TÉMA

Německo

Žádné volby, ale nesvoboda, komentuje Západ víkendové dění v Rusku. Nelegální hlasování na okupované Ukrajině EU neuzná
Prezidentské „volby“ v Rusku nebyly svobodné, a o skutečné volby tak nešlo. V tomto smyslu hodnotí tamní víkendové dění řada západních politiků, například reprezentanti Litvy, Německa, Francie či Evropské unie. Odsoudili také uspořádání „voleb“ na okupovaných ukrajinských zemích, neboť takové hlasování je zcela nelegální. Naopak představitelé autoritářských států a diktatur, mezi nimi Čína, Severní Korea, Indie či Írán, ruskému vůdci Vladimiru Putinovi gratulují.
včeraAktualizovánopřed 12 h hodinami|ČTK, ČT24
Musk chce rozšířit továrnu na Tesly u Berlína. Proti jsou ale místní i aktivisté
Americký miliardář Elon Musk chce u Berlína zvýšit kapacitu své továrny na výrobu elektroaut. Jeho plány ale místní odmítli v referendu. Protestují proti nim také aktivisté. Rozšíření gigafactory podle nich znamená zásah do okolní přírody.
17. 3. 2024|ČT24
První humanitární pomoc z kyperské lodi dorazila na břeh Pásma Gazy
Posádka první lodi s humanitárními zásobami, která plula novým námořním koridorem z Kypru do Pásma Gazy, dokončila vykládání. V sobotu ráno o tom informovala agentura AFP. Podle charitativní organizace World Central Kitchen (WCK), která cestu zorganizovala, jde o dvě stě tun potravin. Vyplutí druhé lodi s pěti sty tunami zásob, především cukru, mouky, těstovin a mléka, se očekává ještě během soboty. Se shazováním zásob z letadel mezitím v sobotu začalo německé letectvo, informovala agentura DPA.
16. 3. 2024Aktualizováno16. 3. 2024, 12:51|ČTK
Šok, frustrace a omezení práv. Hitler chtěl Československo před 85 lety zničit, míní odborníci
Před 85 lety skončilo i torzo meziválečného Československa a začala okupace nacistickým Německem. Adolf Hitler se procházel po Pražském hradě a nastalo jedno z nejtemnějších období naší země. Den poté vznikl Protektorát Čechy a Morava. Okupaci podle historiků nešlo příliš zabránit, protože Hitler chtěl Čechy zdecimovat, šlo o rozhodnutí jednotlivce, který svůj krok dlouho plánoval.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 23:11|ČT24
Zlu se nesmí ustupovat, řekl Vystrčil při pietě k výročí německé okupace. Pavel se v Sasku shodl s Kretschmerem
Zlu se nesmí ustupovat ani před ním kličkovat, se zlem se musí bojovat, řekl v pátek předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 85 let od začátku okupace Československa. Výročí a oběti německé okupace si na Hradčanském náměstí v Praze připomněla také předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), další politici, vojáci i velvyslanci Německa a Slovenska. V den výročí okupace navštívil prezident Petr Pavel Dráždany, kde se setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem. Ten označil návštěvu za důkaz důvěry v česko-německých vztazích. Oba se také shodli, že Západ musí nadále podporovat Ukrajinu v její obraně před ruskou invazí a že agresorovi nelze ustupovat.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 21:31|ČTK
Strach a nejistota, popisuje pamětnice začátek nacistické okupace
Česko si v pátek připomnělo 85 let od rozbití Československa německými nacisty a obsazení země. Jedno z největších traumat moderní české historie, které začalo už 30. září 1938 Mnichovskou dohodou, tehdy doprovázelo například zatýkání lidí podle předem připravených seznamů. To a následné popravování se děly veřejně, aby zastrašily veřejnost, vzpomíná pamětnice tehdejších událostí Jaroslava Vernerová.
15. 3. 2024|ČT24
Hitler před 85 lety sliboval dávku svobody, za pár hodin byl s vojsky v Praze
Přijetím mnichovského diktátu koncem září 1938 skončila v Československu éra první republiky. Do země vstoupila německá vojska, Československo přišlo o velkou část svého území a v říjnu abdikoval prezident Edvard Beneš, kterého vystřídal šestašedesátiletý právník Emil Hácha. Takzvaná druhá republika však přežila necelý půlrok. Německým cílem byla úplná likvidace československého státu a ta přišla 15. března 1939 spolu s německými okupačními vojsky. Nacistický vůdce Adolf Hitler přijel poprvé a naposled do Prahy, o den později pak vydal výnos o zřízení protektorátu Čechy a Morava.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 14:18|ČTK, ČT24
Na mezinárodní scéně silný politik, na domácí půdě ale Tusk čelí kritice i sporům v koalici
Od nástupu vlády Donalda Tuska uplynuly tři měsíce a nový kabinet již obrátil kormidlem zahraniční politiky, oznámil plán na odvolání padesátky velvyslanců jmenovaných předchozí vládou a v Bruselu usilovně jedná o odblokování miliard z unijních fondů. Přes trvající spor s Kyjevem o obilí vyzývá k podpoře Ukrajiny a aktivně zbrojí. I na domácí scéně provedl nový polský premiér výrazné změny, čelí ale kritice třeba za dosud chybějící reformu potratů nebo za plán vrátit DPH na potraviny.
