TÉMA

Dálniční známky

Dálniční známka by měla znovu zdražit od ledna 2025, nastínil Kupka

Cena dálniční známky by se měla znovu zvednout od ledna příštího roku. Růst by měla podle vývoje inflace. V České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Přesnou částku, o kterou by se měla známka zdražit, oznámí jeho resort ve druhé polovině letošního roku. Dálniční kupon naposledy zdražil 1. března, u roční známky se cena zvýšila z 1500 na 2300 korun.
2. 3. 2024|

Je to nepopulární, ale nutné, říká Kupka o zdražení dálničních známek. Podle Kolovratníka je částka příliš vysoká

Lidé zaplatí víc peněz za jízdu po dálnicích. Od pátku roční známka zdražila o osm stovek, na 2300 korun. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Událostech, komentářích nové ceny hájil s tím, že je to sice nepopulární krok, ale motoristé prý uvidí, že se dálniční síť rozrůstá. Místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO) naopak míní, že jde o příliš vysoké, skokové zdražení.
2. 3. 2024|

Dálniční známka zdražuje. Komu se ještě vyplatí rychlý nákup a jak poznat podvod?

V pátek 1. března se mění ceny elektronických dálničních známek. Ta roční bude od března za 2300 místo současných patnácti set. Měsíční a desetidenní naopak zlevní. Pořídit ještě do konce tohoto měsíce roční kupon se vyplatí i těm, kterým stávající viněta platí až do léta.
27. 2. 2024|

Lidé chápou potřebu šetřit, s úsporným balíčkem ale většina nesouhlasí, říká průzkum

Tři čtvrtiny české veřejnosti se shodují v tom, že je třeba šetřit s veřejnými penězi. S celým balíčkem opatření k ozdravení státních financí, který minulý týden představila vláda, ale souhlasí jen necelá desetina lidí a 25 procent jen s částí návrhů. Dvě třetiny lidí se zveřejněnou podobou konsolidačního balíčku nesouhlasí. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK, která ho provedla od 15. do 17. května mezi 800 lidmi staršími 18 let.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:49|

Vládní balíček počítá s dvěma sazbami DPH i vyšším zdaněním firem a nemovitostí

Daň z přidané hodnoty bude mít nově dvě sazby. Dosavadní snížené sazby deset a patnáct procent se sloučí na dvanáct procent. Základní jednadvacetiprocentní sazba zůstane. Informoval o tom ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když představoval úsporný balíček. Jedinou výjimku budou mít knihy, pro něž bude nulová sazba. Stát dále zvýší daň z nemovitosti. Daň z příjmu právnických osob se od roku 2025 zvýší na jednadvacet procent z nynějších devatenácti. Stoupne rovněž spotřební daň z tabáku a alkoholu i daň z hazardu, zdraží dálniční známky. Zrušeno má být dvaadvacet daňových výjimek.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 20:19|

Kupka: Dálniční známky v Česku zdraží

Dálniční známky v Česku zdraží, řekl v neděli v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj je to nezbytné pro další investice. Nové ceny známek zatím nepředstavil, už dříve ovšem připustil možnost každoročního zdražování o inflaci. Ministerstvo dopravy podle Kupky také chystá úspory v řádu desítek milionů korun.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 16:54|

Více řidičů dostalo pokutu za jízdu bez dálniční známky. Policisté vybrali 38 milionů

Počet řidičů, které strážci zákona letos chytili na dálnici bez známky, stoupl oproti stejnému období v minulém roce o 63 procent. Policisté a celníci zaznamenali v letošním roce více než 34 tisíc přestupků v souvislosti s nezaplacenou elektronickou dálniční známkou. Kontroloři si pochvalují nový systém elektronických dálničních známek, díky kterému je prověřování jejich platnosti výrazně efektivnější.
25. 7. 2022|

Dálniční kontroly za únor odhalily dva tisíce aut bez známky

Za jízdu po dálnici bez zaplaceného poplatku dostaly během února pokutu asi dva tisíce řidičů. Počet aut, jejichž majitelé nezaplatí, je ale podle policistů i celníků pravděpodobně vyšší. Odhadují to na jednotky procent. Od letoška se známky nekupují v papírové, ale elektronické podobě. Prodaly se jich zatím dva miliony.
26. 2. 2021|

Začal prodej elektronických dálničních známek. Část dne nefungoval, Havlíček bere chybu na sebe

