Japonci již rok měří skleníkové plyny pomocí satelitu

Tokyo – Japonský satelit Ibuku již rok létá na oběžné dráze Země a měří zvýšené koncentrace skleníkových plynů v atmosféře. Je přitom prvním vesmírným zařízením, které se podobným vyhodnocováním zabývá a je schopno měřit koncentrace oxidu uhličitého. Rok po spuštění zveřejnili vědci data. Odhalili už řadu kritických míst na naší planetě, zejména v rozvojových oblastech třetího světa.

Ibuku dokáže z kosmu vyhodnocovat ovzduší na 56 místech celé planety. . Japonská kosmická agentura ho vypustila na oběžnou dráhu loni v lednu. Předtím se měřily koncentrace skleníkových plynů jen ze země a jen na dvou stech místech rozvinutého světa. „Očekáváme, že nám satelitní data pomohou odhalit nové zdroje emisí a vyjasnit účinky těchto plynů,“ sdělil Gen Inoue u Výzkumného institutu pro lidstvo a přírodu.

Technologie Ibuku již odhalila vysoké koncentrace metanu kolem uhelných dolů a plynovodů v Číně, Indii a dalších rozvíjejících se ekonomikách. Data vědcům pomohou v boji proti klimatickým změnám - umožní analýzu nejen způsobu, jakým oxid uhličitý vstřebávají zalesněné plochy, ale i toho, jaké jsou zákonitosti sezónních výkyvů v koncentracích skleníkových plynů.

Výročí satelitu Ibuku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod