TÉMA

Dalajlama v Česku

Česko stojí o vyvážené obchodní partnerství s Čínou, řekl Sobotka

Česko chce mít vyvážené obchodní a investiční partnerství s Čínou. Na úvod Česko-čínského investičního fóra to v úterý na Pražském hradě řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V současnosti má Čína výrazně přebytkovou obchodní bilanci, do ČR vyváží zhruba desetinásobek proti dovozu. Sobotka také uvedl, že Česko stojí o dialog o dodržování lidských práv.
15. 11. 2016|
Dalajlama v Česku

Čeští politici sehráli úlohu kusu hadru, píšou Slováci o prohlášení čtyř

Čtyři nejvyšší čeští ústavní činitelé kolektivně sehráli ve vztahu k Pekingu úlohu kusu hadru. O takzvaném prohlášení představitelů ČR po návštěvě dalajlamy to napsal slovenský list Denník N. Stejně jako Slovensko, kde se s tibetským duchovním vůdcem setkal tamní prezident Andrej Kiska, se ani Česká republika podle listu nevyhnula trestu Číny.
7. 11. 2016|

Herman by měl podle Zemana odejít z vlády, poškodil prý české zájmy

Podle prezidenta Miloše Zemana by měl lidovecký ministr kultury Daniel Herman odejít z vlády. V rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že ministr poškodil české zájmy. Herman přijal na ministerstvu dalajlamu, Česko má přitom uzavřené strategické partnerství s Čínou. Ministra k rezignaci už dříve vyzval šéf KSČM Vojtěch Filip.
6. 11. 2016Aktualizováno6. 11. 2016, 15:06|
Dalajlama v Česku

Pravicová opozice si prosadila mimořádnou schůzi k Číně, EET i dálnici D8

Schůzi k zahraniční politice, dvouletému odkladu zavedení elektronické evidence tržeb a k problémům při dostavbě dálnice D8 svolal předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) na pátek 11. listopadu. Podnět ke svolání schůzí dali poslanci opozičních TOP 09 a ODS. Důvodem bylo prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů k česko-čínským vztahům, k němuž došlo po schůzce ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou.
3. 11. 2016Aktualizováno3. 11. 2016, 17:41|
Dalajlama v Česku

Čínská velvyslankyně neumí vysvětlit zrušení Jurečkovy cesty. Nemá prý informace

Čínská velvyslankyně Ma Kche-čching neuměla vysvětlit důvody, proč Peking zrušil plánované setkání českého ministra zemědělství Mariana Jurečky s jeho čínským protějškem. Po společném jednání v Černínském paláci to uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Jurečka se v uplynulých dnech zastával svého stranického kolegy Daniela Hermana, který k nevoli čínské ambasády oficiálně přijal tibetského duchovního vůdce dalajlamu.
3. 11. 2016|
Dalajlama v Česku

Vláda nahrávku jednání o Číně nezveřejní

Záznam dva roky starého vládního jednání, které se zabývalo ministerskými vztahy k dalajlamovi po zintenzivnění česko-čínských kontaktů, vláda nezveřejní. Podle jednacího řádu vlády i podle ústavy jsou totiž schůze neveřejné. Zveřejnění nahrávky požadovali šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Vláda se také shodla, že ministři budou zásadní otázky zahraniční politiky předem konzultovat s ministrem zahraničí, nikoliv ho pouze informovat.
2. 11. 2016Aktualizováno2. 11. 2016, 23:38|
Dalajlama v Česku

Zaorálka znepokojilo, že Čína zrušila Jurečkovu ministerskou návštěvu

Ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) znepokojilo, že dva čínští ministři zrušili plánované schůzky s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Jurečka v úterý uvedl, že jde o reakci na setkání ministra kultury s dalajlamou. Šéf české diplomacie věří tomu, že Čína bude plnit své závazky směrem k Česku, ke kterým se zavázala letos v dohodě o strategickém partnerství obou zemí. Zrušení Jurečkovy návštěvy bude ve čtvrtek řešit Zaorálkův náměstek s čínskou velvyslankyní.
2. 11. 2016Aktualizováno2. 11. 2016, 23:11|
Interview ČT24

Diskuse o vztazích s Čínou narazila na výhradu svědomí, soudí Pelikán

„Rozhodně tam nevznikl slib, že se nikdo nikdy nesetká s dalajlamou,“ popsal výsledek středečního jednání vlády ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Členové kabinetu se na něm věnovali nedávné schůzce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. „Byla to dlouhá debata, nikdo jsme se nedozvěděli nic nového a nemyslím, že by někdo změnil svoji pozici,“ řekl Pelikán v pořadu Interview ČT24.
2. 11. 2016|
Dalajlama v Česku

Zaorálek přirovnal setkání s dalajlamou ke schůzce s Henleinem. Později se za to omluvil

