TÉMA

Hudba

Hudební festivaly se cítí ohroženy kvůli zvyšování mzdových nákladů na dohodáře
Komerční hudební festivaly jsou podle své asociace v ohrožení. Obávají se, že zavedením konsolidačního balíčku jim stoupnou mzdové náklady o desítky procent, přitom prostor na zdražování vstupenek se už podle pořadatelů vyčerpal. Asociace se snaží situaci zvrátit. Bude jednat s ministerstvy kultury a práce a sociálních věcí.
15. 3. 2024|ČT24
Neil Young se vrací na Spotify. Bojkot začal i skončil kvůli Joeu Roganovi
Americko-kanadský písničkář Neil Young se rozhodl vrátit na Spotify. Streamovací službu opustil před dvěma roky na protest proti dezinformacím, které zazněly v podcastu Joea Rogana. K návratu hudebníka přimělo, že pořad jednoho z nejpopulárnějších podcasterů už není exkluzivně jen na Spotify. Young uvedl, že ze všech platforem odejít nemůže, takže není důvod, aby ignoroval jen jednu.
14. 3. 2024|ČTK
Zemřel Eric Carmen. Jeho hit All By Myself zpívala Bridget Jonesová, Céline Dionová i Karel Gott
Ve věku 74 let zemřel americký zpěvák a skladatel Eric Carmen, známý hitem All By Myself. Nazpíval také skladbu Hungry Eyes z filmu Hříšný tanec.
12. 3. 2024|ČTK
Výklopný světlomety jsou podle cen Vinyla deskou roku 2023
Nejlepší desku loňského roku našly hudební ceny Vinyla v albu Výklopný světlomety, jehož autorem je producent Václav Peloušek vystupující pod jménem Toyota Vangelis. Objevem roku se stala producentka a vokalistka Klara Wodehn. Za počin označili hlasující hudební kritici iniciativu Nadšením nájem nezaplatíš.
7. 3. 2024|ČTK
Obří turné Taylor Swiftové plní státní kasy a hýbe mezinárodními vztahy
Nikdo jiný neovlivňuje současnou popkulturní scénu tak silně jako Taylor Swiftová. Zájem o její koncerty je tak veliký, že může ovlivnit i mezinárodní vztahy, jak se ukázalo v jihovýchodní Asii. Singapurský premiér musel vysvětlovat, proč zpěvačka nevystoupí v žádné jiné zemi regionu. Její tvorba a síla značky se už stala předmětem studia i na významných amerických univerzitách, včetně Harvardu.
6. 3. 2024|ČT24, ČTK
Živá hudba vyvolává v lidech silnější emoce než ta z nahrávek
Hudba dokáže v lidech vyvolat nejrůznější pocity, od štěstí a radosti přes smutek či dojetí až po strach. Vědecké výzkumy přitom ukazují, že mnohem více na lidské emoce působí živá hudba než ta z vinylů a streamů.
4. 3. 2024|ČTK
Litomyšl vyvalila sudy. Připomněla si 200 let od narození Bedřicha Smetany
Litomyšl na Svitavsku oslavila 200 let od narození skladatele Bedřicha Smetany. Město uspořádala u této příležitosti slavnosti Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek. V Praze a Brně se u stejné příležitosti uskutečnily koncerty, v Pardubicích a v Plzni začaly výstavy, v Lysé nad Labem festival klasické hudby.
2. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 00:02|ČTK
Na otevření Národního divadla ho nechtěli a bál se šílenství. Před dvěma sty lety se narodil Bedřich Smetana
„Bůhví, jaké to podivné kouzlo je ve Smetanově hudbě! Slzy vyhrknou člověku při místech něžných, a při jiných vstaneš ze sedadla svého a ani nevíš, že jsi již vstal…“ Tak rozjitřeně psal o Bedřichu Smetanovi jeho současník, spisovatel Jan Neruda. Jeden z nejvýznamnějších českých skladatelů se narodil před dvěma sty lety, 2. března 1824 v Litomyšli.
2. 3. 2024|ČTK, ČT24
ÚOHS nepravomocně zrušil výběrové řízení na stavbu koncertního sálu v Brně
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zadávací řízení na stavbu Janáčkova kulturního centra v Brně přibližně za 2,4 miliardy korun. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Janáčkovo kulturní centrum má sloužit jako velký koncertní sál pro Filharmonii Brno. Podle plánů města by se mělo začít stavět letos.
