TÉMA

Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj otevřel cestu ke vzniku gigafactory v Dolní Lutyni
Moravskoslezský kraj ve čtvrtek otevřel cestu k možnému vzniku Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni na Karvinsku. Zastupitelé rozhodli o přípravě aktualizace zásad územního rozvoje, která umožní proměnu lokality v rozvojovou zónu. Vláda už ve středu schválila, že zahájí přípravu těchto ploch pro příchod významného investora. Portál iROZHLAS napsal, že stát chce v Dolní Lutyni postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 15:18|ČTK
Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva
Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|Marek Vrlák, ČT24
Meteorologové odvolali smogovou situaci v Moravskoslezském kraji
Smogová situace v Moravskoslezském kraji již neplatí. Meterorologové stav odvolali v sobotu odpoledne v aglomeraci Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Smogovou situaci vyhlásili ve čtvrtek kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám. V ostatních částech regionu ji meteorologové odvolali už v pátek. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
9. 12. 2023|ČTK
Rodiče kvůli stávce řešili, kam s dětmi. Operní pěvkyně nabídla hlídání, hostinec zastoupil jídelnu
Kvůli stávce se v pondělí neučilo na asi sedmdesáti procentech českých škol. Mnozí rodiče se tak potýkali s tím, jak se v pracovním dni postarat o své děti. Pomáhali příbuzní i zaměstnavatelé. Stejný problém ale měly některé školy, na kterých stávkovala třeba jen část zaměstnanců. Například základní škole ve Velkém Březně na Ústecku vyšla vstříc místní restaurace a nahradila na den školní jídelnu.
27. 11. 2023|jch
Bouřka lámala v Brně stromy a ničila střechy. Na desítkách míst v Česku padly teplotní rekordy
Na východě země hrozily do půlnoci silné bouřky s přívalovým deštěm a nárazy větru, informoval v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silná bouřka se okolo šesté večer přehnala přes Brno. Vyvracela stromy, zničila několik střech a zastavila vlaky na trati z Brna do Chrlic. Bouře se vytvořila také na Znojemsku. V celém Česku nadále platí výstraha před vysokými teplotami. Ty se v úterý opět vyšplhaly nad 35 stupňů Celsia. Nejtepleji, a to 35,6 stupně, bylo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Na desítkách míst padly teplotní rekordy.
22. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 00:00|Matěj Lucovič
V Česku se letos silně šíří svrab. Parazit je nejen nepříjemný, ale i nebezpečný
Za první letošní čtvrtletí se svrabem v Česku nakazilo podobné množství lidí jako za celý rok 2020. Za šíření parazita může hlavně promiskuita a nízká hygiena.
14. 4. 2023|
Likvidace pošt dopadne nejvíce na Moravskoslezský kraj a Prahu, vyplývá z návrhu
Z tří set poboček, které plánuje Česká pošta uzavřít, je nejvíce v Moravskoslezském kraji a Praze. V Moravskoslezském kraji jich má ubýt 56, v hlavním městě 35, vyplývá z materiálu České pošty, který zveřejnila ČTK. Nejméně by mělo rušení pošt postihnout Vysočinu, která přijde o osm poboček.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 21:42|
Ministerstvo připravilo průkazy poradců a informační příručky, žadatele o dotaci mají lépe ochránit před energošmejdy
Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light, které představilo ministerstvo životního prostředí. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou od pondělí dostupné na webu programu. O dotaci si požádalo 20 631 lidí, oznámil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:03|
Každý objekt v Česku by měl mít fotovoltaiku pro vlastní spotřebu, míní Hladík
Hodlá cílit na energetiku bez emisí, hlavně na jádro. Elektřina by se měla vyrábět tam, kde se spotřebovává, a každý by měl mít zatepleno, řekl nový ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v Interview ČT24. Poznamenal, že každý objekt v Česku by měl mít v budoucnu fotovoltaiku v kombinaci s baterií pro vlastní spotřebu.
