TÉMA

Český lev

Drama o útěku bratří Mašínů vybral Český lev jako film roku 2023

Nejlepším filmem roku 2023 je podle cen Český lev film Bratři. Drama o odbojové skupině bratří Mašínů natočil jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín. Herecké ceny si v jednatřicátém ročníku odnesli Simona Peková, Kryštof Hádek, Milena Steinmasslová a Tomáš Jeřábek. Na většině oceněných titulů se podílela Česká televize.
20. 2. 2024Aktualizováno9. 3. 2024, 23:18|

Nominace cen Český lev vede drama o útěku bratří Mašínů

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vybrala adepty na ceny Český lev za rok 2023. Nejvíce nominací obdrželo drama Bratři, které Tomáš Mašín natočil o odboji bratří Mašínů. Stejný režisér uspěl i se snímkem Němá tajemství. Velké šance v nominacích má rovněž film Úsvit a také seriál České televize Volha. Vítězové výročních ocenění budou známi 9. března v přímém přenosu České televize. Ta se navíc podílela na vzniku většiny nominovaných titulů.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 13:24|

Úspěšní Romové jsou vzory a inspirací. „Přála bych si, abych nemusela zažívat pocit prvenství,“ dodává historička

Český lev, prestižní stáž ve Washingtonu a Magnesia Litera – taková ocenění dostali v posledních měsících Romové. Pojí je chuť prorazit bariéru a být vzorem pro ostatní mladé Romy, kteří často nemají stejnou startovní čáru jako jejich vrstevníci. O romské cestě k úspěchu natáčel pro 168 hodin Jaroslav Hroch.
24. 4. 2023|

Český lev ocenil historický snímek Il Boemo, nejlepšími herci jsou Kern a Melíšková

Nejlepším filmem roku 2022 podle Českého lva je historické drama Il Boemo režiséra Petra Václava. Herecké ceny za hlavní role si odnesli Michal Kern a Klára Melíšková. Z počinů odvysílaných mimo plátna kin uspěly minisérie Podezření a krimiseriál Devadesátky, oba určené divákům České televize. Výroční ocenění Český lev organizované Českou filmovou a televizní akademií (ČFTA) se letos udělovalo potřicáté.
14. 2. 2023Aktualizováno4. 3. 2023, 22:58|

V kostymérně nás neměli rádi, vzpomíná český zvukař na natáčení filmu nominovaného na Oscara

Český zvukař Viktor Prášil přivezl před pár dny britskou filmovou cenu a brzy se vypraví do Los Angeles na vyhlašování Oscarů. Úspěch si spolu se svými německými kolegy vysloužil za práci na válečném dramatu Na západní frontě klid. Na natáčení, při němž zodpovídal za nahrávání zvuku na place, vzpomíná jako na jedno z nejtěžších, ale zároveň zatím nejlepší ve své kariéře.
22. 2. 2023|

Nominace na České lvy vedou skutečné příběhy. Temný Arvéd a pozapomenutý Il Boemo

Dvanáct nominací na ceny Český lev za rok 2022 obdržel temný snímek Arvéd. S jedenácti nominacemi následuje historický hudební film Il Boemo. Oba snímky jsou inspirovány skutečnými osudy. Nominované filmy, herce a tvůrce vyhlásila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) v přímém přenosu České televize. Vítězové všech kategorií budou známi 4. března.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 12:48|

Na Oscary míří film o Myslivečkovi, premiéru bude mít v San Sebastianu

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) posílá do oscarového klání film Il Boemo režiséra Petra Václava. Příběh skladatele Josefa Myslivečka v hlavní roli s hercem Vojtěchem Dykem bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začne v pátek. Do českých kin film vstoupí 20. října.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 11:18|

Zátopek na Českých lvech předběhl všechny české filmy z roku 2021

Devětadvacáté ceny Český lev vybraly to nejlepší, co se v roce 2021 natočilo pro tuzemská kina i televize. Pomyslná „zlatá“ patří životopisného dramatu Zátopek v režii Davida Ondříčka, který získal nejvíce – osm – sošek. Představitel olympijského atleta Václav Neužil byl vyhlášen nejlepším hercem v hlavní roli. Mezi herečkami vítězí Pavla Gajdošíková z dramatu Chyby. Závěrečný ceremoniál patřil nejen filmařům, pořádající Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) i diváci přímého přenosu podpořili rovněž válčící Ukrajinu.
16. 2. 2022Aktualizováno5. 3. 2022, 22:30|