29. 2. 2024|ČTK
Náchod získal knihovnu Josefa Škvoreckého, zpřístupní ji veřejnosti
Radnice v Náchodě zpřístupní zájemcům knihovnu spisovatele Josefa Škvoreckého. Získala ji od rodiny v kanadském Torontu a převezla do Česka. V Náchodě se Škvorecký před sto lety narodil. V exilu za oceánem žil s manželkou Zdenou Salivarovou od konce šedesátých let. Zemřel v Kanadě v lednu 2012.
28. 2. 2024|ČT24
Vojenský konflikt v Gaze zasahuje do kultury. Na Berlinale, Eurovizi i do slov italského rappera
Názory na válku teroristického palestinského hnutí Hamás s Izraelem zasahují do kulturních událostí v Evropě. Při udělování cen na filmovém festivalu Berlinale se kvůli protiizraelským výrokům ozýval potlesk i bučení. Písňová soutěž Eurovize posuzuje, jestli přihlášená píseň Izraele není příliš politická. A v Neapoli se protestovalo kvůli slovům italského rappera o genocidě.
26. 2. 2024|Reuters, ČTK
Jsem jako upír, přiznává DJ Fatboy Slim
DJ Fatboy Slim vystoupil v pátek večer v pražském klubu Roxy. Britský hudebník stál u zrodu taneční hudby. Hraje na komorních scénách i na největších akcích třeba pro čtvrtmilionové publikum. Hudba ho prý baví i po čtyřiceti letech stejně jako dřív. „Nikdy mě to neomrzí,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24.
26. 2. 2024|ČT24
I když není „dost country“, Beyoncé jako první Afroameričanka ovládla žebříček této hudby
Začalo to tím, že se Beyoncé pokoušela na Super Bowlu marně „zbořit internet“, aby pak zbourala hitparádu Hot Country Songs. Vrchol prestižního žebříčku opanovala se singlem Texas Hold 'Em jako vůbec první zpěvačka tmavé pleti. A umístila se i s další novinkou 16 Carriages. Ještě nedávno přitom jedno americké rádio Beyoncé nechtělo hrát s odůvodněním, že přece „není country“.
22. 2. 2024|Reuters
Yoko Ono s konceptuálním uměním začala, když jako hladové válečné dítě koukala na nebe
Má pověst té, která pomohla rozbít Beatles, a mnohými je vnímána především jako vdova po zavražděném Johnu Lennonovi. Ostatně to on o ní řekl, že je „nejslavnější neznámou umělkyní na světě“. Retrospektiva The Music of the Mind (Hudba mysli) v londýnské galerii Tate Modern chce Yoko Ono představit jako samostatnou autorku, která se má čím prezentovat.
20. 2. 2024|Reuters
Hrajte mimo pravidla, platilo pro King Crimson
Kniha King Crimson: Na dvoře karmínového krále je obsáhlým zpracováním historie britské rockové skupiny. Její autor Sid Smith přibližuje příběh jedinečného fenoménu, jenž tato kapela představovala, i v českém překladu.
18. 2. 2024|Josef Rauvolf
Jak v Československu potkali Hollywood. Amadeus letos oslaví čtyřicet let od premiéry
Film Amadeus se před více než čtyřmi dekádami točil převážně v Praze, kde bylo prý 18. století stále přítomné, neporušené, zakonzervované. Pro režiséra snímku Miloše Formana šlo o velký návrat do Československa, odkud emigroval. Zdejší režim tehdy podle všeho vyměnil svoje „principy“ za miliony dolarů, které produkce v zemi utratila. Částečně životopisné drama letos oslaví už 40 let od premiéry, jeho odkaz však žije dál. ČT24 mluvila i s pamětnicí natáčení. K Formanovi se obracejí i velké aktuální filmy jako Oppenheimer nebo Chudáčci.
18. 2. 2024|Jan Škoda
Rod Stewart prodal své písně za sto milionů dolarů, část katalogu Michaela Jacksona stála ještě šestkrát víc
Rockový zpěvák Rod Stewart prodal katalog svých písní společnosti Iconic Artists Group, která spravuje značky a portfolia umělců. Obchod zahrnující vedle práv na hudební nahrávky i práva na užití jména a obličeje, přinesl Stewartovi téměř sto milionů dolarů, tedy přes 2,3 miliardy korun. Je to ale pořád zlomek oproti nejméně šesti stům milionům dolarům, které nedávno zaplatila Sony Music Group za polovinu katalogu Michaela Jacksona. Což znamená rekordní transakci za dílo jednoho hudebníka.
