TÉMA

Čínský prezident v ČR

Čínský prezident v ČR

Lidé, kteří na Hradčanech nemohli protestovat při návštěvě čínského prezidenta, neuspěli s žalobou

Svolavatelé demonstrace při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze s konečnou platností neuspěli se žalobou proti postupu policie, magistrátu a ministerstva vnitra. Na Hradčanské náměstí se z bezpečnostních důvodů vůbec nedostali. Jejich žalobu vloni zamítl Městský soud v Praze. Nyní neuspěli ani s kasační stížností.
5. 6. 2018|
Čínský prezident v ČR

Zásah policie proti vyvěšení tibetské a tchajwanské vlajky byl nezákonný, potvrdil soud

Policie chybovala, když při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze v březnu 2016 přikázala dvěma mužům, aby z oken kanceláře sundali tibetskou a tchajwanskou vlajku. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost ministerstva vnitra, a potvrdil tak rozsudek Městského soudu v Praze, který postup policie označil za nezákonný zásah.
31. 5. 2018|

Muži, které policie nutila sundat tibetskou vlajku, podali trestní oznámení

Kvůli několika incidentům, kdy policie nutila lidi sundávat tibetské vlajky při předloňské návštěvě čínského prezidenta, podali Ladislav Pelcl a Martin Maloš trestní oznámení na neznámého pachatele. Muži vlajky v březnu 2016 vyvěsili v oknech v práci. Policisté jim nařídili, aby je sejmuli. Soud policejní zákrok proti nim loni v prosinci označil za nezákonný.
23. 1. 2018|
Čínský prezident v ČR

Policisté, kteří při návštěvě čínského prezidenta přikázali sundat tibetskou vlajku, na to neměli právo

Policisté zasáhli nezákonně proti dvěma mužům, kteří při návštěvě čínského prezidenta vyvěsili do oken své kanceláře tibetskou a tchajwanskou vlajku. Rozhodl o tom pravomocně Městský soud v Praze. Vlajky visely z oken domu vedle hotelu Hilton v době návštěvy Si Ťin-pchinga v Praze.
12. 12. 2017Aktualizováno12. 12. 2017, 14:43|
Volby 2017

Zelení o vztahu k Číně: Neopouštějme roli morálního arbitra, buďme svědomím světa

Česká republika získala v zahraniční politice díky prezidentu Václavu Havlovi pověst morálního arbitra a neměla by ji opouštět. V předvolební debatě ČT24 zaměřené i na vztahy Česka a Číny, která čelí časté kritice pro porušování lidských práv, to prohlásil středočeský lídr kandidátky Zelených Petr Štěpánek. Tuzemská diplomacie by podle něj měla znovu fungovat jako svědomí Evropy a světa.
5. 10. 2017Aktualizováno5. 10. 2017, 16:49|
Čínský prezident v ČR

„Neuposlechl výzvu.“ Policista je souzený za to, že měl pohlavkovat studenta

Dozvuky české návštěvy čínského prezidenta trvají i půldruhého roku poté, co Si Ťin-pching opustil Prahu. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně projednává případ studenta Josefa Tajovského, který den po prezidentově odjezdu křičel na policisty, aby se styděli. Jan Nekvapil a Martin Kopp mladíka legitimovali a na služebně ho podle jeho tvrzení zpohlavkovali a škrtili. Muži vinu popírají.
20. 9. 2017|
Čínský prezident v ČR

GIBS: Policie při zásahu při návštěvě čínského prezidenta trestný čin nespáchala

Policie při loňských bezpečnostních opatřeních během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze nespáchala trestný čin. Vyplývá to ze zhruba roční prověrky Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), kterou tento týden ukončili žalobci.
12. 4. 2017|
Čínský prezident v ČR

Bursík u soudu neuspěl. Nevpuštění protičínských demonstrantů k Hradu bylo v pořádku

Postup policie, která loni v březnu zakázala demonstrantům při návštěvě čínského prezidenta vstup na Hradčanské náměstí, byl v souladu se zákonem. Pravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Zamítl tak správní žalobu někdejšího místopředsedy vlády Martina Bursíka a dalších tří svolavatelů shromáždění. Bursík se chce ještě obrátit na Nejvyšší správní soud.
16. 3. 2017Aktualizováno16. 3. 2017, 14:39|

Czech Press Photo si odnáší snímek protičínského protestu, uspěli i Reportéři ČT

Vítězem dvaadvacátého ročníku soutěže o nejlepší novinářské fotografie Czech Press Photo se stal snímek Michala Šuly z vydavatelství Mafra, který zachytil demonstranty při velikonoční návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. V kategorii videa si odnáší ocenění tým Reportérů ČT za reportáž o paravojenské jednotce, která se cvičila na obranu Česka před běženci.
21. 11. 2016Aktualizováno21. 11. 2016, 22:01|