14. 3. 2024|ČT24
Německo se otevřelo marihuaně, odpor proti legalizaci ale zůstává silný
Německo se již brzy připojí do úzkého klubu zemí, kde je legální užívat marihuanu. Začátkem dubna vstoupí v platnost zákon, který jednotlivcům a spolkům umožní pěstovat konopí v omezeném množství. Vláda svůj krok zdůvodňuje mimo jiné tím, že zákaz marihuany její užívání stejně nezastavil a že jen kriminalizuje mladé lidi. Zákon má ale i své hlasité kritiky.
14. 3. 2024|ČT24
V Německu zavádějí speciální platební karty pro uprchlíky. Budou na ně dostávat dávky
Německo chce nadále omezovat ilegální migraci. Kromě kontrol na hranicích s Českem a Polskem se snaží odradit ty běžence, kteří do Německa míří kvůli sociálním dávkám. Od léta je spolkové země přestanou vyplácet v hotovosti. Uprchlíci je dostanou převodem na kartu fungující v omezeném režimu. Někde už ji úřady zavedly.
10. 3. 2024|ČT24
Rok Petra Pavla na Hradě
U sousedů vojenské pocty, v Kyjevě do krytu. Pavel v cizině tradičně oroduje za Ukrajinu a varuje před Čínou
Prezident Petr Pavel byl během prvního roku ve funkci poměrně aktivní za hranicemi. Absolvoval celkem dvacet návštěv cizích zemí. Se sousedními státy se snažil posilovat tradičně vřelé vztahy, na Ukrajině pak podpořit národ, který už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi. Pomoc Kyjevu se stala hlavním tématem prezidenta v řadě klíčových projevů ve světě, ať už byl zrovna v Německu nebo hovořil na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Pavel za hranicemi také opakovaně varoval před mocenskými ambicemi Ruska a Číny.
8. 3. 2024|Tamara Kejlová
První lidé přišli do Evropy přes Ukrajinu před 1,4 miliony let, dokazuje výzkum vědců
Nový výzkum dokazuje, že nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to mezinárodní tým vědců s českými odborníky z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR (AV ČR). Dosud se za nejdříve obydlené místo považovalo naleziště ve Španělsku. Studie, kterou ve středu publikoval časopis Nature, dokládá, že první lidé kolonizovali Evropu z východu na západ. Objev Koroleva má letos 50. výročí, avšak přesné datování vzorků umožnily nedávné pokroky v matematickém modelování v kombinaci s aplikovanou jadernou fyzikou.
6. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:58|ČTK
Sněmovna souhlasí s rozvojem labské vodní cesty. Vláda také čelila interpelacím poslanců
Poslanci ve čtvrtek v úvodním kole podpořili smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Ta mimo jiné stanoví základní parametry pro fungování vodní cesty z Pardubic do Hamburku. Sněmovna se také věnovala interpelacím. Premiér Petr Fiala (ODS) se při nich vyjádřil k ukončení česko-slovenských mezivládních konzultací, které podle něj neznamená, že se nebudou konat jiná jednání či debaty o spolupráci.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:48|ČTK, ČT24
Německo dá nejméně sto milionů eur české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu
Německo se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu, oznámil mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Konkrétní výši příspěvku nechtěl uvést, z jeho vyjádření však podle agentury AFP vyplývá, že by se mělo jednat nejméně o sto milionů eur (asi 2,5 miliardy korun). O záležitosti vede Německo s Prahou velice intenzivní jednání, dodal mluvčí.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 17:24|ČTK
Vědci prozkoumali muže, který absolvoval 217 očkování proti covidu. Nenašli u něj ani jediný zdravotní problém
Vědci z univerzity v německém Erlangenu zkoumali vzorky krve u muže, který se nechal více než dvousetkrát naočkovat proti nemoci covid-19. Zjistili, že jeho imunitní systém funguje zcela normálně, píše dnes agentura DPA. Výzkumníci však zdůraznili, že se jedná o ojedinělý případ a že výslovně nedoporučují takový postup opakovat.
