TÉMA

Poslanecká sněmovna

Babiš je bezpečnostní riziko, míní Pekarová Adamová. Musím se usmívat, říká Bžoch
Bezpečnostní hrozby pro Česko jsou jediným bodem návrhu programu nadcházející mimořádné schůze poslanců. Na úterní odpoledne ji z podnětu koaličních zákonodárců svolala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V Událostech, komentářích sdělila, že bezpečnostním rizikem je i šéf opozičního ANO Andrej Babiš. Poslanec Jaroslav Bžoch z ANO ale míní, že současná vládnoucí koalice se staví do role bezpečnostních služeb.
14. 3. 2024|ČT24
Koalice žádá mimořádnou schůzi sněmovny kvůli Babišovi. Podívejte se na výroky, které zazněly ke kauze shánění informací o Lipavském
Lídři pěti koaličních stran se dohodli na svolání mimořádné schůze sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že podpisy potřebné pro svolání schůze by měli šéfové klubů dodat během středy. Poslanci by se pak měli sejít příští týden. To, že chce svolat mimořádné jednání dolní komory, v pondělí oznámil předseda Pirátů Ivan Bartoš poté, co Babišovou vlastní vinou unikla jeho e-mailová konverzace, podle níž chtěl od spolupracovníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Jaké výroky v této kauze zazněly?
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:40|ČT24, ČTK
Zvýšení příspěvků na péči je ve sněmovně před schvalováním
Poslanci mají za sebou 94. schůzi. Ukončili ji poté, co dokončili první čtení návrhu na zvýšení ústavní ochrany vody. Druhým čtením předtím prošla novela zákona o sociálních službách, ve sněmovně ji tedy čeká už jen závěrečné schvalování. Novela především zvýší příspěvky na péči. Opozice k ní však má výhrady, kritizuje například to, že by se neměl zvýšit příspěvek lidem s nejnižším stupněm závislosti. Protože je pátek, měli poslanci také příležitost završit schvalování některých předpisů. Využili toho v případě zákona o Státním fondu podpory investic, jehož novela má zjednodušit čerpání peněz z něj, a zejména usnadnit jejich využití k stavbě dostupného nájemního bydlení. Zákon také podobu dostupného nájemního bydlení jasně vymezuje.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 14:11|ČTK, ČT24
Sněmovna souhlasí s rozvojem labské vodní cesty. Vláda také čelila interpelacím poslanců
Poslanci ve čtvrtek v úvodním kole podpořili smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Ta mimo jiné stanoví základní parametry pro fungování vodní cesty z Pardubic do Hamburku. Sněmovna se také věnovala interpelacím. Premiér Petr Fiala (ODS) se při nich vyjádřil k ukončení česko-slovenských mezivládních konzultací, které podle něj neznamená, že se nebudou konat jiná jednání či debaty o spolupráci.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:48|ČTK, ČT24
Nominace více prezidentských kandidátů senátory otvírá korupční prostor, míní Horáček. Změnu pravidel vítá
Sněmovna ve středu v prvním čtení podpořila změnu pravidel prezidentské volby. Návrh počítá například s tím, že nově budou moci zákonodárci do klání o Hrad podpořit pouze jednoho kandidáta. Vládní novela také upravuje, že občanští kandidáti na prezidenta budou moci nově sbírat podpisy podporovatelů i elektronicky. Změny ve středečních Událostech, komentářích uvítala jak poslankyně ANO Helena Válková, tak bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš (nyní senátor) a textař Michal Horáček. Podle něj se ale změny zavádějí pozdě.
7. 3. 2024|Petr Zelený
Sněmovna nedokončila projednávání růstu příspěvků na péči, poslanci dlouho debatovali o programu
Sněmovna nedokončila projednávání koaličního návrhu na růst většiny příspěvků na péči pro postižené. Debata o novele by měla pokračovat ve středu. Poslanci se kvůli delším snahám zejména zástupců opozičního ANO o změny programu nynější schůze nevypořádali s žádnou z předloh. Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v úvodu schůze zpochybňoval s odkazem na články z médií kvalitu zemědělských komodit a potravin dovážených z Ukrajiny. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) šířil dezinformace. Projednávání změn programu schůze zabralo poslancům zhruba čtyři hodiny.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 19:01|ČTK
Opozice žádá komisi ke střelbě na FF UK, koalice zase k prošetření Zemanovy kanceláře
Ve sněmovně leží návrhy na vznik dvou sněmovních vyšetřovacích komisí. Opozice chce prosadit jednu z nich kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, koalice zase chce zkoumat dění na Pražském hradě během prezidentského mandátu Miloše Zemana. Poslanci mají začít jednat o podpoře obou záměrů.
