TÉMA

Důchody

Že jsme čekali, až se vrátí Babiš, je lež, sdělil Juchelka v debatě o penzích. Nevíte, co od ANO čekat, uvedl Bartošek

Prezident Petr Pavel a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí znovu probrali návrh důchodové reformy. Hnutí ANO účast na schůzce odmítlo, podle místopředsedy jeho poslaneckého klubu Aleše Juchelky ale poslalo prezidentovi dopis, kde mu vysvětlilo své argumenty. Odmítá ale dál dělat „stafáž“ vládní koalici. První místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek míní, že u hnutí ANO není jasné, jaké rozhodnutí bude platit. Oba politici to uvedli v Událostech, komentářích.
před 9 h hodinami|

Pavel chce dál jednat o reformě penzí, Jurečka ji dá vládě na konci dubna

Prezident Petr Pavel se bude nadále snažit zprostředkovat jednání o důchodové reformě, nevyloučil kulatý stůl se zástupci tripartity a s odborníky. Mohlo by se to uskutečnit na přelomu května a června, řekl. V pondělí se sešel s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) poté, co minulý týden zrušilo svoji účast na další schůzce k reformě penzí na Pražském hradě opoziční hnutí ANO. Jurečka potvrdil, že návrh dá vládě 30. dubna. Sněmovna by ji mohla finálně projednat o prázdninách, Senát v září či říjnu, míní.
včeraAktualizovánopřed 22 h hodinami|

Kdybychom byli shovívavější, popřeli bychom sami sebe, prohlásil Havlíček

Kdyby hnutí ANO neřešilo ve sněmovně údajné korupční kauzy vládní koalice, popřelo by samo sebe a rozhněvalo své voliče, prohlásil v Interview ČT24 místopředseda ANO Karel Havlíček. Přirovnal kroky opozice ke krokům současné vládní koalice ve věci kauz předsedy ANO Andreje Babiše.
11. 4. 2024|

Nadstandardní vztahy se Slovenskem jsou potřeba, míní Fiala z SPD. Máme jiný směr, říká Hladík

Předseda poslanců SPD Radim Fiala očekává, že Slováci se i po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem budou nadále snažit udržet s Českem dobré vztahy. U tuzemské vlády si tím ale není jistý. Zrušení mezivládních konzultací byla chyba, země by spolu měly udržovat nadstandardní vztahy, míní. Pellegrini ani slovenský premiér Robert Fico podle Fialy nikdy neřekli, že podporují ruský režim a jeho vládce Vladimira Putina. Jen tvrdí, že Slovensko je pro ně na prvním místě, dodal. „Politika je také o symbolech, o nějakém vyznění, jasném směřování,“ reagoval ministr životního prostředí Petr Hladík. Česká a slovenská vláda podle něj nejdou stejným směrem.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 14:37|

ANO má zásadní připomínku k zápisu ze schůzky o důchodech. Rétorika prezidenta nás překvapila, řekl Havlíček

Hnutí ANO podalo zásadní připomínku k zápisu ze schůzky na Hradě, kde jeho představitelé jednali o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Místopředseda ANO Karel Havlíček novinářům ve sněmovně řekl, že se opoziční hnutí s ministerstvem práce neshodlo ani na způsobu, ani na nezbytnosti zvyšování věku odchodu do důchodu. Jurečka kontroval, že na schůzce s hlavou státu shoda na potřebě řešení růstu důchodového věku byla.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 16:49|

Do důchodu se bude muset chodit později, míní Jurečka. O podrobnostech je ochoten diskutovat

Věk odchodu do důchodu se podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nezbytně musí posouvat. Je ale ochoten diskutovat o pravidlech, která tyto posuny stanoví. Ambice Jurečkova ministerstva vypočítávat penzijní věk z předpokládaného věku dožití konkrétního populačního ročníku, od nějž by se odečetlo 21,5 roku, se vůbec nelíbí opozici. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová považuje za zásadní, že takový systém nemá žádnou jasnou hranici. Jurečka a Schillerová debatovali o penzích v Událostech, komentářích.
29. 3. 2024|

ANO nechce zvýšit věk odchodu do penze, řekl Havlíček. Prosazuje druhý důchodový pilíř

Rozporuplně působila v průběhu čtvrtka prohlášení ohledně jednání o penzijní reformě. Prezident Petr Pavel po setkání koalice i opozice na Hradě řekl, že panovala shoda na prodloužení věku odchodu do důchodu. První místopředseda ANO Karel Havlíček však v pořadu Interview ČT24 vysvětlil, že se hnutí s posunutím hranice nad 65 let neztotožňuje. A přiblížil, proč je podle něj vytvoření druhého důchodového pilíře pro stát zásadní.
28. 3. 2024|

