TÉMA

Zlínský kraj

Na horách mohou vznikat závěje a sněhové jazyky. Výstraha platí do úterý, uvedli meteorologové
Kvůli silnému větru a novému sněhu se mohou od neděle na severu a severovýchodě Česka tvořit sněhové jazyky, na horách mohou vznikat i závěje. Výstraha platí do úterního poledne. V sobotu o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost na cestách, jelikož v horských oblastech Libereckého kraje nasněžilo a v Krkonoších nebo Jizerských horách tak mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách v Královéhradeckém a Zlínském kraji se může tvořit námraza.
13. 1. 2024|ČTK
Obří antarktický ledovec se dal do pohybu. Míří na volný oceán
Největší ledovec světa se dal do pohybu poté, co byl přes tři desítky let usazen na mořském dně. Obří kus ledu pojmenovaný A23a o rozloze téměř čtyř tisíc kilometrů čtverečních se v roce 1986 oddělil od antarktické pevniny, brzy však zakotvil ve Weddellově moři, a stal se tak prakticky ledovým ostrovem. V uplynulém roce ho však voda začala unášet značnou rychlostí pryč a teď se blíží hranicím vod Antarktidy.
24. 11. 2023|
Česko koupí protiletadlové střely z Izraele, jednala o tom vláda
Kabinet projednal nákup 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH. Smlouva s izraelskou vládou má být podepsána do konce října, uvedlo ministerstvo obrany. Využít střely bude česká armáda moci v rámci protiletadlového raketového systému SPYDER, který Česko koupilo v roce 2021. Vláda zároveň schválila další peníze na pomoc Ukrajině, mají jít hlavně do zdravotnictví.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 18:30|
Vláda projednala přeměnu energetiky. Podíl zelených zdrojů se má zdvojnásobit
Vláda vzala na vědomí návrh aktualizované verze Vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu, která počítá s navýšením podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě v Česku do roku 2030 na třicet procent. Neutrální stanovisko zaujali ministři k návrhu zastupitelstva Zlínského kraje na úpravy v rozpočtovém určení daní (RUD).
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 18:05|
Bouřka lámala v Brně stromy a ničila střechy. Na desítkách míst v Česku padly teplotní rekordy
Na východě země hrozily do půlnoci silné bouřky s přívalovým deštěm a nárazy větru, informoval v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silná bouřka se okolo šesté večer přehnala přes Brno. Vyvracela stromy, zničila několik střech a zastavila vlaky na trati z Brna do Chrlic. Bouře se vytvořila také na Znojemsku. V celém Česku nadále platí výstraha před vysokými teplotami. Ty se v úterý opět vyšplhaly nad 35 stupňů Celsia. Nejtepleji, a to 35,6 stupně, bylo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Na desítkách míst padly teplotní rekordy.
22. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 00:00|Matěj Lucovič
Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana
Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|
Leden byl výjimečně teplý, příští týden teploty stoupnou dokonce až na 10 stupňů
Letošní zima se přehoupla do své poslední třetiny. Její druhá třetina, tedy měsíc leden, svému názvu příliš nedostál. Podle předběžných údajů totiž první měsíc letošního roku skončil s průměrnou teplotou 1,0 °C jako teplotně nadnormální s odchylkou +2,5 °C vůči dlouhodobému průměru let 1981 až 2010.