3. 3. 2024|ČT24
Nikdo v Evropě se nechystá posílat vojáky na Ukrajinu, zdůraznil ve sněmovně premiér
Premiér Petr Fiala (ODS) čelil poprvé od loňského října ústním interpelacím. Na dotaz poslance Zdeňka Kettnera (SPD) předseda vlády uvedl, že se nikdo v Evropě nechystá posílat vojáky na Ukrajinu. Na pondělním pařížském summitu o pomoci zemi čelící ruské vojenské invazi šlo podle něj z hlediska času o „minimální téma“. Naprostá shoda byla podle něj na tom, že se o tom dál nebude mluvit ani uvažovat.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 17:51|ČTK, ČT24
Migrační pakt je posun správným směrem, řekl Rakušan. Podle Okamury pětikoalice zradila zájmy občanů
Opozici se nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi sněmovny k migračnímu paktu EU. Koaliční většina neumožnila schválení programu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) není podoba migračního paktu ideální, ale jde o posun správným směrem. Představitelé opozice vládu obviňovali například ze „zrazení zájmů českých občanů“.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:58|ČTK, ČT24
Sněmovna souhlasila s rozšířením práv stejnopohlavních párů
Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to schválila sněmovna. Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírání manželství. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:45|ČTK
Mění se demografie i zaměstnanost. Důchodovou reformu opravdu potřebujeme, říká Juchelka
Opoziční poslanec Aleš Juchelka (ANO) je přesvědčený o tom, že jsou nutné změny důchodového systému. Důležité jsou podle něj aspekty jako demografie a kolik se do systému přispívá peněz. Juchelka v Interview ČT24 zároveň zkritizoval ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) za nesystémové kroky, podle něj chybí analýza jejich dopadů na důchodový systém.
28. 2. 2024|ČT24
Možnost podávat hromadné žaloby se přiblížila, poslanci návrh posunuli k závěrečnému hlasování
Sněmovna poslala do závěrečného schvalování návrh na uzákonění hromadných žalob ve spotřebitelských sporech. Poslanci podali ve druhém čtení několik úprav, týkají se například vstupu do takového řízení a financování spotřebitelských organizací. Někteří zákonodárci dorazili do sněmovny v lidových krojích. Podle předsedy klubu SPD Radima Fialy tak navázali na tradici sahající do 19. století. Jednání o podobě programu nynější schůze zabralo odpoledne poslancům i s hlasováním skoro tři hodiny. Opoziční zástupci navrhli celkem 25 úprav, žádnou z nich ale neprosadili.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 19:08|ČTK
Důchodový systém je neudržitelný, zní z vlády. Situaci má řešit reforma
Vláda si bude muset půjčit v letošním roce 50 miliard korun na výplatu penzí. Oproti loňsku je částka o 23 miliard korun vyšší, zjistila Česká televize z návrhu letošního rozpočtu a z nových dat resortu financí. Vládní koalice považuje důchodový systém za neudržitelný, plánuje proto zavést výrazné změny. Proti jsou obě opoziční hnutí. Prezident Petr Pavel chce s oběma skupinami o chystané reformě jednat.
26. 2. 2024|ČT24
Sněmovnu čeká rozhodnutí o sňatcích párů stejného pohlaví. Desítky poslanců stále váhají
Už v nadcházejícím týdnu by sněmovna mohla rozhodnout o sňatcích pro páry stejného pohlaví. Jasněji bude v úterý po dohodě vedení komory. Podle navrhovatelů i podle odpovědí poslanců oslovených ČT jsou desítky zákonodárců stále nerozhodnutých. I proto v posledních dnech sílí apely na ně třeba skrze petice. Poslední evropská země, která schválila manželství pro stejnopohlavní páry, je Řecko.
25. 2. 2024|ČT24
Kraje plánují pro letošek větší investice, čekají ale na změny v rozdělování daní
Většina krajů chce letošní rok více investovat – do škol, nemocnic nebo silnic. Celkem se správy krajů chystají vynaložit přes 64 miliard korun. Souběžně s tím finišují debaty o dělení daní mezi stát a samosprávy, možné úpravy by totiž mohly přinést hejtmanům další peníze. Pokud současný systém nedozná změn, zvažuje Středočeský kraj ústavní stížnost.