Od úterního odpoledne začal stát prodávat elektronické dálniční známky. Web edalnice.cz, který je jejich hlavním distribučním místem, však několik hodin nefungoval. Začal pracovat až po 16. hodině, ale ještě kolem 17. hodiny byl velmi pomalý. Později již fungoval. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) pak večer v pořadu Devadesátka ČT24 řekl, že start hodnotí známkou 3 a odpovědnost za to, že systém přes den nefungoval, bere na sebe. „Mrzí mě to, jsem naštvaný.“
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:50|

Případ zakázky na elektronické dálniční známky policie odložila, její rozhodnutí přezkoumává státní zástupce

Policie odložila případ zakázky na elektronické dálniční známky, kvůli které ve funkci v lednu skončil tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Rozhodnutí policie ale ještě může zvrátit státní zástupce, který postup kriminalistů přezkoumává. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který na případ dohlíží. Zakázka zadaná bez otevřené soutěže vyvolala na počátku roku vlnu kritiky. A to jak kvůli způsobu jejího přidělení, tak kvůli její stamilionové ceně.
25. 11. 2020|

Elektronické dálniční známky se mají prodávat od 1. prosince, hlavně v e-shopu, ale i na poště a benzinkách Čepra

Elektronické dálniční známky by se měly začít prodávat od 1. prosince. Bude je možné zakoupit až na 90 dní předem, tedy v prosinci se budou prodávat elektronické známky platné až od ledna či února. Zprvu budou k dostání na státním e-shopu a také na poštách a čerpacích stanicích Eurooil, které patří státnímu podniku Čepro. Na dalších místech by se mohly začít prodávat ve druhém čtvrtletí příštího roku, řekla při představení fungování elektronických dálniční známek Lucie Bartáková ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
3. 11. 2020|

Smlouva podepsána. Distribuci elektronických dálničních známek provede pošta a Čepro

Stát podepsal smlouvu na distribuci elektronických dálničních známek s Českou poštou a Čeprem. Společné konsorcium státních podniků uspělo s cenově nejnižší nabídkou, proti tendru nebyly námitky, informoval podnik Cendis, který má přípravu systému elektronických známek na starosti. Elektronické dálniční známky by měly nahradit současné papírové kupony od příštího roku.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 15:34|

Elektronické dálniční známky bude distribuovat konsorcium České pošty a Čepra

Elektronické dálniční známky bude fyzicky distribuovat konsorcium státních podniků České pošty a Čepra. V tendru uspěly s cenově nejnižší nabídkou. Dostávat budou 2,3 procenta z ceny prodaných vinět. Nyní je odměna pro distributory 4,6 procenta.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 13:27|

Zakázku na elektronické dálniční známky stále prověřuje policie

Zrušenou zakázkou na elektronické dálniční známky za zhruba 400 milionů korun se dál zabývá policie. Podnět k prošetření vzešel počátkem února z Úřadu vlády. Uvedl to vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).
26. 4. 2020|

Kremlík na dopravě skončí okamžitě, výpovědní lhůtu mít nebude

Bývalý ministr Vladimír Kremlík (za ANO) na resortu dopravy skončil. Úřad přehodnotil své původní stanovisko a pro odvolaného ministra neuplatnil dvouměsíční výpovědní lhůtu. Informoval o tom mluvčí ministerstva František Jemelka. Původně resort vůči Kremlíkovi postupoval podle pravidel pro výpověď ze zákoníku práce, nyní bude uplatňovat pravidla určená pro představitele státní moci. Kremlík tak dostane pouze odchodné.
7. 2. 2020Aktualizováno7. 2. 2020, 17:55|

BIS postupovala podle zákona, o sledování lidí nešlo, uvedl výbor k systému dálničních známek

Bezpečnostní informační služba (BIS) postupovala v souvislosti se zakázkou na elektronické dálniční známky v souladu se zákonem. V usnesení to ve čtvrtek uvedl sněmovní bezpečnostní výbor, který si na jednání pozval ředitele civilní kontrarozvědky Michala Koudelku a ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO).
6. 2. 2020|

Babiš podal trestní oznámení kvůli původní zakázce na elektronické dálniční známky

Premiér Andrej Babiš (ANO) podal trestní oznámení kvůli původní zakázce na elektronické dálniční známky. Trvá na tom, že byla předražená a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) o ní vládu neinformoval. Předseda vlády to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Dodavatelem a provozovatelem IT systému měla být společnost Asseco Central Europe, ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) se s ní domluvil na zrušení bez sankcí pro stát.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 11:36|

