TÉMA

Uprchlíci v Česku

Z Ukrajiny do Česka přišly tisíce lidí s handicapem. Potřebují bydlení bez bariér či naučit znakový jazyk
Zvlášť komplikovaně si zvykají na život v Česku uprchlíci z Ukrajiny s handicapem. Ti, kdo mají potíže s pohybem a jsou odkázáni na vozík, si museli po příjezdu začít hledat ne jakékoliv bydlení, ale bydlení bezbariérové nebo alespoň nějaké s minimem bariér. Ti, kdo neslyší, se musí začít učit zcela nový znakový jazyk a třeba rodiče dětí s epilepsií musí kromě všech ostatních nezbytností hledat i péči a úlevu pro ně.
23. 2. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Komunisté poslali Pospíchala do vězení rovnou ze školy. Mladého disidenta prý tloukli nejvíc ze všech
Když před 34 lety odstartoval zásah komunistických bezpečnostních složek proti studentům revoluci, nechyběl v Laterně magice Petr Pospíchal. Výjimečný byl tím, že byl nejmladším politickým vězněm normalizačního režimu. Přišli si pro něj do třídy na učiliště. Pak se podílel na organizaci činnosti disentu, ale jeho přátelé na něj také vzpomínají jako na nejvíce mláceného disidenta. O Petru Pospíchalovi točil pro Reportéry ČT David Vondráček.
22. 11. 2023|
Nápor na uprchlická centra polevuje. Ukrajinci přicházeli kvůli odebrání příspěvku na bydlení
Před místy, kde pomáhají uprchlíkům, se opět tvoří fronty. Někde je dávají do souvislosti s novelou zákona, která k začátku července mimo jiné omezila příspěvek na bydlení většině uprchlíků – těm dospělým, kteří v Česku již pobývají déle než pět měsíců a zároveň nepatří do některé ze zranitelných skupin.
7. 7. 2023|
Přibývá migrantů, kteří nelegálně projíždějí Českem. Policie dál počítá s namátkovými kontrolami
Podobný počet nelegálních migrantů jako za celý květen zadržely policejní hlídky na jižní Moravě jen v posledním týdnu. S tím, jak se otepluje a blíží se léto, migrantů putujících střední Evropou přibývá – podobně jako loni. A stejně jako loni přicházejí do České republiky především ze Slovenska. Loni zavedla Praha kvůli množství nelegálních migrantů i plnohodnotné kontroly na česko-slovenských hranicích. Letos se k tomu zatím nechystá, policie ale slibuje intenzivnější namátkové kontroly.
10. 6. 2023|
Uprchlíkům končí možnost požádat o prodloužení víz dočasné ochrany. Přeregistrace ukáže, kolik jich v Česku je
Končí registrace ukrajinských uprchlíků na prodloužení víz dočasné ochrany. Kdo se o prodloužení přihlásí, bude mít vízum platné ještě rok. Registrace je elektronická, potom ale budou muset běženci i osobně dorazit na ministerstvo vnitra, které také od začátku dubna převezme evidenci nově příchozích od krajů. Po dokončení přeregistrací by mělo být jasné, kolik uprchlíků v Česku aktuálně pobývá.
31. 3. 2023|
Ministerstvo slibuje navýšení kapacit dětských lékařů. Péči o ukrajinské uprchlíky podpoří OSN
Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) přispěje dětským lékařům a nemocnicím v Česku na rozšíření kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Informalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které slibuje navýšení kapacity až o 12 tisíc dětí z Ukrajiny i Česka.
10. 3. 2023|
Většina Čechů podporuje přijímání uprchlíků a má prozápadní postoje, ukázal průzkum STEM
Většina lidí v Česku podporuje podle průzkumu agentury STEM pomoc ukrajinským uprchlíkům a považuje členství v Evropské unii za záruku bezpečnosti země. Za rok, který v pátek uplyne od začátku plnohodnotné ruské války proti Ukrajině, příliš nepřibylo prorusky smýšlejících lidí v Česku, vyplývá z průzkumu, který agentura uskutečnila v době vrcholící prezidentské kampaně na reprezentativním vzorku 1089 občanů Česka starších 18 let.
