TÉMA

Češky unesené v Pákistánu

Češky zmizely v Pákistánu před pěti lety, okolnosti jejich propuštění jsou dosud nejasné

Přesně před pěti lety unesli teroristé v Pákistánu dvě Češky, Antonii Chrásteckou a Hanu Humpálovou. Na svobodu se dostaly po více než dvou letech, údajně díky turecké charitativní organizaci. Až později se ukázalo, že za jejich propuštění Česko zřejmě zaplatilo zhruba 150 milionů korun. Všechny okolnosti případu však dodnes nejsou známé.
13. 3. 2018|

Státní zastupitelství řeší, jestli zmizela část výkupného za dívky v Pákistánu

Zmizela podstatná část výkupného, které stát poslal výměnou za propuštění dvojice českých dívek v Pákistánu? Státní zastupitelství věc začalo oficiálně řešit, píše server Neovlivní.cz. Už čtvrt roku se podle portálu podezřením zabývají tajné služby, aktuální vyšetřování vyvolal podnět do rukou vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové.
28. 6. 2016Aktualizováno28. 6. 2016, 09:49|

Senát pokáral Zemana, má být zdrženlivý v tom, co říká

Prezident Miloš Zeman by měl být podle Senátu ve svých vyjádřeních zdrženlivý, neměl by ohrožovat a poškozovat vážnost jiných ústavních orgánů a rozdělovat společnost. Zákonodárci z horní komory si to odhlasovali na svém zasedání nejtěsnější většinou po debatě o prezidentových sporných výrocích.
3. 3. 2016Aktualizováno3. 3. 2016, 20:17|
Češky unesené v Pákistánu

Politici kritizují Zemanova slova o výkupném za unesené Češky

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že Česko zaplatilo za dvě unesené Češky v Pákistánu výkupné kolem 150 milionů korun. Rozhodování o zaplacení označil za velké dilema. Informace o výkupném přinesl týdeník Respekt, ale třeba šéf lidovců Pavel Bělobrádek informace z článku zpochybňoval. Kvůli výroku o výkupném se na hlavu státu snesla kritika od ostatních politiků.
10. 2. 2016Aktualizováno10. 2. 2016, 23:28|
Češi unesení v Libanonu

Opozice chtěla projednat únik informací v libanonské kauze. Koalice to nedovolila

Opozice neprosadila žádost, aby Sněmovna na nynější schůzi projednala kauzu výměny Libanonce Alího Fajáda za pět zadržovaných Čechů. Požadovala, aby se dolní komora zabývala možnými úniky informací o tomto případu z Bezpečnostní rady státu. Koalice to však zablokovala.
9. 2. 2016Aktualizováno9. 2. 2016, 19:47|

Bezpečnostní rada není bezpečná, zní od opozice kvůli zprávě o výkupném

Opoziční politici kritizují Bezpečnostní radu státu kvůli zprávě týdeníku Respekt o výkupném, které podle listu vláda zaplatila za dvě ženy unesené v Pákistánu. Předseda ODS Petr Fiala označil radu za nedůvěryhodnou a obvinil ji, že ohrožuje životy českých občanů. Podle poslance TOP 09 Marka Ženíška teď každý český turista „nese na sobě cenovku pro výkupné“. Vláda nechá možné úniky prošetřit.
8. 2. 2016Aktualizováno8. 2. 2016, 16:32|
Češi unesení v Libanonu

Respekt: Česko zaplatilo za unesené dívky miliony dolarů

Česká republika zaplatila za dvě Češky, které byly uneseny v Pákistánu, šest milionů dolarů (asi 145 milionů korun). V čísle, které vyjde v pondělí, to uvedl týdeník Respekt. Ženy se vrátily domů loni po dvou letech zajetí. Jedna z nich přijala islámskou víru a ke svým věznitelům se podle listu dokonce pokusila vrátit.
7. 2. 2016Aktualizováno7. 2. 2016, 14:35|

Cesta dvou Češek na svobodu je opředena otazníky. Chovanec ale výkupné vyloučil

Dva roky byly Antonie Chrástecká a Hana Humpálová drženy jako rukojmí ozbrojenci zřejmě přímo z Al-Káidy. Včera večer se podařilo turecké charitativní organizaci IHH vyjednat jejich propuštění a obě dívky už jsou v Česku. Po prvotní úlevě začaly padat otázky - Kde byly Češky celou dobu drženy? Jak se podařilo neziskové organizaci za dva měsíce něco, o co se tajné služby pokoušely dva roky? Žádali únosci výkupné? A česká diplomacie je v odpovědích velmi opatrná.
28. 3. 2015Aktualizováno28. 3. 2015, 20:01|

Po dvou letech vidíme usmívající se lidi, říkají Hanka a Antonie

Praha - Češky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, unesené v roce 2013 v Pákistánu, jsou zpátky doma. Ozbrojenci zřejmě přímo z Al-Káidy je propustili po dvou letech. Turecká zpravodajská agentura Anadolu dnes uvedla, že ženy v pátek překročily turecké hranice. Na vyjednávání o jejich propuštění se prý dva měsíce podílela turecká charitativní organizace IHH. Informaci o propuštění dvou Češek potvrdil premiér Bohuslav Sobotka s tím, že obě ženy už jsou v České republice. Podle posledních informací jsou v nemocnici v Praze.
28. 3. 2015Aktualizováno28. 3. 2015, 16:36|

Zeman: Vyjednáváme o propuštění Češek unesených v Pákistánu

Praha - Dvě unesené Češky jsou mezi Pákistánem a Afghánistánem a Česká republika vyjednává o jejich propuštění. Prezident Miloš Zeman to dnes řekl v Kolíně, když reagoval na dotaz jednoho ze studentů. Víc sdělit odmítl, aby dívky neohrozil. Dodal pouze, že je v písemném kontaktu s pákistánským prezidentem. Zatím poslední zpráva o Haně a Antonii je z konce června. Na internetu se tehdy objevilo video, ve kterém zřejmě obě Češky vystupují. Premiér v demisi Jiří Rusnok ani ministerstvo zahraničí nechtějí případ komentovat.
16. 10. 2013Aktualizováno16. 10. 2013, 14:45|

Dívky si myslely, že v Pákistánu je bezpečno; promluvil i svědek únosu

Islámábád - Pátrání po dvou Češkách, které ve středu v Pákistánu unesli neznámí ozbrojenci, dál pokračuje. Čtyřiadvacetileté ženy přepadli únosci v neklidné provincii Balúčistán, když cestovaly autobusem do Indie. Část ozbrojenců prý na sobě měla uniformy, řekl řidič autobusu, který také průběh únosu popsal. České ministerstvo zahraničí zřídilo krizový štáb, který se bude operativně scházet. Pro Český rozhlas promluvila také sestra jedné ze zadržených dívek. Prý se obě ženy na cestu dlouho připravovaly a nechtěly nic riskovat; Pákistánem měly jenom projet.
15. 3. 2013Aktualizováno15. 3. 2013, 19:38|

Pákistánská policie hledá české turistky unesené v Balúčistánu

Islámábád - Pákistánská policie se snaží najít a osvobodit dvě české turistky, které ve středu unesli neznámí ozbrojenci v provincii Balúčistán nedaleko hranic s Íránem. K únosu došlo, když obě ženy jely mikrobusem v doprovodu místního policisty. Vůz zastavili ozbrojení únosci, kteří ženy vysadili z auta a odjeli neznámo kam. Podle pákistánských médií se k únosu zatím nikdo nepřihlásil.
14. 3. 2013Aktualizováno13. 3. 2013, 23:09|