„Nízký rozpočet je obrovská svoboda,“ míní Nohejl. Reklamního režiséra objevil film až po čtyřicítce

Cesta režiséra Michala Nohejla na filmová plátna byla poměrně dlouhá. Celovečerní debut natočil až v pětačtyřiceti letech. Komorní satira Okupace prošla loni kiny bez většího diváckého povšimnutí – pořádně na něj upozornily až před pár dny Ceny české filmové kritiky. Okupaci vyznamenaly čtyřmi soškami, včetně té pro nejlepší film. Michal Nohejl byl hostem Událostí, komentářů.
8. 2. 2022|

V polárních krajinách se i dnes odehrávají ryzí příběhy, vypráví dokumentarista Petr Horký

Došel na severní i jižní pól, jako jediný Čech přešel Grónsko a točil také na Maledivách nebo na Srí Lance. Jeho film Století Miroslava Zikmunda byl nominovaný na Českého lva. Dokumentarista a cestovatel Petr Horký mluvil v Interview ČT24 o tom, co může i zkušeného cestovatele v Antarktidě překvapit, jak změní dobrodruha rodina a kde všude je vidět, co člověk dělá s planetou.
1. 2. 2022|

Nejvíc nominací na ceny Český lev mají filmy Zátopek a Okupace

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace pro 29. ročník Českého lva. Nejvíc sošek, třináct, mohou získat dramata Zátopek a Okupace, jedenáct nominací má Muž se zaječíma ušima, o devět sošek pak bude usilovat Atlas ptáků. Přímo na tiskové konferenci k nominacím byla udělena cena filmových fanoušků a za nejlepší plakát, získal je Zátopek. Ceremoniál s vyhlášením vítězů bude přenášen 5. března živě na ČT1.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 12:37|

Český lev chce být nekorektně glamour. „Nikdy nejsou spokojeni všichni,“ láká moderátora Jiřího Havelku

Ceny Český lev za rok 2021 by měly být filmovým tvůrcům a hercům předány 5. března příštího roku. Večer se poprvé připravuje pod kreativní supervizí režisérky Terezy Kopáčové, moderování se tentokrát ujme Jiří Havelka. Ceremoniál opět v přímém přenosu nabídne Česká televize. Akademici letos posuzují přes osmdesát titulů.
2. 12. 2021|

Policie v týdnu po uzavření okresů otočila 10 500 aut. Někteří řidiči tvrdili, že o opatření nevěděli

Během prvního týdne zákazu cestování mezi okresy se muselo z jejich pomezí vrátit 10 500 aut. Oznámil to policejní mluvčí David Schön. Hlídky většině lidí, kteří vládní pravidla nerespektovali, pouze domlouvaly. Pokutu za porušení restrikcí vyhlášených vládou dostalo 1450 lidí, další dva tisíce za porušení pravidel zavedených ministerstvem zdravotnictví, k nimž patří zejména špatné nošení respirátorů.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 16:58|

Se sebevědomím bojuji neustále, obhajovat pozici je svazující, říká Trojan o svých úspěších

Herec Ivan Trojan získal o víkendu sedmého Českého lva, tentokrát za roli léčitele Jana Mikoláška v dramatu Agnieszky Hollandové Šarlatán. V Interview ČT24 mluví o úskalích herectví, Dejvickém divadle i svých synech, kteří ho prý učí „nezestárnout“.
8. 3. 2021|

Český lev za rok 2020 vzhlíží k Šarlatánovi, nejvíce si ale všímá Krajiny ve stínu

Nejlepším filmem roku 2020 podle cen Český lev je Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové, natočený v české koprodukci. V počtu sošek ale osmadvacátému ročníku vévodí černobílé drama Krajina ve stínu. Herecké ceny si odnáší Ivan Trojan, Magdaléna Borová, Petra Špalková a Jiří Mádl.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 23:04|

