TÉMA

Miloš Zeman

Bílý dům navštívila většina českých premiérů, naposledy Babiš

Český premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí navštíví Bílý dům, kde se jako osmý český premiér setká s americkým prezidentem. V Oválné pracovně ho přijme Joe Biden. Hovořit budou mimo jiné o bezpečnostních otázkách, závazcích vůči NATO nebo demokratických hodnotách.
15. 4. 2024|

Tomio Okamura obhájil post předsedy SPD

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) si na celostátní konferenci zvolilo nové vedení. Funkci předsedy obhájil lídr a zakladatel hnutí Tomio Okamura, získal 88 procent hlasů. I předsednictvo strany zůstává beze změny, včetně místopředsedy Radima Fialy. V úvodu programu přítomní drželi minutu ticha za zesnulého poslance hnutí Jaroslava Baštu, poté zazněla zdravice bývalého prezidenta Miloše Zemana, následovaly projevy předsedy a místopředsedy strany. Na konferenci vystoupí i kandidáti do evropských voleb.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 17:09|

Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta, bylo mu 75 let

Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Bašta. Informovala o tom mluvčí hnutí Barbora Šťastná. Podle informací médií z konce loňského května byl Bašta v nemocnici ve vážném stavu, zhruba od poloviny května se ze schůzí sněmovny omlouval ze zdravotních důvodů. Poslanci uctí v úterý v úvodu schůze Baštovu památku minutou ticha, sdělila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V dolní komoře také vznikne pietní místo.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 12:53|

Do sněmovny dorazily desítky návrhů na státní vyznamenání. Mezi nimi je i Zeman či Hácha

Do sněmovny podle zjištění České televize dorazilo více než sedm desítek návrhů na státní vyznamenání. Lidé je poslancům mohli posílat do konce března. Nyní je projedná příslušný podvýbor a poté i plénum. Konečný seznam těch, kteří budou 28. října oceněni, vybere prezident Petr Pavel.
8. 4. 2024|

Čeští představitelé věří v rozvíjení vztahů se Slovenskem, někteří mají obavy

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českem a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 21:50|

Bývalého prezidenta Zemana propustili z nemocnice

Bývalého prezidenta Miloše Zemana lékaři propustili z pražské Fakultní nemocnice Motol do domácí péče. Byl hospitalizovaný od poloviny března poté, co se mu v noze vytvořila krevní sraženina, kterou bylo podle lékařů potřeba odstranit. Podle lékařů je ho možné stále označit za křehkého pacienta, přesto jsou s vývojem jeho zdravotního stavu spokojení.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 20:04|

Policie navrhla obžalovat Mynáře kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Policisté navrhli obžalovat bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. ČT to sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Kauza se týká dotace ve výši necelých šesti milionů korun, kterou před třinácti lety získala Mynářova společnost Clever Management. Firma loni dotaci vrátila. Mynář vinu dlouhodobě odmítá.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 11:36|

Exprezident Zeman se musí omluvit svému bývalému poradci

Miloš Zeman se nevyhne omluvě, kterou dluží Zdeňku Šarapatkovi. Jak upozornily Seznam Zprávy, neuspěl bývalý prezident s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Šarapatka již dříve podal na Zemana exekuční návrh, protože se ve lhůtě stanovené v pravomocném rozsudku neomluvil za nepravdivé tvrzení, že svého někdejšího poradce vyhodil pro neschopnost. Nejvyšší soud ale pozastavil vykonatelnost rozsudku, právě než rozhodne o dovolání.
1. 4. 2024|

Vrbětice zlomily česko-ruské vztahy, agrese Kremlu je ještě zhoršila

Vláda se zabývá obsazením velvyslaneckého postu v Moskvě. Jde o citlivé téma, zvlášť vzhledem ke stavu česko-ruských vztahů v posledních letech. Diplomatickou roztržku spustilo zjištění, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích byli zapojení agenti ruských tajných služeb. Vzájemné vztahy pak dále zhoršila ruská invaze na Ukrajinu.
27. 3. 2024|