3. 2. 2022|Michal Žák
Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla
Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|muh
Hasičů v obcích zasažených tornádem ubylo, většina území je uklizená
V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Škody po tornádu má asi šestnáct set domácností, odhaduje organizace Člověk v tísni. Do postižených obcí směřuje finanční pomoc.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:19|
Sever republiky zasáhly bouřky s kroupami. Meteorologové varují před deštěm, hrozí i povodně
Velmi silná bouřka s kroupami zasáhla ve středu v podvečer Jeseníky, později i oblast Bohumína. Podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo za půl hodiny kolem 40 milimetrů srážek. Bouřky jsou i na severovýchodě Čech. Pro sever republiky platí na část noci výstraha na silné bouřky, které se znovu vrátí ve čtvrtek odpoledne. Na jihu a západě Čech bude celou noc vydatně pršet. Zejména řekám pod Krkonošemi a Jizerskými horami a také v oblasti Českého lesa hrozí povodně, hladiny mohou dosáhnout až druhého stupně.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 21:07|bja
V Česku zemřelo vloni o 15 procent více lidí, na podzim bylo úmrtí víc o desítky procent
Loni v Česku zemřelo téměř o 17 tisíc lidí víc než v roce 2019, jde zhruba o patnáctiprocentní nárůst. Podle Českého statistického úřadu je tak výrazná meziroční změna v historii po roce 1950 zcela výjimečná. Podle předběžných údajů loni zemřelo 129 100 lidí. Důvody nárůstu úmrtnosti statistiky neuvádějí, pravděpodobně k němu ale podstatně přispěla epidemie nemoci covid-19. Podle ministerstva zdravotnictví zemřelo loni s koronavirem 11 872 lidí.
2. 2. 2021|
Nemocnicím dochází personál, té jihlavské pomůže armáda. PES zůstává vysoko v pátém stupni
Ačkoli od pondělí již dostávají zdravotníci ze všech krajů první vakcíny proti covidu-19, začínají se nemocnice potýkat s nedostatkem personálu. Mnoho zdravotníků se koronavirem nakazilo, ústavy proto stahují lékaře a sestry z jiných oddělení, jihlavská nemocnice už požádala o pomoc armádu, pomoci by mělo osm vojáků. Nákaza se před koncem roku začala šířit nebývalým tempem. Dalších 6220 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem přibylo v neděli.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 21:59|
Dobrovolné antigenní testování začne v Česku už ve středu. Termíny se zaplňují
Dobrovolné antigenní testování na covid-19 začne už ve středu 16. prosince, řekla na brífinku hlavní hygienička Jarmila Rážová. Původně přitom ministerstvo zdravotnictví počítalo se začátkem testování až v pátek. V neděli přibylo v Česku 1999 nových nakažených nemocí covid-19. Testováno bylo 8586 lidí, pozitivních bylo 23 procent. Rizikové skóre protiepidemického systému zůstává na 71 bodech. Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18 tisíc lidí.
14. 12. 2020Aktualizováno14. 12. 2020, 20:26|
Testovat návštěvy budou domovy pro seniory asi povinně, připraveny na to nejsou, varují hejtmani
Vláda bude podle hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO) v pondělí jednat o tom, že testovat návštěvy na covid-19 budou domovy pro seniory povinně přímo na místě, uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Dosud mohly žádat, aby si lidé zajistili test odjinud. Hejtmani Martin Netolický (ČSSD) z Pardubického kraje a Jan Grolich (KDU-ČSL) z Jihomoravského kraje novou povinnost kritizovali. Návštěvy jsou od pátku povolené lidem, kteří budou mít respirátor a negativní test.
6. 12. 2020|
K pondělnímu podvečeru přibylo 5474 nakažených. Podíl pozitivních testů roste
Po nedělních 7301 odhalených nákazách testy do pondělních 18:00 prokázaly dalších 5474 případů. V neděli byl také nejvyšší poměr pozitivních testů, a to 34,43 procenta. Řada přísných restrikcí platí již dva týdny, premiér Andrej Babiš (ANO) ale uvedl, že se dosud neprojevily. Vláda proto v pondělí rozhodla o zpřísnění opatření, která mají zamezit šíření nemoci.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 21:58|
ROZCESTNÍK: Aktuálně platná opatření proti koronaviru v Česku
Opatření proti šíření koronaviru se v Česku průběžně mění. Lišit se mohou v závislosti na krajích, okresech či obcích, rozdílná pravidla platí také pro různé typy provozoven a obchodů. V tomto rozcestníku naleznete odkazy na aktuálně platná nařízení. Jelikož se podmínky v různých regionech mohou měnit, doporučujeme sledovat web ministerstva zdravotnictví a také stránky krajských hygienických stanic.
