TÉMA

Církevní restituce

Reportéři ČT: Obce se bojí o budoucnost hřbitovů, kde je vlastníkem pozemků soukromník. Nelze je zrušit, zní z ministerstva
I hřbitov může skončit v insolvenci nebo restitučním řízení, což pak může přinášet nečekané komplikace pro pozůstalé, kteří tam mají své blízké. Své o tom vědí lidé v severočeských Roudníkách, kde se bojí, co bude s místním hřbitovem. Původně církevní pohřebiště i s kostelem skončilo před dvanácti lety v insolvenci, nyní je na prodej za 4,5 milionu korun. V jihomoravských Křídlůvkách se zase před časem spolumajitel hřbitova pokusil svou část získanou od restituentů prodat. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
7. 11. 2023|
Sněmovna schválila dohody EU s Thajskem a Malajsií. Fiala čelil interpelacím o lécích i potravinách
Sněmovna ve čtvrtek schválila smlouvy, které uzavřela EU s Thajskem a Malajsií. Oba dokumenty zahrnují spolupráci mezi evropskou sedmadvacítkou a uvedenými asijskými zeměmi v řadě témat od lidských práv přes boj proti terorismu a organizovanému zločinu po boj s migrací. Dopoledne měli poslanci na programu také písemné interpelace. Opět se ale nedostali k plánovanému projednání návrhu na zřízení vyšetřovací komise k hradním kauzám z éry bývalého prezidenta Miloše Zemana. Odpoledne pak premiér Petr Fiala (ODS) odpovídal na ústní interpelace, během kterých opozice upozorňovala na hospodaření státu.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 18:14|
Vláda se k návrhu lidovců o právech homosexuálních párů postavila neutrálně
Kabinet Petra Fialy (ODS) probral návrh lidovců, který má podle předkladatelů vést k narovnání části práv homosexuálních párů. Vláda k němu zaujala neutrální stanovisko. Narovnání práv se jen přibližuje, uvedl po jednání ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Připomenul, že podobně se kabinet vyjádřil k dalším předlohám, které už sněmovna projednává, tedy k návrhu na uzákonění manželství i pro homosexuály, ale také k ústavnímu zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Ministři z řad Starostů usilovali o odmítnutí normy, chybí jim v ní třeba rovnost v rodičovských právech. Proti jsou i Piráti.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 19:40|
Kolonáda nad Květnou zahradou v Kroměříži je opět přístupná návštěvníkům
Po nucené dvouleté pauze se návštěvníkům Květné zahrady v Kroměříži znovu otevřel ikonický pohled z terasy na kolonádě. Ta byla prakticky celá rozebrána, zrestaurována a znovu postavena. Květná zahrada, známá také pod názvem Libosad, letos slaví 25. výročí od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.
26. 5. 2023|
Sněmovna po obstrukcích schválila nižší valorizaci penzí. Opozice mluví o ústavní stížnosti
Poslanci schválili po tvrdých opozičních obstrukcích omezení mimořádného červnového růstu důchodů. Průměrný měsíční důchod vzroste podle vládních novely o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Opozice v sobotu během třetího čtení neprosadila několik stovek návrhů na zvýšení valorizace. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu, v němž mají vládní strany většinu. Mohla by se dostat na středeční schůzi horní komory. Nastupující prezident Petr Pavel, jenž dostane novelu k podpisu, by měl oznámit své stanovisko v pátek.
4. 3. 2023Aktualizováno4. 3. 2023, 17:05|
Cisterciáci z Vyššího Brodu získali zpět většinu pozemků z církevních restitucí
Cisterciácké opatství Vyšší Brod už dostalo zpět většinu pozemků na Českokrumlovsku, které získalo v církevních restitucích. Vrchní soud v Praze vrátil řádu pozemky ve dvanácti soudních případech, v pěti ještě nerozhodl. ČT to zjistila z justiční databáze. Vrchní soud přitom původně pozemky o rozloze asi 2000 hektarů cisterciákům nepřiznal, Ústavní soud ale v lednu uvedl, že jejich nárok je oprávněný.
22. 2. 2023|Šimon Rogner
Česká pravoslavná církev má ekonomické problémy. Část duchovních viní její vedení
Česká pravoslavná církev se podle řady duchovních dostala do vážných ekonomických problémů. Propustí desítky lidí. Část věřících a kněžích viní ze špatného hospodaření vedení církve. Kritizují ho také za to, že jim neumožňuje dostatečný přístup k dokumentům o hospodaření.
