Nadměrné sledování televize narušuje spánek, tvrdí vědci

Praha - Nadměrné sledování televize a internetu narušuje podle vědců spánek. Problém s usínáním mají zejména lidé, kteří se dívali na televizi nebo surfovali na internetu dlouho do noci a skončili až těsně před ulehnutím. Přestávka by přitom měla být zhruba třičtvrtěhodinová, aby klidně usnuli. Spánek, jímž člověk tráví téměř třetinu života, je klíčový pro regeneraci duševních i fyzických sil. Závisí na něm výkonnost, pohoda i hodnocení kvality života. Je důležitý i pro dobrou paměť a myšlení.

Japonská studie sledovala 5 875 lidí, kteří popisovali činnosti spojené s užíváním internetu a televize před spaním a jejich dopady na spánek. Téměř polovina spojovala problémy se spánkem s užíváním elektronických médií před spaním. U těch, kteří sledovali internet a televizi déle, byla i větší pravděpodobnost nedostatečného spánku. Jejich spánek byl kratší a méně kvalitní než u lidí, kteří internet a televizi před spánkem nesledovali. 

Občas postihne nespavost 95 procent dospělých, poruchy spánku trápí až 40 procent lidí, častěji ženy a seniory. U poloviny ustoupí problém sám, u každého desátého ale jsou problémy dlouhodobé a je nutná pomoc lékaře.

Lékaři radí k dobrému spánku dodržet několik zásad - nejlépe se usíná s klidnou myslí, člověk by proto měl přestat sledovat televizi a internet nejpozději 45 minut před ulehnutím. Neměl by trávit u obrazovky večer příliš mnoho času. Nejkvalitnější je spánek před půlnocí, ideální je tedy ulehnout kolem 22:00. Pro lidi, kterým záleží na kvalitním spánku, by mělo být noční sledování televize a brouzdání po internetu tabu.

Vydáno pod