23. 2. 2024|ČT24
Petr Pavel přivítal prezidenta Angoly. Země chce s Českem spolupracovat ve vědě či obraně
Česko má Angole co nabídnout v oblastech bezpečnosti, rozvoje leteckého i dopravního průmyslu, zdravotnictví, chytrého zemědělství, těžebního průmyslu nebo geologického průzkumu. Po středečním jednání s angolským protějškem Joaem Lourencem v Praze to řekl prezident Petr Pavel. Angolská hlava státu uvedla, že africkou zemi zajímá spolupráce s Českem v zemědělství, zpracovatelském průmyslu, na úrovni univerzit, ve vědě i cestovním ruchu.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 20:28|ČTK
Prezident si v očích Čechů polepšil, vláda a parlament pohoršily, zjistil STEM
Práci českého prezidenta lidé hodnotí lépe než před rokem. Petr Pavel, který je v prezidentském úřadě od loňského března, od nich dostal průměrnou známku 3,1, zatímco jeho předchůdce Miloš Zeman měl na konci svého funkčního období průměrnou čtyřku. Premiér, vláda či parlament si od minulého roku pohoršili, v průměru obdrželi čtyřku. Veřejnost je kritičtější i k politickému vývoji v zemi. Vyplynulo to z lednového průzkumu agentury STEM.
14. 2. 2024|ČTK
Už čtvrt roku nebyly ve sněmovně interpelace. Opozice z toho viní koalici a naopak
Víc než čtvrt roku bez ústních interpelací ve sněmovně. Pravidelné dotazy na členy vlády, které jsou obvykle součástí řádné schůze, se naposledy uskutečnily koncem října. Opozice z toho viní koalici, ta zase opozici. Nejbližší řádná schůze, na které by interpelace mohly být, se chystá na konec února.
12. 2. 2024|ČT24
„Není možné to prostě okecávat,“ říká k premiérovu podílu Havlíček. Kolem Fialy není jediná pochybnost, hájí jej Benda
„Dělá ze sebe trochu popleteného profesora, ačkoliv to není možné, aby člověk jeho inteligence nevěděl, že vkládá peníze do instituce, která je – v uvozovkách – pračkou peněz,“ prohlásil na konto předsedy vlády Petra Fialy (ODS) místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Karel Havlíček. Premiérův stranický kolega a místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda uvedl, že kolem Fialy v tomto ohledu „není jediná pochybnost“. O kauze debatovali v pořadu Události, komentáře.
9. 2. 2024|ČT24
Opozice neprosadila program schůze sněmovny k podílu premiéra v záložně. Nemám se za co stydět, řekl Fiala
Vládní většina v pátek neumožnila konání mimořádné schůze k podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně. Po třech a půl hodinách projevů zákonodárců s přednostním právem neměla opozice dostatek hlasů pro schválení programu jednání. Poslanci z hnutí ANO a SPD Fialu kritizovali, protože by jako předseda vlády měl podle nich mít o svých financích přehled. Premiér uznal, že majetkové přiznání vyplnil špatně, tvrdí ale, že nic trestného neudělal.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 19:33|ČTK, ČT24
Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry
Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|ČT24
„Ne znamená ne.“ Změna definice znásilnění prošla ve sněmovně prvním čtením
Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se možná změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila sněmovna. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestané pohlavní zneužití. Novelu nyní čeká posouzení v ústavně-právním výboru.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 21:33|ČT24
Obce se obávají, co přinesou průzkumy lokalit pro úložiště jaderného odpadu
Senátu navzdory znovu prošla Poslaneckou sněmovnou novela, která mění pravidla pro výběr úložišť jaderného odpadu. Klíčové rozhodnutí bude na vládě. Obce, o jejichž okolí se uvažuje jako o možné lokalitě pro takové úložiště, s tím nejsou spokojeny. Nebudou mít právo veta, ani nebude nutné, aby lokalitu schválily obě parlamentní komory, což chtěl do zákona doplnit Senát. Bude rovněž hlavně na vládě, zda zaplatí obcím ještě něco nad rámec částky stanovené v atomovém zákoně.
7. 2. 2024|ČT24, ČTK
O zbudování a umístění úložiště jaderného odpadu rozhodne jen vláda, schválila sněmovna
O umístění a vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu bude podle sněmovny rozhodovat jen vláda. Poslanci v úterý odmítli podmínit realizaci rozhodnutí kabinetu souhlasem obou parlamentních komor, což chtěl v souladu s původním vládním návrhem Senát. Prosadili tak znovu svou loňskou verzi zákona, který nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. K samotnému projednávání návrhu se dolní komora dostala až po více než třech hodinách od začátku řádné schůze. Opozice neúspěšně prosazovala dvě desítky změn jejího programu. Poslanci rovněž schválili novely týkající se pracovní doby dobrovolných hasičů či pokut za přetížené kamiony.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 19:13|ČTK