Seznamte se s nominacemi Českého lva za rok 2020

V sobotu 6. března ocení Český lev nejlepší snímky, tvůrce a herce roku 2020, a to jak filmové, tak televizní. Výroční ocenění České filmové a televizní akademie (ČFTA) se bude udělovat v devatenácti statutárních kategoriích. Česká televize vyhlašování zprostředkuje od 20:10 v přímém přenosu. Podrobnější seznámení s jednotlivými nominacemi nabízí videogalerie v tomto článku.
16. 2. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 10:24|

Český lev donesl nejvíce nominací do Krajiny ve stínu, v televizních kategoriích se daří ČT

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) oznámila nominace na Českého lva. Nejvíce, tedy patnáct, jich získala černobílá Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. Po čtrnácti nominacích si odnášejí dramata Havel a Šarlatán. Vítěze v celkem 19 kategoriích, v nichž se nově objevují nominace pro animovaný či krátký film, vyhlásí ČFTA 6. března v přímém přenosu České televize. Ta také ovládla nominace televizních kategorií.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 12:42|

Český lev rozdá ceny 6. března. Otevírá se krátkým, animovaným i televizním projektům

Výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev zamíří po osmadvacáté do rukou filmových tvůrců v sobotu 6. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Slavnostní ceremoniál bude tradičně vysílat Česká televize v přímém přenosu na programu ČT1 od 20:10. Moderátorem večera bude potřetí herec Václav Kopta.
7. 12. 2020|

Český lev přibírá. Ocení i tituly animované či z internetu a televizní tvůrce

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) se rozhodla rozšířit ceny Český lev o nové kategorie. Skleněnými soškami chce samostatně ocenit i práci tvůrců animovaných a krátkých filmů a také televizních počinů. Výroční filmové ocenění navíc nově zohledňuje tvorbu dostupnou jen na internetu.
8. 6. 2020|

České lvy vyzobalo Nabarvené ptáče, herce si rozdělili Vlastníci a Staříci

Český lev, výroční ocenění České filmové a televizní akademie (ČFTA), opět vybral nejlepší filmové i televizní počiny a tvůrce předchozího roku. Za nejlepší snímek označil Nabarvené ptáče. Černobílé drama Václava Marhoula získalo osm sošek. Herecká ocenění si odnáší Staříci spolu s Vlastníky, jejichž tvůrce Jiří Havelka přidal ještě Lva za scénář. Jednu cenu, za hudbu, si vysloužila i pohádka Hodinářův učeň. V televizních kategoriích zvítězily počiny České televize: Most! a Vodník.
20. 2. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 22:20|

Vždycky Most, nebo spadne Klec? Český lev zveřejnil televizní nominace

Seriály Most! a Zkáza Dejvického divadla nebo film Klec získaly nominace na Českého lva v televizních kategoriích. Pět z celkem šesti nominovaných počinů vzniklo pod hlavičkou České televize. Výběr z nejlepších kinosnímků už Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) zveřejnila v polovině ledna. Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni 7. března v přímém přenosu ČT.
10. 2. 2020|

Nominace Českého lva si přivlastnili Vlastníci. Dost zbylo i na Nabarvené ptáče a Staříky

Ve středu se filmoví tvůrci dozvěděli, které tituly jsou nominovány na Českého lva za rok 2019. Seznam vede snímek Vlastníci s dvanácti nominacemi. Výroční filmové ceny posedmadvacáté rozdává Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Jejich součástí jsou i nominace za nejlepší televizní počiny, ty budou zveřejněny 10. února. Sošky si vítězové převezmou 7. března v přímém přenosu České televize.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 13:09|

Komentář: Na letošních Českých lvech zvítězil uspokojivý kompromis

Na výsledky letošního Českého lva se lze dívat jako na vítězství Davida nad Goliášem. Historické drama Toman s velkým dějinotvorným námětem získalo třináct nominací a tím se postavilo do pozice očekávaného vítěze. Sošky mu nakonec vyfoukly jiné snímky.
25. 3. 2019|

Český lev: V nejlepším filmu Všechno bude. A něco káplo i Hastrmanovi

Šest Českých lvů, ocenění udělované Českou filmovou a televizní akademií, získal snímek Všechno bude česko-slovinského režiséra Olma Omerzua. Čtyři sošky za rok 2018 si z večera v pražském Rudolfinu odnesl Hastrman Ondřeje Havelky. Naopak nominacemi favorizované drama Toman nezískalo cenu ani jedinou. V televizních kategoriích uspěla Česká televize.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 22:45|