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) požádal premiéra o dohledání a zveřejnění záznamů z jednání vlády, na kterém se definovaly vztahy s Čínou. Podle něj se před dvěma lety ministři dohodli, že se vyhnou oficiálním schůzkám s dalajlamou. Šéf diplomacie věděl, že by to mohl být problém při navazování vztahů s Čínou. Zaorálek v úterý také přirovnal schůzku Hermana s dalajlamou k tomu, jako kdyby se za první republiky někdo místo československé vlády scházel s šéfem Sudetoněmecké strany Konradem Henleinem. Později se za svá slova omluvil.
1. 11. 2016Aktualizováno1. 11. 2016, 23:28|
Interview ČT24

Reakce na schůzku s dalajlamou: Jurečka do Číny na setkání s ministry neodletí

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) neodletí do Číny, kde se měl setkat se dvěma ministry. Čínská strana prý setkání zrušila, i v reakci na schůzku českého ministra kultury s dalajlamou. „Ta cesta se neuskuteční, protože náš zastupitelský úřad v Pekingu dostal informace, že oba ministři setkání se mnou ruší. Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou,“ prohlásil Jurečka v Interview ČT24.
1. 11. 2016Aktualizováno1. 11. 2016, 20:07|

Napjaté vztahy Číny a Tibetu trvají stovky let. První dohoda, že Tibet patří Číně, pochází až z roku 1951

V prohlášení čtyř nejvyšších ústavních představitelů se Česká republika zavázala „respektovat územní celistvost Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“. Čína tvrdí, že Tibet patří k její říši nejméně sedm set let. Tibet ale v roce 1912 vyhlásil nezávislost. Jak se vyvíjely jejich společné vztahy?
1. 11. 2016|
Dalajlama v Česku

Štěch o prohlášení čtyř: Podpis je něco jiného než podpora

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v rozhovoru pro pořad Události, komentáře odmítl, že by pod prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o česko-čínských vztazích připojil svůj podpis. Podle svých slov ho podpořil jen ústně. Vydání provolání, jež kritici označují za přehnaně servilní, iniciovalo ministerstvo zahraničí, které si tím chtělo usmířit Čínu, již pohněvala schůzka ministra kultury Daniela Hermana s tibetským dalajlamou.
1. 11. 2016|
Dalajlama v Česku

Zaostřeno na lidovou Čínu. Prohlášení čtyř zaměstnává Senát i sněmovnu

Vzrušená debata o diplomatických vztazích mezi Prahou a Pekingem vstoupila do parlamentu, zabývat by se jí mohly obě jeho komory. Klub Starostů a nezávislých totiž usiluje o svolání mimořádné schůze Senátu, tentýž institut v Poslanecké sněmovně hodlá využít ODS a TOP 09. Důvodem je v obou případech nedávné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které se distancovalo od setkání ministra kultury a dalajlamy a znovu potvrdilo, že Česko zastává politiku jedné (nedělitelné) Číny, jejíž součástí je i Tibet.
31. 10. 2016Aktualizováno31. 10. 2016, 23:16|
Interview ČT24

Zaorálek o Číně: Musíme se chovat korektně, kvůli Hermanovi jsem se styděl

Praha by se vůbec nepokoušela prohlubovat vztahy s Pekingem, kdyby se vláda před dvěma lety jednomyslně neshodla na korektním přístupu k Číně. V Interview ČT24 to prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jeho vládní kolega, šéf kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), podle něj tuto dohodu svým oficiálním přijetím dalajlamy zpochybnil, původně se prý navíc chtěl s tibetským duchovním vůdcem setkat jen mimo ministerstvo.
31. 10. 2016|
Dalajlama v Česku

Zveřejněte závazky k Číně, vyzvali vládu Starostové a nezávislí

Vláda by měla zveřejnit, jaké skutečné závazky s Čínou dojednala. Alespoň to požaduje hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které svou poptávku spojuje s kritizovaným pročínským prohlášením ústavních činitelů i prohlášením ministrů, že se dohodli nepřijímat oficiálně tibetského duchovního vůdce dalajlamu.
30. 10. 2016|
OVM

S dalajlámou jen soukromě. Padla dohoda? Ministři se neshodnou

Vláda – včetně ministra Daniela Hermana – jasně věděla o podmínkách česko-čínské dohody, řekl ministr vnitra Milan Chovanec v Otázkách Václava Moravce. Kauza posledních dní by podle něj nemusela vzniknout, pokud by se Herman sešel s dalajlamou neoficiálně. Vláda se prý kvůli partnerství s Čínou už před dvěma roky dohodla, že styky s duchovním vůdcem Tibetu musí být na soukromé úrovni. Ministr Herman ale v reakci svůj osobní slib popřel. Závaznou dohodu zpochybnili i někteří současní či bývalí členové vlády.
30. 10. 2016|