Věk odchodu do penze se podle prezidenta musí zvyšovat

Věk odchodu do důchodu se bude muset postupně zvyšovat i po roce 2030, řekl prezident Petr Pavel po prvním setkání k penzijní reformě, na které pozval zástupce koalice i opozice. Právě s pozdějším nástupem na odpočinek počítá vláda ve své reformě. Opoziční ANO ale tento záměr naopak nepodpořilo. Od ministra práce a sociálních věcí si vyžádalo analýzu, jak by krok dopadl na nezaměstnanost a na pracovní trh. Další jednání o reformě penzí je naplánováno na pondělí 22. dubna.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 19:54|

Důchodový věk je mocný nástroj, řekl Bezděk. Bez chystaných změn by chybělo 350 miliard, uvedla Nerudová

Prezident Petr Pavel se ve čtvrtek 28. března sejde se zástupci koalice a opozičního hnutí ANO k diskusi o důchodové reformě. Poradce prezidenta a bývalý předseda důchodové komise Vladimír Bezděk řekl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce, že z některých koaličních návrhů nelze ustupovat, protože bez nich by nebyl důchodový systém za dvacet třicet let „ufinancovatelný". Jmenoval zejména zvyšování věku odchodu do penze. Také bývalá předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová varovala, že bez změn by v roce 2050 činil deficit důchodového systému pět procent hrubého domácího produktu.
24. 3. 2024|

Prezident chce najít prostor pro jednání vlády a opozice o reformě penzí. Sešel se s politiky ANO

Prezident Petr Pavel chce najít prostor pro společné jednání vlády a opozice o reformě penzí. Považuje ji za zásadní. O podobě schůzky se jedná, termín zatím není stanoven. Po úterním jednání hlavy státu s politiky opozičního hnutí ANO to řekla prezidentova mluvčí Eva Hromádková. Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové prezident přislíbil, že se pokusí požádat premiéra Petra Fialu (ODS), aby vláda zatím o návrhu důchodové novely s reformními úpravami nejednala a nejdřív ještě hledala shodu s opozicí.
5. 3. 2024|

Důchodový účet padá do rekordního minusu. Chystá se zpomalení růstu penzí

Penzijní účet je v rekordním deficitu. Ministr financí očekává, že za loňský rok skončilo hospodaření důchodového systému asi 70 miliard korun v minusu. Podle Zbyňka Stanjury (ODS) to jen podtrhuje nutnost změn. Přesná čísla zveřejní jeho úřad příští týden. Ministerstvo práce chce postupně zavádět pomalejší růst důchodů.
4. 2. 2024|

Horní komora neschválila Istanbulskou úmluvu. Senátoři debatovali až do nočních hodin

Senátoři do nočních hodin debatovali o Istanbulské úmluvě proti násilí na ženách a domácímu násilí, k jejímuž schválení nakonec nedošlo. Pro souhlas s ratifikací bylo 34 ze 71 přítomných senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy. Do debaty se přihlásily dvě desítky zastánců i odpůrců. Horní komora nicméně schválila nominaci advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce. Senát již mimo jiné schválil zvýšení důchodů disidentů z dob komunismu na průměrnou výši. Na tu disidenti nedosáhli například kvůli věznění.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:24|

Snížení mimořádné valorizace penzí u Ústavního soudu obstálo. Šlo o udržitelnost důchodového systému, řekl Baxa

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů, stížnost směřovala na zkrácení mimořádné valorizace důchodů. Výrok oznámil předseda soudu Josef Baxa, odůvodnění četl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, který po opakovaných poradách ústavních soudců nahradil původního zpravodaje Jan Svatoně. Sněmovnu soudu zaplnili novináři a veřejnost, zejména důchodci. Po oznámení výroku zazněl v sále výkřik „Hanba!“
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 22:02|

Argumenty obstály, vítá vláda rozhodnutí Ústavního soudu o penzích. Opozice vyjádřila zklamání

Vládní politici uvítali rozhodnutí Ústavního soudu ohledně snížené valorizace penzí. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) argumenty vlády obstály, nález soudu je důležitý pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity. Ministr vnitra Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) poznamenali, že vysvětlení soudu bylo velmi srozumitelné. Předsedu opozičního ANO Andreje Babiše verdikt zklamal, ANO podle něj udělalo pro důchodce maximum. Podle šéfa opoziční SPD Tomia Okamury rozhodnutí soudu není lidsky správné.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 22:00|

Vnitro a obce chtějí pro strážníky dřívější důchody. Podle resortu práce by to nebylo jednoduché

Svaz měst a obcí a ministerstvo vnitra žádají, aby mohli strážníci odcházet dříve do důchodu bez toho, aby se jim krátil. Navrhli to při projednávání chystané penzijní reformy, kterou by měla v únoru řešit vláda. Podobně to už platí u záchranářů nebo podnikových hasičů.
21. 1. 2024|

