Raketoplán Discovery úspěšně přistál na Floridě

Mys Canaveral (USA) – Raketoplán Discovery se sedmičlennou posádkou na palubě v 15:08 SELČ přistál na Floridě. Ukončil tak úspěšnou misi u ISS a svůj předposlední kosmický let. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) přitom po včerejším odkladu odvolal i první dnešní pokus o přistání raketoplánu. Důvodem bylo stejně jako včera deštivé počasí a mlha. Raketoplán však využil druhé dnešní možnosti dostat se na zem a odpoledne SELČ zahájil sestup z oběžné dráhy.

Raketoplán dnes měl dosednout již brzy ráno floridského času. Dnešní první pokus však byl odložen a řídicí středisko nařídilo posádce v čele s velitelem Alanem Poindexterem, aby ještě jednou obletěli Zemi v naději, že se později vyčasí. Jako záložní přistávací plocha byla připravena rovněž Edwardsova základna v Kalifornii.

Tým, jehož součástí jsou hned tři ženy, se vrací z mise k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kam dopravil zásoby i součásti vybavení. Instalace zásobníku s chladicím médiem si vyžádala tři výstupy astronautů do volného kosmického prostoru.

Přistání Discovery s komentářem Jana Koláře (zdroj: ČT24)

Pro Discovery tím končí předposlední kosmický let. Do konce roku jsou ještě naplánovány tři starty raketoplánů. V polovině května poletí na svou poslední cestu Atlantis, v červenci Endeavour a v září Discovery. Poté NASA provoz raketoplánů po 30 letech zastaví.