11. 3. 2023|
Chápu, že lidé mají obavy o budoucnost, uvedl premiér Fiala
Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že kroky vlády během energetické krize jsou viditelné, cena elekřiny a plynu se snížila. Podle něj by Česko mělo mít větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou, ale i veřejnými financemi. Další daňové zatížení ale prý vláda nechystá. V rozhovoru pro Události, komentáře mluvil premiér i o prezidentských volbách či vztahu s Čínou. Podle Fialy by se také měly srovnávat rozdíly mezi regiony.
31. 1. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 00:24|
Zdražuje nájemní bydlení. Ceny rostou v Praze, Brně a Moravskoslezském kraji
Zatímco ceny nového bydlení v Česku vesměs stagnují, to nájemní stále zdražuje. Nabídky za poslední kvartál stouply v průměru o necelých dvě stě korun za byt. Ceny nejvíc rostou v Praze, Brně a Moravskoslezském kraji. Po celém Česku je nyní největší zájem o malé byty do padesáti metrů čtverečních, tedy o garsonky a dvougarsoniery. Pro mladé lidi i seniory jsou stále atraktivní i panelová sídliště.
1. 12. 2022|
Kontroly na hranicích mezi Českem a Slovenskem pokračují, zapojili se i vojáci
Do kontrol na státní hranici mezi Českem a Slovenskem se zapojili vojáci. K ostraze hranic nastoupili příslušníci pozemních sil a aktivních záloh, armáda vyčlenila tři sta dvacet vojáků. Kontroly na hranicích měly původně skončit v sobotu, pokračovat ale budou do 28. října. Vláda kontroly zavedla na konci září kvůli rostoucímu počtu migrantů, od té doby jich bylo odhaleno přes devatenáct set. Převaděčů policie zadržela zhruba padesát. Po jednom aktuálně policisté pátrají na hranicích u Bechova na Vsetínsku, kde i přes varovné výstřely utekl do lesa.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 18:14|
Poskytovatelé sociálních služeb se snaží šetřit, dodatečné peníze od státu podle nich nebudou stačit
Řada poskytovatelů sociálních služeb hledá úspory. Kvůli nedostatku prostředků část domovů pro seniory a další zařízení propouští zaměstnance nebo omezují činnost. Přes tři miliardy korun, které stát dodatečně rozdělí, podle některých organizací nebude stačit. Obávají se, že další zdražování situaci ještě zhorší.
2. 8. 2022|
Meteorologové varují před silnými bouřkami na jihozápadě Čech. Kvůli suchu hrozí na celém území požáry
V Jihočeském a Plzeňském kraji se podle meteorologů ve středu odpoledne, večer a v noci lokálně vyskytnou silné bouřky. Na většině území České republiky kvůli suchu opět stouplo riziko vzniku požárů a na severozápadě Čech bude navíc do pátku opět tropických 30 stupňů.
22. 6. 2022|
Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do konce června
Vláda schválila návrh na prodloužení nouzového stavu vyhlášeného kvůli vlně migrace z Ukrajiny o třicet dnů. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu. Bez prodloužení by opatření skončilo 31. května. Sněmovna návrh posoudí ve čtvrtek na mimořádné schůzi.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:53|
Do školek a škol nastoupilo 26 500 uprchlíků, míst je zatím podle ministerstva dost
Do mateřských a základních škol v Česku nastoupilo zatím zhruba 26 500 dětí válečných uprchlíků z Ukrajiny. Vyplývá to z dat, které ministerstvo školství k 7. dubnu dostalo od škol. Podle zjištění mají základní školy ještě přibližně 150 500 volných míst a školky kolem 12 900. Nejvíc volných kapacit je v Moravskoslezském kraji, naopak nejméně v Karlovarském a Libereckém kraji či v Praze. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu získalo v Česku speciální víza přes 283 tisíc lidí prchajících před válkou.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 20:21|
Vondráček povede sněmovní ústavně-právní výbor. Předsedy si zvolily i další
Ve sněmovně se konají ustavující schůze části výborů, na nichž se mimo jiné volí jejich předsedové. Ústavně-právní výbor povede bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO), bezpečnostní výbor Pavel Žáček (ODS) a v čele rozpočtového výboru bude stát někdejší plzeňský hejtman Josef Bernard (STAN). Výbor pro životní prostředí povede Jana Krutáková (STAN), hospodářský Ivan Adamec (ODS), zemědělský Michal Kučera (TOP 09), sociální Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), zahraniční Marek Ženíšek (TOP 09) a školský Ivo Vondrák (ANO).