Zemana v Motole přeloží na interní kliniku JIP. Stav exprezidenta je i nadále závažný

Bývalý prezident Miloš Zeman, který je osmým dnem hospitalizován na jednotce intenzivní péče, bude v pátek přemístěn z kliniky kardiovaskulární chirurgie na interní kliniku jednotky intenzivní péče. Z podstaty jeho onemocnění je jeho stav i nadále závažný, informovala Fakultní nemocnice Motol. Minulý týden se Zeman neplánovaně podrobil operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 11:57|

Exprezident Zeman zůstává v péči lékařů motolské nemocnice

Bývalý prezident Miloš Zeman zůstává po čtvrteční operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy v péči lékařů pražské Fakultní nemocnice Motol. Při zákroku mu lékaři kvůli otoku nařízli kryty svalů, tyto otevřené nářezy je nyní třeba pravidelně ošetřovat. Zeman je při vědomí, orientován a spolupracuje při rehabilitaci, informovala mluvčí nemocnice Pavlína Danková po pondělním jednání lékařského konzilia. Dobu hospitalizace nelze zatím odhadnout, dodala. Podle informací ČTK Zeman zůstává na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie Fakultní nemocnice Motol.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 14:19|

Bývalý prezident Zeman je po operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu, uvedla nemocnice Motol

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, konstatovala nemocnice v tiskové zprávě. Podle ní byl exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Mluvčí bývalého prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Zemanovy zdravotní komplikace souvisí i s cukrovkou. Brzké uzdravení Zemanovi popřál jeho nástupce v prezidentské funkci Petr Pavel.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:03|

Bývalý prezident Zeman je v nemocnici. Kvůli krevní sraženině podstoupil operaci

Bývalý prezident Miloš Zeman je po operaci. Byl hospitalizován ve Fakultní nemocnice Motol v Praze, její mluvčí Pavlína Danková uvedla, že příčinou bylo náhlé nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček upřesnil, že hospitalizace souvisí s cukrovkou a trvat by měla zhruba týden. V předchozích dnech Miloš Zeman přijímal návštěvy a vystoupil taky v rozhovoru pro Českou televizi.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:14|

Speciální vydání pořadu Události, komentáře se věnovalo pětadvacátému výročí Česka v NATO

Pětadvacet let od vstupu České republiky do NATO si v úterý připomněla v pořadu Události, komentáře Speciál řada hostů, od bývalých prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana přes premiéra Petra Fialu (ODS) po náčelníka generálního štábu Karla Řehku.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 23:31|

Rusko v případě vítězství dál nepůjde, míní Klaus. Jen „trotl“ se nechá podvést dvakrát, říká Zeman

Pokud Rusko zvítězí nad Ukrajinou, směrem dál na Západ podle bývalého prezidenta Václava Klause nepůjde. Rusko nikdy nic takového nenaznačovalo, poznamenal v pořadu Události, komentáře Speciál. Podle něj by se mělo okamžitě začít jednat o ukončení konfliktu. Někdejší hlava státu Miloš Zeman však upozornil, že ruský vládce Vladimir Putin rovněž sliboval, že na Ukrajinu nikdy nezaútočí. „Jen naprostý trotl se nechá podvést dvakrát nebo vícekrát,“ poznamenal s tím, že předmětem ruské agrese by se teoreticky mohlo stát Moldavsko. Zeman však nevěří, že by Moskva zaútočila na členy NATO.
12. 3. 2024|
ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Opozice žádá komisi ke střelbě na FF UK, koalice zase k prošetření Zemanovy kanceláře

Ve sněmovně leží návrhy na vznik dvou sněmovních vyšetřovacích komisí. Opozice chce prosadit jednu z nich kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, koalice zase chce zkoumat dění na Pražském hradě během prezidentského mandátu Miloše Zemana. Poslanci mají začít jednat o podpoře obou záměrů.
3. 3. 2024|

