TÉMA

Kvíz

Kvíz: Poznáte české hrady a zámky? Stovka památek zahajuje sezonu, více představí Habsburky

Na stovce hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) začne na Zelený čtvrtek návštěvnická sezona. Letos se věnuje Habsburkům. Na návštěvníky čekají nově zpřístupněné prostory a prohlídkové trasy nejen ve spojení s tímto panovnickým rodem. Svou znalost českých hradů a zámků, kterých se novinky týkají, si můžete ověřit v kvízu na konci článku. Lidé musí v nové sezoně na části památek počítat se zvýšením vstupného.
26. 3. 2024|

KVÍZ: Jak dobře znáte Mendělejevovu tabulku prvků? Před 155 lety vznikla její první podoba

Ruský chemik Dmitrij Ivanovič Mendělejev zveřejnil 6. března 1869 v časopise Ruské chemické společnosti práci „Vztah vlastností prvků k atomovým hmotnostem“ o periodickém zákonu chemických prvků. Mendělejev tehdy známé chemické prvky seřadil do tabulky. Nyní je v ní už 118 prvků, z nichž přes devadesát se přirozeně vyskytuje na Zemi, zbylé byly připraveny uměle. Znalosti o ní lze otestovat v našem kvízu.
6. 3. 2024|

Kvíz: Česká televize vysílá pohádky na Štědrý večer už třicet let. Znáte je dobře?

Na Štědrý večer letos Česká televize připravila pro diváky v premiéře pohádku Klíč svatého Petra. Vysílání pohádky 24. prosince vpodvečer je už vnímáno jako tradice, letošní výpravný příběh je už jednatřicátým takovým pohádkovým vyprávěním. Následující kvíz prověří, jak pozornými diváky štědrovečerních pohádek jste.
24. 12. 2023|

Kvíz: Nikdo neví, kdo je Elena Ferrante. Ale víte, kdo je Bolavá nebo Galbraith?

Pražské divadlo ABC převedlo do téměř čtyři a půl hodiny trvajícího představení ságu Geniální přítelkyně. Inscenace, stejně jako literární předloha, sleduje složitý vztah dvou dívek, později žen, které pojí přátelství na život a na smrt. Právě především touto tetralogií si čtenáře (i kritiky) získala autorka Elena Ferrante. Bývá řazena k nejvlivnějším spisovatelkám současnosti, přestože svou pravou totožnost už tři dekády tají. Nicméně není prvním literátem, který se skryl za pseudonymem, jak připomíná kvíz na konci článku.
7. 12. 2023|

KVÍZ: Kde bydleli prezidenti i netradiční volba Masaryka. Otestujte své znalosti

Od čtvrtka 9. března bude mít Česko nového prezidenta, Miloše Zemana střídá Petr Pavel. Samostatná Česká republika letos oslavila 30 let existence, od založení československého státu v říjnu uplyne 105 let. Otestuje své znalosti historie, právních norem i faktografie v prezidentském kvízu.
9. 3. 2023|

KVÍZ: Co víte o českém předsednictví EU?

Česko převzalo od Francie předsednictví v Radě Evropské unie. Předsednictví je jedno z nejdůležitějších práv a nejnáročnějších úkolů vyplývajících z členství v EU. Role předsedající země je nejen organizační, ale také zprostředkovatelská, politická a reprezentační. Česko už jednou předsednickou roli zažilo, a to v roce 2009. Pamatujete si to ještě? A víte, co nás čeká tentokrát? Vyzkoušejte své znalosti týkající se českého předsednictví a Evropské unie v našem kvízu.
1. 7. 2022|

Květnový meteorologický test: co víte o jaru?

Květen je tady a přinesl s sebou konečně i hezké počasí, ale také spoustu meteorologických zajímavostí. Co víte o jaru? Otestujte si své znalosti v kvízu. Správné odpovědi najdete v boxu na konci článku.
1. 5. 2022|

Kvíz: Před dvěma sty lety se narodil Karel Havlíček Borovský. Co vám o něm uvízlo?