20. 2. 2023|
Z Oděsy uprchla po prvních ruských útocích. Po roce se ukrajinská zpěvačka vrátí na jeviště v Česku
Olha Poltoraková byla ještě před rokem sólistkou Oděské filharmonie. Krátce po prvních ruských raketových útocích domov opustila se třemi dětmi. Skoro po roce teď zase předstoupí před diváky, už ale ve sboru českého Národního divadla.
13. 2. 2023|
Vláda schválila změny v dávkách pro ukrajinské uprchlíky i příspěvcích na jejich ubytování
Česká vláda schválila změny v podpoře ukrajinských uprchlíků. Týkají se příspěvků na ubytování běženců a také humanitárních dávek. Podle Jakuba Tomka z tiskového odboru úřadu vlády hlasovali ministři na dálku poté, co si vyjasnili rozpory, které ještě zůstávaly po řádné středeční schůzi. Na další řádné jednání nečekali, protože chtějí, aby úpravy platily od dubna.
27. 1. 2023|
Ministerstvo poslalo dotace na začlenění uprchlíků. Policie zjišťuje, kam peníze zmizely, podle Balaše je vše v pořádku
Ministerstvo školství poslalo celkem dvacet milionů korun na dotacích nadaci Help Ukraine, která do ledna provozovala Komunitní centrum Roztyly. To se stará o uprchlíky z Ukrajiny a zejména o jejich děti. Pět milionů rovnou zadržela policie, která se začala činností Help Ukraine zabývat, a šest a půl milionu dostal stát zpět. Policie zjišťuje, kam se podělo dalších osm milionů. Vychovatelkám dětí totiž nadace zaplatila jen část odpracovaných měsíců. Dotace také měla zajistit, že matky dětí nebudou muset nic platit, ale přesto od nich provozovatel komunitního centra vybíral poplatky jako stravné. Někdejší předseda představenstva nadace si mezitím koupil byt. Činností Help Ukraine a také způsobem, kterým ministerstvo školství rozděluje dotace na začleňování ukrajinských uprchlíků, se zabýval Dalibor Bártek z Reportérů ČT.
24. 1. 2023|
Policie loni chytila 29 tisíc cizinců, kteří byli v Česku nelegálně, násobně více než o rok dříve
Cizinecká policie loni v Česku přistihla 29 235 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti předchozímu roku to bylo o osmnáct tisíc více. Při shrnutí loňské činnosti cizinecké policie to oznámili její ředitel Milan Majer a policejní prezident Martin Vondráček. Většina ze zadržených Českem pouze procházela a mířila do jiné země. Policie kromě samotných migrantů loni zadržela také 277 převaděčů.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 19:35|
Do staré továrny v Dačicích se nastěhují uprchlíci z Ukrajiny. Město v ní nechalo vytvořit byty
V únoru se nastěhují rodiny uprchlíků z Ukrajiny do bývalé Klangovy továrny. Město v ní nechalo vytvořit byty, část nákladů pokryla dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Stát zprvu pomůže také běžencům s placením nájemného. S pořízením základního vybavení zase pomohli obyvatelé města, peníze na něj dali dohromady ve sbírce.
11. 1. 2023|
Praha otevřela další centrum pomoci uprchlíkům. Pomůže jim s bydlením, později i se školami
Na pražském náměstí OSN začalo po boku centra pomoci Ukrajině fungovat i Centrum následné podpory ukrajinským uprchlíkům (CNPUU). Válečným běžencům, kteří skončili v Česku, pomůže s bydlením a řešením některých problémů ze sociální oblasti. Od ledna bude pomáhat také s umístěním dětí do škol a se zdravotnictvím. Centrum provozuje Praha společně s Dětským fondem OSN (UNICEF), náklady na jeho provoz se pohybují okolo 30 milionů korun.
14. 12. 2022|
Česko bude v EU prosazovat důslednější ochranu vnější hranice, řekl Fiala. Do Maďarska odjede více policistů
Kontroly na česko-slovenských hranicích budou zřejmě pokračovat i po 12. prosinci, do kdy jsou zatím schváleny. Naznačil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve čtvrtek v Událostech, komentářích. Podle premiérů obou zemí je potřeba posílit spolupráci policistů, aby se kontroly zrychlily. Petr Fiala (ODS) a Eduard Heger ale považují za zásadní pro vyřešení situace s množstvím nelegálních migrantů procházejících oběma státy, aby členské státy EU pomohly s ostrahou vnější schengenské hranice. Česko podle Fialy bude posílení dohledu na hranici prosazovat v rámci předsednictví EU, samo také pošle na jaře na maďarsko-srbské pomezí více policistů.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 22:47|
U hranic se Slovenskem se cvičí obnovení kontrol. Letos stoupl počet syrských migrantů přecházejících přes Česko
Policisté vyrazili ke slovenským hranicím. Zahájili cvičení, jehož tématem je situace, kdy by vláda nařídila obnovit hraniční kontroly v souvislosti s velkým množstvím nelegálních migrantů, kteří je překračují. Přes slovensko-českou hranici nyní přicházejí převážně Syřané, kteří přijíždějí z Turecka a míří do Německa či Rakouska. Ministerstvo vnitra navýšilo počty míst v uprchlických zařízeních a chce zpřísnit postihy pro převaděče, uvedl šéf resortu Vít Rakušan (STAN). Zmínil se i o skutečném zavedení hraničních kontrol, což ale označil za krajní řešení.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 15:00|
K zápisům přišlo méně ukrajinských dětí, než se čekalo. Přesto je musely některé školy odmítat
Skončily zápisy ukrajinských dětí do škol v České republice. Nejvíce se jich chce podle ministerstva školství vzdělávat v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Některé školy ale musely část zájemců odmítnout – a to přesto, že se v celorepublikovém součtu zapsalo asi o 32 tisíc ukrajinských dětí méně, než úřady předpokládaly. Rozdíl oproti očekávání je zřejmě způsoben tím, že se část uprchlíků již vrátila na Ukrajinu. Některé děti se pak zřejmě vzdělávají v Česku, ale formou on-line výuky zajišťované ukrajinskou školou.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 23:06|
„Jsme s vámi, buďte s námi,“ řekl Zelenskyj v projevu k českým zákonodárcům. Hovořil i o poválečné obnově
K českým poslancům a senátorům promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poděkoval za dosavadní pomoc, kterou Česko napadené Ukrajině poskytlo, ale apeloval, aby Západ v podpoře jeho země neustával. Varoval před ruskými ambicemi. Před Zelenského projevem vystoupili také předsedové obou komor českého parlamentu a premiér. Poslanci následně schválili usnesení s výzvou vládě, aby dále podporovala Ukrajinu a zasazovala se o její začlenění do Evropské unie.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 21:38|
Pražské centrum pomoci uprchlíkům o půlnoci zavře, zůstane jen informační stánek
Pražské centrum pomoci uprchlíkům se ve středu večer definitivně zavře. Rozhodlo o tom vedení města, které tvrdí, že Praha již není schopna další běžence z válkou sužované Ukrajiny přijmout. Centrum pomoci Ukrajině je společné pro Prahu a Středočeský kraj, jeho hejtmanka Petra Pecková (STAN) s uzavřením souhlasí. Naopak někteří další hejtmani dali najevo, že se jim krok hlavního města vůbec nelíbí.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 08:42|
168 hodin: Pětina ukrajinských dětí chodí v Česku do provizorních prostor. Školy se obávají, co přinese září
Začaly zápisy ukrajinských dětí do českých škol. Kolik mladých uprchlíků ve skutečnosti v září usedne do lavic, bude záviset nejen na výsledku zápisů, ale také na tom, jak bude pokračovat válka, kterou proti Ukrajině vede Rusko. Do Česka přišlo z napadené země kolem 70 tisíc školou povinných dětí. Do škol začala zatím chodit asi třetina tohoto počtu. Mnoho z nich ale chodí do tříd vytvořených nouzově v provizorních prostorách. O ukrajinských žácích, kteří se vzdělávají v provizorních podmínkách v českých školách, natáčela pro 168 hodin Kateřina Stibalová.
