TÉMA

Virus zika

Kuba údajně neohlásila tisíce případů nákazy virem zika, tvrdí nový výzkum

Kuba údajně v roce 2017 neohlásila několik tisíc případů nákazy virem zika, uvádí na svých webových stránkách odborný časopis New Scientist s odvoláním na výzkum vědců z americké Yaleovy univerzity. Úřady komunistického státu se podle něho nedržely pravidel ohledně hlášení případů viru zika dohodnutých s Panamerickou zdravotnickou organizací (PAHO).
9. 1. 2019|

WHO už se ziky tolik nebojí, bojuje však dále

Virus zika už podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nepředstavuje celosvětovou hrozbu. Globální stav nouze vyhlášený tak pozbyl platnosti. Krizový výbor WHO nicméně zdůraznil, že v boji proti nákaze je nutné dále pokračovat.
19. 11. 2016|

Proti viru zika by měla zabrat biologická zbraň financovaná Billem Gatesem

Začal boj proti viru zika: reprodukci komárů má zabránit bakterie. Vědecký výzkum, který má zachránit tisíce lidských životů, platí nadace Billa Gatese.
27. 10. 2016|
Virus zika

WHO prodloužila stav nouze. Zika nabírá v Asii druhý dech

Světová zdravotnická organizace prodloužila celosvětový stav nouze, který kvůli viru zika platí od února. Nákazu hlásí 72 zemí v podstatě na všech kontinentech – včetně ojedinělých případů v Evropě. Podle zprávy vědců uveřejněné v odborném časopise The Lancet jsou v ohrožení víc než 2 a půl miliardy lidí v Africe a Asii.
7. 9. 2016Aktualizováno7. 9. 2016, 22:33|
Virus zika

Na Floridě se virus zika šíří z Miami Beach, oblasti hojně navštěvované turisty

Na Floridě v USA identifikovali druhé místo, v němž se šíří virus zika. Oznámil to floridský guvernér Rick Scott. Jde o menší oblast Miami Beach v okrese Dade, avšak o pláž navštěvovanou také turisty. Florida požádala o další pomoc americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Také první místo, kde se objevily místní případy onemocnění, je v Miami Beach, ale z jiné jeho části.
20. 8. 2016Aktualizováno20. 8. 2016, 10:11|
Virus zika

Ostravští specialisté se chystají na olympioniky. Zjistí, zda mají exotickou chorobu

Olympionici, kteří se vrátí z Ria, se mohou zastavit ve Zdravotním ústavu v Ostravě. Zdejší odborníci jim budou schopni říci, zda si do vlasti nepřivezli některou z exotických chorob včetně viru zika.
14. 8. 2016Aktualizováno14. 8. 2016, 11:22|
Virus zika

Na Floridě vydali kvůli viru zika varování před cestami do části Miami

Těhotné ženy a jejich partneři by se měli kvůli viru zika vyhnout oblasti Wynwood na sever od centra Miami. Před cestami je varuje Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDS). Podle střediska jde o první případ, kdy vydalo výstrahu před cestami do oblasti v USA kvůli infekční nemoci. CDS registruje přes 1600 případů viru zika na americkém území.
3. 8. 2016Aktualizováno3. 8. 2016, 19:06|
Virus zika

Virus zika podle vědců možná přenášejí i běžní tropičtí komáři

Brazilští vědci odhalili virus zika v běžněji se vyskytujících tropických a subtropických komárech, nikoli jen v moskytech původně považovaných za výhradní nositele nákazy. Podle agentury Reuters nicméně varovali, že k potvrzení nálezu viru v těle komárů Culex quinquefasciatus jsou zapotřebí další testy.
22. 7. 2016Aktualizováno22. 7. 2016, 15:05|
Virus zika

Čeští vědci: Náš objev virus zika neničí, ale zabraňuje mu v množení

Účinné látky objevené týmem českých vědců virus zika neničí, ale zabraňují jeho dalšímu množení, přiblížil podrobnosti velkého úspěchu arbovirolog Daniel Růžek. Vědecký tým už dlouhodobě zkoumá virus klíšťové encefalitidy. Protože je virus zika příbuzný, vyzkoušeli na něm účinné látky, které testovali na encefalitidu, a podařilo se. Jde o první popsané látky, které jsou proti viru zika účinné.
17. 6. 2016Aktualizováno17. 6. 2016, 09:10|
Virus zika

Čeští vědci objevili první látku účinnou proti viru zika

Vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR a brněnského Výzkumného ústavu veterinárního lékařství objevili skupinu látek s vysokým účinkem proti viru klíšťové encefalitidy a viru zika. Jde o první popsané látky, které jsou proti viru zika účinné.
16. 6. 2016Aktualizováno16. 6. 2016, 14:53|
Virus zika

Odkládat Hry v Riu kvůli zice? Není důvod, odmítla WHO apel vědců

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že pro odklad či zrušení letních olympijských her v Riu de Janeiro kvůli viru zika není důvod. Reagovala tak na výzvu asi 150 zdravotních expertů, kteří na WHO jako instituci Organizace spojených národů v tomto smyslu apelovali v otevřeném dopise.
28. 5. 2016Aktualizováno28. 5. 2016, 15:04|
Virus zika

Olympijské hry v Riu kvůli viru zika přesuňte, vyzývají vědci

Více než stovka předních vědců vyzývá k tomu, aby se olympijské hry přesunuly z brazilského Ria či se jejich konání odložilo. Důvod je jediný – virus zika. V otevřeném dopise adresovaném Světové zdravotnické organizaci (WHO) akademici tvrdí, že vzhledem k rozšíření viru a současným znalostem jeho účinků je „neetické“ olympijské hry nechat proběhnout.
27. 5. 2016Aktualizováno27. 5. 2016, 20:59|
Virus zika

Zika poškozuje mozek plodu u pětiny těhotných žen, varují vědci

Zika je nebezpečnější, než se dosud myslelo, varují brazilští vědci. Podle nich se objevuje nedostatečný vývin mozku plodu až u pětiny těhotných žen, které se zikou nakazily. Světová zdravotnická organizace (WHO) před týdnem oznámila, že virus je v Latinské Americe na ústupu.
2. 5. 2016Aktualizováno2. 5. 2016, 09:25|
Virus zika

Konec pochybností: Zika poškozuje mozky lidských plodů

Podle amerických vědců vede virus zika zcela jasně k mikrocefalii - vývojovému poškození mozků lidských plodů. Odborníci se k jasnému verdiktu zatím stavěli obezřetně, nyní ale mají dostatek důkazů, že zika způsobuje i další mozkové poruchy. Oznámilo to americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC).
14. 4. 2016Aktualizováno14. 4. 2016, 13:27|
Virus zika

USA přispějí farmaceutickým firmám na vývoj léku proti viru zika

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila zákon, který finančně povzbudí farmaceutické firmy, jež se zapojí do vývoje léku proti viru zika. Norma, kterou už schválil Senát, vstoupí v platnost po podpisu prezidenta Baracka Obamy. Ten dal na vědomí, že zákon podepíše, i když je podle něj nedostatečný.
13. 4. 2016Aktualizováno13. 4. 2016, 07:35|
Virus zika

Zika a další nebezpečné viry mají své trojrozměrné modely

Vytvořením autentických trojrozměrných modelů nebezpečných virů - třeba HIV, eboly, prasečí chřipky nebo viru zika - se ruští počítačoví experti pokusili odkrýt a znázornit tajemství světa mikroorganismů. Díky jejich modelům je možné si udělat představu o podobě vražedných mikrobů a zároveň se dozvědět i to, jakou taktiku používají při napadení člověka.
10. 4. 2016Aktualizováno10. 4. 2016, 18:14|
Virus zika

Ochrana před infekcí jako zika? Jedině nelétat do rizikových zemí

Proti viru zika existuje jediná ochrana: necestovat do oblastí, kde hrozí jeho přenos komárem a dočasně se vyhnout nechráněnému pohlavnímu styku s muži, kteří se odtud vrátí. Podle primářky kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové neexistuje stoprocentní způsob, jak se v Latinské Americe vyhnout štípnutí komárem. Současně ale má téměř za vyloučené, že by se virus podobným způsobem mohl šířit i v Evropě.
17. 3. 2016Aktualizováno17. 3. 2016, 10:43|
Virus zika

WHO: Zika je nebezpečnější, než se čekalo

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) virus Zika vedle mikrocefalie – tedy vývojové poruchy mozku u novorozenců – může poškodit také placentu nebo nervový systém. Organizace zároveň potvrdila, že se virus přenáší i pohlavním stykem.
9. 3. 2016Aktualizováno9. 3. 2016, 08:34|
Virus zika

Virus zika si dva lidé přivezli do Česka z Karibiku

Virus zika je v Česku. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že lékaři prokázali nemoc u muže a ženy, kteří nedávno pobývali v Karibiku. Od nich by se onemocnění dále šířit nemělo, projevilo se podobně jako chřipka, oba nemocní se léčí ambulantně. Podezření na ziku se objevilo také na Slovensku. Virus šíří tropičtí komáři především v Latinské Americe. Přenos je možný také pohlavním stykem a zřejmě i transfuzí, nikoli však vzduchem. Uvažuje se o jeho vlivu na narození dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem. O tom však někteří experti pochybují. Viru zika se věnoval i Hyde Park ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24. Jeho hostem byl epidemiolog Ladislav Machala.
25. 2. 2016Aktualizováno25. 2. 2016, 15:54|
Virus zika

Postrach jménem zika: Otázky a odpovědi

Po rekordní epidemii eboly jde o další nákazu, jejíž šíření strhává pozornost celého světa. Aktuálně hlásí první dva případy také Česko. S výzkumem viru zika se pojí stále mnoho otázek i obav - některé z nich uvádí následující text:
25. 2. 2016Aktualizováno25. 2. 2016, 10:08|
Virus zika

Komáři nakazili virem zika už pět tisíc těhotných Kolumbijek

Virus zika, který se rychle šíří zeměmi Latinské Ameriky, už v Kolumbii nakazil podle tamní vlády přes pět tisíc těhotných žen. Zika zabraňuje vývinu mozku u ještě nenarozených dětí a nejpostiženějšími zeměmi jsou právě Kolumbie a Brazílie. Světová zdravotnická organizace (WHO) vedle toho varovala, že Guillain-Barrého syndrom (GBS), neurologická porucha přičítaná rovněž viru zika, je na vzestupu v Brazílii, Kolumbii, Salvadoru, Surinamu a Venezuele.
13. 2. 2016Aktualizováno13. 2. 2016, 18:54|
Virus zika

Virus zika se přenáší i transfuzí krve, nákaza se poprvé objevila u těhotné Evropanky

Virus zika se přenáží i transfuzí krve, oznámila Brazílie. Ministři zdravotnictví zemí Jižní Ameriky už potvrdili, že zika souvisí se zakrněním mozků novorozenců. Florida se mezitím připravuje na nejhorší – v několika okresech byl vyhlášen stav nouze. Španělsko mezitím potvrdilo nákazu virem zika u těhotné ženy, která přijela z Kolumbie. Jde o první případ nákazy u těhotné ženy v Evropě.
4. 2. 2016Aktualizováno4. 2. 2016, 17:42|
Virus zika

Začalo to v pralese Zika. Nemoc nejdřív vědci podceňovali, pak virus zmutoval

Na virus zika lidé poprvé narazili v pralese Zika poblíž ugandského města Entebbe v roce 1947, kdy ho izolovali z krve makaků. Uganda se nachází na hranici několika přírodních území, díky čemuž má velice rozmanitou přírodu. Laboratoř na výzkum různých virů funguje v pralese Zika už od třicátých let.
3. 2. 2016Aktualizováno3. 2. 2016, 15:39|

V Ostravě už testují krevní vzorky na vir zika, brzy by ho mohli odhalit i zpětně

V Česku dosud nebyl odhalen případ nakažení virem zika. Testy na infekci mají podle návrhu ministra zdravotnictví provádět laboratoře v Praze, Ústí nad Labem a Ostravě, kde už první vzorky prověřovali. Zatím dokážou hlavně určit z krve přítomnost viru, brzy by ale také mohli zpětně z protilátek určit, zda člověk infekci prodělal už dřív. Případy onemocnění virem zika zaznamenalo více než dvacet pět zemí světa a Světová zdravotnická organizace kvůli němu vyhlásila stav nouze.
3. 2. 2016Aktualizováno3. 2. 2016, 13:37|