TÉMA

Kauza Nagyová

Expremiér Nečas odmítl, že by křivě vypovídal v kauze Vojenského zpravodajství. Trvá na tom, že sledování objednal
Bývalý premiér Petr Nečas za ODS se před soudem brání obžalobě, podle které křivě svědčil v kauze Vojenského zpravodajství. V ní byla mezi obžalovanými jeho nynější manželka. Nečas na úvod popřel, že by křivě vypovídal v její prospěch, na svých někdejších tvrzeních trvá. Řekl, že se cítí nevinný.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 11:19|
Soud s Nečasovými v případu poslaneckých trafik se vrátil na začátek. Oba vinu odmítli
Bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou Nečasovou a také bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček znovu stanuli před soudem v případu takzvaných trafik pro poslance. Protože původní soudkyně Helena Králová odešla do důchodu, začalo řízení znovu od začátku. Nečasovi na úvod odmítli vinu. Obžaloba je viní z uplácení.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 14:29|
Kauza „trafik“ pro poslance se vrací k soudu, osvobození Nečase a jeho ženy neplatí
Osvobozující rozsudek nad expremiérem Petrem Nečasem a jeho ženou Janou v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS neplatí. Případ se vrací k obvodnímu soudu. Městský soud v Praze rozhodl, že jako důkaz mají být přehrané i odposlechy. Podle obžaloby nabídli obžalovaní poslancům údajně lukrativní funkce, když se vzdají mandátu a nechají projít vládní balíček daňových změn. Kauza přispěla k pádu Nečasovy vlády.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:18|
Tresty v kauze zneužití Vojenského zpravodajství platí. Nejvyšší soud zamítl dovolání
Nejvyšší soud zamítl dovolání Jany Nečasové a dalších tří odsouzených v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podmíněné tresty, které vyřkl pražský městský soud, tedy platí. Nejvyšší soud oznámil, že o dovolání rozhodl již v květnu, tehdy ale ještě neoznámil, k jakému závěru dospěl.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 21:35|
Případ poslaneckých trafik. Soud zprostil viny Nečase i jeho manželku
Soud zprostil viny bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka v kauze takzvaných trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se odvolal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 19:32|
K povolení odposlechů Nečasové měly být relevantní důvody, vysvětlil Nejvyšší soud, proč je považuje za nezákonné
Rozhodnutí Nejvyššího soudu o nezákonném pořízení policejních odposlechů v kauze Vojenského zpravodajství se týká pouze konkrétního případu a jen odsouzené Jany Nečasové. Vyplývá to z plného znění rozhodnutí, které Nejvyšší soud zveřejnil. Zároveň se ohradil proti některým jeho interpretacím, které považuje za zavádějící.
23. 6. 2020|
Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové za nezákonné
Odposlechy v kauze Jany Nečasové jsou podle Nejvyššího soudu nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauzy, kterou spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a která přispěla k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček potvrdil, že rozhodnutí, které se týká odposlechů Nečasové, padlo koncem května. Jeho obsah mluvčí nekomentoval.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 20:37|
Soud nepravomocně uznal vinu Petra Nečase za křivé svědectví v kauze zneužití Vojenského zpravodajství
Soud uznal expremiéra Petra Nečase vinným z křivé výpovědi v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Obvodní soud pro Prahu 1 případ rozhodl trestním příkazem. Verdikt není pravomocný, soud ho zatím Nečasovi nedoručil a bývalý předseda vlády proti rozhodnutí může podat odpor, k čemu se také chystá. Podle obžaloby Nečas křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 20:05|Nelson Villarroel
Nečas kvůli manželce v kauze rozvědky lhal, zní od policistů. Obvinili ho z křivé výpovědi
Policie obvinila bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Upozornil na to web Aktuálně.cz. Podle kriminalistů se dopustil křivé výpovědi – tvrdí, že lhal v kauze Vojenského zpravodajství. V ní byla obžalována jeho nynější manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová).
