Americká část ISS přestala vyrábět kyslík

Moskva - Dvě poruchy postihly podle ruské agentury Interfax americkou sekci Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Po poruše toalet přestal fungovat systém na výrobu kyslíku. Životy šesti členů posádky však nejsou ohroženy, protože dostatek kyslíku vyrábí ruský systém Elektron. Na toaletu Američané chodí do ruského modulu Zvezda. Nahlášené poruchy jsou dalšími ze série závad, které v minulých dnech stanici ISS postihly.

Koncem června se napoprvé nezdařil přesun kosmické lodi Sojuz k modulu Rassvet, o týden později se rovněž až napodruhé uskutečnilo spojení ISS s nákladní kosmickou lodí Progress.

„ISS pronásleduje smůla,“ komentoval v rozhovoru pro Interfax poruchy americké sekce nejmenovaný ruský expert. „Američané teď chodí na záchod do ruského modulu Zvezda a kyslík k nim proudí z ruského modulu Elektron.“

Na stanici je šestičlenná posádka složená z ruských kosmonautů Alexandra Skvorcova, Michaila Kornijenka a Fjodora Jurčichina a amerických astronautů Tracy Caldwellové-Dysonové, Shannon Walkerové a Douglase Wheelocka.