Rakovinu tlustého střeva lidé podceňují

Ostrava – Čtrnáct lidí denně umírá v České republice na rakovinu tlustého střeva. Mohlo by jich při tom být mnohem méně. Má to ale podmínku – včasnou návštěvu lékaře. Nejspolehlivější variantou vyšetření je pak tzv. kolonoskopie, které se lidé mnohdy zbytečně přehnaně obávají. Jak lidi přesvědčit, aby chodili k preventivnímu vyšetření, se v Ostravě radily desítky lékařů z celé České republiky. Ta totiž patří ke smutnému premiantu v počtu onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku na obyvatele nejen v Evropě, ale i v rámci celého světa.

Odborným názvem kolorektální karcinom, laickým rakovina tlustého střeva a konečníku je strašákem zejména pro starší lidi a není se čemu divit. Příliš často se na ni totiž umírá. „Česká republika hraje bezkonkurenční první druhé místo v počtu nemocných na toto onemocnění v Evropě a můžeme říct i ve světě,“ dokládá smutnou statistiku Ladislav Dušek, ředitel Institutu biostatistiky a analýz na Masarykově univerzitě.

Včasná návštěva lékaře výrazně usnadní léčbu

Rakovinu tlustého střeva lidé podceňují (zdroj: ČT24)

Ročně přibude v České republice přes osm tisíc nových pacientů. Polovina z nich přichází pozdě, tedy s mizivou nadějí na vyléčení. Více než čtyři tisíce nemocných pak tedy každý rok zemře. Nebezpečí rakoviny tlustého střeva je bohužel v tom, že dlouhá léta probíhá skrytě. „Čím je nádor blíž konečníku, tím se dá lépe diagnostikovat, protože tam bývají častější střídání, třeba zácpy a průjmu, krev ve stolici,“ podotýká David Feltl, vedoucí Komplexního onkologického centra Ostrava.

Nejčastější příznaky:

  • změna pravidelnosti stolice
  • průjem nebo zácpa
  • přítomnost krve ve stolici (světlé nebo tmavé barvy)
  • stolice odchází v úzkém proužku
  • zažívací potíže (nadýmání, pocit plnosti a/nebo křeče)
  • častý, bolestivý odchod větrů
  • pocit nedokonalého vyprázdnění střeva
  • neúmyslná ztráta hmotnosti

Kdo přijde k lékaři včas, vyhraje. Naděje na vyléčení je pak totiž velmi vysoká. Vyšetření by měli podstoupit všichni starší padesáti let, ti mají testy na přítomnost krve již několik let zdarma. Existují jednoduché testy - buď obálkové, nebo modernější detekční. Nejspolehlivější je ale takzvaná kolonoskopie, vyšetření přes konečník. Lidé z ní často mívají strach, mnohdy však zbytečný. Případnou bolest zmírňují i speciální léky podané před vyšetřením.

Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti:

„Každý, kdo absolvoval kolonoskopii potom říkal, nebylo to tak strašné, jak jsem si představoval.“

Češi mají k onemocnění rakovinou tlustého střeva geneticky blízko, proč tomu tak je, se ale zatím nepodařilo vysvětlit. Vyšší riziko je v rodinách, kde se již onemocnění vyskytlo. Výrazný vliv na rakovinu tlustého střeva má také životní styl. Lékaři radí – omezte konzumaci masa a uzenin. Jezte více zeleniny. Hýbejte se, nekuřte a nepijte příliš mnoho alkoholu.