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 11:19|
Události komentáře
Policisté jsou zastrašováni, aby některé kauzy už nedělali. Proto píšu knihu, abych jejich podstatu vysvětlil, říká Šlachta
Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta je od začátku týdne v civilu. Odchází z pozice ředitele pátrací sekce Generálního ředitelství cel. V Událostech, komentářích nevyloučil politické angažmá (spekuluje se především o jeho kandidatuře do Senátu) a avizoval, že o svých devětadvaceti letech služby zamýšlí napsat knihu. Rozhovor s někdejším elitním vyšetřovatelem kauzy kolem Jany Nagyové vedl Martin Řezníček.
4. 12. 2019|
Nečasovou i Rittiga soud osvobodil v kauze zprávy BIS. Nemravnost není trestná, řekla soudkyně
Janu Nečasovou osvobodil Městský soud v Praze v kauze údajného vyzrazení zprávy Bezpečnostní informační služby. Obžaloby soud zprostil i lobbistu Ivo Rittiga a právníka Davida Michala. Podle soudkyně Moniky Křikavové se sice na Úřadu vlády v době, kdy na něm Nečasová pracovala, děly nemravné věci, nikoli však trestné činy. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se odvolal.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 13:33|
Kauza Nagyová
Policie prověřuje, zda Nečas v kauze zneužití vojenské rozvědky nesvědčil křivě
Pražská policie se začala zabývat možnou křivou výpovědí Petra Nečase v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Případ policii předalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, řekl ČT státní zástupce Jan Lelek. Podnět k prověření expremiérovy výpovědi mu zaslalo k vyhodnocení Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které kauzu zpravodajců a Jany Nečasové (dříve Nagyové) původně dozorovalo.
28. 8. 2019|Nelson Villarroel
Co vzkázala Nečasová Rittigovi? Soud se vrátil k údajnému vyzrazení zprávy BIS
Pražský městský soud se vrátil ke kauze údajného vyzrazení zprávy BIS. Státní zástupce se snaží usvědčit manželku bývalého premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), obžalováni jsou také lobbista Ivo Rittig, jeho právník David Michal a obchodní partner Tomáš Jindra. Nikdo z nich na začátek soudu nedorazil, všichni dali souhlas s jednáním v nepřítomnosti. Soudkyně zatím nezodpověděla zásadní otázku – zda připustí jako důkaz odposlechy Rittiga, o které se obžaloba opírá.
17. 4. 2019|
Nečasová musí doplatit daň 77 tisíc korun. Za osm darů luxusních značek Cartier a Dior
Finanční úřad postupoval správně, když někdejší šéfce premiérova kabinetu Janě Nečasové zpětně vyměřil daň z několika luxusních darů. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud, který zamítl jako nedůvodné dvě z 29 žalob, jež Nečasová podala na odvolací finanční ředitelství. Kvůli nepřiznání celkem tří desítek darů od podnikatelů a lobbistů čelí Nečasová obžalobě z krácení daní.
28. 3. 2019|
„Nevnímal jsem to jako standardní.“ Soud rozplétal poslanecké trafiky v kauze Nagyová
Soud s bývalým premiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou nedospěl po dvou a půl letech od podání obžaloby ani do poloviny. V kauze takzvaných poslaneckých trafik v úterý vypovídali bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda, poslanec Radim Fiala a Richard Chvojka, který dříve pracoval na pražském letišti ve funkci výkonného ředitele.
5. 3. 2019|
Schwarzenberg přišel k soudu kvůli údajným „trafikám“ pro poslance. „Nepamatuji si,“ řekl však
U soudu vypovídal bývalý vicepremiér. Karel Schwarzenberg přišel jako svědek k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který rozplétá kauzu tzv. poslaneckých trafik. Mezi obžalovanými je i bývalý předseda téže vlády Petr Nečas. Druhý muž Nečasova kabinetu ale strávil u soudu jen pár minut, řekl, že s jednáním s rebelujícími poslanci ODS neměl nic společného a navíc si události, které se staly před šesti lety, nepamatuje.
20. 11. 2018|
Kauza Nagyová
Nečasová odmítá vinu v kauze Vojenského zpravodajství. Proti rozsudku se odvolala
Někdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová podala odvolání proti rozsudku, který jí za zneužití Vojenského zpravodajství uložil dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Možnost podat odvolání tak využili všichni obžalovaní v kauze, ale i státní zástupce a ministerstvo obrany, které má postavení poškozeného.