27. 11. 2022|
Pozemky kolem kláštera Křížovníků s červenou hvězdou patří státu. Nejvyšší soud odmítl dovolání Znojma
Pozemky v okolí kláštera Křížovníků s červenou hvězdou ve Znojmě-Hradišti patří definitivně státu. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který odmítl dovolání města Znojmo. To o pozemky dlouhodobě usilovalo, podle soudů ale po revoluci přešly z trvalého užívání JZD Práče do vlastnictví státu. Díky tomu o ně nyní může v rámci církevních restitucí požádat Rytířský řád Křížovníků s červenou hvězdou.
4. 4. 2022|Šimon Rogner
Cisterciákům z Vyššího Brodu náleží pozemky podle církevních restitucí, rozhodl Ústavní soud
Cisterciácké opatství Vyšší Brod má podle Ústavního soudu nárok na pozemky na katastru obcí Vyšší Brod a Frymburk na Českokrumlovsku o rozloze zhruba dva tisíce hektarů. Získalo je zpět v církevních restitucích už v letech 2016 až 2018, ale Lesy ČR podaly soubor žalob. Ty sice zamítl Krajský soud v Českých Budějovicích, Vrchní soud v Praze však dospěl k opačnému názoru a rozhodl, že pozemky se nevydávají. Následná dovolání odmítl sérií stručných usnesení i Nejvyšší soud.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 18:35|
České Budějovice chtějí získat církevní pozemky v lokalitě Děkanská pole. Město podalo určovací žalobu
České Budějovice podají určovací žalobu, na základě které se pokusí získat pozemky patřící církvi. Jedná se o lokalitu Děkanské pole mezi městem a obcí Roudné. Pokud by se z pozemků staly stavební parcely, jejich hodnota by byla v řádech stovek milionů korun.
12. 5. 2021|
Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes
Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|
Spor o Květnou zahradu v Kroměříži pokračuje. Arcibiskupství se obrátilo na Ústavní soud
Olomoucké arcibiskupství podalo ústavní stížnost ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži, památku na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle pravomocného verdiktu má zahrada zůstat ve vlastnictví státu. Arcibiskupství neúspěšně žádalo o její vrácení v rámci církevích restitucí.
17. 2. 2021|
Olomoucké arcibiskupství podá ústavní stížnost ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži
Arcibiskupství v Olomouci se ve sporu o Květnou zahradu obrátí na Ústavní soud. České televizi to řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. Církev se o zahradu, která je součástí světového dědictví UNESCO, pře se státem. Nejvyšší soud loni v prosinci rozhodl, že zahrada u Kroměřížského zámku zůstane majetkem státu. Zámek získala církev v rámci vyrovnání v roce 2015.
26. 1. 2021|Nikos Štěpánek
Bez úspěchu. Soud zamítl cisterciáckou snahu o restituci tisíce hektarů lesa
Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Pozemky s lesy chtělo opatství vrátit podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948.
2. 7. 2020|
Interview ČT24
Peklo je zůstat sám. Když mi Bůh odpoví, je to jako vnitřní impulz, říká Dominik Duka
Modlitba je dialog a Bůh odpovídá vnitřními impulzy, říká pražský arcibiskup Dominik Duka. K víře ho přivedli rodiče a prý si už v dětství ověřil, že modlitba funguje: jeho otec se úspěšně účastnil protinacistického odboje a dostal se z komunistického vězení. Celibát by Duka nerušil a říká, že jemu se v něm žije dobře. Za peklo přitom považuje opuštěnost. Dominik Duka byl hostem speciálního Interview ČT24, na církevní restituce i hřích se ho ptala Světlana Witowská.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 20:57|
Pře o Květnou zahradu pokračuje. Olomoucké arcibiskupství se obrátilo na Nejvyšší soud
Spor mezi církví a státem o vlastnictví kroměřížské Květné zahrady figurující na seznamu světového dědictví UNESCO nekončí. Olomoucké arcibiskupství se obrátilo na Nejvyšší soud, potvrdil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Vydání zahrady arcibiskupství loni v listopadu pravomocně zamítl Krajský soud v Brně. Podle arcibiskupství tvoří Květná zahrada funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které katolíci získali v rámci majetkového vyrovnání v roce 2015.
