Odborníci varují: Na chytré telefony si dávejte pozor

Praha - Bezpečnostní služby varují před používáním tzv. chytrých telefonů. V některých zemích nesmějí vládní úředníci používat třeba mobily značky BlackBerry. Na dálku je totiž možné do nich instalovat špionážní program, s jehož pomocí lze odposlouchávat hovory a nebo stahovat data. „Stačí investovat pár dolarů a získáte kód, díky kterému vypadá šmírující program jako bezpečný, dostane se do systému a lidi ani nevědí, že si ho stáhli,“ vysvětluje IT odborník Radek Smolík.

Ve Francii a Německu proto mobily BlackBerry nesmějí používat vládní úředníci. Odevzdat ho při nástupu do Bílého domu musel i Barack Obama. A varuje i český Nejvyšší bezpečnostní úřad. „Zařízení BlackBerry nejsou určena pro přenos utajovaných informací,“ stojí v prohlášení úřadu.

Čeští politici ani úředníci ale tak opatrní nejsou. „Já jsem na ten telefon zvyklý a žádnou obavu o nějaké informace nemám,“ říká třeba Milan Urban z ČSSD. „Je zde několik telefonů BlackBerry ovšem k přenosu žádných citlivých informací prostřednictvím nich nedochází,“ tvrdí mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Chytré mobilní telefony by přitom měly do tří let předehnat v prodeji ty klasické. Jen do konce roku by je mělo používat 300 milionů lidí. Alespoň částečnou ochranu mobilů nabízí americká společnost Tigertext. Její program umí automaticky mazat přečtené esemesky z choulostivých čísel. Stále ale platí jednoduchá rada. Citlivé informace, jako jsou třeba přístupová hesla k účtům nebo osobní data, by člověk neměl přes mobil vůbec probírat.

Vydáno pod