TÉMA

Divadlo

Na unikátní loutky sto let padal prach. Restaurátoři z Východočeského muzea jim vdechnou nový život
Restaurátoři zachraňují více než sto let staré loutky vyřezané podle návrhů Mikoláše Alše. Staré domácí divadlo dlouho leželo bez povšimnutí na půdě jednoho z pardubických domů. Majitelka ho objevila náhodou, když půdu rekonstruovala. Loutky jsou teď v péči Východočeského muzea a mají se stát součástí expozice hraček.
včera|ČT24
Nejlepší inscenaci připravily divadelním kritikům Bakchantky. In memoriam má cenu Norbert Lichý
Ceny divadelní kritiky označily za nejlepší inscenaci loňského roku Bakchantky z Národního divadla v Praze. Herecké ceny náleží Anežce Kubátové a in memoriam Nobertu Lichému. Divadelní scénou roku se stalo pražské Divadlo X. A dramatik Tomáš Dianiška potvrdil, že je talentem současné generace.
16. 3. 2024|ČT24, ČTK
Hurvínek prodává nevěstu. Na generální zkoušce si zazpíval s operními pěvci
V Divadle Spejbla a Hurvínka zpívají známé loutky Prodanou nevěstu s operními pěvci z Janáčkovy opery Národního divadla Brno. V rodinné inscenaci, která vznikla ve spolupráci dvou uměleckých souborů k 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany, zazní v sedmdesátiminutovém představení všechny důležité skladby a melodie původní opery. Pražskou premiéru bude mít představení v sobotu 16. března. V Brně ho uvedli už loni v listopadu. Podle uměleckého šéfa dejvické loutkové scény Davida Janoška byly reakce dětí i rodičů na brněnském uvedení úžasné a věří, že bude inscenace úspěšná i v Praze.
15. 3. 2024|ČTK
Drahý Evane Hansene, zapletl ses do lží. V Brně nastudovali oceňovaný středoškolský muzikál
Městské divadlo Brno uvede v české premiéře broadwayský muzikál Drahý Evane Hansene, za nímž stojí tvůrci z oscarového La La Landu. Navzdory komickým situacím nelehký příběh ze střední školy ověnčilo šest divadelních cen Tony a jedna cena Grammy. V hlavní roli sedmnáctiletého Evana alternují Jan Brožek a Marco Salvadori.
15. 3. 2024|ČT24
Vinohradské divadlo na Felliniho Silnici tančí
Na prknech pražského Divadla na Vinohradech ožívá ikonický snímek režiséra Federica Felliniho. La Strada, tedy Silnice, italskému filmaři vynesla prvního – a jediného – Oscara. Příběh kočovného cirkusu převyprávěl pro baletní představení choreograf Jiří Bubeníček, který sám má cirkusové kořeny. Premiéra se chystá na květen.
13. 3. 2024|ČT24
V Dejvickém divadle panuje po smrti Stalina zmatek a panika
Co se odehrávalo za zdmi Kremlu po smrti diktátora Stalina? Dejvické divadlo připravilo adaptaci komiksového románu Ztratili jsme Stalina o událostech roku 1953. V režii Michala Vajdičky hrají například Jaroslav Plesl a Tomáš Jeřábek.
6. 3. 2024|ČT24
Brokolice na Marsu uzavírá trilogii v Klicperově divadle
Klicperovo divadlo rozšířilo repertoár o Brokolici na Marsu. Hru napsal David Drábek, dříve domovský autor královéhradecké scény, a navazuje v ní na příběh z předchozích inscenací Jedlíci čokolády a Velká mořská víla. Komedie o rodinném životě uzavírá třicet let v historii jednoho domu a jeho bláznivě křehkých obyvatel.
4. 3. 2024|ČT24
Drama Želary vypráví v Olomouci tancem, zahraniční tanečníci se učili moravský folklór
Moravské divadlo Olomouc se inspirovalo novelou Květy Legátové a filmem Ondřeje Trojana. Příběh Želary, odehrávající se v horské vsi za nacistické okupace, odvypráví jako taneční drama. Zásadní roli v premiérové inscenaci hraje hudba cimbalistky Zuzany Lapčíkové.
