Drama Předehra ukazuje posedlost německé učitelky
Upoutávka na německý snímek Das Vorspiel (v českém překladu tedy Předehra) naznačuje, že za tklivými tóny houslového smyčce obvykle stojí dlouhé roky dřiny a útrap. Vyluzuje je nadaný hudebník, ale i znalá, přísná a někdy také tyranská učitelka.
6. 6. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Kdo zůstane #Alive? V korejském hororu se šíří zombie virus
Před nemrtvými se dá skrýt, když ale nepřichází pomoc, promořeným ulicím se stejně člověk nevyhne. Upoutávka na jihokorejský zombie thriller #Alive slibuje akční i naléhavou vizi rozpadajícího se světa.
30. 5. 2020|Marek Koutesh