Testovací let Aresu byl kvůli špatnému počasí odložen

Mys Canaveral (USA) - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) odložil kvůli špatnému počasí o 24 hodin první zkušební odpal rakety Ares I-X, která by měla v budoucnu nahradit raketoplány při vynášení Američanů do kosmu. Stometrová raketa měla ke svému pionýrskému letu odstartovat ve 13:00 SEČ. Kvůli nevyhovujícím povětrnostním podmínkám NASA odpal několikrát odložil, až zhruba půl hodiny před uzavřením startovacího okna v 17:00 SEČ řídící středisko rozhodlo o přeložení testu na středu ráno místního času (13:00 SEČ).

Více něž osmisettunová raketa má uskutečnit suborbitální let, který potrvá dvě minuty a 30 vteřin. Po vystoupání do výšky 40 kilometrů se od ní odpojí dolní část s motory, která se následně pomocí padáků snese do Atlantiku. Horní část je jen replika, která se zničí pádem do oceánu. Let, který bude snímat přes 700 senzorů umístěných na raketě, má přinést první poznatky o její stabilitě a bezpečnosti.


Ares I-X je testovací verze dvoustupňové rakety Ares I, která bude mít za úkol vynášet kosmické lodi Orion do vesmíru jako náhrada za raketoplány. Ty plánuje NASA příští rok vyřadit z provozu. Rakety Ares a moduly Orion by ale měl mít NASA k dispozici nejdříve v roce 2015. Do té doby bude při letech k ISS závislý na ruských vesmírných plavidlech Sojuz.

Raketa Ares
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo