Roboryba má ochránit živé ryby před ropou nebo turbínami

New York - Tým vědců z Newyorské univerzity provádí ambiciózní pokus. Snaží se vytvořit robotickou rybu, která by zapadla do hejna živých ryb a byla schopná změnit směr jejich pohybu. Pokusy zatím vypadají slibně. Úspěch by mohl pomoci zachránit ryby v místech ekologických katastrof, jakou je kupříkladu ta současná v Mexickém zálivu, nebo by mohl hejna ryb uchránit před turbínami vodních elektráren.

„Cílem je odvést hejno ryb z oblasti, která je pro ně velmi nebezpečná. Je třeba znečištěná a vy nechcete, aby plavaly po svých tradičních migračních trasách,“ vysvětlil Maurizio Porfiri z Polytechnického institutu Newyorské univerzity.

Původně možná absurdní myšlenka pomalu nabývá konkrétnější podoby. Série laboratorních pokusů ukázala, že rybám robotický kolega nevadí. Problém však je, jak se má pohybovat a jak má vypadat, aby ovlivnil ostatní a stal se vůdcem hejna. „Provádíme výpočty, které by měly ukázat, kolik umělých ryb bude potřeba, aby strhly hejno do správného směru. Pak snad budeme schopni koordinovat jejich pohyb,“ řekl Porfiri.

Vědci chtějí vytvořit umělou rybu (zdroj: ČT24)

Pokud by byl projekt úspěšný, chtějí američtí vědci dát svým umělým výtvorům víc samostatnosti. Vybavit je senzory a programem, který vyhodnotí případné nebezpečí. Robot by pak bez lidské kontroly mohl vyvést živé ryby z nebezpečné oblasti podobně jako to například dělají pastevečtí psi s ovcemi.