16. 2. 2024|ČT24, ČTK
Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech. V plánu je i nová komorní scéna
Pražský magistrát vypíše zakázku na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Maximální výše zakázky je stanovená na zhruba 2,7 miliardy korun. Tendr město vyhlásí letos v dubnu a opravy mají být hotové v roce 2027. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Zakázkou se radní zabývali už minulý týden, ale nakonec jej stáhli z programu jednaní. Vypsání tendru musí ještě projednat zastupitelé.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 12:48|ČTK
Divadlo Viola má Nobelovku, inscenaci o etickém rozměru vědecké práce
Dva špičkoví vědci učinili společný objev. Nobelovu cenu ale může získat jenom jeden z nich. Fiktivní rozhovor těch, kteří stáli u objevu štěpení jádra, uvádí ve světové premiéře pražské Divadlo Viola. Hru s názvem Nobelovka napsal francouzský dramatik Cyril Gély. Aktéry dramatu v režii Radovana Lipuse představují Jan Šťastný, Apolena Veldová a Kateřina Seidlová.
7. 2. 2024|ČT24, ČTK
Zemřel herec Karel Hábl. Hrál ve filmech Amadeus nebo Pan Tau
Ve věku 87 let zemřel v pátek večer herec Karel Hábl, hrál například ve filmech Amadeus, Fešák Hubert, Princ Bajaja, Blázni, vodníci a podvodníci či Pan Tau. Ztvárnil také bezpočet divadelních rolí, herecky byl stále aktivní. V Divadle Radka Brzobohatého, které o jeho úmrtí informovalo na svém facebookovém účtu, hrál aktuálně v představení Přelet nad kukaččím hnízdem.
4. 2. 2024|ČTK
V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost
Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|ČTK
Manželka a milenka. Tereza Brodská se vrátila k divadlu, s Jitkou Smutnou se učí nadechnout života
Role podváděné ženy přivedla herečku Terezu Brodskou po více než dvou dekádách opět na prkna kamenné divadelní scény. Psychologickou hru o setkání manželky a milenky, pro něž nastal čas osvobodit se od jednoho muže, uvádí pražské Divadlo Ungelt. Hereckou partnerkou Brodské je Jitka Smutná.
24. 1. 2024|ČT24
Začal Rok české hudby. Na Smetanovo výročí se někde připravovali i léta
Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Centrem smetanovských oslav bude skladatelovo rodiště Litomyšl, slavit se ale bude i na desítkách dalších míst. Někde se na akci připravovali celé roky. Všechny Smetanovy opery budou moci lidé například zhlédnout během roku v Plzni, Ostravě a právě v Litomyšli. Ministerstvo kultury mezi tematické projekty rozdělilo přes 88 milionů korun, resort celkem vyčlenil dvě stě milionů.
22. 1. 2024|ČT24
Ve Stavovském divadle kříží kulturu a zábavu, nastudovali Ariadnu na Naxu
O střetu dvou světů, klasického dramatu a komedie dell'arte, tedy vysokého umění a nízké zábavy, se hraje ve Stavovském divadle. Ve Straussově opeře Ariadna na Naxu tam v režii Slávy Daubnerové účinkuje islandská pěvkyně Arnheiður Eiríksdóttirová, činoherní roli v představení nastudovala Dagmar Pecková.
22. 1. 2024|ČT24
Hvězda bez hvězdných manýrů, vzpomíná Taťjana Medvecká na kolegyni Janu Hlaváčovou
„Dodnes mám na klíčích klíč, který mi dala k šuplíku v Národním divadle, kde jsme spolu seděly v šatně,“ zavzpomínala Taťjana Medvecká na svou někdejší kolegyni Janu Hlaváčovou v Událostech, komentářích. Hlaváčová zemřela v sobotu 13. ledna.