Průzkum: Prohlášení čtyř nebylo nutné, ministr má právo setkat se s dalajlamou

Když se sejde člen české vlády s dalajlamou, je to v pořádku, i když to může rozčílit Čínu. Podle průzkumu, který pro ČT připravila agentura Nielsen Admosphere, si to myslí výrazná většina lidí. Nejednoznačný je potom názor na prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů směřované do Pekingu. Jeho signatáři čelí kritice, jsou však přesvědčeni, že nešlo o přehnaný krok.
29. 10. 2016Aktualizováno29. 10. 2016, 23:18|
Interview ČT24

Pavel Rychetský: Když se dotáže velvyslanec, je odpověď čtyř nejvyšších činitelů nepatřičná

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vydal ve středu poměrně ostré prohlášení, ve kterém kritizuje postup Hradu v kauze kolem nevyznamenání Jiřího Bradyho nebo společné prohlášení ústavních špiček vůči Číně. Jedním dechem ale dodává, že se zúčastní oslav 28. října na Hradě, protože jde o výraz úcty ke státnímu svátku. Své motivy vysvětloval v Interview ČT24 se Světlanou Witowskou.
27. 10. 2016|
Interview ČT24

Mynář: Za výrok o Peroutkovi se zatím neomluvíme, pak by chtěli omluvu všichni

Už jen do čtvrtka má prezidentská kancelář čas na zaplacení pokuty 100 tisíc korun za to, že nerespektovala pravomocné rozhodnutí soudu v případu Peroutka. Jinak jí hrozí exekuce. Dokud ale nerozhodne Nejvyšší soud o dovolání, které Hrad podal, nechce nic platit a ani se omlouvat. V Interview ČT24 to řekl kancléř Vratislav Mynář.
26. 10. 2016|
Dalajlama v Česku

Čína od Česka očekává dodržení slibů. Vzkaz vazalům, komentují politici

Čína vzala na vědomí prohlášení vrcholných českých ústavních činitelů o vzájemných vztazích, cení si závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že země dodrží své sliby. Část domácích politiků to vnímá jako vzkaz podřízeným vazalům. Šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), jenž se minulý týden s prezidentem, premiérem a předsedou Senátu distancoval od návštěvy dalajlamy, má odpověď Číny za neutrální.
26. 10. 2016|

Bradyho, kterého odmítl vyznamenat Hrad, ocení Univerzita Palackého i Praha

I když Jiří Brady, který přežil Terezín a Osvětim, nedostane Řád T. G. Masaryka, ocenění v Česku získá. Přijal nabídku Univerzity Palackého v Olomouci, jež mu chce udělit akademické ocenění. Ocenit Jiřího Bradyho chce také pražská primátorka, Brno bude rozhodovat o čestném občanství. Kdyby ale názor změnil Hrad, Brady by už ocenění od prezidenta nepřijal.
24. 10. 2016Aktualizováno24. 10. 2016, 22:52|
Jiří Brady

Místo ocenění oběti holocaustu sleduje Česko tvrdý politický střet

Jiřího Bradyho navrhli letos poslanci na státní vyznamenání a nejspíše ho nakonec nedostane. Nic na tom nezměnil turbulentní závěr minulého týdne, kdy létala vážná obvinění mezi Pražským hradem, ministerstvem kultury a také Torontem, kde Jiří Brady bydlí.
24. 10. 2016|

Jiří Brady: Z Kanceláře prezidenta mi volali, že dostanu řád

Kancelář prezidenta oznámila 12. října telefonicky Jiřímu Bradymu, že dostane Řád T. G. Masaryka. Strýc ministra kultury Daniela Hermana to potvrdil osobně, po příletu do Prahy z Kanady, kde už několik desetiletí žije. O rozhodnutí, že nakonec nebude mezi vyznamenanými, stejně jako o nevyjasněných důvodech, které je provází, se dozvěděl z novin a od přátel. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Bradyho jméno na seznamu vyznamenaných, který prezident podepsal, ale nikdy nebylo.
23. 10. 2016|

Herman: Rozhovor s prezidentem o vyznamenání slyšeli dva svědci

Při setkání na slovenské ambasádě, kdy měl prezident Miloš Zeman upozornit ministra Daniela Hermana na možné vyškrtnutí jeho strýce ze seznamu vyznamenaných, byli údajně další dva členové vlády. Šéf resortu kultury to řekl České televizi. Prezident mu prý 8. září pohrozil, že vyznamenání pro Jiřího Bradyho zruší, pokud se Herman setká s dalajlamou. Brady, osmaosmdesátiletý přeživší holocaustu, v neděli večer přiletí do Česka z Kanady, kde od 50. let žije.
23. 10. 2016|