6. 3. 2024|ČTK
Rušno na německé politické scéně. O slovo se hlásí hned dvě nové partaje
Německá politická scéna prožívá mimořádně rušnou zimu. Krátce po sobě vznikly dvě nové strany, které hodlají promluvit do letošních zemských voleb, ale hlavně se připravují na ty spolkové v příštím roce. S cílem oslovit konzervativní voliče v lednu založila své Spojenectví (BSW) bývalá dlouholetá politička postkomunistické Levice Sahra Wagenknechtová a v půlce února se stal stranou dosavadní ultrakonzervativní spolek WerteUnion kolem bývalého šéfa Úřadu na ochranu ústavy Hanse-Georga Maassena. Obě strany spojuje slib přitvrdit v azylové policie.
5. 3. 2024|Petra Bahounková
Evropská komise vyslyšela Česko, bude řešit německý poplatek za tranzit plynu
Evropská komise podpořila Českou republiku a bude se zabývat českým požadavkem na zrušení poplatku, který Německo vybírá za tranzit zemního plynu přes své území. Po skončení jednání v Bruselu to uvedl český ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).
4. 3. 2024|ČTK
Německou železnici poznamená od středy stávka. Zasáhne to i spoje s Českem
Německou železnici ochromí stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn (DB), nákladní doprava se zastaví ve středu večer a osobní ve čtvrtek nad ránem, vždy na 35 hodin. Oznámil to šéf odborů německých strojvedoucích GDL Claus Weselsky. Očekávat lze rozsáhlé výpadky vlaků nejen v Německu, ale také na spojích s Českou republikou.
4. 3. 2024|ČTK
Při požáru domova pro seniory v Německu zemřeli čtyři lidé
Při požáru domova pro seniory ve městě Bedburg-Hau v Severním Porýní-Vestfálsku nedaleko hranic s Nizozemskem zemřeli čtyři lidé, dalších 23 osob je podle mluvčí policie zraněných. Informuje o tom agentura DPA.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 10:15|ČTK
Německá policie zadržela při razii v Berlíně několik osob. Hledala členy teroristické RAF
Německá policie provedla v neděli v Berlíně rozsáhlou razii. Zásah souvisel s pátráním po dvou bývalých členech někdejší západoněmecké teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF), informoval zpravodajský web deníku Die Welt. Dolnosaský kriminální úřad, který akci velel, podle agentury DPA potvrdil zadržení celkem deseti osob. Mluvčí úřadu posléze uvedla, že zadrženými nejsou hledaní Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg. Ty se nepodařilo najít ani večer při razii v dalším berlínském bytě. Mluvčí dodala, že předmětem vyšetřování jsou možné vazby zadržených na hledané členy RAF.
3. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 00:00|ČTK
Síkela chce prosadit zrušení německého poplatku za tranzit plynu. Vede k většímu dovozu z Ruska, tvrdí
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) bude v pondělí jednat v Bruselu o zrušení poplatku, který vybírá Německo za tranzit zemního plynu. Jeho zrušení by mohlo vést ke snížení množství dováženého ruského plynu do Česka, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. O cenách energií i zelené politice Evropské unie Síkela debatoval s exministrem průmyslu a místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem a prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Janem Rafajem.
3. 3. 2024|ČT24, ČTK
Zahraniční export podržel českou ekonomiku, většina zboží nadále končí v unijních zemích
Solidní produkce firem pro zahraniční trhy přibrzdila propad tuzemské ekonomiky. Podle analytiků by bez ní české hospodářství loni kleslo o víc než 0,4 procenta, o kterých v pátek informoval Český statistický úřad. Export českého zboží na rozdíl od útrat domácností neklesl, naopak mírně posílil.
2. 3. 2024|ČT24
Berlín vyšetřuje únik armádních informací. Týkal se německých zbraní na Ukrajině
Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil spolkový kancléř Olaf Scholz. Německé ministerstvo obrany potvrdilo, že tento rozhovor byl odposloucháván. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Záznam se mimo jiné týkal toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, píše agentura DPA.
2. 3. 2024Aktualizováno2. 3. 2024, 16:55|ČTK
Za dvacet let v EU se český příjem dostal na dvě třetiny unijního průměru
Průměrný čistý roční příjem v Česku odpovídá zhruba dvěma třetinám evropského průměru. Češi tím ze starších unijních zemí předstihli Portugalce i Řeky. V roce 2004, kdy země do Evropské unie vstupovala, šlo o jednu třetinu průměru. Kupní síla lidí v Česku je v rámci společenství nicméně desátá nejslabší. V roce 2022 si tuzemští obyvatelé mohli pořídit zhruba o pětinu zboží méně než průměrný obyvatel Unie. Vyplývá to z údajů Eurostatu, instituce čísla za loňský rok zatím nezveřejnila.
2. 3. 2024|ČTK