TÉMA

Festival Karlovy Vary

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmovou přehlídkou v Česku a nejprestižnější akcí svého druhu ve střední a východní Evropě. Jako jeden z nejstarších je KVIFF zařazen do kategorie A – spolu s přehlídkami v Cannes, Berlíně, Benátkách, San Sebastianu, Moskvě, Montrealu, Šanghaji nebo Tokiu. Každoročně představí na 200 filmů z celého světa.
U soudu se pitvá podezřelá smrt i manželství. Začíná filmový projekt Tady Vary
Přehlídka Tady Vary, pořádaná pod značkou karlovarského filmového festivalu, nabídne předpremiéry výrazných světových snímků v šestapadesáti kinech po celé republice. Na deseti projekcích rozložených do příštího června uvidí diváci s festivalovou atmosférou například filmy Umění jíst a milovat nebo Napoleon. Sezonu ve středu večer zahájí vítěz Zlaté palmy v Cannes, drama Anatomie pádu režisérky Justine Trietové.
18. 10. 2023|
Na festival ve Varech dorazí Ewan McGregor a Alicia Vikanderová
Filmový festival ve Varech představil další hosty, které přivítá v sedmapadesátém ročníku. Své nejnovější snímky osobně představí skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor a švédská herečka Alicia Vikanderová. Oba také převezmou cenu prezidenta festivalu.
13. 6. 2023|
Za Česko bude ve Varech soutěžit Úsvit a Citlivý člověk, svůj film stáhla Čína
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary prozradil snímky, které vybral do soutěže sedmapadesátého ročníku. Hlavní cenu, Křišťálový glóbus, mají šanci získat i dva filmy českých režisérů: adaptace Topolova románu Citlivý člověk v režii Tomáše Kleina a drama z baťovské éry Úsvit od Matěje Chlupáčka. Oba snímky vznikly v koprodukci České televize. V soutěži budou mít zástupci tuzemské kinematografie o konkurenta méně, protože čínský účastník na příkaz čínské vlády svůj snímek stáhl.
30. 5. 2023|
Festival ve Varech zahájí Russell Crowe, ve znělce si zahrál Johnny Depp
První velkou oznámenou hvězdou letošního filmového festivalu v Karlových Varech je Russell Crowe. Osarový Gladiátor převezme Křišťálový glóbus za přínos kinematografii a také na zahajovacím koncertě zahraje se svou kapelou Indoor Garden Party. Do Varů se rovněž nepřímo vrátí Johnny Depp – ve znělce, kterou natočil pro sedmapadesátý ročník.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 11:32|
Festival ve Varech ocení Danielu Kolářovou a v premiéře uvede restaurované drama Každý den odvahu
Cenu prezidenta festivalu z rukou Jiřího Bartošky převezme na padesátém sedmém ročníku karlovarského festivalu herečka Daniela Kolářová. Na její počest se bude promítat Kulový blesk. Pořadatelé také prozradili, že k divákům se v premiéře dostane digitálně restaurovaná kopie snímku Evalda Schorma Každý den odvahu, který spadá do československé nové vlny. Program rovněž chystá retrospektivu japonského filmaře Jasuza Masumury, který proslul bořením hranic mezi uměním a komercí, a přehlídku nezávislé íránské kinematografie posledních let.
25. 4. 2023|
Vary vyhrálo Nadějné léto z Íránu. Křišťálové glóby si odnáší i Geoffrey Rush či Martin Finger
Křišťálový glóbus pro nejlepší film si z Karlových Varů odveze režisérka Sadaf Foroughiová do Íránu. Mezinárodní porotu filmového festivalu zaujal její příběh dvou dospívajících chlapců pod autoritativním dohledem. Ceny si odnášejí také zástupci české kinematografie: dokumentaristé Tomáš Bojar a Adéla Komrzý, režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger. Na závěr festival udělil dokonce tři ceny za celoživotní dílo. Geoffrey Rush, Benicio del Toro i Boleslav Polívka si je převzali osobně.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 21:50|
Pravé neštovice nejsou vhodné jako biologická zbraň, je přesvědčen režisér dokumentu o jejich epidemii
Srbsko-katarský archivní dokument Ještě jedno jaro označují jeho tvůrci za medicínský thriller. Rekonstruuje dramatické dění několika jarních měsíců roku 1972, kdy v někdejší Jugoslávii propukla poslední evropská epidemie pravých neštovic. Zcela pochopitelně je tato epidemie v dnešním Srbsku srovnávána s pandemií covidu-19. Film v karlovarské festivalové soutěži Proxima osobně uvedl režisér Mladen Kovačević.
9. 7. 2022|Martina Vacková
Ve filmovém světě jsou pořád ještě menšiny, které zápasí o své místo, říká režisérka Druhořadých
Hlavní postavy mají privilegium zpívat, tančit, prožívat hluboké emoce a mít se dobře, zatímco vedlejší postavy mají omezené repliky a žijí skromně. A pak jsou ještě postavy, které se v záběrech nehodily, špatně vystupovaly, takže byly vystřiženy. O filmovém světě natočila snímek Druhořadí německá režisérka Sophie Linnenbaumová. Karlovarský festival dílo promítl v hlavní soutěži. V rozhovoru Linnenbaumová mluví o tom, čím se inspirovala, ale i o alegorické povaze svého filmu.
