TÉMA

Volby na Slovensku

Nadcházející volby mohou nasměrovat Slovensko od demokracie k autokracii, říká Zuzana Čaputová
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se obává, že by úspěch populistických a extremistických stran v letošních předčasných parlamentních volbách mohl změnit zahraničněpolitickou orientaci její země a nasměrovat ji k autokratickému režimu. Tři čtvrtě roku po parlamentních volbách skončí také mandát Čaputové. Zda bude na prezidentku kandidovat i podruhé, není ještě rozhodnuta. Připustila, že uplynulé období poznamenané válkou, covidovou pandemií i velkou vnitropolitickou nestabilitou, bylo náročné. Den poté, co přijala v Bratislavě českou hlavu státu Petra Pavla na jeho první zahraniční cestě, byla slovenská prezidentka hostem Interview ČT24. Hovořila i o válce a podpoře Ukrajiny či o nadcházející společné cestě s Pavlem do Kyjeva.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 23:06|
Volby na Slovensku
Program Ficovy vlády: Nižší daně, více práce, vyšší příjmy, méně korupce
Slovenská vláda premiéra Roberta Fica schválila své programové prohlášení. V příštích čtyřech letech slibuje snížit daně, přidat peníze učitelům či zintenzivnit boj s korupcí. S dokumentem předstoupí kabinet příští týden před poslance parlamentu. Se získáním důvěry by vláda neměla mít problém, protože má ve sněmovně většinu.
13. 4. 2016Aktualizováno13. 4. 2016, 20:35|
Volby na Slovensku
Slovenské strany uzavřely koaliční smlouvu. Nová vláda je kompletní
Předsedové čtyř politických stran na Slovensku podepsali koaliční smlouvu. Nejsilnější zastoupení v novém kabinetu, který vzejde z nedávných parlamentních voleb, budou mít sociální demokraté (Smer-SD) současného premiéra Roberta Fica. Koalice Smeru-SD, Slovenské národní strany (SNS) a stran Most-Híd a Sieť byla označována za jedno z řešení volebního patu, když se do sněmovny dostalo osm politických stran a hnutí včetně krajní pravice.
22. 3. 2016Aktualizováno22. 3. 2016, 17:08|
Volby na Slovensku
Na vládu pravice to není, říká lídr nejsilnější pravicové strany na Slovensku
Šanci na vznik pravicové vlády na Slovensku považuje lídr Slobody a solidarity (SaS) Richard Sulík za mizivou. Nejsilnější pravicová strana zahájila vlastní neoficiální jednání o možné vládní koalici. Sulík reagoval na rozhodnutí dvou stran pravého středu, které o víkendu změnily svůj předchozí odmítavý postoj k povolebním jednáním s vládními sociálními demokraty Roberta Fica. Ten dostal jako první od prezidenta pověření ke složení nového kabinetu.
14. 3. 2016Aktualizováno14. 3. 2016, 14:08|
Volby na Slovensku
Slovenská pravice vládu nesestaví, ale možná se to podaří Ficovi
Pravicové strany na Slovensku nevytvoří širokou koalici, která mohla být řešením patu po parlamentních volbách v zemi. Nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která hraje klíčovou roli při vzniku nového kabinetu, v sobotu odmítla koalici s dalšími pěti stranami pravého středu. V reakci na rozhodnutí SNS jedna z pravicových stran, Most-Híd, změnila svůj dosavadní odmítavý postoj k povolebním jednáním se sociálními demokraty (Smer-SD) premiéra Roberta Fica.
12. 3. 2016Aktualizováno12. 3. 2016, 14:37|ČT24
Volby na Slovensku
Kotlebova poslance obžalovali z napadení cizince. Nahradí jej Hitlerův fanoušek
Slovenský poslanec zvolený za krajně pravicovou stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Andrej Medvecký se vzdal svého mandátu. Ve čtvrtek stanul před soudem coby obžalovaný za to, že v roce 2014 zbil cizince tmavé pleti. Uvolněné křeslo po Medveckém obsadí dvaadvacetiletý Milan Mazurek, obdivující Adolfa Hitlera a zpochybňující holocaust.