E-shop na dálniční známky je hotový, ministerstvo ho prověří a do měsíce převezme

Vývojáři dokončili výrobu systému na provoz elektronických dálničních známek. Testování potrvá několik týdnů. Ministerstvo dopravy přitom tlačí čas: soutěže a dodávky dalších částí zakázky musí stihnout za deset měsíců. V opačném případě by stát musel vydat ještě jednu papírovou emisi. Šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) ale opakuje, že se to nestane. K podezření, že systém měl původně mimo jiné sledovat řidiče, se ale jeho resort nevyjádřil.
27. 1. 2020|

Proč by měl stát platit za prodej dálničních známek na benzinkách, diví se Havlíček

Stát ukončí všechny zakázky k elektronickým dálničním známkám, řekl Karel Havlíček (za ANO), který spravuje ministerstva průmyslu a obchodu a nově i dopravy. Vedle zakázky na IT systém tak skončí rovněž tendr na distribuci vinět, jehož odhadovaná cena byla přes 477 milionů korun. Tendr byl podle něj vypsán nelogicky. Všechny zakázky k systému budou přepracovány. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za hlavní problém v souvislosti se zakázkou na IT systém zákon o státní službě. Předeslal, že bude usilovat o jeho změnu. Za zbytečnou instituci pak označil Státní fond dopravní infrastruktury.
26. 1. 2020Aktualizováno26. 1. 2020, 19:43|

Odvolaný Kremlík náměstkem nebude, resorty se neslučují, prohlásil Babiš

Vicepremiér a současný ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se ujal funkce ministra dopravy. Nahradil tak Vladimíra Kremlíka (za ANO), kterého premiér Andrej Babiš (ANO) odvolal kvůli zakázce k elektronickým dálničním známkám. Havlíček povede resorty dopravy a průmyslu současně. Že by se měl Kremlík stát Havlíčkovým náměstkem, premiér při uvedení nového ministra do funkce vyvrátil. ANO podle něj nedává trafiky, žádné nové politické náměstky nejmenuje.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 21:24|

Zakázka na IT systém elektronických dálničních známek bude zrušena bez sankce, říká Havlíček

Zakázka na IT systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena bez jakékoliv sankce. Po pátečním uvedení do funkce ministra dopravy to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) se původně na dodávce a provozu systému za 401 milionů korun dohodl s firmou Asseco Central Europe, podle Havlíčka bude zakázka po konstruktivní dohodě s firmou ukončena bez toho, aby stát platil penále.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 12:38|

Zakázka na systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena, oznámil Havlíček

Kontroverze kolem zakázky na IT systém k elektronickým dálničním známkám vyústí v její konec. Poté, co softwarová společnost Asseco Central Europe ve středu oznámila, že je ochotná od smlouvy odstoupit bez náhrady, vicepremiér a budoucí ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) potvrdil, že zakázka bude zrušena. Uvedl, že personální otázky na ministerstvu začne řešit po svém pátečním uvedení do funkce.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 21:31|
Události komentáře

Babišovi došli odborníci, které sliboval, komentuje Pekarová Adamová dvojroli ministra Havlíčka

Komunisté nesouhlasí s tím, aby ministr Karel Havlíček (za ANO) řídil od pátku až do příštích voleb dvě ministerstva. KSČM, která toleruje vládu slouženou z hnutí ANO a sociální demokracie, proto bude s premiérem o této nové situaci jednat, řekl místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Jeden ministr pro dva resorty se nelíbí ani koaličním sociálním demokratům a opozici. V pořadu Události, komentáře o tom mluvili předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.
23. 1. 2020|
Interview ČT24

Jak zabránit problémům zakázek na digitalizaci? Pomohlo by vyčištění legislativy i přesnější zadání, říká Pilný

Hýbe se v Česku digitální agenda směrem, který by znamenal ulehčení pro lidi? Velmi málo, míní exministr financí Ivan Pilný (ANO), který měl téma digitalizace v minulosti také na starosti. Důvodů, proč jsou pak problémy se zakázkami týkajícími se elektronizace, je podle něj celá řada. Mnoho by se podle něj dalo udělat přesnějším zadáním i vyčištěním zákonů, aby se nedigitalizovaly „legislativní špagety“. Pilný byl hostem pořadu Interview ČT24.
22. 1. 2020|