16. 7. 2018|
Kauza Nagyová
Dozvuk Nagygate: Bývalý šéf Úřadu vlády Poul se nedomohl zabaveného čtvrt milionu
Bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul nedostane čtvrt milionu korun, které policie zabavila při razii v sídle vlády v roce 2013. Pravomocně o tom rozhodl pražský městský soud, jenž zamítl Poulovo odvolání proti původnímu rozsudku. Úředník dostatečně neprokázal, že peníze byly skutečně jeho. Poulův právník Vladimír Řičica uvedl, že s klientem zváží podání dovolání.
21. 6. 2018|
Kauza Nagyová
Kauza Vojenského zpravodajství: Žalobci trvají na přísnějším trestu pro Nečasovou i zpravodajce
Žalobci nesouhlasí s podmíněnými tresty v kauze zneužití Vojenského zpravodajství pro Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a někdejší zpravodajce. Podali odvolání a trvají na trestech odnětí svobody. Proti rozsudku se odvolalo také ministerstvo obrany, které v kauze figuruje v roli poškozeného. ČT to zjistila od soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavly Hájkové. Už v listopadu se přitom odvolali zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek.
7. 6. 2018Aktualizováno7. 6. 2018, 17:26|ČT24
I v roce 2018 budou soudy řešit vlekoucí se kauzy Rath či Nagyová. Průtahy přitom mohou ovlivnit výši trestů
Justice se letos znovu bude muset vracet k veřejně známým kauzám z uplynulých let. Řešit bude nově případ údajných manipulací se zakázkami pražského dopravního podniku, kde figuruje lobbista Ivo Rittig. Soud se také bude zabývat privatizací Mostecké uhelné společnosti. Po šesti letech by měl padnout další rozsudek v korupčním případu exhejtmana Davida Ratha. Některé případy, jako je třeba právě ten Rathův, se u soudů táhnou. Délka projednávaných kauz přitom může mít vliv i na následnou výši trestů.
2. 1. 2018|Adéla Paclíková
Ministr Pelikán dočasně zprostil funkce soudkyni Královou
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Helenu Královou. Kárnou žalobu na ni podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, už předtím čelila kárnému řízení za nerespektování pokynů nadřízeného soudu. Co bude dál s jejími případy zatím není jasné. Vedení soudu může dát případy jiným soudcům, ale také čekat na rozhodnutí o kárných žalobách.
15. 12. 2017Aktualizováno15. 12. 2017, 18:31|Adéla Paclíková, mka
Případy soudkyně Králové: Antisemitský novinář, galerista Novotný i odebrané Čepro
Helena Králová sehrála rozhodující roli v mnoha veřejně sledovaných kauzách, které se často táhly léta. Odvolací soud jí dokonce několik kauz odebral. Šlo například o případ s Janou Nečasovou a Vojenským zpravodajstvím. Králová nyní čelí dvěma kárným žalobám, což v pátek vyústilo v rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který ji dočasně zprostil výkonu funkce soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1.
21. 9. 2017Aktualizováno15. 12. 2017, 11:20|Adéla Paclíková, Jiří Hynek
Kauza Nagyová
Další potíž soudkyně Králové. Žalobce namítl podjatost v kauze trafik
Státní zástupce vznesl námitku podjatosti soudkyně Heleny Králové v kauze tzv. trafik pro trojici bývalých poslanců ODS. Králová v případu znovu označila užívání odposlechů coby důkazů jako nezákonné, za postoj k odposlechům už čelí i návrhu kárné žaloby od předsedy Městského soudu. V případu, který tvoří jednu z větví kauzy Nagyová, jsou obvinění expremiér Petr Nečas a jeho manželka Jana, kteří měli zákonodárce z ODS uplácet funkcemi ve státních firmách.
7. 12. 2017|
ČT: Na soudkyni Královou míří další kárná žaloba
Na soudkyni Helenu Královou míří další kárná žaloba. Česká televize zjistila, že nový návrh na ni podává předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Vadí mu rozdílné rozhodování soudkyně o použitelnosti odposlechů v kauze tzv. trafik pro bývalé poslance ODS, v níž jsou obviněni expremiér Petr Nečas a jeho manželka a bývalá šéfka kabinetu Jana Nečasová.
6. 12. 2017|Adéla Paclíková