NASA kvůli dešti odložila přistání Discovery

Mys Canaveral (USA) - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) odložil dnešní plánované přistání raketoplánu Discovery na úterý. Nad floridským vesmírným střediskem je hustá oblačnost a srážky, které by přistávací manévr mohly zkomplikovat. Nově je přistání stanoveno na úterních 13:33 SELČ, uvedl NASA na svých internetových stránkách. Podle předpovědi by už mělo být lepší počasí.

Podle původního plánu měl Discovery přistát dnes ve 14:48 SELČ, tedy brzy ráno floridského času. Nad Kennedyho vesmírným střediskem ale v noci pršelo a teprve nad ránem se srážky začaly přesouvat na východ. Během dne se sice začala obloha vyjasňovat, NASA ale „nechtěl nic riskovat“ a přistávací manévr odložil nejprve o dvě hodiny a nakonec o celý den.

Nejbližší volné „přistávací okno“ je v úterý ráno místního času. Pokud ale nad Kennedyho vesmírným střediskem budou dál viset husté mraky, NASA zřejmě využije k přistání záložní základnu v Kalifornii, z níž by raketoplán na Floridu přesunulo letadlo.

Rozhovor s Antonínem Vítkem (zdroj: ČT24)

Anotonín Vítek, odborník na kosmonautiku:

„Srážky jsou pro raketoplán velice nepříjemné, protože jeho povrch je kryt velice měkkými a málo mechanicky odolnými dlaždicemi tepelné ochrany. Druhá záležitost je ta, že raketoplán po brzdícím manévru už nemá žádnou možnost manévrování. To znamená, že on musí musí přistát na první pokus, jinak je prostě konec.“

NASA upozorňoval posádku raketoplánu na možný odklad přistávacího manévru už v neděli. Kosmická loď má na palubě dost zásob, aby mohla na oběžné dráze vydržet až do středy.

Discovery se vrací ze své mise u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), od níž se raketoplán odpojil v sobotu. Do konce roku poletí k ISS raketoplány ještě třikrát, poté NASA jejich provoz zastaví. Zásobování stanice bude poté záviset výhradně na ruských raketách Sojuz.