16. 1. 2024|ČT24
Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let
Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|ČTK
Přibývá ovací vestoje, všímají si média. Dojem mimořádnosti tak mizí
Zpravodajský server BBC píše, že na divadelních představeních výrazně přibylo ovací vestoje. Diváci jsou prý covidové pandemii vděční, že mohou vidět živé herce a ze sedadel někdy vstávají už během představení. Kultura entuziastických reakcí, která provází velké množství produkcí, ale může devalvovat ty skutečně mimořádné, podotýkají jiní.
10. 1. 2024|ČT24
Napřed pas od Putina, teď sexuální narážky v KLDR. Depardieu schytává čím dál větší kritiku
Gérard Depardieu býval pro diváky dobrotivý Gal Obelix nebo romantický našeptávač Cyrano z Bergeracu. Vnímání francouzského herce skrze filmové postavy ale stále více zastiňují jeho provokativní – jedno, zda chtěně, či nechtěně – činy. K dřívějším kontroverzím kvůli přijetí ruského občanství přibylo v poslední době urážlivé chování při návštěvě v Severní Koreji či obvinění ze sexuálního obtěžování. Nejnověji ho v úterý obvinila španělská spisovatelka a novinářka Ruth Bazaová. Francouzští filmaři odmítají s Depardieuem spolupracovat, zatímco prezident Macron i hercova rodina varují před mediálním lynčem.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:56|Jana Benediktová
Pokaždé jiný herec a bez textu. Zlínská inscenace Dub spoléhá na sílu mysli
Městské divadlo Zlín slibuje, že novinka na repertoáru – inscenace Dub – bude s každým opakováním jiná. Ve hře pro dva herce se totiž při reprízách bude měnit polovina obsazení. Vedle Pavla Vacka se tak na jevišti objeví pokaždé jiný herec či herečka, kteří text dopředu nezkoušeli.
11. 12. 2023|ČT24
Nikola Šuhaj loupí a miluje v Těšínském divadle. Lupiče a vraha zromantizovala legenda
Lupič, nebo lidový hrdina, který „bohatým bral a chudým dával“? Skutečný osud podkarpatského zbojníka Nikoly Šuhaje se mnohem víc blíží první z variant, nicméně kniha Ivana Olbrachta z něj udělala legendu. Představu o zbojníkovi z koločavských lesů a jeho milé Eržice ještě posílil divadelní a následně filmový muzikál Balada pro banditu. Nyní se Nikola Šuhaj vrací na jeviště v nastudování Těšínského divadla. Uvádí ho ve dvou jazykových verzích, tedy na své polské i české scéně.
30. 11. 2023|
Regina Rázlová hraje ženu s Alzheimerem. „Není to film, kterého je třeba se bát,“ zve do kina
Herečka Regina Rázlová se vrací na filmová plátna ve velké hlavní roli. Režisér Petr Slavík ji obsadil do snímku inspirovaného zkušeností své vlastní rodiny. „Nemá to být naučný film, je to vyprávění příběhu,“ řekla Rázlová v Interview ČT24 o titulu Tancuj, Matyldo. V tragikomickém příběhu ztvárnila ženu bojující s Alzheimerovou chorobou. Snímek natočený v koprodukci České televize se dostane do kin 30. listopadu.
28. 11. 2023|
V džungli měst se ztrácí i současná společnost
Manipulace s informacemi, lež vydávající se za pravdu, lidé přestávají naslouchat a řeč ztrácí smysl. Přestože hru V džungli měst napsal německý dramatik Bertolt Brecht před zhruba sto lety, otiskuje se do ní i dnešní společnost. I proto po méně známém kusu sáhli v pražském Divadle v Dlouhé.
24. 11. 2023|
Olomoučtí radní podpořili sloučení divadla a filharmonie se zachováním obou orchestrů
Olomoučtí radní podpořili sloučení dvou významných kulturních institucí, Moravského divadla a Moravské filharmonie, a to při zachování dvou orchestrů. Rozhodli tak na základě varianty doporučené experty. Ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman k ní má ale výhrady. Znamenala by podle něj i propuštění pracovníků obou institucí. Navržený postup radní doporučí ke schválení zastupitelům 15. prosince.
22. 11. 2023|