Primář z Homolky bude učit robotické operace v USA

Praha – Primář cévního oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Štádler je světově uznávaným odborníkem na chirurgické operace cév s využitím robotického systému da Vinci. Lékař při tomto zákroku sedí u ovládací konzole a ovládá citlivá robotická ramena, která takřka ideálně kopírují pohyb člověka a pomáhají při laparoskopických operacích (bez otevřeného řezu nad místem zákroku) v těžko dostupných místech. Pražská Nemocnice Na Homolce si získala věhlas pro úspěšné provádění cévních rekonstrukcí pánevních tepen a břišní aorty. Své zkušenosti nyní Štádler předá chirurgům z amerického Houstonu, kam v nejbližší době se speciálním vědeckým osvědčením zamíří.

Když cévní chirurgové z Homolky zkoumali využití robotických operací při rekonstrukci tepen uložených hluboko v břišní dutině, zjistili, že jsou ve svém úsilí zřejmě osamocení. „Že bychom se případně zajeli podívat, ale nikdo na světě takové operace neprováděl, proto jsme museli využít pouze vlastních zkušeností a postupně tu metodiku rozvést do současných možností,“ říká docent z cévního oddělení Homolky. Oceňované pracoviště provedlo během pěti let na 170 úspěšných operací cév s využitím systému da Vinci, což ho činí světově bezkonkurenčním střediskem v této oblasti. Pouze v jednom případě prý technika v kritickém okamžiku selhala. „Jsou tam k dispozici dva asistenti, kteří jsou přímo u pacienta, a v případě selhání stroje jsou připraveni zákrok laparoskopicky dokončit,“ uklidňuje Štádler.

Úspěšnosti svých pražských kolegů si všimli lékaři z americké Methodist Hospital v Houstonu a poprosili Štádlera o odborné školení přímo ve svém pracovišti. Český průkopník v roboticky asistovaných operacích cév má pomoci napravit špatné zkušenosti s podobnými zákroky v zámoří. „Dle mých informací v minulosti experimentální robotická cévní operace nedopadla dobře, a tak příslušná organizace tyto operace zakázala. V současné době se diskutuje o tom, aby se tyto operace povolili. Lékaři musí doložit své zkušenosti a mít u sebe někoho, kdo s tím již pracuje. To je také důvod, proč nás požádali o spolupráci,“ vysvětluje primář Štádler.

Výhodami „umělých rukou“ jsou ohebnost, jemnost a také eliminace přirozeného třesu lidských končetin. Důležitým kladem laparoskopických operací je také estetická záruka. Místo jizvy po řezu jsou na kůži sotva znatelné vpichy. Svůj význam mají také pro silně obézní osoby, u kterých jsou otevřené operace spojeny se značnými komplikacemi.

Štádler poprvé odcestuje do Houstonu v září, k pravidelné asistenci u několika zákroků by měl z Prahy létat zhruba po čtvrt roce. Důsledkem pravidelných návštěv může být také výměna poznatků ohledně jiných operací. „Roboticky můžete dělat různé výkony - hlavně v oborech urologie, gynekologie, kardiochirurgie. Ve všech těchto oblastech je americké lékařství na vysoké úrovni, jenom se zde prozatím nedělá cévní chirurgie,“ dodal. Kromě pražské Homolky se rekonstrukci cév s pomocí robotiky úspěšně věnuje také Nemocnice sv. Anny v Brně.

  • Zařízení nemocnice Na Homolce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1649/164814.jpg
  • Nemocnice Na Homolce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1649/164815.jpg