13. 6. 2022|
Ukrajinské děti dostanou v českých školách potvrzení, doma jim uznají docházku
Žákům z Ukrajiny, kteří začali chodit do školy v Česku, uznají úřady po návratu do vlasti plnění povinné školní docházky. Dohodla se na tom ministerstva školství obou zemí. České ministerstvo zveřejnilo také podobu potvrzení, které budou školy ukrajinským žákům vydávat. Kolik je v Česku ukrajinských dětí, není zcela jasné, protože uprchlíci ve věku pod 15 let se nemusí hlásit. Od začátku války se na cizinecké policii nahlásilo 225 302 lidí nad touto věkovou hranicí. Česko také vydalo Ukrajincům od 24. února 330 226 víz dočasné ochrany.
7. 5. 2022Aktualizováno7. 5. 2022, 09:21|
Česko je podle Rakušana za vrcholem uprchlické vlny. Turistická sezona ale zkomplikuje ubytování běženců
Z Česka v některých z posledních dní odjelo více Ukrajinců, než kolik uprchlíků z válkou sužované země přicestovalo, řekl při návštěvě uprchlického centra v Liberci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vrchol uprchlické krize má podle něj republika nejspíše již za sebou. Kraje se ovšem se začátkem turistické sezony potýkají s problémem, kde ubytovat uprchlíky, kteří zprvu našli útočiště v hotelích či penzionech. Volné kapacity pro uprchlíky – nejenom ubytování, ale také práci a místo ve školách – jsou nyní v osmi krajských městech. Praha, Plzeň a Karlovy Vary jsou přetížené. Celkem je v Česku podle oficiálních údajů asi 300 tisíc uprchlíků.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 17:50|
Předseda SPD lhal o lidoveckých europoslancích, potvrdil odvolací soud. Musí se jim omluvit
Tomio Okamura (SPD) se bude muset omluvit lidoveckým politikům Tomáši Zdechovskému a Pavlu Svobodovi, o kterých nepravdivě prohlásil, že v Evropském parlamentu hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímání migrantů. Rozhodl tak pražský městský soud, u nějž se předseda SPD snažil zvrátit prvoinstanční rozsudek, ale neuspěl. Nyní již je verdikt pravomocný, i když Okamura tvrdí, že na svém výroku dál trvá.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 13:34|
Česko se vyhne scénáři s milionem běženců, řekl Rakušan. MMR podpoří miliardou rekonstrukci obecních bytů
Pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které je nejvytíženější v zemi, je nově ve Vysočanech. Přestěhovalo se z Kongresového centra na Vyšehradě do bývalé bankovní budovy na náměstí OSN. V Praze se do středy přihlásilo 68 tisíc ukrajinských uprchlíků z celkového počtu 289 tisíc, kteří dostali v Česku speciální víza. Vláda ve středu představila migrační strategii, kterou ve čtvrtek hájil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve sněmovním bezpečnostním výboru. Řekl, že počet uprchlíků v Česku již příliš neroste, nepředpokládá, že by nastal extrémní scénář kalkulující s příchodem až milionu lidí z válkou sužované Ukrajiny. Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační výzvu určenou obcím na rekonstrukci bytů ke střednědobému ubytování Ukrajinců. Rozdá v první fázi miliardu korun.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 16:40|
Kdo ubytoval uprchlíky, může požádat o příspěvek. Úřady evidují přes tisíc žádostí
Až třítisícový příspěvek na ubytovanou osobu a měsíc začal vyplácet stát lidem, kteří u sebe přijali válečné uprchlíky z Ukrajiny a nežádají od nich další peníze. I když se příspěvek vyplácí poprvé, nárok na něj lze uplatnit i zpětně od začátku března. Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že úřady k 17:00 dostaly 1158 žádostí. V Česku je nyní již 279 229 ukrajinských uprchlíků s vízem dočasné ochrany. Většina z nich nějaké ubytování našla. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pátek uvedl, že jen necelá tisícovka lidí z Ukrajiny využívá humanitární ubytování, jaké je k dispozici například v tělocvičnách.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 18:41|