19. 8. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 08:27|
Volební stanoviště drive-in se uzavřela. V Česku v úterý přibylo dalších téměř dva tisíce nakažených
V Česku se v 15:00 zavřela volební stanoviště drive-in, která byla určena pro voliče v karanténě. Zájem o hlasování z auta však byl nízký. Kvůli opatřením proti koronaviru začne opět platit nouzový stav, vláda návrh ve středu schválila. V platnost vstoupí v pondělí. Věcí se zabývá i Poslanecká sněmovna. V Česku v úterý přibylo 1965 zjištěných případů koronaviru, méně než ve většině všedních dnů minulého týdne.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 16:43|Vendula Baštincová
Návrhy zákonů z krajů nebývají úspěšné, za končící volební období prošly tři
Pravomoc navrhovat zákony a předkládat je parlamentu ke schválení mají vedle poslanců, Senátu a vlády také krajská zastupitelstva. Příliš často však tuto možnost nevyužívají. Důvodem je podle představitelů regionů hlavně nižší šance na schválení. Za končící volební období došly z krajů až k podpisu prezidenta celkem tři zákony. Dalších 13 leží ve sněmovně a většina z nich teprve čeká na projednání. A pokud se na ně do roka nedostane, spadnou takzvaně pod stůl. Celkem se v tomto volebním období k poslancům dostalo 16 předloh z regionů.
22. 9. 2020|Nelson Villarroel
Na „semaforu“ je už oranžových 28 okresů v Česku, počet celkově nakažených koronavirem překročil 50 tisíc
Na aktualizované mapě regionů v Česku podle rizika nákazy koronavirem je v oranžovém stupni pohotovosti 28 okresů. Dosud jich bylo deset. Praha zůstala ve třetím stupni, který značí narůstající či přetrvávající komunitní přenos. Počet lidí, kteří se celkem nakazili covidem-19, už v republice přesáhl 50 tisíc.
21. 9. 2020|
Praha se na mapě regionů podle rizika nákazy covidem-19 zbarvila do červena
Od páteční šesté hodiny večer platí v pražských nemocnicích zákaz návštěv. Kvůli nárůstu nemocných v metropoli podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vysoké školy zavedou distanční výuku. Od pondělí pak budou v Praze a Středočeském, Zlínském kraji a v okrese Cheb povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí. Metropole navíc na takzvaném semaforu ukazujícím riziko nákazy covidem-19 dostala červenou barvu.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 20:12|
Česko prožívá tropický pátek, v Průhonicích naměřili 35,4 stupně
Teplota na většině území Čech v pátek odpoledne překročila tropických třicet stupňů Celsia. Pro 21. srpen tak padly teplotní rekordy na 44 ze 157 stanic. Nejtepleji bylo ve středočeských Průhonicích, kde naměřili 35,4 stupně Celsia, informovala Michaela Valachová z Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ).
21. 8. 2020Aktualizováno21. 8. 2020, 19:26|
Na Moravě hrozí bouřky v neděli, v Čechách v pondělí
Na východě Moravy hrozí v neděli odpoledne a večer silné bouřky. Ojediněle je může provázet přívalový déšť a kroupy, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Shodné varování vydali meteorologové na pondělní odpoledne a večer i pro jihozápadní polovinu Čech.
16. 8. 2020|
Nemocnice se připravují na nápor zájemců o testování na koronavirus. V Ostravě otevřeli Covid centrum
Ostravská fakultní nemocnice ve středu otevřela Covid centrum. Na velký zájem samoplátců o testy na koronavirus se přitom chystají fakultní nemocnice napříč celou zemí, zejména kvůli nutnosti se při cestě do Řecka prokázat negativním výsledkem, test na koronavirus navíc musí být maximálně tři dny starý. Povinnost pro turisty z České republiky a několika dalších evropských států platí od 17. srpna.
12. 8. 2020|
Aktivita klíšťat stoupá. Případů encefalitidy přibylo oproti loňsku zhruba o čtvrtinu
V Česku přibývá případů klíšťové encefalitidy, do konce června se nakazilo už 158 lidí. Meziročně jde o nárůst asi o 25 procent. Státní zdravotní ústav ale naopak eviduje méně případů boreliózy, za prvních šest měsíců letošního roku jich bylo 1035, což je zhruba o sedmdesát méně než v loňském roce. Nejvíce případů nákazy bývá v letních měsících, kdy lidé častěji chodí do přírody.
15. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 14:28|