16. 2. 2024|Reuters
Hit Hold Back the River neodvodil James Bay od Štaidlovy písně, rozhodl nepravomocně soud
Hudba k hitu Hold Back the River Jamese Baye není odvozená z písně Pábitelé, kterou napsal Ladislav Štaidl a která patřila do repertoáru Karla Gotta. Rozhodl tak pražský městský soud. Rozsudek není pravomocný.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 11:38|ČTK
Viktor Sheen a November 2nd vedou nominace na ceny Anděl
Z hlasování České hudební akademie vzešly nominace na ceny Anděl za rok 2023. Favority jsou rapper Viktor Sheen a rocková kapela November 2nd. Jména nových držitelů sošek Anděla budou oznámena na slavnostním ceremoniálu 30. března v přímém přenosu České televize.
15. 2. 2024|ČT24
Blázen, antisemita, ale pořád král, vzkazuje Ye společným albem s Ty Dolla Signem
Kanye West alias Ye se vrací s novým albem. Přesněji řečeno, je nahrávka Vultures 1 první deskou dua, za nímž stojí rovněž rapper Ty Dolla Sign. Nicméně oči a uši se obrací k Yeovi, protože jde o první hudební projekt od série jeho nenávistných výroků. V comebacku se vyjadřuje ke své roli padoucha a zároveň stihl zase někomu hnout žlučí. „Crazy, bipolar, antisemite, and I’m still the king,“ konstatuje v textu jedné ze skladeb. První recenze jeho pohled nesdílí.
12. 2. 2024|ČTK
Miliardové škody i nové impulsy v tvorbě. Hudební branže se sžívá s umělou inteligencí
Znamená umělá inteligence (AI) smrt hudební tvorby, nebo předznamenává novou éru kreativity? Častá otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Doktorandi oboru digitálních studií na Univerzitě královny Marie v Londýně (Queen Mary University of London) patří k těm, kteří v AI vidí hudební technologii budoucnosti a zkoumají její využití pro komponování. Zatímco studie, již si nechala zpracovat sdružení na ochranu autorských práv v Německu a ve Francii, naznačuje, že hudebníci mohou v příštích letech utrpět miliardové ekonomické škody v důsledku nástupu modelů umělé inteligence.
9. 2. 2024|ČT24, ČTK
Vyřaďte kvůli válce Izrael. Je to stejná písnička jako Rusko, žádají kritici pořadatele Eurovize
Izrael bude v letošním ročníku Eurovize reprezentovat Eden Golanová. Zatímco dvacetiletá zpěvačka se na mezinárodní písňovou soutěž těší, ne všichni jsou z její účasti nadšení. Kvůli dění v Pásmu Gazy by pěvecké klání měl židovský stát podle kritiků ze severských zemí, včetně Švédska, které letošní ročník pořádá, opustit. Argumentují vyřazením Ruska kvůli agresi vůči Ukrajině. Podle pořádající Evropské vysílací unie (EBU) je takové srovnání ale složité a odvolává se na to, že není politickou organizací.
8. 2. 2024|ČT24, ČTK
Hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie bude hvězdný Simon Rattle
Česká filharmonie ohlásila, že hlavním hostujícím dirigentem prvního českého orchestru se stane hvězdný Sir Simon Rattle. Smlouvu uzavírá na pět let a jeho titul nese přívlastek „k poctě Rafaela Kubelíka“. Simon Rattle, nositel rytířského řádu a držitel Řádu za zásluhy uděleného jak anglickou královnou, tak městem Berlín, je jedním z nejuznávanějších dirigentů současnosti. Za své nahrávky získal řadu prestižních mezinárodních ocenění, jimž vévodí třikrát cena Grammy.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 21:59|ČTK, ČT24
Berlínská Rusalka bydlí v bytě. Na světových scénách byla už prostitutkou nebo chobotnicí
Rusalka patří k nejuváděnějším českým operám na zahraničních scénách. Napomáhá tomu srozumitelnost snivého příběhu o nenaplněné touze vodní víly. Uváděna bývá v pohádkových kulisách, jak skladatel Antonín Dvořák zamýšlel, ale dočkala se i odvážnějších režijních vizí. V Amsterdamu ji přirovnali k prostitutce, v Mnichově vyvolala kontroverze scéna s mrtvou srnou. Více střízlivé, byť posunuté k současnosti, je nejnovější nastudování v Berlínské státní opeře.
6. 2. 2024|ČT24, ČTK