Sojuz se dvěma kosmonauty přistál v Kazachstánu

Moskva - Do předem plánované oblasti u města Arkalyku ve středoasijském Kazachstánu dosedl přistávací modul kosmické lodi Sojuz TMA-16 s kosmonauty Maximem Surajevem a Jeffem Williamsem. Pro oba tak skončil bezmála půlroční pobyt ve vesmíru. Poprvé za deset let, kdy ruské Sojuzy zajišťují dopravní spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), byl nyní přistávací modul „poloprázdný“, upozornil mluvčí ruského střediska pro řízení kosmických letů Valerij Lyndin.

Zatímco dosud se z orbitálního komplexu vždy vraceli tři kosmonauti, dnes zůstalo jedno křeslo neobsazené. Místo využila posádka ISS k umístění nákladu.

Během svého pobytu ve vesmíru oba kosmonauti v ISS přivítali dva americké raketoplány a dvě ruské dopravní lodě Progress. Surajev spolu se svým kolegou Olegem Kotovem vystoupil do otevřeného vesmíru, aby ke stanici připojili ruský technický modul Poisk. Surajev absolvoval přistání poprvé a Williams podruhé.

Na stanici ISS nyní pobývá tříčlenný tým složený z Rusa Kotova, amerického astronauta Timothyho Creamera a Japonce Soiči Nogučiho. Start dalšího Sojuzu s novou posádkou je v Bajkonuru plánován na 2. dubna.