TÉMA

Antikoncepce

Sejm liberalizoval přístup k nouzové antikoncepci. V otázce potratů nepanuje ve vládě shoda
Dolní komora polského parlamentu schválila novelu farmaceutického zákona, která liberalizuje přístup k nouzové postkoitální antikoncepci. Opatřit si pilulku po nechráněném sexu má být v budoucnu možné bez receptu. Ten má být nezbytný jen v případě dívek mladších 15 let. Koalice debatuje i o novele umožňující potraty. Jednotlivé strany mají ale na věc rozdílné názory.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 20:09|ČTK
Klesá spotřeba antikoncepčních pilulek. Mimo jiné kvůli úbytku zájmu o sex
Po antikoncepčních pilulkách jako ochraně před početím sáhnou tři z deseti žen v reprodukčním věku. Potvrzují to poslední dostupná data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle nich si antikoncepční pilulky nechalo předepsat o polovinu méně žen než před 15 lety. Gynekologové, které Česká televize oslovila, se domnívají, že si ženy více uvědomují rizika vedlejších účinků, případně preferují jiné formy ochrany. Odborníci z klinické i analytické praxe ale mluví i o úbytku zájmu o pohlavní styk mezi mladistvými a mladými dospělými.
7. 9. 2023|Eva Čmuchařová
Roste zájem o nouzovou antikoncepci. Lékárny to přisuzují konci pandemie i pomoci Ukrajině
Většina českých lékárenských sítí zaznamenala větší zájem o nouzovou antikoncepci, takzvanou „pilulku po“. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bylo v loňském roce do lékáren a zdravotních zařízení dodáno nejvíce balení za posledních pět let. Lékárny sledují trend už několik let, přisuzují ho rozvolňování po pandemii i pomoci Ukrajině. Dle odborníků může souviset i s odklonem od hormonální antikoncepce.
11. 3. 2023|Šárka Möllerová
Doporučujeme
Nová antikoncepce pro muže dočasně paralyzuje spermie. Testy na myších byly úspěšné
Ochrana před početím je v současné době převážně v rukou žen. Mohla by to změnit první antikoncepce pro muže, která pomocí chemie účinkuje velmi rychle a bez vedlejších účinků. Vědci jsou s prvními výsledky na myších nadmíru spokojení.
15. 2. 2023|
30 let zpět: Problematické užívání antikoncepce
Československo před 30 lety trápilo špatné užívání hormonální antikoncepce, situace byla druhá nejhorší v Evropě. Hlavními problémy byla nedostatečná informovanost a předsudky, které měly jak ženy, tak samotní lékaři. Další nevyřešenou otázkou byla cena a případné bezplatné poskytování pilulek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 7. 2022|Archiv ČT
Grónsko žádá Kodaň o vysvětlení, proč nasazovala antikoncepci místním ženám
Grónsko, které je dánskou autonomní oblastí, požaduje, aby Kodaň vysvětlila kampaň, během níž byla od začátku 60. let minulého století grónským ženám v plodném věku nasazována antikoncepce. Nitroděložní tělíska byla Gróňankám aplikována i bez jejich vědomí a proti jejich vůli, napsala v pátek agentura APA.
3. 6. 2022|vkl
USA vyhlížejí klíčový verdikt. Podívejte se, jak by zrušení „Roe v. Wade“ proměnilo Ameriku
Spojené státy s napětím očekávají verdikt nejvyššího soudu týkající se alabamského zákona o potratech. Ten totiž rozhodne nejen o pravidlech v jižanském státě, ale o právu žen na interrupci v celých Spojených státech. Zpráva o pravděpodobném zrušení precedentu známého jako Roe vs. Wade vyvolala protesty po celé zemi. Svůj nesouhlas vyjádřil i prezident Joe Biden.
24. 5. 2022|Marek Martinovský
Charita pomáhá na Ukrajině různými způsoby, tvrdí generální vikář Balík po polarizujícím blogu Duky
Velkou pozornost vzbudil před několika dny blog kardinála Dominika Duky, v němž se mimo jiné vyjádřil k problematice znásilnění na válkou zmítané Ukrajině. Text v pátečních Událostech, komentářích hájil generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík a kritizovala výkonná ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.
30. 4. 2022|
Rusko se potýká s nedostatkem léků. Lidé si dělají zásoby na měsíce dopředu
Kvůli invazi na Ukrajinu začali Rusové skupovat některé léky a dělají si z nich zásoby na několik měsíců dopředu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti DSM Group, které v sobotu zveřejnil ruský list Vědomosti. Údaje ukazují, že začátkem března se v Rusku poptávka po farmaceutickém zboží zdvojnásobila.
27. 3. 2022|
Vědci z VUT přišli na to, jak dostat z vody antibiotika nebo antikoncepci
Čeští vědci přišli na způsob, jak vyčistit vodu od zbytků léčiv, antikoncepce či bakteriálních zbytků, které zůstávají i po vyčištění v čistírnách. Je to letitý problém vody, který se v dlouhodobém hledisku negativně může podepisovat na lidském zdraví.
10. 11. 2021|
Popularita hormonální antikoncepce v Česku klesá. Vědci hledají důvod
Zatímco doba potřeby efektivní ochrany před neplánovaným otěhotněním se v České republice prodlužuje, popularita hormonální antikoncepce u žen v tuzemsku klesá. Vyplývá to z výsledků výzkumu Současná česká rodina, který běží na Univerzitě Karlově (UK).
23. 8. 2021|
Doporučujeme
Matriarchát? Ničemu nepomůže, ale muži by si měli zvyknout, že se kolem nich nekmitá, říká socioložka
Ženy sice odhodily krinolíny a stereotypy, ještě stále se jim ale nežije úplně svobodně. Přesto se dokáží s tím, jak se svět mění, vyrovnat daleko lépe než muži. Myslí si to Marie Čermáková ze Sociologického ústavu Akademie věd.
9. 10. 2019Aktualizováno12. 10. 2019, 11:26|
Vlkům na Šumavě dávají antikoncepci. Jsou přemnožení a prodej se nedaří
Národní park Šumava se marně snaží prodat některé vlky ze svého centra v Srní. V tříhektarovém výběhu má povoleno maximálně patnáct jedinců. Teď je jich čtrnáct. Jedinou dočasnou možností je proto podávání antikoncepčních přípravků.
25. 6. 2019|
Mužská antikoncepční pilulka funguje. Vedlejší účinky: bolest hlavy, deprese, akné
Zatímco ženy mají v současné době k dispozici celou řadu antikoncepčních metod, muži jsou již 2000 let odsouzeni k jediné – k prezervativu. Všechno by mohl změnit prokázaný úspěch mužské antikoncepční pilulky.
1. 11. 2016|