3. 3. 2020|Aleš Ligas
Církev převzala správu zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Pro návštěvníky se nic nemění
Olomoucké arcibiskupství převzalo od státu správu Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Církev získala zámek i zahradu už před čtyřmi lety. Na základě smlouvy, která právě skončila, se o ně ale nadále staral Národní památkový ústav. Teď bude provoz zajišťovat nezisková organizace založená arcibiskupstvím. Pro návštěvníky se podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera nic nemění.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 15:40|
Senát byl na konci uplynulého roku hybatelem dění. Třetinu komory letos čekají volby
Senát letos čeká obměna. V podzimních volbách vyberou voliči třetinu jeho členů. Teď má v horní parlamentní komoře výraznou převahu opozice. I přesto, že Senát absolvoval v uplynulém roce méně schůzí a jednacích dnů než sněmovna, byl třeba na konci roku hlasitějším hybatelem událostí.
4. 1. 2020|
Cisterciáci z Vyššího Brodu nemají vracet státu přes tisíc hektarů pozemků
Cisterciácké opatství Vyšší Brod nemá podle rozhodnutí soudu vracet státu 1100 hektarů lesních a zemědělských pozemků, které získalo v církevních restitucích. Krajský soud v Českých Budějovicích tak rozhodl v případu, v němž Státní pozemkový úřad (SPÚ) začal obnovovat správní řízení, v nichž byl řádu majetek vydán. Tento postup soud zrušil. Rozhodnutí bude pravomocné, až ho soud doručí oběma stranám. SPÚ podá proti rozhodnutí kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
19. 12. 2019|
Květnou zahradu církev nezíská. Ve sporu o památku UNESCO neuspěla s odvoláním
Stát nemusí vydat katolické církvi Květnou zahradu v Kroměříži, která je na seznamu UNESCO. Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Brně, jak České televizi sdělila jeho mluvčí Klára Belkovová. S odvoláním tak neuspělo olomoucké arcibiskupství, které o vydání zahrady usiluje. Podle arcibiskupství tvoří Květná zahrada funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou. Ty církev získala v rámci majetkového vyrovnání v roce 2015.
28. 11. 2019|Jan Vávra
Duka: Zdanění církevních restitucí by zasáhlo věřící, museli by více pomáhat. Ústavní soud rozhodl v duchu práva
Ústavní soud, který minulý týden ve svém nálezu označil zdanění finanční náhrady v restitucích za protiústavní, se zachoval v duchu práva a spravedlnosti. Na Svatém Hostýně na Kroměřížsku to při 120. plenárním zasedání České biskupské konference řekl kardinál Dominik Duka. Ústavní soud podle něj naplnil svoji úlohu, pro kterou byl ustaven.
22. 10. 2019|
Církevní restituce jsou předražené, opakuje Babiš. Příjmy se podle něj mají danit
Premiér Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, že církevní restituce byly předražené o 54 miliard korun. Ústavní soud, který se v úterý postavil proti zdanění finančních náhrad církvím, podle něj záležitost posuzoval jen z právní stránky. Předseda vlády má za to, že příjmy se danit mají.
16. 10. 2019|
Události komentáře
Nadhodnocení náhrad je nesmysl, míní Výborný. Máte peníze, ale nemáte pravdu, oponuje Fiala z SPD
Ústavní soud v úterý došel k závěru, že zdanění církevních náhrad porušilo první článek ústavy, v němž stojí, že žijeme v demokratickém právním státě. Tímto nálezem zdanění zrušil. „Právo a spravedlnost se někdy mýlí,“ komentoval v Událostech, komentářích tento verdikt místopředseda SPD Radim Fiala. Podle Jiřího Maška (ANO) se soudci soustředili jen na část zákona. Nález naopak vítá předseda lidovců Marek Výborný, podle nějž soud zafungoval jako pojistka právního státu.
16. 10. 2019|
Ústavní soud zrušil zdanění církevních náhrad. Porušovalo princip demokratického právního státu
Ústavní soud zrušil předpis, podle kterého měly církve danit náhrady vyplácené státem. Senátoři, kteří tvrdili, že je zdanění protiústavní, tak se svým návrhem uspěli. Letos na jaře schválili devatenáctiprocentní daň na církevní náhrady poslanci vládních stran, které podpořili komunisté a poslanci SPD.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 15:25|