TÉMA

Letní Letná

Letní Letná slibuje bratrovražednou show i farmu vzhůru nohama. Začíná poctou novému cirkusu

Festival nového cirkusu a divadla Letní Letná uzavírá druhou dekádu své existence. Jubilejní ročník pozval zpátky do Prahy zahraniční soubory, které se setkaly s největší oblibou u diváků. Na programu jsou ale i české premiéry. Hrát se začíná 17. srpna, už o den dříve ale zahájení obstará Pocta novému cirkusu, do níž se zapojí akrobaté i akvabely.
16. 8. 2023|

Nový cirkus zaplnil Letní Letnou. Vrací se švédské Pletení míru, premiéru má český NonSen(s)

Akrobaté, žongléři a další novocirkusoví umělci z osmnácti zemí světa se sjíždějí do pražských Letenských sadů, kde začíná Letní Letná. Festival nového cirkusu a divadla se koná už po devatenácté. Zahajovací ohňová Propane Punk show v české produkci je přístupná zdarma, odehraje se pod širým nebem. Program v šapitó zahájí švédský Cirkus Cirkör, který se na Letní Letnou vrací s novou verzí svého hitu Knitting Peace, v překladu Pletení míru.
11. 8. 2022|

Devět tuzemských festivalů, které stihnete do konce srpna

Příznivci metalové hudby, operního zpěvu, nového cirkusu, flamenka i filmu si do konce srpna mohou přijít na své na některém z letních festivalů. Mnohé přehlídky se konají se zeštíhleným programem nebo méně hvězdnými zahraničními hosty, než jsou jejich návštěvníci zvyklí z „nepandemických“ let.
12. 8. 2021|

Praha Září, pražské festivaly se totiž spojily v jeden

Dvacet pět pořadatelů a produkcí se spojilo do třítýdenní akce Praha Září. Na holešovickém výstavišti se do 28. září představuje na několika scénách program pražských kulturních festivalů. Vybírat lze z hudby, tance, filmu nebo nového cirkusu.
8. 9. 2020|

Osel s mrkví a Loseři v Putyce. Začíná festival Letní Letná, letos „light“

„Voalá!“ Španělský soubor s tímto jménem zahájí 18. srpna festival Letní Letná. 17. ročník nového cirkusu a divadla si letos do názvu připsal slovo „light“. Vlivem protikoronavirových opatření se totiž koná v odlehčené verzi. Místo tří týdnů potrvá jen osm dní. Nabídne ale světovou premiéru francouzské inscenace nebo společné představení dvou předních tuzemských novocirkusových souborů.
18. 8. 2020|

Recenze: Novocirkusový Tabarnak slouží rytmickou liturgii

Řízný novocirkusový hudební projekt Tabarnak kanadského Cirque Alfonse patří k hlavním dramaturgickým atrakcím letošního festivalu Letní Letná. Inspirovaný vesnickým kostelem coby místem komunitního setkávání rozjíždí strhující vizuálně-akustickou fiestu, na niž divák nezapomene.
20. 8. 2019|

Letní Letná začala závratnou podívanou. Provazochodkyně přešla nad Vltavou

Pražskou Letnou znovu zaplnily cirkusové stany, akrobati a soubory z několika kontinentů. Začala tam tradiční oslava největšího festivalu nového cirkusu a divadla v Česku Letní Letná. Hned ve středu v podvečer nabídla něco, co Praha ještě nezažila – francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongongaová přešla z jednoho břehu Vltavy na druhý na 350 metrů dlouhém lanu ve výšce 35 metrů.
14. 8. 2019|

Cirkus bude, ale nový. Šestnáctou Letní Letnou odstartuje provazochodkyně nad Vltavou

Prahu v příštích týdnech omámí a rozhýbou artisté, žongléři, klauni i provazochodci z celého světa. Ve středu 14. srpna odstartuje šestnáctý ročník festivalu nového cirkusu Letní Letná. Festival zahájí francouzská provazochodkyně, která přejde 400 metrů nad řekou Vltavou v centru Prahy. Kromě řady zahraničních hostů přichází letos s novátorským projektem i český soubor Losers Cirque Company. Na inscenaci s názvem Heroes spolupracuje s Národním divadlem.
8. 8. 2019|

Nesnesitelná tekutost bytí uvěznila člověka v akváriu

Dvanáct tisíc litrů vody, jeden a půl tuny oceli, čtyři skleněné stěny a jedna herečka. Nové pohybové představení Nesnesitelná tekutost bytí se odehrává ve skutečném akváriu. V premiéře se do něj diváci mohou ponořit ve čtvrtek v jinak nepřístupné industriální hale Skleněnka, která patří pod pražský kulturní prostor Jatka78.
30. 8. 2018|