8. 7. 2022|Martina Vacková
Když něco ztratíte, naučíte se toho vážit, říká svými filmy Izraelec Ofir Raul Graizer
Jeho debut Cukrář vyvolal u festivalového publika před pěti lety velké emoce, chladnými nenechala diváky ani novinka, s níž se izraelský režisér a scenárista Ofir Raul Graizer vrátil do Karlových Varů letos. V hlavní soutěži představil snímek Amerika. Vyprávění o osamělém trenérovi plavání, který se po letech vrací ze Spojených států domů do Izraele, má s Graizerovou prvotinou nemálo společného.
8. 7. 2022|
Vrchní, prchni! aneb Výčepní ve Varech běželi na počest Josefa Abrháma
V závěru filmu Vrchní, prchni! utíkají po karlovarské kolonádě číšníci, aby chytili falešného kolegu Dalibora Vránu. Během aktuálního ročníku filmového festivalu běželi po kolonádě výčepní. Jejich běh byl vzpomínkou na slavnou komediální roli herce Josefa Abrháma, který letos v květnu zemřel.
8. 7. 2022|
Filmový gangster Benicio del Toro je hostem Varů. Ve skutečném životě by mě zavřeli, přiznal na festivalu
Benicio del Toro propůjčuje své charisma především postavám, které stojí na špatné straně. Často ale v dobrém filmu, jak dosvědčuje mimo jiné Oscar za roli ve filmu Traffic – Nadvláda gangu. Právě tento kriminální snímek del Toro osobně uvedl jako host aktuálního ročníku filmového festivalu v Karlových Varech. Na jeho závěr převezme Cenu prezidenta festivalu.
8. 7. 2022|
Neposlouchejte manžela, vzkazuje ženám v Gruzii režisér Vlastního pokoje
Z Gruzie se do hlavní soutěže karlovarského festivalu dostal svěží, moderní a sexuálně odvážný film o mileniálech. Důležitějším tématem je ale postavení ženy v současné gruzínské společnosti. Čtyřiadvacetiletá Tina, vyobcovaná z rodiny své i rodiny svého manžela, se nastěhuje do podnájmu ke svobodomyslné Megi a ta jí postupně ukáže, že žít se dá i nezávisle na mužích, což ve společnosti s patriarchálním uvažováním vyžaduje kus odvahy. A vlastní pokoj, jak tvrdila spisovatelka Virginie Woolfová a jak se film Ioseba „Sosa“ Bliadzeho také jmenuje.
8. 7. 2022|Martina Vacková
Karel Schwarzenberg rozmlouvá v dokumentu s dcerou. Můj otec má v mnohém pravdu, říká Lila Schwarzenbergová
Lila Schwarzenbergová je režisérkou dokumentů především pro rakouskou televizi. A jak prozrazuje její příjmení, také dcerou bývalého kancléře Václava Havla a českého exministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Oba se stali protagonisty rakousko-českého snímku Můj otec, kníže, který ve světové premiéře promítl letos festival v Karlových Varech. Neobyčejně intimní portrét vztahu otce a dcery natáčela Lila Schwarzenbergová spolu s kolegou Lukasem Sturmem více než pět let. Na místech, kde se soukromí rodu Schwarzenbergů mísilo s dějinami 20. a 21. století. Rozhovory mezi dcerou a otcem se nevyhýbají nepohodlným tématům, jako je drogová závislost nebo nemanželské děti.
7. 7. 2022|Martina Vacková
Musíme zničit Adama Mišíka, shodli se režisér filmu BANGER. s představitelem hlavní role
Režisér a scenárista Adam Sedlák se vrátil na festival v Karlových Varech. V sekci Zvláštní uvedení představil drama BANGER., které celé natočil na iPhone. Do hlavní role snímku, jenž má vypovídat o současných mladých lidech i potřebě hledat snadná řešení pro dosažení cílů, obsadil Adama Mišíka. Ten kvůli roli prošel výraznou proměnou. BANGER. se v září dostane i do tuzemských kin.
7. 7. 2022|
Riziko násilí vůči novinářům vzrůstá, obává se režisér dokumentu o vraždě Jána Kuciaka
Čtyři roky od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové stále není případ uzavřen. Jejich smrt v roce 2018 vyvolala velké protesty po celém Slovensku a politici odstupovali z vlády. Ale případ vyděsil i celou Evropu. Investigativní reportér a režisér Matt Sarnecki, Američan žijící v Rumunsku, natočil celovečerní dokument s názvem Kuciak: Vražda novináře. Ten se promítal v evropské premiéře na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.
7. 7. 2022|Martina Vacková
Dětem jsem koupil Spejbla a Hurvínka, zavzpomínal Geoffrey Rush na natáčení v Česku
Jednou z největších, ne-li tou vůbec největší hvězdou letošního ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je Geoffrey Rush. Herec, kterého si diváci mohou pamatovat z oscarové Záře, ale i jako kapitána Barbossu z Pirátů z Karibiku, v rozhovoru pro Českou televizi zavzpomínal mimo jiné na dřívější natáčení v Česku nebo na to, která filmová role mu hodně dala.