11. 3. 2016Aktualizováno11. 3. 2016, 16:44|ČT24
Volby na Slovensku
Sulík: Slovenská pravice se přiblížila sestavení vlády
Pravicové strany, které slovenští voliči při sobotních volbách vyslali do Národní rady, se přiblížily k sestavení nové vlády. Prohlásil to předseda Svobody a solidarity Richard Sulík, jehož strana v hlasování skončila druhá. Prezidentské pověření sestavením vlády sice drží šéf vítězného Smeru Robert Fico, spolupráci s ním ale většina partají odmítá.
10. 3. 2016Aktualizováno10. 3. 2016, 15:56|ČT24
Volby na Slovensku
Ficova hra o premiérské křeslo začala. Partnery bude hledat těžko
Předseda slovenských sociálních demokratů (Smer-SD) a úřadující premiér Robert Fico dostal pověření od prezidenta Andreje Kisky k sestavení vlády po sobotních volbách, které strana vyhrála. Předpokladem pro vznik stabilní vlády je podle Fica spolupráce Smeru a SNS. Obě strany ale potřebnou většinu nemají.
9. 3. 2016Aktualizováno9. 3. 2016, 20:28|
Volby na Slovensku
Vládu bude sestavovat Fico, Sulík se ale snaží spojit pravicové strany
Šéf strany Svoboda a solidarita Richard Sulík chce po víkendových slovenských volbách zkusit vytvořit koalici s pravicovými stranami OĽaNO, SNS, Sme rodina – Boris Kollár, Most-Híd a Sieť, píše deník Pravda. Podle Denníku N vyplývá z vyjádření lídrů stran, že Robert Fico a Smer-SD nebude mít s kým sestavit vládu. Prezident Andrej Kiska ho ale ve středu pověří tím, aby se kabinet pokusil dát dohromady.
8. 3. 2016Aktualizováno8. 3. 2016, 18:08|
Volby na Slovensku
Pět scénářů slovenské vlády: Slepenec bez Fica nebo Kiskova parta
Sestavování vlády na Slovensku drhne na takzvaných „repelentních dvojicích“. To znamená těch, které se spolu nesnášejí, píše v komentáři zpravodajský server Aktuality.sk. Připomíná, že lídr druhé nejúspěšnější strany SaS Richard Sulík i šéf OĽaNO Igor Matovič odmítají spolupráci s vítěznou stranou Smer. A s krajně pravicovým hnutím Mariana Kotleby nechce mít nikdo nic společného.
7. 3. 2016Aktualizováno7. 3. 2016, 21:57|
Volby na Slovensku
Voliči hodili do parlamentu granát, hrozí předčasné volby, píše slovenský tisk
Slovenští voliči hodili do parlamentu granát, politická scéna je po volbách zcela rozbita. Kvůli patovému výsledku nebude mít země stabilní vládu a hrozí předčasné volby. Tak komentuje sobotní volby do slovenské Národní rady tamní tisk. Takřka všechny noviny označily za největší překvapení volební úspěch krajně pravicové strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS).
7. 3. 2016Aktualizováno7. 3. 2016, 09:27|ČT24
Volby na Slovensku
Zahraniční reakce: Kotleba se postaral o volební šok
Slovenský premiér Robert Fico v sobotních parlamentních volbách sice vyhrál, jeho vítězství má ale pachuť katastrofální porážky. Na svém webu to napsal rakouský deník Oberösterreichische Nachrichten (OÖN), se kterým se v tomto názoru shodují i další zahraniční média. Podle českých politických stran proto bude sestavení kabinetu na Slovensku velmi těžké. Úspěch krajní pravice je navíc podle předsedy ODS Petra Fialy varováním pro celou Evropu. Oficiální výsledky voleb večer potvrdila státní komise pro volby.