Krádež tibetské vlajky v Praze se bude řešit jako přestupek, pokuta neplatí

Soudy nepotrestají Číňana Tung Ťiang-čchinga, který při nedávné návštěvě čínského prezidenta v Praze sebral demonstrantovi tibetskou vlajku. Ve středečním odvolacím řízení Pražský městský soud jeho případ předal městskému úřadu, který o případném trestu rozhodne v přestupkovém řízení. Rozhodnutí je pravomocné. Původně přitom Obvodní soud pro Prahu 6 uložil Číňanovi peněžitý trest 15 tisíc korun.
7. 9. 2016|
Čínský prezident v ČR

Za krádež tibetské vlajky musí Číňan zaplatit 15 tisíc korun

Číňan Tung Ťiang-čching, který při březnové návštěvě čínského prezidenta ukradl na pražské Evropské třídě tibetskou vlajku, musí podle soudního rozhodnutí zaplatit České republice 15 tisíc korun. Pokud tak neučiní, půjde na dva měsíce do vězení. Verdikt zatím není pravomocný. Tung i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.
29. 6. 2016Aktualizováno29. 6. 2016, 16:41|

Policie zabránila protičínské demonstraci, advokát žádá předvolat Chovance i Tuhého

Advokát Jan Kalvoda podal u pražského městského soudu žalobu za lidi, které při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nepustili na Hradčanské náměstí, kde měli ohlášenou demonstraci proti čínské lidskoprávní politice. Napsal to týdeník Respekt.
16. 5. 2016Aktualizováno16. 5. 2016, 15:50|

Mohla police vyhnat protičínské demonstranty? Případ míří k Ústavnímu soudu

Ústavní soud bude řešit zrušení části zákona, který policii umožnil uzavřít Hradčanské náměstí. Policejní opatření zabránilo v konání ohlášeného protestu proti porušování lidských práv v Číně při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. Návrh podepsalo 18 senátorů, informoval za signatáře hlavně z klubů KDU-ČSL a STAN místopředseda senátního výboru pro lidská práva Jiří Šesták.
28. 4. 2016Aktualizováno28. 4. 2016, 16:09|
Čínský prezident v ČR

Tuhý: Bezpečnostní opatření během návštěvy Si Ťin-pchinga byla čistě v režii policie

Bezpečnostní opatření při březnové návštěvě čínského prezidenta v Praze neovlivnil nikdo jiný, než vedení policie. Policejní prezident Tomáš Tuhý v Otázkách Václava Moravce odmítl, že by do činnosti policie jakkoliv zasahovala Kancelář prezidenta republiky.
24. 4. 2016Aktualizováno24. 4. 2016, 13:07|

Pochybila policie při návštěvě čínského prezidenta? Poslanci neschválili program schůze

Mimořádná schůze sněmovny se měla ve čtvrtek vrátit k návštěvě čínského prezidenta. Její svolání prosadila pravicová opozice, podle které policisté bezdůvodně omezovali práva českých občanů. „Z mého pohledu platí stále to samé – jsem přesvědčen, že policie neselhala. Ta opatření byla podobně rozsáhlá, jako v případě návštěvy amerického či ruského prezidenta,“ prohlásil v úvodu ministr vnitra Milan Chovanec. Jenže vystoupit mohli jen poslanci s přednostním právem – po zhruba dvou hodinách schůze skončila poté, co poslanci neschválili její program. Pro zvedlo ruku jen 40 přítomných.
21. 4. 2016Aktualizováno21. 4. 2016, 22:43|
Čínský prezident v ČR

Schwarzenberg k zásahu policie: Přijde telefon a lidé jednají, pro demokracii je to nebezpečné

Podle exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) je nutné objasnit, kdo dal pokyny, aby policie během návštěvy čínského prezidenta v některých případech postupovala protizákonně. „Nepodezíráme samotné policisty, ti jednají na základě rozkazu. Zajímá nás, kdo pokyn udělil,“ prohlásil Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce. TOP 09 a ODS chtějí příští týden usilovat o mimořádnou schůzi sněmovny. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha se ale policie zachovala správně, kdyby se totiž Si Ťin-pchingovi něco stalo, poškodilo by to pověst ČR.
17. 4. 2016Aktualizováno17. 4. 2016, 13:52|
Čínský prezident v ČR