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 20:13|
Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla
Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|muh
Poprvé od dubna přibylo přes šest tisíc nakažených. Podle ministra hrozí, že někde omezí neakutní péči
Laboratoře odhalily v úterý 6274 nových nakažených. V nemocnicích je s koronavirem 1146 lidí. V těžkém stavu je 166 pacientů, podobně jako v pondělí. Kvůli narůstajícímu počtu případů začne od příštího týdne platit v jihočeských nemocnicích plošný zákaz návštěv. Tripartita odmítla uložení restrikcí pro neočkované zaměstnance.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:11|
Ředitelka pražské hygieny Jágrová v prosinci končí, ministerstvo vypsalo výběrové řízení
Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ke konci roku skončí ve funkci. Podle ministerstva zdravotnictví je důvodem to, že služební zákon omezuje věk pro vedoucí úřadu. Jágrové je 70 let. Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na tento post.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 13:59|
V Česku opět roste počet nakažených covidem. Dramatický vývoj nehrozí, shodují se odborníci
V neděli se v Česku nakazilo o čtvrtinu více lidí nemocí covid-19 než před týdnem. Testy odhalily 314 případů. Reprodukční číslo v pondělí vzrostlo z nedělní hodnoty 1,29 na 1,36. Zvyšuje se také incidenční číslo, které je rozhodující při zavádění vládních opatření. Oslovení odborníci ale neočekávají stejně dramatický rozvoj epidemie jako v minulém roce.
4. 10. 2021|rp
Novým šéfem hasičů se stal Vladimír Vlček. Zkušený velitel působil i v zahraničí
Novým generálním ředitelem hasičského záchranného sboru se stal dosavadní šéf moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček. Novinářům to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který ho uvedl do funkce. Vlček nahradil Drahoslava Rybu, který v neděli skončil na pozici šéfa hasičů téměř po deseti letech. Odešel na vlastní žádost, protože mu uplynulo druhé pětileté funkční období. Vláda mimo jiné v pondělí schválila, že hasiči, ale také policisté a vojáci dostanou mimořádnou odměnu za boj s pandemií.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 16:20|
Meteorologové varují před bouřkami, hrozí i rozvodnění toků
Meteorologové varují před silnými bouřkami s kroupami, které mohou komplikovat dopravu. Hrozí i rozvodnění toků. Výstraha meteorologů platí od pondělních dvou hodin do půlnoci.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 11:57|Martin Duplák, Jan Meichsner, Jakub Vik, +1 další
Školy jsou připravené, pokyny mají, shodují se hejtmani a učitelé. Otázkou je citlivost antigenních testů
V pondělí se vrátí část žáků do škol – bude to menšina, ale zároveň nezanedbatelné množství dětí. Všechny podstoupí testy na covid-19. Podle hejtmanů Ivo Vondráka (ANO) a Martina Kuby (ODS) i viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol Jaroslava Jiráska jsou školy na začátek testování v rámci možností připravené, i když připustili, že se mohou objevit potíže. Lékař Pavel Dřevínek ale varoval před přeceňováním schopností antigenních testů, upozornil na jejich nízkou citlivost zvláště u lidí, kteří jsou ještě v inkubační době. O návratu do škol i epidemické situaci diskutovali politici i odborníci v pátečních Událostech, komentářích.
11. 4. 2021|