Recenze: Jako ten racek. Losers létají Vzduchem za štěstím

Vnitřní svobodu, překonání osobních hranic a vášnivé zaujetí nejen střemhlavým letem zdůrazňuje novinka souboru Losers Cirque Company. Tanečně akrobatická inscenace Vzduchem vznikla na motivy knihy Jonathan Livingston Racek od Richarda Bacha. Ve světové premiéře ji soubor uvedl na festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná.
29. 8. 2018|

Vztah vyžaduje akrobacii, cítí Ve svém srdci Letní Letná

Na letošní ročník novocirkusového festivalu Letní Letná se sjely čtyři francouzské soubory. Podruhé se vrátil soubor Akoreacro, aby v pražských sadech uvedl evropskou premiéru inscenace Dans ton cœur.
21. 8. 2018|

Dvojité salto už nestačí. Na Letné letí nový cirkus

Patnáct set představení přilákalo v patnáctileté historii festivalu Letní Letná více než 320 tisíc diváků. Další se na pražskou přehlídku nového cirkusu, divadla, hudby a vizuálního umění chystají i letos. Co v Letenských sadech od 15. srpna do 2. září uvidí a jak se proměnilo publikum, probíral ředitel přehlídky Jiří Turek v Událostech v kultuře.
15. 8. 2018|

Letní Letná pozvala do Archy Alenku v říši divů

Divadlo Archa se stalo další scénou festivalu nového cirkusu Letní Letná. Mezinárodní tým divadla Krepsko uvedl v pražské premiéře inscenaci Edgar's Echo, která se inspirovala životem spisovatele Lewise Carrolla a jeho slavnou Alenkou v říši divů. Představení vzniklo v Helsinkách v roce 2013 a v Čechách bylo k vidění poprvé.
29. 8. 2016Aktualizováno29. 8. 2016, 10:43|

Recenze: Australský cirkus je tělocvičná exhibice

Třináctá Letní Letná je v plném proudu a festival denně přivítá stovky návštěvníků. Jedním z hlavních hostů a letošních lákadel projektu je australský soubor Circa. Umělecké seskupení z Brisbane přivezlo do Prahy představení Beyond, s nímž už několik let objíždí celý svět. Na dva týdny teď rozbilo svůj stan i na Letenské pláni.
24. 8. 2016Aktualizováno24. 8. 2016, 18:30|

Na Letné je slon

Francouzský soubor Cirque Le Roux přivezl na pražskou Letnou Slona v místnosti. Kabaretní show je součástí programu třináctého ročníku festivalu nového cirkusu a divadla, který potrvá do 4. září.
22. 8. 2016Aktualizováno22. 8. 2016, 13:30|

Recenze: Českým Beach Boy(s) ani bezvětří nesebralo vítr z plachet

Festival nového cirkusu a pohybového divadla Letní Letná patří už mnoho let k oblíbeným prázdninovým projektům. V pátek 19. srpna si tu odbyl premiéru jeden z nejočekávanějších počinů třináctého ročníku – nová inscenace Losers Cirque Company s názvem Beach Boy(s). Večer plný humoru a odvážné akrobacie tematicky báječně zapadá do právě vrcholícího léta.
20. 8. 2016Aktualizováno20. 8. 2016, 19:00|

Račte vstoupit, Letní Letná otevírá svá šapitó

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná zahájí čtvrteční open air představení Divadla Spektákl. Oduševnělá komedie o putování za osudovou láskou bude k vidění zdarma. Prvním večerním programem bude vystoupení australského souboru Limbo v unikátním prostoru secesního dřevěného šapitó se zrcadly Magic Mirror.
18. 8. 2016Aktualizováno18. 8. 2016, 08:00|

Protinožci v limbu a čeští Beach Boys chystají cirkus na Letní Letné

Zažít australskou párty mezi nebem a zemí, kalifornské retro či potkat francouzského slona v pokoji umožní třináctý ročník Letní Letné. Festival nového cirkusu začíná v Letenských sadech v Praze 18. srpna.
9. 8. 2016Aktualizováno9. 8. 2016, 16:45|

Letní Letná bude v Limbu. V kuřáckém salonku na ni čeká slon

Letní Letná zná první zahraniční jména, která se mezi 18. srpnem a 4. zářím zhoupnou v Letenských sadech. První z nich je australsko-britské představení Limbo, které vzniklo v koprodukci Strut & Fret production house, Underbelly productions a Southbank Centre. Uskuteční se v secesním dřevěném šapitó se zrcadly. Dalším vystupujícím souborem je francouzský Cirque Le Roux s představením The Elephant in the Room spojujícím cirkus s film noir atmosférou, nebo australští Circa se snovým představením Beyond.
4. 3. 2016Aktualizováno4. 3. 2016, 15:05|