„Pročpak nepíšeš jako všichni jiní, pročpak tvé péro černí jen a špiní? / Ale, vy páni kritikáři, / vždyť ho namáčím v kalamáři,“ vzkázal Karel Havlíček Borovský svým kritikům v epigramu Satirik před soudnou stolicí. Posledního října uplynulo dvě stě let od narození novináře, považovaného za zakladatele české žurnalistiky, a bojovníka za „českou věc“. V jeho době mu nemohli někteří přijít na jméno, dnes je jeho jméno vepsáno do učebnic. Co si z nich o Karlu Havlíčku Borovském pamatujete, si můžete ověřit v následujícím kvízu.
31. 10. 2021|

„Čemu učí tato bajka?“ Poznejte sebe i druhé v La Fontainových žábách, čubkách a učitelích

„Shromáždění zahanbeno procitlo ze své netečnosti (…) To způsobila povídka,“ uzavřel Jean de La Fontaine své zamyšlení o moci bajky. V jeho příběhu otevřel řečník vyprávěním o úhoři a vlaštovce oči marnivým Athéňanům, La Fontaine svými bajkami rýpal do francouzské společnosti 17. století.
8. 7. 2021|

Jak moc jste na houby? Kvíz prověří, jestli o nich víte houby, nebo je najdete i v kultuře

„Znalost hub našeho národa jest jeho dávnou vlastností,“ tvrdil František Smotlacha. Český popularizátor mykologie (v jeho stopách zdárně pokračoval i syn Miroslav, bez jehož kapesního atlasu se neobejde žádný houbař) zemřel před pětašedesáti lety. A protože web ČT24 s výše zmíněným tvrzením Františka Smotlachy souhlasí, připravil k výročí kvízovou „poznávačku“, na které si mohou čtenáři ověřit, jak dobře poznají houby – ovšem ty v kultuře. Otázky nejsou vždy zrovna jedlé, ale pamatujte, že třeba podle básníka Majakovského je už samo hledání (hub) vhodnou inspirací.
19. 6. 2021|

Kvíz: Osmdesátiletá Iva Janžurová byla sestrou Huňkovou i teroristkou. Zopakujte si její role

Iva Janžurová ze sebe umí udělat potrhlou komičku, stejně tak dobře zvládne vystřihnout niterné drama. Talent, který ji řadí k předním českým herečkám. V hraní jak před kamerou, tak na divadle pokračuje, i když 19. května oslaví už osmdesáté narozeniny. Připomeňte si při té příležitosti její filmové a seriálové role.
19. 5. 2021|

Kvíz: Korn, Hanks, Seifert i Homer Simpson. Ztroskotáte na příbězích o robinsonech?

V sobotu 24. dubna uplynulo 290 let od smrti Daniela Defoea, autora jednoho z nejznámějších dobrodružných příběhů – Robinsona Crusoa. Syn svíčkaře a řezníka, který si ke jménu Foe přidal „de“, aby znělo urozeněji, se v životě dostal na pranýř i do tajných služeb, dobrodružství své literární postavy ale nepřekonal.
24. 4. 2021|
Doporučujeme

Kvíz: Veselé Velikonoce s mimozemšťany, Belmondem, Kristem i Beverly Hills 90210

Velikonoce nejsou sice pro tvůrce všeho druhu tak silnou inspirací jako „konkurenční“ Vánoce, ale jejich odkaz v (pop)kultuře se dá najít. Jak je vám blízký, si můžete ověřit ve velikonočním kvízu, jehož obsahová pestrost připomíná spíše nádivku než umně vyvedenou kraslici.
3. 4. 2021Aktualizováno5. 4. 2021, 13:06|

Kvíz: „Jak můžeš koukat na takovou blbost?“ Poznejte hlášky z tvorby Zdeňka Svěráka

Téměř z každého filmu, k němuž Zdeněk Svěrák napsal scénář, a jistě z každé jeho divadelní hry dovedou lidi citovat. Kam se hrabe Bittner… Repliky Františka Koudelky, paní Jechové nebo pana Lorence  zdomácněly v běžných hovorech, stejně jako hlášky z odkazu Járy Cimrmana. Úkol v kvízu ke Svěrákovým pětaosmdesátým narozeninám je proto vlastně jednoduchý: poznat, z jakého filmu nebo jaké divadelní hry, v jejichž titulcích bývá jméno Zdeňka Svěráka uvedeno, citujeme. Váhavým případně napoví fotografie.
28. 3. 2021|

Kvíz: Za trochu poezie šli byste světa kraj, nebo je pro vás u cesty zdechlina rozežraná?

Na 21. březen připadá Světový den poezie. Básnické sbírky dnes nelámou hranice bestsellerů, mnozí při slově „poezie“ spíš dolují z paměti školní fragmenty. A právě klasiky, které se recitují u tabule, prověří následující kvíz. Přiřadíte k ukázkám básníka? Rovnou napovídáme, že od Máchy ani od Erbena mezi ukázkami žádné verše nenajdete.
21. 3. 2021|

Kvíz: Jste na ptáky krátký? Každej na to musí přijít sám

Na 1. dubna připadá Mezinárodní den ptactva. A ptáků je dost i v kultuře. Abyste je poznali, netřeba mít zrovna znalosti z ornitologie. Takže nebuďte labuť a zkuste si následující kvíz. Věříme, že jste moudří jako sova a s každou ptákovinou si snadno poradíte. A protože zadarmo ani kuře nehrabe, na konci kvízu se můžete „odměnit“ aspoň hodnocením. Není-li jinak psáno, za každou správnou odpověď si věnujte jeden bod.
1. 4. 2020|