Policie: Při návštěvě čínského prezidenta jsme chybovali jenom na FAMU

Kontrolní policejní odbor došel k závěru, že policie při návštěvě čínského prezidenta chybovala pouze v okamžiku, kdy na FAMU prověřovala vyvěšené tibetské vlajky. Jiné chyby interní šetření neodhalilo. Zákaz demonstrantům vstoupit na Hradčanské náměstí, kde měl proběhnout předem ohlášený protest, policejní prezident Tomáš Tuhý nepovažuje za nic výjimečného.
14. 4. 2016Aktualizováno14. 4. 2016, 23:18|
90‘ ČT24

Zeman poděkoval za zásahy policistů při čínské návštěvě. Protestující připravují žaloby

Prezident Miloš Zeman na Hradě poděkoval policistům za zásahy při návštěvě čínského prezidenta a při loňské oslavě 17. listopadu na Albertově. Policie čelí kritice kvůli tomu, jak se chovala během čínské návštěvy. „Prozatím je připravena žaloba proti rozhodnutí magistrátu,“ poukázal advokát Jan Kalvoda na rozhodnutí, které umožnilo policistům uzavřít prostor. „Jsou to hloupé záminky,“ myslí si advokát. „Druhá věc, proti které bude směřovat žaloba, je samotný zásah policie,“ dodal s tím, že považuje za nezbytné dosáhnout nezákonnosti tohoto chování.
12. 4. 2016Aktualizováno12. 4. 2016, 21:39|

Dva policisté čelí kvůli FAMU kárnému řízení. Policejní prezident se za ně omluvil

Policejní prezident Tomáš Tuhý se omluvil za vstup dvou policistů na půdu Filmové a televizní akademie múzických umění v Praze kvůli dvěma vyvěšeným tibetským vlajkám při návštěvě čínského prezidenta. Dva policisté čelí kárnému řízení.
11. 4. 2016Aktualizováno11. 4. 2016, 18:56|
Čínský prezident v ČR

Policisté přišli na FAMU, protože byli neobratní a horliví, vysvětlil Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD neshledal v incidentu s tibetskou vlajkou na pražské FAMU porušení zákona. Policie, která při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga navštívila v souvislosti s vyvěšením tibetské vlajky budovu školy, byla podle něj jen neobratná a zbytečně horlivá. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu Partie televize Prima. Zároveň odmítl, že by policisté stranili Číňanům. Pokud se prokáže existence takového pokynu, odstoupí.
10. 4. 2016Aktualizováno10. 4. 2016, 14:19|
Čínský prezident v ČR

Vrchní žalobci dali prošetřit policejní zásahy proti tibetské vlajce

Žalobce Adam Bašný z pražského vrchního státního zastupitelství dal pokyn prověřit, jestli policie během nedávné návštěvy čínského prezidenta postupovala podle zákona. Kontroverze vzbudila mimo jiné snaha odstraňovat tibetské vlajky a podle Bašného existuje podezření, že někteří policisté mohli zneužít svou pravomoc.
8. 4. 2016Aktualizováno8. 4. 2016, 14:50|
Čínský prezident v ČR

Čínské dozvuky. Bursík chystá žalobu za blokovanou demonstraci

Martin Bursík a Kateřina Jacques, které policie spolu s dalšími demonstranty odmítala při návštěvě čínského prezidenta vpustit na ohlášený protest na Hradčanském náměstí, podají správní žalobu. Uvedli to zástupci organizací, jež se na protibetské manifestaci podílely. Policie podle nich svým postupem porušila ústavně zaručené právo na shromažďování.
7. 4. 2016Aktualizováno7. 4. 2016, 14:35|

Tuhý: Incident policistů na FAMU kvůli tibetské vlajce prošetříme do konce týdne

Policejního prezidenta Tomáše Tuhého netěší přítomnost policie na FAMU, kde byla při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze kvůli vyvěšení tibetské vlajky. Výsledky prověrky zásahu chce zveřejnit do konce týdne. K vysvětlení postupu policie ve škole šéfa policie vyzval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).
5. 4. 2016Aktualizováno5. 4. 2016, 18:05|
Čínský prezident v ČR

Zabavování tibetských vlajek nakázalo policejní vedení, píše Respekt

Zabavování tibetských, ujgurských a tchajwanských vlajek při pražské návštěvě čínského prezidenta vycházelo z přímé instrukce vedení české policie. S odkazem na tři nezávislé policejní zdroje to uvádí týdeník Respekt. Podle ústavních právníků tím policisté porušili ústavní práva demonstrantů. Ministr vnitra i policejní prezident existenci podobné instrukce popírají.
4. 4. 2016Aktualizováno4. 4. 2016, 12:59|