Jak rozhodl o snížené valorizaci penzí, oznámí Ústavní soud 24. ledna

Rozhodnutí ohledně loňského snížení mimořádné valorizace penzí oznámí Ústavní soud ve středu 24. ledna. Nález vyhlásí ovšem jiný soudce zpravodaj, než byl u ústního jednání o opozičním návrhu na zrušení části zákona – Jana Svatoně nahradil Vojtěch Šimíček. Výměna soudce zpravodaje naznačuje, že se ten původní neshodl s většinou ostatních soudců na řešení.
17. 1. 2024|

Ústavní soud projednával valorizaci penzí, verdikt odročil na neurčito

Ústavní soud ve středu veřejně projednával návrh 71 poslanců opozičního ANO na zrušení vládní novely, která loni zkrátila mimořádnou červnovou valorizaci penzí. U soudu za ně jednala bývalá ministryně financí Alena Schillerová s advokátem Davidem Rašovským. Jako svědky si soud předvolal šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Vyhlášení nálezu po ukončení dokazování odročil předseda soudu Josef Baxa na neurčito.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 14:33|

Od ledna se důchody zvednou všem stejně. Podle opozice je valorizace nedostatečná, chce vyšší růst

Stát od ledna znovu zvýší důchody – tentokrát všem stejně. Penzisté budou dostávat 360 korun měsíčně navíc, průměrný důchod tak přesáhne 20 600 korun. Obě opoziční hnutí ve sněmovně předložila návrhy na další růst, protože valorizaci považují za nedostatečnou. Vláda argumentuje tím, že víc si zadlužená země nemůže dovolit.
28. 12. 2023|

Chybí snaha vylepšit ekonomiku, upozorňuje Pilný. Odpovědnost politických reprezentací v čase klesá, míní Mertlík

Obávám se nutné asistence Mezinárodního měnového fondu (MMF), nastínil černý scénář vývoje české ekonomiky v budoucnosti bývalý ministr financí a rektor Škoda Auto Vysoká škola Pavel Mertlík. Další exšéf resortu financí a poradce představenstva Allianz pojišťovny Jiří Rusnok ocenil vládní změny v důchodovém systému, ale kritizoval konsolidační balíček. Připojil se k němu i bývalý ministr financí Ivan Pilný, který soubor opatření označil za zklamání. Někdejší správci veřejných financí spolu diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
17. 12. 2023|

Obyvatel Česka bude ubývat. Výraznému stárnutí populace může zabránit jen migrace, ukazuje demografie

Česko čeká výrazné stárnutí. Do poloviny století by mohl počet lidí nad 65 let vzrůst z 2,2 milionu na 3,1 milionu. Jejich podíl se tak dostane z pětiny na třicet procent. Přibýt by mělo hlavně osob nad 85 let. Dětí a lidí v aktivním věku by mělo naopak ubývat.
30. 11. 2023|

Ústavní soud projedná nižší valorizaci penzí v lednu. Předvolal Stanjuru a Jurečku

Ústavní soud 10. ledna veřejně projedná návrh 71 poslanců ANO na zrušení vládní novely, která snížila červnovou valorizaci penzí. Bude to první veřejné jednání pléna pod novým předsedou Josefem Baxou. Jako svědky si soud předvolal ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), vyžádal si také stanoviska expertů.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 17:33|

Úřady dopočítají průměrný důchod disidentům, kteří dostatečně platili odvody, řekl Jurečka

Sociální správa automaticky dorovná penzi na průměrnou částku disidentům, kteří dostatečně dlouho platili odvody. V úterý to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Resort práce poté připraví také novelu zákona, aby odpůrci komunistického režimu bez potřebné doby důchodového pojištění nemuseli o zmírnění podmínek a dopočítání malého důchodu žádat. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) průměrná penze činila na konci září 20 254 korun.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 13:36|

Jurečka slíbil disidentu Soukupovi důchod, jaký mají účastníci třetího odboje. Gruntorád dál požaduje ministrovu demisi

Někdejší disident Karel Soukup bude dostávat důchod stejně jako účastníci třetího odboje. Novinářům to v pondělí v Hradci Králové řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Soukup podstatnou část života strávil mimo Česko v nucené emigraci. Jurečka zopakoval, že je připraven pomoci řešit problém nízkých disidentských penzí, za který si vysloužil kritiku od signatáře Charty 77 Jiřího Gruntoráda. Chartista požaduje Jurečkovu demisi, na podporu svého požadavku drží hladovku. Gruntorád řekl, že na svých požadavcích trvá, protože neprotestuje jen kvůli Soukupovi. Za Jurečku se přimluvil například Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 23:25|

Jurečka představil reformu penzí. Důchodový věk se naváže na dobu dožití

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil podobu změn systému penzí. Důchodový věk by se podle ní měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši dvaceti procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:42|