KVÍZ: Poznáte díla Boženy Němcové? Dobrý čtenář má pro odpověď přes plot skočit

„Ty jsi ale vždy říkala: ‚Není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem.' Dost na tom, když se najde jen několik čtenářů, kteří o tobě s takovou oblibou čísti budou, s jakou já o tobě píšu,“ poznamenává Božena Němcová v úvodu svého nejslavnějšího díla – Babičky. Obávala se zbytečně, Babička skončila druhá v anketě Kniha mého srdce a příběh „šťastné to ženy“ znají i ti, kterým se podařilo této povinné četbě vyhnout. Jak jste na tom ale s dalšími díly Boženy Němcové? Zkuste si na dvousté výročí narození významné spisovatelky, s jakým úspěchem dovedete následující ukázky přiřadit k jejím prózám.
4. 2. 2020|
Doporučujeme

KVÍZ: Ruku na ledvinku. Co víte o devadesátých letech?

Atmosféra devadesátých let v tomto roce vtrhla naplno do ulic – a to nejenom bilancováním tří dekád od sametové revoluce, ale i módními trendy, které znovu kážou světlé džíny do pasu a ledvinku do šatníků pánů i dam. Ovšem… ruku na ni: Co o devadesátkách vlastně víte?
31. 12. 2019Aktualizováno4. 1. 2020, 16:11|

KVÍZ: Co víte o historii Vánoc a o tom, jak se slaví ve světě?

Jaký úkol by ve Švédsku o Vánocích měla plnit nejstarší dcera v rodině? Proč belgické děti navštěvuje Mikuláš hned dvakrát? Otestujte si své znalosti o vánočních tradicích a o tom, jak tyto svátky prožívají lidé z různých koutů světa.
25. 12. 2019|

Hoj, ty tajemný svátku. Ověřte si v kvízu své znalosti o Vánocích

Komu slavnému stál pod okny český vánoční strom, proč si dát pozor na svatého šprecha, jak rozkrojit jablko a co pro Hanu s Marií přichystala budoucnost? Vánoce se opakují každý rok, ale možná vám následující kvíz ukáže, že přesto o těchto svátcích ještě mnohé nevíte.
24. 12. 2019|
Doporučujeme

Kvíz (nejen) pro děti revoluce: Ztratili byste se za socialismu?

Děti, které se narodily kolem roku 1989, vyrůstaly ve zcela jiné době než jejich rodiče a prarodiče. Porovnávání ve stylu „jó, to za našeho mládí“ neujde žádná generace, skok mezi socialistickým Československem a demokratickým Českem byl ale přece jen velký. V následujícím kvízu si mohou dnešní dvacátníci či třicátníci (ale samozřejmě nejen ti) zkusit cestu časem o tři dekády zpátky. Věděli by, co shánět v partiovce nebo dělat se šuměnkou, i bez internetu?
12. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 15:26|

KVÍZ: Co víte o misi Apollo 11?

Před půl stoletím se poprvé člověk vydal na Měsíc a také tam přistál. Šlo o jeden z nejdůležitějších symbolických kroků, které se lidstvu podařily. Co všechno o výjimečné misi Apolla 11 víte a nevíte? Otestujte se:
12. 7. 2019|

Kvíz: Znáte 25 nejlepších filmů podle Českého lva?

Český lev oceňuje tuzemskou kinematografii už čtvrt století, v sobotu 23. března si filmaři pro cenu dojdou pošestadvacáté. Nejvíce sošek za nejlepší film roku si dosud odnesli režiséři Jan Hřebejk a Petr Zelenka (oba po třech). Připomeňte si ve fotogalerijním kvízu všech dvacet pět nejlepších snímků podle Českého lva.
22. 3. 2019|

Je Milan Šteindler esencí Věry Špinarové? aneb Kvíz kulturních citací roku 2018

Může dostat Křižíkova fontána státní vyznamenání? Je Milan Šteindler esencí Věry Špinarové? A kdo nás všechny přežije? Konce svádějí k bilancím, ani web ČT24 bilancování na konci roku neminulo. Pro následující kvíz jsme vybrali citace, které v průběhu tohoto roku zazněly v souvislosti s důležitými i méně významnými kulturními událostmi a počiny. Správnou odpověď prakticky nelze netrefit, nicméně kdyby se vám to přece jen náhodou povedlo, doporučujeme řídit se výrokem z poslední, třinácté otázky.
29. 12. 2018|