6. 7. 2022|
Šestnáctiletý Zach trpí vážnou vadou srdce. Na festivalu v Karlových Varech si splnil sen
Na filmovém festivalu v Karlových Varech měl mezinárodní premiéru i sci-fi snímek Level 34 teprve šestnáctiletého režiséra Zacha Bredera. Mladý filmař trpí vážnou nemocí srdce, stejně jako hrdina jeho snímku. Do Česka hocha doprovodila matka, která mimo jiné prozradila, že Zach ji „režíroval“ už v předškolním věku.
6. 7. 2022|
Snažila jsem se dostat do kůže uchazečů, říká režisérka dokumentu Zkouška umění
Diváci, kteří dojdou nabídkou právě probíhajícího 56. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech v abecedě až na konec, narazí na dokument režisérské dvojice Adéla Komrzý – Tomáš Bojar nazvaný Zkouška umění. Autorský tandem v rozhovoru ve vysílání ČT24 prozradil nejen to, jak dlouho pohled na přijímací zkoušky na Akademii výtvarných umění (AVU) vznikal, ale i to, proč se mohl dokument jmenovat úplně jinak. Snímek koprodukuje Česká televize.
5. 7. 2022|
Velká gesta nebyla to pravé. Ubral jsem a přišly velké role, říká Pavel Šimčík
Jednou z velkých premiér letošního karlovarského filmového festivalu je Velká premiéra. Hlavní roli snímku Miroslava Krobota hraje Pavel Šimčík – Krobotův žák a dlouholetý kolega (a dříve též podřízený) z Dejvického divadla. Sám Velkou premiéru před premiérou neviděl, ale připustil, že příslib natáčení s Miroslavem Krobotem byl jednou z věcí, které mu pomáhaly, když se kvůli covidovým restrikcím uzavřela divadla. Pavel Šimčík byl hostem zvláštního Interview ČT24 z Karlových Varů, rozhovor s ním vedla Tereza Willoughby.
5. 7. 2022|
Zajímala nás upřímnost ve vztahu, uvádí Hana Vagnerová k Hranicím lásky
Jedním ze dvou zástupců české kinematografie, kteří mají v hlavní soutěži karlovarského festivalu šanci získat Křišťálový globus, jsou Hranice lásky. V intimním snímku je zkoumá polský režisér a absolvent FAMU Tomasz Wiński. Na scénáři se podílela a hlavní ženskou roli hraje Hana Vagnerová.
4. 7. 2022|
Vesper je film o semínkách naděje, která jsou v mladých lidech, míní herec Eddie Marsan
Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech se postupně představují soutěžní snímky letošního ročníku. V sobotu byl ve světové premiéře uveden litevsko-francouzsko-belgický snímek Vesper, se kterým do Česka přijel také britský herec Eddie Marsan. Toho mohou lidé znát například z filmů o Sherlocku Holmesovi. Vesper je dílo o světě, kde je nedostatek potravin, ale i nedostatek naděje. Marsan v rozhovoru pro ČT naznačil, že naděje je dnes v mladých lidech.
4. 7. 2022|
Americký herec Liev Schreiber ve Varech představil projekt na podporu Ukrajiny
Americký herec a režisér Liev Schreiber, po dědovi s ukrajinskými kořeny, se v neděli setkal s diváky v Karlových Varech. Představil jim svůj charitativní projekt na podporu Ukrajiny. Jeho vztah k této zemi přitom souvisí i s Českou republikou.
3. 7. 2022|
Dělat film, který by byl jen dějepisem, ale netýká se nás, by nemělo smysl, říká režisérka Slova
Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech v neděli večer představí ve velkém sále hotelu Thermal premiéru českého filmu Slovo. Snímek, který se odehrává v době kolem roku 1968, sleduje příběh manželů Václava a Věry. Ti si dali slovo, že budou stát vždy při sobě bez překročení svých morálních hranic. Podle režisérky Beaty Parkanové se jedná o příběh ze současnosti, který je jenom zasazený do počátku období normalizace v Československu.
3. 7. 2022|
Prozradili jsme moc, ale je to dobře, tvrdí Vladimir 518 o dokumentu PSH Nekonečný příběh
Letošní ročník filmového festivalu v Karlových Varech má připravenou mimo jiné i světovou premiéru dokumentárního filmu o kapele PSH, který nese název PSH Nekonečný příběh. Mapuje počátky rapperů až po současnost. Členové kapely přiznali, že toho na sebe možná prozradili příliš, pro autentičnost filmu je to však podle nich důležité.
2. 7. 2022|
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmovou přehlídkou v Česku a nejprestižnější akcí svého druhu ve střední a východní Evropě. Jako jeden z nejstarších je KVIFF zařazen do kategorie A – spolu s přehlídkami v Cannes, Berlíně, Benátkách, San Sebastianu, Moskvě, Montrealu, Šanghaji nebo Tokiu. Každoročně představí na 200 filmů z celého světa.