Konec roku bude provázet částečné zatmění Měsíce

Praha - Poslední hodiny letošního roku doprovodí částečné zatmění Měsíce. Maximální fáze dosáhne ve 20:23 a celý průběh bude pozorovatelný i z území Česka. Za příznivých podmínek bude viditelný více než hodinu. Největší zastínění Měsíce bude osmiprocentní; podle astronomů bude Měsíc vypadat, jako by ho překryl černý kouř. Další zatmění Měsíce, které bude viditelné z území České republiky, nastane až 21. prosince příštího roku.

Polostínová fáze začne podle údajů České astronomické společnosti a webu Expresních astronomických informací v 18 hodin 15 minut a 18 vteřin. Očima pozorovatelná ale bude až fáze částečného zatmění, která začne v 19 hodin 53 minut a 38 vteřin, kdy se Měsíc pravým spodním okrajem začne dotýkat zemského stínu. Maximální fáze nastane ve 20 hodin 22 minut a 14 vteřin, kdy bude zakryto 8,2 % Měsíce. Ten podle astronomů bude vypadat, jako by ho z pravého dolního okraje zahalil černý kouř. Částečné zatmění skončí ve 20.53 hodin a následná polostínová fáze pak ve 22.30 hodin.

V roce 2009 nad územím Česka proběhla dvě ze tří polostínových zatmění Měsíce 9. února a 6. srpna, ta ale bylo možné pozorovat jen fotograficky.

Věděli jste?

Zatmění Měsíce vzniká v době, kdy Měsíc vstoupí do stínu, který Země vrhá do prostoru na straně odvrácené od Slunce. K zatmění nedohází při každém úplňku, protože měsíční dráha je oproti rovině, na které obíhá Země kolem Slunce, skloněna o přibližně 5°. Měsíc tak stín Země často mine a k zatmění většinou nedojde. Dochází k němu až v okamžiku, kdy se Měsíc v úplňku nachází zároveň v místě, kde se jeho dráha protíná s rovinou dráhy Země. Ve chvíli, kdy Měsíc vstoupí do úplného zemského stínu, dojde k zatmění částečnému. Pokud se do stínu ponoří celý, nastane úplné zatmění.