6. 3. 2016Aktualizováno6. 3. 2016, 22:11|
Volby na Slovensku
Slováci do parlamentu dostali i krajní pravici. Kdo je Marian Kotleba a kdo jeho voliči?
Výsledky slovenských parlamentních voleb přinesly hned několik překvapení. Jedním z nich byl i úspěch krajně pravicové strany Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Osmatřicetiletý bývalý učitel nechvalně proslul extremistickými projevy, vystupováním v nacistických uniformách a sympatiemi k válečnému Slovenskému štátu. Proč a kdo ale volil právě jeho?
6. 3. 2016Aktualizováno6. 3. 2016, 21:35|
Volby na Slovensku
Fico nepočítá s radikálem Kotlebou, na vládě by mělo pracovat pět stran
Slovenská Národní rada se rozroste na osm stran. Podle slovenského listu Pravda ale není žádných vítězů. Dosud mohl Smer-SD Roberta Fica vládnout sám, voliči ho ale o tuto možnost připravili. O složení nové vlády by se podle Fica mělo pokusit pět stran. Vylučuje přitom možnost spolupráce s krajně pravicovou stranou Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko (LS NS). Předsednictvo Křesťanskodemokratického hnutí (KDH), které poprvé v polistopadové historii nebylo zvoleno, nabídne své funkce.
6. 3. 2016Aktualizováno6. 3. 2016, 16:58|
Volby na Slovensku
Politologové: Kampaň postavená na migrační krizi Smeru nepomohla
Den po slovenských parlamentních volbách a v reakci na jejich výsledky se názory expertů na tamní politickou scénu shodují v tom směru, že snaha dosud vládnoucího Smeru prosadit za hlavní bod volebního klání údajnou utečeneckou hrozbu se u voličů nesetkala s takovou odezvou, v jakou strana premiéra Roberta Fica doufala.
6. 3. 2016Aktualizováno6. 3. 2016, 16:56|
Volby na Slovensku
Volby na Slovensku se ztrátou vyhrál Ficův Smer. Do parlamentu jde i radikál Kotleba
V parlamentních volbách na Slovensku zvítězila po sečtení téměř všech hlasů vládní strana Smer-SD Roberta Fica s 28,3 procenty. Druhá je s 12,1 procenty liberální strana Svoboda a solidarita (SaS). Favorizovaná Sieť propadla. Do parlamentu naopak půjde krajně pravicová strana Mariana Kotleby se ziskem více než 8 procent. Fico se jako vítěz slovenských voleb pokusí sestavit vládu, připustil ale, že to nebude snadné a asi to potrvá déle. Spolupráci s nikým nevyloučil.
5. 3. 2016Aktualizováno6. 3. 2016, 10:26|
Volby na Slovensku
Slovensko volí, bratislavské okrsky hlásí nejvyšší účast od 90. let
Zápletka s jasným vítězem, ale jeho nejasnou pozicí. Tak se dají charakterizovat probíhající parlamentní volby na Slovensku. Vedle nepochybného favorita – levicového Smer-SD – zde cítí šanci pravicová Sieť, které průzkumy předvídají druhé místo, ale také protestní strany. Ty těží z únavy a oslabené důvěry lidí v zavedené politické značky.
5. 3. 2016Aktualizováno5. 3. 2016, 15:03|
Volby na Slovensku
Svět podle Fica: Pragmatismus cennější idejí, říkají expremiérka a novinář
Schopnost naslouchat a říkat, co chtějí voliči slyšet; volit jasná, jednoduchá řešení – recept, kvůli kterému Robert Fico už deset let zásadně ovlivňuje svou zemi. Spolu se stranou SMER-SD se profiluje jako sociální demokrat, pragmatismem a populismem ale dokázal přilákat třeba nacionalisty. „Problém strany je, že není rozhodně levicová ani sociálně demokratická,“ tvrdí bývalá premiérka za SDKÚ-DS Iveta Radičová a šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný.
