TÉMA

droni

droni

Protižraločí drony zachraňují v Austrálii lidské životy. Jsou vybavené vojenskou technologií

Australské úřady začaly u populárních pláží nasazovat bezpilotní letouny vybavené kamerami v kvalitě, jaká se používá pro vojenské účely, aby varovaly plavce před žraloky. Nasazení dronů již vedlo k evakuaci několika ohrožených skupin školáků a surfařů.
15. 12. 2017|

České drony vyhrály mezinárodní prestižní soutěž na okruhu Formule 1

Tým z elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze získal na mezinárodní soutěži dronů v Abú Zabí kompletní sadu medailí. Zvítězil ve sběru předmětů pomocí skupiny autonomních helikoptér. V kategorii autonomní přistání na vozidle skončilo družstvo ČVUT druhé a v soutěži Grand Challenge vybojovalo spolu s univerzitou v Padově bronzovou medaili.
20. 3. 2017|

Drony proti kůrovci: nová technologie pozná nakažené stromy

Vědci z jižních Čech a Bavorska budou pomocí dronů hledat na Šumavě stromy napadené kůrovcem. Letos techniku zprovozní a otestují, příští rok začnou měřit v šumavských lesích. Letošní náklady na české straně činí tři miliony korun. Řekl to Martin Hais z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Výzkum ovlivní praxi v hospodářských lesích, mnohem dřív než nyní se zjistí, jaký strom je napaden, a omezí se tak šíření kůrovce.
20. 3. 2017|

Ještě letos začnou v Dubaji létat taxíky-drony

Dubaj je živoucí paradox; město v poušti, které má vlastní krytou sjezdovku, nejvyšší dům světa – a nyní zřizuje službu létajících bezpilotních taxíků.
17. 2. 2017|

Izraelská společnost představila autonomního létajícího drona, který by mohl nosit i lidi

Společnost Urban Aeronautics by chtěla změnit způsob, jakým se používají drony. Místo nákladu by mohly transportovat lidské pasažéry.
5. 1. 2017|

Česká antarktická výprava letos využije i drony

Letošní expedice vědců z brněnské Masarykovy univerzity do Antarktidy chce pokračovat ve výzkumu ledovců, klimatu či rostlin. Na výpravu pojede tým 17 odborníků, pobývat budou na Mendelově polární stanici.
21. 12. 2016|

Papoušci prolétající laserovými paprsky by měli způsobit přelom v konstrukci dronů

Vědci studují, jaké vlastnosti má ptačí let – dosavadní údaje byly totiž velmi nepřesné a zavádějící. Pomocí laserových paprsků měří, jak vznikají víry, jež mají na podobu letu zásadní vliv.
7. 12. 2016|

Na Havaji se konaly závody Světového šampionátu dronů. Uspěl tam i Čech

Závodění s drony je velmi nový sport - ale podle počtu závodníků i výše odměny zjevně dost perspektivní. Posledních světových závodů se zúčastnil i český závodník.
4. 11. 2016|