Hrad musí zaplatit pokutu kvůli utajovaným žádostem o abolice, potvrdil ředitel NBÚ

Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiří Lang potvrdil pokutu 30 tisíc korun, kterou dostala prezidentská kancelář za neoprávněné utajení žádostí o abolice z éry Miloše Zemana. ČT to sdělil mluvčí úřadu Jaromír Kadlec. Případ se týká dopisů, kterými bývalý prezident Miloš Zeman požádal premiéra o spolupodpis k abolici u dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. Současné vedení Hradu pochybení uznalo a rozhodnutí respektuje.
14. 2. 2024|

Prezident si v očích Čechů polepšil, vláda a parlament pohoršily, zjistil STEM

Práci českého prezidenta lidé hodnotí lépe než před rokem. Petr Pavel, který je v prezidentském úřadě od loňského března, od nich dostal průměrnou známku 3,1, zatímco jeho předchůdce Miloš Zeman měl na konci svého funkčního období průměrnou čtyřku. Premiér, vláda či parlament si od minulého roku pohoršili, v průměru obdrželi čtyřku. Veřejnost je kritičtější i k politickému vývoji v zemi. Vyplynulo to z lednového průzkumu agentury STEM.
14. 2. 2024|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Chceme, aby politiku chápal i dělník. Na obrazovce mám radši obyčejné lidi, říká šéf zpravodajství Novy Houska

„Snažíme se lidem politiku vysvětlit. Někdy možná až polopaticky, ale chceme, aby ji pochopil stejně dobře profesor na vysoké škole jako dělník v továrně,“ vysvětluje ředitel zpravodajství a publicistiky TV Nova Kamil Houska. Večerní zprávy už podle něj nepřinášejí divákům nové informace. „Je to show, která vám shrne den,“ popisuje Houska, podle kterého není vzhled pro televizní novináře tak důležitý. V podcastu Background ČT24 mluví také o prvním setkání s Milošem Zemanem, spolupráci se slovenskou TV Markíza nebo o informování o střelbě na pražské filozofické fakultě.
8. 2. 2024|

Vohralíková skončí v čele prezidentské kanceláře, nahradí ji manažer Vašina

Jana Vohralíková, která nastoupila loni v březnu spolu s prezidentem Petrem Pavlem, k 15. únoru skončí jako vedoucí jeho kanceláře. Podle Hradu odchází z osobních důvodů. Jako nástupce si Pavel vybral ředitele středoevropské pobočky Aspen Institutu Milana Vašinu.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 21:23|

Vražda ve Slopném mi změnila pohled na justici, přiznala investigativní reportérka Jelínková

„Celý rok a půl to byla velká emoční jízda. Na konci jsem si říkala, že už to nemůže být horší, a ono bylo,“ popisuje reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková práci na případu vraždy seniora ve Slopném. Ta jí změnila pohled na českou justici, která v případu z roku 2011 poslala dva muže do vězení na více než dvacet let. Jelínková s kolegyní ale přinesly nové důkazy zpochybňující jejich vinu. V podcastu Background ČT24 vypráví novinářka i o údajném útěku náměstka ministra oknem na toaletě nebo politických kauzách, kterým se průběžně věnuje.
18. 1. 2024|

ANO neprosadilo přerušení debaty o korespondenční volbě do konce roku. Sněmovna jednala do půlnoci

Sněmovna od středečního rána v úvodní debatě řešila sporný koaliční návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se protáhla do půlnoci, poté byla schůze přerušena. Zákonodárci budou znovu jednat ve čtvrtek od devíti hodin ráno. Opozičnímu hnutí ANO, které proti novele tvrdě vystupuje, se večer nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny na to, aby tento procedurální návrh neprošel.
17. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 01:07|