5. 3. 2016Aktualizováno5. 3. 2016, 09:00|
Volby na Slovensku
Jak si vedou naši sousedé? Slovensko v číslech a statistikách
Do slovenských parlamentních voleb zbývají už jen hodiny. Vládní strana SMER-SD při minulých volbách v roce 2012 dominovala, když zvítězila ve všech okresech s výjimkou jihozápadního cípu země. Podobný scénář přitom letos nemusí zdaleka vyjít – do Národní rady se může dostat až osm stran či hnutí. Budoucí vláda se tak zřejmě neobejde bez koaliční podpory. Současný jednobarevný kabinet v kampani sázel už tradičně na sociální témata.
4. 3. 2016Aktualizováno4. 3. 2016, 19:00|
blog
Slovensku jde o hodně
Robert Fico je slovenským premiérem osm z uplynulých deseti let a vše nasvědčuje tomu, že jím bude i po sobotních parlamentních volbách. Pro Slovensko to je špatná zpráva.
4. 3. 2016Aktualizováno4. 3. 2016, 16:55|Petr Šabata
Volby na Slovensku
Předvolební kampaň na Slovensku: Zdrženlivá opozice a Fico bez konkurence
Až v sobotu rozhodnou Slováci o nové vládě, vítěz parlamentních voleb je ale prakticky známý už teď. Podle průzkumů bude počtvrté v řadě triumfovat Ficova strana Smer-SD. Stejná čísla ale říkají, že přijde o dosavadní většinu v Národní radě. Kampaň poznamenaly migrační krize i protesty učitelů a zdravotních sester. Většina stran se v předvolební kampani ani moc nesnažila.
3. 3. 2016Aktualizováno3. 3. 2016, 21:41|
Volby na Slovensku
Kampaň končí. Kiska vyzval, aby voliči přišli říct, jaké Slovensko chtějí
Předvolební kampaně končí a nejen Slovensko už s napětím vyhlíží sobotní volby. Podle posledních průzkumů vede strana premiéra Roberta Fica SMER. Na rozdíl od opozice vsadila na protiuprchlickou rétoriku. Podle serveru Politico začínají být ale Slováci z Ficovy kampaně unavení. Prezident Andrej Kiska vyzval k účasti a upozornil, že rozhodnout může několik desítek či stovek hlasů.
2. 3. 2016Aktualizováno2. 3. 2016, 20:26|
Volby na Slovensku
Robert Fico v rozhovoru pro ČT: Nikdo nás nepřinutí navozit na Slovensko migranty
Stabilní vláda SMERu a další politické strany, nebo slepenec několika pravicových stran - to jsou podle lídra nejsilnější slovenské strany a premiéra jednobarevné vlády Roberta Fica varianty vývoje po víkendových volbách. Řekl to v Interview ČT24 s tím, že se netají ambicí být hlavou vlády i potřetí v řadě.
1. 3. 2016Aktualizováno1. 3. 2016, 18:56|
Volby na Slovensku
Demagog.sk skládal účty Ficově vládě. Obstála z poloviny
Předvolební sliby splnila vláda Roberta Fica zhruba z poloviny. Na konkrétní sliby jednobarevného kabinetu a jejich uvedení v realitu za čtyři roky se podíval slovenský web demagog.sk. Vládní SMER-SD je favoritem na vítězství i v nadcházejících parlamentních volbách. Ty se na Slovensku uskuteční v sobotu a z průzkumů vyplývá, že vítěz voleb se tentokrát sestavování koalice nevyhne. Exkluzivní rozhovor se slovenským premiérem nabídla v úterý ČT24.
1. 3. 2016Aktualizováno1. 3. 2016, 15:18|