Dánové budou v Praze exhumovat ostatky Tychona Braha

Praha - Dánští vědci mohou otevřít hrob astronoma Tychona Braha a exhumovat jeho ostatky. S konečnou platností o tom rozhodl pražský magistrát. Vědcovo tělo bude vyjmuto z hrobu zřejmě na podzim. Deníku Právo to potvrdil Vladimír Kelnar, farář staroměstského chrámu Matky Boží před Týnem, v němž astronom spočinul. Brahovy ostatky by měl prozkoumat společný česko-dánský tým expertů.

O povolení zkoumat Brahovy ostatky už delší dobu usiloval archeolog Jens Vellev z Aarhuské univerzity, teď mu pražský magistrát dal zelenou. Česko-dánský expertní tým ostatky vyzvedne ze staroměstského chrámu Matky Boží před Týnem. Cílem jejich bádání bude určit, proč slavný vědec před 400 lety zemřel. Pomohou jim k tomu analýzy kostí, vlasů a zbytky dochovaných textilií.

„Jsem velmi šťastný, že lidé pracující na tomto projektu nyní uvidí, že všechny ty schůzky, e-maily, dopisy a telefonické hovory nebyly zbytečné,“ řekl archeolog Jens Vellev.

Tycho Brahe se narodil v roce 1546. Na dvoře císaře Rudolfa druhého Habsburského působil jako hlavní astrolog. Ale byl také alchymistou a astronomem. O příčinách jeho smrti se zatím jen spekulovalo. Jedni tvrdí, že zemřel na ledvinové kameny, ale jsou i tací, kteří tvrdí, že byl otráven. Teorii nahrává třeba i nedávná analýza dánského toxikologa Benta Kampeho. Ten ve vědcově vousu našel rtut. Jestli se tam ale nedostala během vědcových pokusů na sobě samém, prokáže právě chystaná expertiza.

Podle archeologa Zdeňka Dragouna by mohly být první výsledky výzkumu známy do měsíce. Kompletní vyhodnocení potrvá déle. „Předpokládáme, že tak do půl roku po akci by se daly výsledky uzavřít,“ uvedl Dragoun.